Gluten: ce este, beneficii, surse, riscuri pentru sanatate

Gluten: ce este, beneficii, surse, riscuri pentru sanatate Gluten: ce este, beneficii, surse, riscuri pentru sanatate

Ultima actualizare: 14 august 2024

gluten

In ultima vreme, din ce in ce mai multe persoane au inceput sa excluda glutenul din alimentatie, punand semnul egalitatii intre o dieta pentru slabit si o dieta fara gluten. Se poate concepe o dieta de slabit, care sa nu contina gluten, desi indicatiile principale ale regimului fara gluten sunt reprezentate de boala celiaca si intoleranta la gluten.

Nu exista nimic nesanatos in mod inerent la gluten, dar persoanele cu anumite afectiuni medicale, cum ar fi boala celiaca, sensibilitatea la gluten non-celiaca sau alergia la grau ar trebui sa-l evite.

Dieta fara gluten a devenit din ce in ce mai populara in ultimii ani, deoarece tot mai multi oameni au descoperit ca se confrunta cu tulburari cauzate de consumul alimentelor care contin gluten.

La randul sau, acest lucru a dus la aparitia multor produse fara gluten. Potrivit statisticilor, industria alimentara fara gluten a fost evaluata la 4,3 miliarde de dolari in 2019.

Cu toate ca multi oameni au adoptat dieta fara gluten, glutenul nu prezinta nici un risc pentru majoritatea populatiei lumii, deoarece mai putin de 1% din aceasta este afectata de boala celiaca.

 

Informatii generale despre gluten

Glutenul este o proteina care se gaseste cel mai des in grau si alte cereale asemanatoare, precum secara sau orzul. Acesta este responsabil de elasticitatea aluaturilor si derivatelor fainoase si ajuta la cresterea acestora. Cu alte cuvinte, calitatea unui aliment este influentata si de continutul de gluten. De asemenea, el este folosit si drept liant. Apare totusi si in produse procesate de baza cum ar fi conservele de carne, peste pane, sosuri din soia, pasta de tomate sau iaurturi. Asadar, exista foarte multe alimente care contin gluten. Pentru a-l evita, alegeti doar produse neprocesate.

Glutenul: bun sau rau?

Parerile sunt impartite pe acest subiect, chiar si comunitatea medicala fiind divizata. Exista specialisti care sustin ca semnele si simptomele resimtite dupa consumul de gluten sunt cauzate de alte afectiuni. Fie ca glutenul este bun sau rau, aceasta este o intrebare la care fiecare poate raspunde singur, in functie de gusturile si sensibilitatile personale.

Surse de gluten

Mai jos gasiti alimentele care contin gluten si pe care, in consecinta, ar fi recomandat sa le evitati, mai ales daca suferiti de afectiunile provocate de gluten, sau daca pur si simplu constatati ca nu va face bine consumul de gluten:

  • grau
  • secara
  • orz
  • spleta
  • paine
  • cereale
  • paste
  • bere
  • tort/prajituri/produse de patiserie

gluten-bun-sau-rau

Ce beneficii are glutenul?

Desi in ultima vreme glutenul este din ce in ce mai blamat, exista totusi si niste beneficii pe care la aduce persoanelor care nu sufera de intoleranta la gluten sau de boala celiaca.

Glutenul ajuta la reducerea riscului expunerii la intoxicatii cu metale grele. In dieta fara gluten, alimentele consumate cu precadere sunt orezul si pestele. Totodata, aceste alimente contin metale grele precum mercur, cadmiu, plumb si arsenic. In cazul persoanelor care nu consuma gluten si care adopta aceasta dieta, nivelul metalelor grele din sange este mai crescut decat cel al consumatorilor de gluten.

Glutenul ajuta la scaderea riscului de imbolnavire de diabet de tip 2. Conform studiilor, persoanele care consuma gluten au o rata mai mica de imbolnavire decat cele care nu consuma. De asemenea, glutenul scade probabilitatea aparitiei bolilor de inima si reduce riscul de cancer colorectal datorita dietei bogate in fibre. In plus, persoanele care urmeaza o dieta fara gluten au tendinta de a consuma mai multe calorii, proteine, grasimi si chiar si zahar.

Ce probleme poate provoca glutenul?

Desigur, exista si cateva situatii in care este recomandat sa evitati cu desavarsire glutenul deoarece poate dauna sanatatii. Desi majoritatea persoanelor tolereaza bine glutenul, acesta poate cauza cateva afectiuni in cazul in care prezentati anumite sensibilitati.

Boala celiaca

De departe cea mai severa forma de intoleranta la gluten, boala celiaca afecteaza aproximativ 0,7-1% din populatia globului. Este definita drept o tulburare autoimuna. Mai exact, organismul reactioneaza la gluten ca la un corp invadator extern. Asadar, sistemul imunitar ataca glutenul si mucoasa intestinului, fapt care dauneaza peretelui intestinal si provoaca in final deficiente de nutrienti, probleme digestive severe, anemie si creste sensibilitatea organismului. Cele mai intalnite simptome ale bolii celiace sunt disconfortul digestiv, afectarea tesuturilor din intestinul subtire, diareea, balonarea, constipatia, durerile de cap, eruptiile cutanate, oboseala, depresia, scaderea in greutate si fecalele urat mirositoare. Nu toate persoanele care sufera de boala celiaca se confrunta cu semne si simptome digestive si, din acest motiv, boala poate fi greu de depistat. Se recomanda inlocuirea cerealelor cu gluten cu unele care nu contin gluten. 

Sensibilitatea la gluten non-celiaca

Exista cazuri in care, desi nu sunteti testati pozitiv cu boala celiaca, tot veti reactiona in mod negativ la consumul de gluten. Desi nu se stie exact cati oameni sufera de sensibilitate non-celiaca, se estimeaza ca numarul lor este undeva intre 0,5 si 13% din populatia globala. Printre semnele si simptomele asociate acestei afectiuni se numara durerile de stomac, oboseala, diareea, balonarea si depresia. Diagnosticul se poate pune in momentul in care pacientul reactioneaza in mod negativ la gluten si s-au exclus deja alergiile si bolile celiace.

Sindromul de colon iritabil

Aceasta este o afectiune digestiva comuna care provoaca simptome din gama durerilor abdominale, crampelor, balonarii, gazelor si diareei. Din pacate, sindromul de intestin iritabil este o afectiune cronica, dar poate fi ameliorata prin dieta, modificari ale stilului de viata si tehnici de gestionarea a stresului. Din fericire, exista si dispozitive medicale care pot ajuta, pe langa evitarea consumului de gluten.

gluten-boala-celiaca

Alergia la grau

S-a descoperit ca pentru aproximatix 1% din populatie, alergia la grau poate cauza probleme digestive in urma consumului de gluten. Asadar, dieta fara gluten poate fi benefica pentru alergia la grau, dar si pentru alte afectiuni precum ataxia de gluten si chiar autismul si schizofrenia.

Ce alimente pot fi consumate intr-o dieta fara gluten?

Si, totusi, ce puteti manca intr-o dieta fara gluten? Din fericire, exista nenumarate alimente care pot fi consumate si prezinta multe proprietati nutritive si beneficii pentru organism. Acestea sunt: carnea, pestele si fructele de mare, ouale, lactatele, fructele, legumele, leguminoasele, nucile si semintele, grasimile, precum uleiurile si untul si tuberculii.

Care sunt cerealele fara gluten? Va veti bucura sa aflati ca puteti consuma urmatoarele cereale fara grija: porumb, orez, quinoa, in, mei, sorg, hrisca, ovaz.

Este aceasta dieta sigura?

Cu toate ca multi profesionisti din domeniul sanatatii sugereaza altfel, dieta fara gluten poate fi urmata in siguranta - chiar si de cei care nu trebuie neaparat sa faca acest lucru.

Eliminarea graului si a altor cereale sau produse care contin gluten nu provoaca probleme de sanatate - atata timp cat aceste produse sunt inlocuite cu alimente hranitoare.

gluten-dieta-fara-gluten-beneficii

Toti nutrientii din cerealele care contin gluten, cum ar fi vitaminele B, fibrele, zincul, fierul si potasiul, pot fi inlocuiti cu usurinta urmand o dieta completa, bazata pe alimente integrale, constand din legume, fructe, grasimi sanatoase, si surse nutritive de proteine.

Sunt produsele fara gluten mai sanatoase?

Este important sa retineti ca doar pentru ca un produs nu contine gluten nu inseamna ca este sanatos.

Multe companii comercializeaza fursecuri, prajituri si alte alimente foarte procesate fara gluten ca fiind mai sanatoase decat cele care contin gluten.

Un studiu a constatat ca multi oameni cred ca alimentele fara gluten sunt mai sanatoase si 27% dintre acestia aleg sa le manance pentru a pierde in greutate.

Desi produsele fara gluten s-au dovedit a fi benefice pentru cei care au nevoie de ele, nu sunt mai sanatoase decat cele care contin gluten.

Si, desi respectarea unei diete fara gluten este sigura, retineti ca orice dieta care se bazeaza in mare masura pe alimente procesate este putin probabil sa fie benefica pentru sanatate.

In plus, inca se dezbate daca adoptarea acestei diete aduce beneficii sanatatii celor fara intoleranta.

 

 

 

Referinte:

https://www.ift.org/career-development/learn-about-food-science/food-facts/gluten

https://www.medicalnewstoday.com/articles/308449

https://www.healthline.com/nutrition/is-gluten-bad

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-gluten