Glutamina si beneficiile ei pentru sanatatea organismului

Glutamina si beneficiile ei pentru sanatatea organismului Glutamina si beneficiile ei pentru sanatatea organismului

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

Glutamina este un aminoacid important, care are numeroase functii in organism. Intra in alcatuirea proteinelor si face parte din complexul mecanism al sistemului imunitar. In plus, joaca un rol special in sanatatea intestinala. Organismul uman produce in mod natural acest aminoacid si el se gaseste si in multe alimente. Totusi, in unele situatii este recomandata administrarea pentru o sanatate optima. Iata mai multe detalii despre glutamina si despre beneficiile pe care le aduce.


Ce este glutamina?

Aminoacizii, precum glutamina, sunt molecule al caror scop principal este alcatuirea proteinelor. Se poate afirma ca ei sunt caramizile din care sunt construite proteinele. Acestea sunt esentiale pentru organele interne, dar au si alte functii, precum transportul substantelor in sange si lupta cu virusurile si bacteriile. Exista doua forme de glutamina: L-glutamina si D-glutamina. In timp ce L-glutamina este utilizata de organism pentru sinteza proteinelor si pentru alte functii, D-glutamina pare sa nu aiba roluri semnificative. Pentru denumirea L-glutaminei se foloseste in general termenul glutamina. Aminoacidul este sintetizat din glutamat si amoniac, la nivelul muschilor scheletici, plamanilor, tesutului adipos si ficatului. De fapt, este cel mai abundent aminoacid din sange si din alte fluide corporale. Cu toate acestea, exista situatii in care organismul are nevoie de mai multa glutamina decat poate produce. De aceea, se considera ca este un aminonoacid esential in anumite conditii, cum ar fi diverse afectiuni, extenuarea etc.

In perioadele stresante sau obositoare este important sa avem grija de sistemul imunitar. Farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Tonico Forte. Acesta contine o formula complexa, pe baza de 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) si vitamina B12. Ofera energie si imbunatateste puterea de concentrare.

Surse naturale de glutamina (alimente care contin glutamina)

Cel mai mari cantitati de glutamina se gasesc in alimentele de origine animala, datorita continutului ridicat in proteine al acestora. Exista si unele alimente de origine vegetala bogate in proteine, cu un continut ridicat de glutamina. Dintre alimentele care contin glutamina, putem aminti ouale, carnea de vita, laptele batut, tofu. Continutul exact de glutamina al alimentelor nu a fost insa calculat. Pentru ca este vorba de un aminoacid esential pentru sinteza proteinelor, orice aliment proteic va contine si o anumita cantitate de glutamina.

Ce beneficii are glutamina?

Este importanta pentru sistemul imunitar

Glutamina este un combustibil necesar pentru celulele sistemului imunitar, incluzand globulele albe (leucocitele), si anumite celule de la nivelul intestinului. Daca nivelul de glutamina scade drastic, din cauza unei afectiuni, unei accidentari grave sau unei operatii, organismul va trece la descompunerea rezervelor musculare, pentru a sintetiza mai mult aminoacid. Totodata, functia sistemului imunitar poate fi compromisa in aceste situatii si din cauza lipsei glutaminei. Din acest motiv, dietele bogate in proteine sau suplimentele cu glutamina sunt recomandate pentru protejarea sanatatii in cazul interventiilor chirurgicale sau arsurilor.

Pentru imbunatatirea memoriei, concentrarii si starii emotionale, farmacistii Catena recomanda Neuro Optimizer. Contine o formula complexa, pe baza de fosfatidilserina, fosfatidilcolina, L-glutamina, taurina, acetil L-carnitina, acid alfa lipoic și vitamina B5 care ajuta la imbunatatirea functiei nervoase.

Joaca un rol in sanatatea intestinala

Intestinele sunt considerate in prezent o parte extrem de importanta a sistemului imunitar. Multe dintre celulele de la acest nivel au roluri in imunitate, iar miliardele de bacterii care traiesc in intestine influenteaza si ele imunitatea. Glutamina este o sursa de energie importanta pentru celulele de la nivel intestinal. De asemenea, are un rol functional, mentinand sanatoasa bariera dintre interiorul intestinelor si restul organismului.

Efectele pentru dezvoltarea musculara si performata sportiva

Datorita rolului acesteia in constructia proteinlor, unele cercetari au studiat daca utilizarea suplimentelor alimentare cu glutamina imbunatatesc dezvoltarea musculara sau performanta sportiva. Nu au fost facute descoperiri concludente. Unele cercetari arata insa ca suplimentele alimentare pe baza de glutamina imbunatatesc recuperarea dupa exercitii fizice intense. Este de remarcat faptul ca cei mai multi sportivi de performanta consuma oricum in mod obisnuit cantitati ridicate de proteine, insemnand ca au parte si de un aport consistent de glutamina.

Este sigura administrarea de glutamina?

Pentru ca glutamina este un aminoacid produs natural de organismul uman si continut de multe alimente, administrarea in cantitati normale nu va pune probleme. O dieta tipica poate contine intre 3 si 6 grame de glutamina pe zi. Studiile realizate au utilizat doze variate, situate intre 5 grame si 45 de grame pe zi pentru 6 saptamani si nu au fost observate efecte negative. Totusi, sunt necesare mai multe date despre siguranta utilizarii suplimentelor cu glutamina pe termen lung. Daca va hotarati sa luati un supliment care contine glutamina este indicat sa incepeti cu o doza redusa, de 5 grame pe zi.