Inaintarea in varsta face parte in mod normal din viata, insa nimeni nu vrea sa para mai in varsta decat este. Din acest motiv, este necesar sa invatati sa inaintati in varsta frumos si, in plus, sa stiti chiar cum sa pacaliti anii care trec.Vreti sa aratati cu 10 ani mai tanar? Este posibil! Urmati cateva sfaturi pentru a evita greselile alimentare care va imbatranesc inainte de vreme. Iata cateva solutii usor de urmat pentru a va ajuta sa aratati si sa va simtiti cu ani mai tanar!
Ceea ce mancam are un impact major asupra sanatatii noastre, in special asupra pielii noastre. Mai ales ca anumite alimente favorizeaza imbatranirea prematura a celulelor pielii.
Uitati de calitatile alimentelor antioxidante
De-a lungul zilei, pielea noastra sufera daune oxidative care duc la imbatranirea prematura. Dar este posibil sa reparam daunele si sa evitam ridurile printr-o dieta antioxidanta.
Consumati 1 sau 2 fructe (100 g pentru fructele rosii) sau legume pe zi pentru a va proteja sanatatea. Printre cele mai interesante fructe se numara afinele, murele, prunele uscate, capsunile, zmeura, prunele, strugurii negri si kiwi. Legumele includ creson, usturoi, varza kale, spanac, sparanghel, broccoli, sfecla rosie si ardei.
Alimentele grase saturate
Alimentele grase saturate afecteaza vasele de sange, cresc riscul cardiovascular si imbatranesc prematur pielea. Asadar, cel mai bine este sa limitati untul, laptele, branza si toate produsele procesate bogate in grasimi saturate, cum ar fi prajiturile, produsele de patiserie, chipsurile etc.
Consumul de alcool
Alcoolul oboseste si deshidrateaza organismul si are multe alte efecte nocive asupra organismului daca este consumat in exces. Dincolo de 2 pahare de alcool pe zi, este mai probabil sa apara procesul de imbatranire si aparitia unor boli potential fatale.
In timp ce unele cercetari au aratat ca un consum moderat de alcool are un efect protector, exista la fel de multe cercetari care arata ca alcoolul poate accelera semnele de imbatranire. Mai mult, consumul a mai mult de un pahar pe zi este asociat cu o speranta de viata redusa si poate provoca neurodegenerare, cresterea grasimii corporale si tulburari de somn.
Sarea
Sarea favorizeaza retentia de apa, deshidratand organismul si obosindu-l. De asemenea, favorizeaza imbatranirea pielii, tensiunea arteriala ridicata si picioarele grele. Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 2 grame pe zi.
Consumul de prea mult zahar
Stim ca a manca prea mult zahar face rau sanatatii, dar face rau si pielii. Atunci cand mancam zahar, colagenul si elastina din piele sunt deteriorate. In timp, se formeaza riduri si pielea noastra devine mai uscata si mai flasca.
Zaharul trebuie consumat cu moderatie. Cercetatorii au identificat un fenomen cunoscut sub numele de "glicatie" (transformarea proteinelor), care poate avea efecte nocive asupra fibrelor de colagen si elastina, cele doua elemente constitutive ale pielii. Ca urmare, pielea isi poate pierde elasticitatea si tonusul si apar ridurile.
Reducerea aportului de zaharuri cu indice glicemic ridicat (IG) nu numai ca ajuta la mentinerea creierului in forma, dar incetineste si imbatranirea pielii. Excesul de zahar creste nivelul de inflamatie, slabeste sistemul imunitar si favorizeaza imbatranirea pielii. Mai mult, cu cat un aliment creste mai mult nivelul de zahar din sange, cu atat este mai daunator pe termen lung (in special in ceea ce priveste riscul de diabet).
Limitati consumul de cartofi, prajituri industriale, paine alba etc. Preferati alimentele cu indice glicemic scazut: legume proaspete si uscate, fructe si cereale integrale.
Alimente picante
Alimentele picante pot provoca rozacee pe piele prin dilatarea vaselor de sange, ceea ce face ca pielea sa fie rosie, cu pete si sa arate mai putin tanara. Crizele regulate de rozacee pot provoca vene varicoase, umflaturi si roseata permanenta.
Carne gatita excesiv
Alimentele gatite excesiv elibereaza substante toxice din grasime, ceea ce este periculos pentru sanatate. Acestea creeaza inflamatii pe care organismul are dificultati in a le combate. Sursa de proteine si de fier, carnea prea prajita este, de asemenea, daunatoare pentru aspectul tanar al pielii.
Nitrati
Prezenti in apa de la robinet si in fructele si legumele cultivate cu pesticide in exces, nitratii favorizeaza imbatranirea. Asadar, asigurati-va ca apa pe care o beti nu contine prea multi. Daca da, optati pentru apa imbuteliata si verificati-i compozitia.
Cafea
Cafeaua face ca pielea sa fie mai terna si mai putin elastica, dintii sa se ingalbeneasca si deshidrateaza organismul. De asemenea, ingreuneaza somnul si creste stresul, ceea ce are efect asupra imbatranirii premature a organelor si a pielii. Mai mult, creste tensiunea arteriala, ceea ce sporeste riscul de boli cardiovasculare daca este consumata prea des.
Carnea procesta
Mezelurile contin multa sare si conservanti. Consumul de mezeluri procesate duce la deshidratare si inflamatii. De asemenea, reduce cantitatea de vitamina C din organism, care este importanta pentru formarea colagenului.
Chipsurile
Cartofii si, in general, toate alimentele prajite in ulei la temperaturi ridicate, elibereaza radicali liberi, care deterioreaza celulele pielii. Limitati chipsurile la o data pe saptamana.
Deficitul de vitamina D (mai ales iarna)
Studiile arata ca o deficienta de vitamina D poate creste riscul de cancer de piele si de boli inflamatorii ale pielii. O cura de suplimente de vitamina D nu numai ca va va imbunatati starea de spirit, dar va va face sa aratati mai bine si va va ajuta sa preveniti problemele de piele.
Si nu, solutia nu este intotdeauna mult clamata expunere la soare. "Aceleasi raze UV care stimuleaza productia de vitamina D sunt cele care pot provoca cancerul de piele. Luarea unui supliment zilnic este o modalitate mult mai sigura de a obtine vitamina D".
Deshidratarea
Trebuie sa fiti suficient de bine hidratat pentru a va mentine corpul in forma. Este, de asemenea, cheia pentru o piele clara, ferma, stralucitoare si neteda.
Totusi, aveti grija sa nu beti prea multa apa, deoarece consumul unor cantitati mari de apa poate provoca o afectiune rara, dar periculoasa, numita hiponatremie, care dilueaza nivelul de sodiu din organism.
Nutritie si piele uscata
Atunci cand alimentatia este inadecvata sau slab echilibrata, pielea este prima afectata, deoarece se afla la periferia corpului. Prin urmare, substantele nutritive din sange ii sunt distribuite ultima, in comparatie cu restul corpului.
Pielea uscata inseamna piele deshidratata.
Pentru a combate aceasta deshidratare, anumiti nutrienti prezinta interes.
Vitamina B5 si vitamina E ajuta la hidratarea pielii. Ele se gasesc in painea integrala, in nuci, migdale si, respectiv, in varza rosie.
Ca si alte celule din organism, celulele pielii sunt alcatuite in principal din lipide. Prin urmare, este important sa va imbogatiti alimentatia cu acizi grasi nesaturati esentiali prin consumul de peste gras (sardine, macrou, pastrav, somon) si prin utilizarea de uleiuri de condimente bogate in omega 3, cum ar fi uleiurile de nuca si de rapita.
In sfarsit, apa hidrateaza, dreneaza si hraneste pielea. Asadar, beti suficient pe parcursul zilei.
Pe de alta parte, alcoolul, cafeaua si ceaiul pot deshidrata organismul si au tendinta de a usca pielea.
Se spune ca pielea este grasa atunci cand produce prea mult sebum
Ea are atunci un aspect lucios, iar porii sunt dilatati. Pielea are tendinta de a se exfolia.
Vitamina B6 ajuta la reglarea secretiei de sebum, in timp ce vitamina B12 este esentiala pentru sinteza ADN-ului si imbunatateste calitatea pielii, in special a tenului. Aceasta vitamina este, de asemenea, un puternic antioxidant, facand pielea mai putin grasa si controland aparitia matretii. Aceste doua vitamine sunt prezente in soia.
Pentru a evita pielea grasa, trebuie sa aveti o alimentatie echilibrata, evitand produsele grase, bauturile carbogazoase si dulciurile.
Imbunatatirea nivelului de serotonina
Dupa varsta de 45 de ani, raspunsul la stres devine inadecvat. Organismul produce prea mult cortizol (un hormon secretat de glandele suprarenale). Iar acest raspuns exagerat ne face sa imbatranim prematur.
Putem privilegia anumite alimente antistres: carnea de curcan de doua ori pe saptamana, bananele, pastravul, heringul sau sardinele de doua ori pe saptamana, 2-3 oua pe saptamana, condimente precum curcuma, menta, busuiocul, piperul cayenne, cimbrul si salvia, care se consuma fara moderatie.
Laptele nu este singurul mod de a-ti mentine oasele puternice! Exista si alte surse de calciu care sunt bine tolerate si asimilate de organism. Iata cum: alegeti alimente precum somonul si sardinele, fasolea, legumele verzi, migdalele, smochinele si rubarba, care sunt deosebit de bogate in calciu, precum si ouale, ceaiul verde. Mancati smochine pentru oase puternice.
Este bine de stiut: Calciul este retinut mai eficient atunci cand alimentatia furnizeaza suficient potasiu si bicarbonati (fructe, legume etc.).
Lucruri de evitat: Consumul de cola, care este foarte demineralizanta.