Multe obiceiuri banale, intrate in rutina zilnica, nu sunt atat de inofensive pe cat par, ba chiar pot fi considerate nocive pentru sanatate, prin prisma efectelor negative pe care le genereaza pe termen lung.
Vederea este unul dintre simturile esentiale care are de suferit de pe urma unor astfel de obiceiuri, asa ca in cele ce urmeaza va vom arata care sunt cele mai frecvente greseli pe care multi dintre noi le fac zi de zi, cu influenta negativa asupra sanatatii ochilor.
Farmacistii Catena recomanda VizualMax de la Naturalis, un supliment alimentar cu o formula complexa, care ajuta la mentinerea vederii normale. VizualMax contine acizi grasi Omega-3, vitaminele A, B2, C si E si un complex de minerale care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor si la imbunatatirea vederii.
Frecatul la ochi
Acesta este un gest reflex, facut pentru a alunga oboseala ori pentru a inlatura disconfortul creat de un fir de praf care intra in ochi sau de o ceapa proaspat taiata. Frecatul la ochi chiar confera o senzatie placuta, care ii determina pe multi sa repete des acest gest si chiar sa il prelungeasca zeci de secunde.
Medicii oftalmologi spun ca frecatul la ochi este un obicei nociv, intrucat creeaza presiune asupra vaselor de sange, afectand treptat circulatia la nivel ocular. In plus, mainile pot fi incarcate de germeni, care cu aceasta ocazie se transmit la ochi, provocand iritatii, inflamatii si alte probleme asociate actiunii agentilor patogeni.
Folosirea excesiva a ecranelor
Totul a inceput cu aparitia computerelor cu monitoarele aferente, continuand apoi cu aparitia tabletelor si telefoanelor inteligente, care au devenit cele mai utilizate gadgeturi. Retelele de socializare, jocurile si o serie de alte aplicatii determina majoritatea utilizatorilor sa petreaca mai multe ore pe zi cu ochii in ecranele telefoanelor sau in fata monitoarelor. Desi foarte captivante, astfel de preocupari sunt daunatoare pentru ochi, pentru ca afecteaza vederea cu fiecare minut pe care il petrecem cu privirea atintita in ecrane. Acestea determina oboseala oculara, care se manifesta prin uscaciune la nivelul ochilor, vedere incetosata, ochi iritati si dureri de cap.
Farmacistii Catena recomanda picaturile de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Sunt picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante. Solutia oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.
Evitarea ochelarilor de soare
E drept ca ochelarii de soare au devenit in ultimi ani un accesoriu popular, fiind purtati chiar si atunci cand nu nevoie de ei, insa aceasta nu anuleaza utilitatea lor. Trebuie sa tineti cont ca ochelarii de soare nu sunt un moft sau un simplu accesoriu purtat pentru a fi in ton cu moda, ci un mijloc eficient de protectie a ochilor impotriva actiunii razelor ultraviolete.
Asadar, daca mergeti la plaja sau petreceti mult timp afara in zilele insorite, purtati ochelari de soare pentru reduce riscul unor afectiuni oculare precum cataracta sau degenerescenta maculara. Este mai putin important cum arata ochelarii de soare sau carui brand ii apartin, ceea ce conteaza cel mai mult fiind gradul de protectie al lentilelor, care trebuie sa blocheze 99% din razele ultraviolete.
Purtarea ochelarilor nepotriviti
Ochelarii de vedere trebuie sa fie intotdeauna un accesoriu personalizat, perfect adaptat nevoilor persoanei care ii poarta. Nu putine sunt cazurile in care persoanele care au probleme de vedere aleg sa le rezolve pe cont propriu, procurandu-si ochelari fara a consulta in prealabil un medic oftalmolog. In unele piete sau bazaruri exista tarabe la care ochelarii se vand laolalta cu celelalte maruntisuri, la preturi mult mai mici decat niste ochelari „pe comanda”. Fie ca ii procura din astfel de surse, fie ca ii imprumuta de la o ruda sau cunostinta, cei care procedeaza astfel nu fac decat sa isi agraveze si mai mult problemele de vedere.
Farmacistii Catena recomanda Oftapic Allergy, o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona si biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum).
Prin urmare, nu purtati ochelari decat la recomandarea unui oftalmolog si doar daca i-ati procurat de la un cabinet sau o clinica, in urma unui control de specialitate!
Ignorarea problemelor de vedere
La polul opus se afla persoanele care ignora chiar si ani in sir problemele de vedere, considerand de cele mai multe ori ca este firesc ca acestea sa apara odata cu inaintarea in varsta sau in anumite conditii. Ceea ce nu stiu aceste persoane sau nu iau in considerare este faptul ca problemele de vedere se agraveaza in timp, iar ritmul in care scade acuitatea vizuala devine tot mai rapid.
In schimb, daca mergeti la oftalmolog imediat ce realizati ca aveti probleme de vedere, cresc sansele ca acestea sa se rezolve si sa va recapatati acuitatea vizuala.
Purtarea genelor false
Desi confera un farmec aparte, genele false sunt un accesoriu la care e recomandat sa renuntati in favoarea frumusetii naturale. Acestea sunt atasate cu un adeziv care nu este intotdeauna de cea mai buna calitate, astfel ca pot sa provoace iritatii si chiar sa afecteze corneea. In plus, adezivul respectiv retine particule de praf si alte impuritati, care la randul lor pot provoca infectii la nivelul ochilor.
Picaturi oftalmice Assista Oftapic Intensive pentru ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi. Aceste picaturi de ochi sunt potrivite si pentru lentile de contact.
Bronzatul la solar
Ramanand in aceasta sfera a obiceiurilor care tin de un aspect fizic cat mai atragator, trebuie spus ca si mersul la solar, pentru un bronz artificial, este o greseala care poate afecta in mod semnificativ vederea. Am precizat mai devreme ca razele ultraviolete ale soarelui nu sunt tocmai benefice pentru ochi, iar acelasi lucru este valabil si in cazul razelor folosite la solar. De aceasta data, efectul nociv poate fi chiar mai pronuntat, din cauza faptului ca razele de la solar au o intensitate mai mare.
Medicii spun ca acestea pot trece chiar si prin pleoape, astfel ca nu inseamna ca va veti proteja daca tineti ochii inchisi.
Multi pacienti aleg sa poarte lentile de contact in locul ochelarilor, insa ignora faptul ca acestea au nevoie de o ingrijire mai amanuntita. Spre exemplu, trebuie curatate frecvent doar cu solutia recomandata de medicul oftalmolog sau de producatorul lentilelor, nicidecum cu apa, alcool sau alte substante. De asemenea, pe timpul noptii sau cand nu sunt purtate, se pastreaza intr-o cutie speciala, care trebuie inlocuita la interval de 3 luni, insa frecvent sunt tinute in tot felul de recipiente improprii.
Nu in ultimul rand, lentilele de contact sunt purtate deseori la dus sau piscina – un obicei gresit, avand in vedere ca in apa pot exista germeni care patrund in ochi si se fixeaza in spatele lentilelor.