Vaccinarea antigripala ramane una dintre cele mai eficiente masuri de prevenire a gripei, dar si a complicatiilor sale, in special in contextul sezonului actual, cand circulatia virusurilor gripale este la apogeu. Vaccinarea nu reprezinta doar o modalitate de a preveni propria infectie virala, ci si un consens in ceea ce priveste protectia celor din jur, avandu-se in vedere in special faptul ca exista categorii de persoane cu risc de comorbiditati secundare infectiei. Mai mult decat atat, exista variatii anuale ale tulpinilor circulante de virusuri gripale, motiv pentru care vaccinurile sunt in permanenta adaptate, astfel incat sa confere protectie maxima impotriva acestor tipuri.
Ce contine vaccinul antigripal?
Vaccinul antigripal pentru sezonul 2024-2025 este formulat specific, pe baza celor mai recente date epidemiologice privitoare la tulpinile gripale care circula la nivel global. Conform OMS (Organizatiei Mondiale a Sanatatii), vaccinul antigripal sezonier este actualizat anual, in ideea in care include cele mai probabile tulpini virale care vor predomina in sezonul gripal respectiv. In general, vaccinul antigripal poate fi:
-
Vaccin trivalent, care contine trei tulpini de virus gripal: doua tulpini de virus gripal A (spre exemplu, H1N1 si H3N2) si o tulpina de virus gripal B;
-
Vaccin tetravalent, care contine patru tulpini de virus gripal: doua tulpini de virus gripal A, respectiv doua tulpini de virus gripal B. Vaccinurile tetravalente sunt din ce in ce mai mult utilizate, deoarece confera protectie mai extinsa impotriva mai multor tulpini circulante.
Exista mai multe forme de vaccinuri antigripale disponibile, care pot fi administrate in functie de caz:
-
Vaccinuri inactivate, care contin virusuri gripale anterior inactivate (omorate), motiv pentru care este improbabil sa cauzeze boala in urma administrarii. Acesta se administreaza printr-o injectie intramusculara si sunt sigure pentru majoritatea persoanelor, inclusiv pentru cele cu afectiuni cronice;
-
Vaccinuri recombinate, produse prin metode de tehnologie si inginerie genetica, asadar fara a contine virusuri gripale vii sau inactivate, o optiune pentru persoanele cu alergie la albusul de ou;
-
Vaccinuri (vii) atenuate, care contin virusuri gripale atenuate, cu virulenta minima. Acestea nu pot provoca boala in urma administrarii, dar stimuleaza un raspuns imun puternic. Acest tip se administreaza sub forma de spray nazal. Nu este recomandat pentru toate persoanele.
Vaccinurile antigripale pentru sezonul 2024-2025 sunt formulate pe baza cercetarilor efectuate de centrele nationale de gripa si laboratoarele de sanatate publica din intreaga lume. Din aceste motive, compozitia exacta a vaccinului antigripal anual poate varia anual, in functie de tulpinile (si mutatiile) virusului gripal care circula in aer.
Cum functioneaza vaccinul antigripal?
Vaccinul antigripal functioneaza prin stimularea sistemului imunitar sa produca anticorpi care, in contact cu virusul, sa recunoasca si sa lupte mai eficient impotriva acestuia. In mod obisnuit, sunt necesare aproximativ doua saptamani, din momentul vaccinarii, pentru a se sintetiza acesti anticorpi. Vaccinurile antigripale contin fragmente virale sau virusuri inactivate, iar acest lucru inseamna ca nu cauzeaza gripa in urma administrarii. Facand o analogie, vaccinurile instruiesc sistemul imunitar sa reactioneze rapid si eficient in cazul expunerii ulterioare la virusul real.
Cand sistemul imunitar intalneste particulele virale din vaccin, le recunoaste ca fiind straine si, drept urmare, incepe sa produca anticorpi specifici, indreptate impotriva acestora. In situatia in care persoana vaccinata este expusa virusului gripal in timpul sezonului bolii, intrucat are deja anticorpi, acestia pot neutraliza virusul inainte ca acesta sa provoace boala. Mai mult decat atat, s-a observat ca persoanele vaccinate, dar care totusi fac boala, au simptome mult mai usoare si o perioada a bolii mult mai redusa.
Care sunt beneficiile vaccinului antigripal?
Vaccinarea antigripala are doar beneficii, atat pentru persoana in cauza, cat si pentru persoanele din jur.
Reduce riscul de infectie virala
Principalul beneficiu al vaccinarii antigripale il reprezinta reducerea semnificativa a riscului de a contracta infectia cu Influenza (virusul gripal). Chiar daca vaccinul nu ofera protectie absoluta (eficacitatea variaza intre 40-60%, in functie de potrivirea tulpinilor), acesta scade considerabil riscul de infectare.
Prevenirea potentialelor complicatii grave
Este foarte posibil ca multe persoane sa subestimeze potentialul sever al gripei. Chiar si astazi, exista multe cazuri in care, in special in cazul grupurilor vulnerabile, gripa duce la complicatii severe, uneori chiar si deces. Complicatiile precum pneumonia, bronsita, infectiile sinusale sau exacerbarea bolilor cronice existente (in special pulmonare) sunt mult mai frecvente in randul copiilor mici, persoanelor in varsta, femeilor insarcinate si celor cu afectiuni cronice.
Protectia indirecta (imunitatea de grup)
Vaccinarea unei proportii mari din populatie sta la baza asa-zisului fenomen, numit „imunitate de grup”. Acest lucru inseamna ca persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale, cum ar fi cele cu alergii severe la vaccinuri sau cu sistem imunitar compromis, sunt protejate indirect de faptul ca riscul de a contracta infectia este mai mic, iar raspandirea virusului in comunitatile de oameni este limitata.
Reducerea duratei si severitatii bolii
Chiar si in cazurile in care persoana vaccinata dezvolta gripa, severitatea simptomelor este, de obicei, redusa. De asemenea, perioada bolii este mai scurta, comparativ cu persoanele care nu s-au vaccinat, iar recuperarea este mai usoara.
Cand este recomandata vaccinarea antigripala?
Vaccinarea antigripala este recomandata anual, de obicei la inceputul sezonului gripal. Sezonul gripal incepe undeva in lunile de toamna si poate dura pana in primavara. Ideal este ca vaccinul antigripal sa fie administrat la sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie, astfel incat sa i se permite organismului sa dezvolte un raspuns imun optim inainte de a se atinge apogeul sezonului gripal.
Protectia conferita de vaccinul antigripal dureaza aproximativ 6-8 luni, dupa care concentratia de anticorpi incepe sa scada progresiv. Drept urmare vaccinarea trebuie efectuata anual, astfel incat sa se mentina un nivel optim de imunizare, in special in contextul in care virusurile gripale sufera modificari de la un an la altul, aparand noi tulpini circulante.
Cine ar trebui sa isi faca vaccinul antigripal?
OMS si Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) recomanda ca vaccinarea antigripala sa fie facuta de catre toate persoanele cu varsta de peste 6 luni, cu exceptia celor care au contraindicatii medicale specifice. Totusi, exista anumite grupuri considerate „de risc”, care au un risc mai mare de a dezvolta complicatii in urma gripei, pentru care vaccinarea este extrem de importanta:
Copiii mici
Copiii cu varsta intre 6 luni si 5 ani sunt mult mai susceptibili la infectii gripale severe si ulterior complicatii, cum ar fi pneumonia.
Femeile insarcinate
Din cauza modificarilor imunitare din timpul sarcinii, femeile insarcinate au un risc crescut de a dezvolta complicatii. Vaccinarea este sigura in toate cele trei trimestre si ofera indirect, pe de alta parte, protectie nou-nascutului.
Persoanele in varsta
Persoanele cu varsta de peste 65 de ani au un risc crescut de a dezvolta complicatii ale gripei, cum ar fi pneumonia si, in cazuri severe, insuficienta respiratorie. Vaccinarea antigripala reduce nevoia de spitalizare si rata de mortalitate in randul acestei categorii populationale.
Persoanele cu afectiuni cronice
Persoanele cu diabet, boli cardiovasculare, pulmonare sau imunodeficienta, au un risc crescut de complicatii severe secundare infectiei. Vaccinarea ajuta si la prevenirea exacerbarilor bolilor in timpul sezonului gripal.
Personalul medical si ingrijitorii
Vaccinarea personalului medical si a ingrijitorilor este recomandata pentru a reduce riscul de a transmite virusul persoanelor vulnerabile si pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale prestate in timpul sezonului gripal.
Surse:
-
https://www.cdc.gov/flu/professionals/vaccination/vax-summary.htm
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537197/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK190013/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9143275/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8473132/