Grapefruit: beneficii si recomandari

Grapefruit: beneficii si recomandari Grapefruit: beneficii si recomandari

Ultima actualizare: 30 ianuarie 2023

Grepferuitul se numara printre cele mai sanatoase alimente pe care le puteti manca. Fructul citric usor amarui este o gustare excelenta pentru ca ofera o portie generoasa de vitamina C, de fibre, dar si de apa – fiind util si pentru hidratare. Nutrientii continuti de grapefruit sustin sanatatea pielii si protejeaza impotriva a diverse afectiuni. Totodata, poate fi benefic si pentru managementul greutatii, avand un numar scazut de calorii. Din acest articol puteti afla mai multe beneficii ale grapefruitului, precum si cateva atentionari in prinvinta lui.


Informatii generale despre grapefruit

Grapefruitul a aparaut in secolul al XVIII-lea ca rezultat al incrucisarii naturale dintre pomelo si portocala. Pomelo (Citrus maxima) fusese adus de catre exploratori din Asia. Oamenii l-au numit astfel („grapefruit” tr. fructul-strugure) pentru ca creste in ciorchini, asemenea strugurilor. Creste in regiuni subtropicale si este singurul fruct citric originar din America, posibil din insula Barbados. Numai in Statele Unite sunt cultivate peste 20 de varietati de grapefruit. Pomul este unul vesnic verde care atinge in medie 5-6 metri. Grapefruitul roz a fost descoperit abia in anul 1906. In anul 2019, productia mondiala de grapefruit (incluzand si pomelo) a fost de 9,3 milioane de tone. China a produs 53% din total, alti producatori importanti fiind SUA, Mexic si Vietnam.

Grapefruit – valoarea nutritionala

Exista motive intemeiate pentru care grapefruitul este numit deseori un superaliment. In plus fata de numeroasele beneficii pentru sanatate, acesta contine multi nutrienti, cum ar fi vitamina C, vitamina A, calciu sau fier. De fapt, o portie de 100 de g de grapefruit aduce 40% din necesarul de vitamina C al unui adult pentru o zi. Totodata, grapefruitul contine vitamina A, lucru nemaintalnit in cazul altor citrice. Un grapefruit mediu ofera intregul necesar de vitamina A pentru un adult pentru o zi. 100 de grame de grapefruit mai contin:

  • 90% apa
  • carbohidrati – 8 g
  • zaharuri – 7 g
  • fibre – 1,1 g
  • grasimi – 0,10 g
  • proteine – 0,8 g
  • cantitati mici de vitamine B
  • cantitati mici de calciu, magneziu, fier, mangan, fosfor, potasiu, zinc
  • diversi antioxidanti: luteina, zeaxantina, beta-caroten, lycopen

 

Sfaturi pentru cumparare si consum

  • Cumparati grepfruit iarna, fiind perioada in care se coc citricele si in care le veti gasi proaspete.
  • Alegeti fructe care par grele pentru dimensiunea lor si sunt un pic moi.
  • Cumparati grapefruit copt - fructul nu se va coace daca este pastrat.
  • Depozitati la temperatura camerei, departe de lumina soarelui. 

 

Grapefruit – beneficii

Grapefruitul este un fruct dens nutritional, cu toate ca are putine calorii. De-a lungul timpului, s-a observat ca ofera unele beneficii pentru sanatate.

Sustine sistemul imunitar

La fel ca multe alte fructe si in special citrice, grapefruitul, datorita continutului ridicat de vitamina C sustine imunitatea. Fiind relativ bogat si in vitamina A, un alt nutrient legat de o imunitate puternica, grapefruitul poate fi un aliat puternic al sanatatii, mai ales in sezonul rece. Vitamina A a fost pusa in legatura cu reducerea inflamatiei iar studiile arata ca dozele ridicate de vitamina C ajuta la scurtarea perioadei de convalescenta dupa racelile comune. Cantitatile mici de vitamine B, precum si mineralele contribuie si ele la sanatatea generala a organismului.

Pentru sustinerea sistemului imunitar, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Maxi Tonic. Contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

Grapefruitul este aliatul scaderii in greutate

Grapefruitul are cateva proprietati care il fac foarte util pentru slabit, in special continutul de fibre (2 grame pentru un fruct mediu). Acesta asigura senzatia de satietate, lucru foarte important in programele de slabire. In plus, contine si multa apa, o alta caracteristica a fructelor bune pentru slabit. Nu se poate afirma insa ca grapefruitul poate determina scaderea greutatii de unul singur, ci doar asociat unei diete sanatoase si moderate caloric.

Poate preveni rezistenta la insulina si diabetul

Consumul regulat de grapefruit are potentialul de a preveni rezistenta la insulina, care la randul ei duce la aparitia diabetului. Rezistenta la insulina apare atunci cand celulele nu mai raspund corespunzator la insulina. Aceasta este un hormon implicat in metabolism, ce regleaza nivelul zaharului din sange (glicemia). Studiile arata ca grapefruitul poate ajuta la controlul nivelului de insulina. In plus de asta, consumul de fructe in general este asociat cu un mai bun control al glicemiei (nivelul zaharului din sange) si cu un risc redus de diabet de tip II.

Reduce riscul aparitiei pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi (calculii renali) pot fi foarte dificil de gestionat. Exista multe cauze ale aparitiei acestora, printre care dieta, greutatea excesiva si anumite medicamente. Consumul frecvent de grapefruit poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi din cauza acumularii de calciu. Acidul citric din grapefruit se leaga cu excesul de calciu din sange si ajuta la eliminarea acestuia.

Protejeaza sanatatea cardiovasculara

Consumul de grapefruit se crede ca imbunatateste sanatatea cardiovasculara, participand la reducerea factorilor de risc pentru boli de inima, precum tensiunea ridicata sau colesterolul. Intr-un studiu, participantii care au mancat grapefruit de trei ori pe zi timp de 6 saptamani si-au redus semnificativ tensiunea. S-au observat si reduceri ale nivelurilor de colesterol total si LDL. Aceste efecte se datoreaza intr-o oarcare masura continutului de potasiu, care are proprietati de scadere a tensiunii arteriale, precum si fibrelor.

Sustine sanatatea pielii

Vitamina C regasita din plin in grapefruit protejeaza pielea impotriva efectelor negative ale soarelui, imbatranirii premature si inflamatiei. Vitamina C este folosita deseori in seruri pentru vindecarea pielii si in produse pentru indepartarea petelor pigmentare. Vitamina C ajuta corpul sa produca mai mult colagen, care ajuta la mentinere unei pieli hidratate si lipsite de riduri. In grapefruit se regasesc acid citric, acid malic si acid tartaric. Acestia sunt acizi alfa-hidorxizi (AHA) si sunt utilizati in diverse produse pentru ingrijirea pielii, imbunatatind elasticitatea si textura.

Grapefruit – contraindicatii

Din pacate, grapefruitul are cateva contraindicatii. Unii oameni nu au voie sa-l consume deoarece interactioneaza cu anumite medicamente. Acest lucru se intampla din cauza ca sucul de grapefruit si pulpa fructului contin substante care inhiba citocromul P450, o enzima pe care corpul o utilizeaza pentru a metaboliza diverse medicamente. Daca veti consuma grapefruit in acelasi timp cat timp va aflati sub tratament cu aceste medicamente puteti face supradoza sau puteti avea parte de alte efecte adverse. Medicamentele care cel mai probabil vor interactiona cu grapefruitul sunt:

  • imunosupresoarele
  • benzodiazepinele
  • blocantele de canal de calciu
  • indinavirul
  • carbamazepina
  • unele statine

 

In unele situatii, consumul de grapefruit poate duce la eroziunea smaltului dentar. Daca aveti dinti sensibili, este posibil sa trebuiasca sa evitati fructele acide. Pentru a fi siguri ca grapefruitul nu va dauneaza danturii, clatiti-va dupa ce il consumati si spalati-va pe dinti la 30 de minute.

In concluzie

Grapefruitul este unul dintre cele mai sanatoase fructe. Este bogat in vitamina C si diversi alti antioxidanti si este usor de integrat in orice dieta. Nu ezitati sa-l consumati mai ales in sezonul rece.

 

Referinte: 

https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-grapefruit 

https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-grapefruit#Grapefruit-is-not-for-everyone 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Grepfrut