Gestionarea stresului postnatal: Tehnici de relaxare si de reducere a anxietatii

Gestionarea stresului postnatal: Tehnici de relaxare si de reducere a anxietatii Gestionarea stresului postnatal: Tehnici de relaxare si de reducere a anxietatii

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

stres-postnatal

Stresul postnatal este o problema cu care se confrunta in mai mare sau mai mica masura toate femeile care aduc pe lume un copil, constituind si una dintre cauzele depresiei postpartum.

Acesta poate fi explicat prin starile emotionale specifice perioadei postnatale, coroborate provocarilor pe care le aduce cu sine nasterea unui copil. Lipsa somnului, acomodarea cu noile responsabilitati, episoadele inexplicabile de agitatie ale copilului, refuzul hranei si multe alte aspecte legate de viata de parinte aflat la inceput de drum sunt suficiente motive care pot explica aparitia stresului postnatal. La acestea se adauga deseori si stresul acumulat pe parcursul sarcinii, care nu dispare dupa nastere, asa cum se astepta viitoarele mame, ci trece intr-o noua faza, care este stresul postnatal.

Daca treceti printr-o astfel de perioada sau daca urmeaza sa aduceti pe lume un copil, avem cateva sfaturi care sa va ajute sa faceti fata stresului postnatal.


Cum sa gestionati stresul postnatal? 5 sfaturi importante

La fel ca stresul cotidian, stresul postnatal este de cele mai multe ori inevitabil, astfel ca pentru inceput trebuie sa va obisnuiti cu ideea si sa considerati ca nu este deloc anormal ceea ce vi se intampla. Odata constientizata problema, va puteti astfel concentra mai usor pe gestionarea sa, iar in acest sens puteti tine cont de urmatoarele sfaturi:

  • Faceti miscare

Miscarea este o forma eficienta de combatere a stresului, pentru ca stimuleaza eliberarea de endorfine, al caror rol este acela de a imbunatati starea de spirit in conditii de solicitare mai intensa. Puteti imbina grija pentru copil cu nevoia de miscare, facand zilnic plimbari impreuna cu cel mic, mai ales ca acestea sunt foarte benefice si pentru el.

Benesio L-Arginina este un produs recomandat pentru starile de oboseala care sunt insotite de tulburari de somn, fiind ideal si pentru modificari ale dispozitiei si dificultati de concentrare. Benesio arginina buvabila ofera organismului un aport adecvat de l-arginina obtinuta din sursa naturala, prin proces de fermentatie.

  • Odihniti-va impreuna cu copilul

Stresul postnatal este accentuat si de starea de oboseala resimtita din cauza faptului ca programul de odihna al copilului nu coincide deloc cu cel al parintilor. Trezitul in mod repetat pe timpul noptii, pentru a alapta sau a linisti copilul care incepe sa planga din senin, nu e deloc o activitate relaxanta, iar in scurt timp duce la o stare de epuizare care favorizeaza stresul.

Incercati sa va sincronizati programul de odihna cu cel al copilului, chiar daca la inceput pare ceva mai dificil. In cateva zile va veti obisnui, iar in acest mod va veti odihni mai bine, pentru ca ciclul circadian nu va mai fi perturbat de treziri neasteptate.

  • Gasiti timp pentru activitati relaxante

Chiar daca in primele zile de dupa nastere pare imposibil, faceti-va timp zilnic pentru cel putin 30-45 de minute de relaxare. Nu conteaza ce faceti in acest interval, important este sa va detasati putin de grijile cotidiene si sa va dedicati unei activitati care va face placere. In acest fel scade nivelul hormonilor de stres, iar starea psihica se imbunatateste. Totodata, astfel de momente de relaxare sunt un bun prilej pentru refacerea nivelului de energie, ceea ce constituie un alt factor care diminueaza stresul.

  • Nu ezitati sa cereti ajutor

Nu este deloc anormal ca uneori sa va simtiti depasita de situatie, mai ales daca sunteti la primul copil si nu aveti experinta. Este important ca in astfel de imprejurari sa nu intrati in panica si sa nu pierdeti timp cautand singura solutii, pentru ca astfel nu veti face decat sa amplificati stresul. Mult mai eficient este sa cereti imediat ajutor sotului, rudelor apropiate sau oricui este prin preajma. Daca se intampla sa fiti singura, incercati sa rezolvati cu un telefon dat persoanelor apropiate, care va pot ajuta macar cu un sfat, daca nu pot sa va fie alaturi fizic.

  • Invatati din experienta altora

Spuneam ca stresul postnatal este o problema cu care se confrunta orice femeie dupa ce naste, astfel ca fiecare mama are de impartasit anumite experiente prin care a trecut. Exista nenumarate carti pe aceasta tema, grupuri pe retelele de socializare, forumuri si site-uri dedicate tinerelor mame, care constituie o buna sursa de informare. Nu ezitati sa apelati la ele inainte si dupa nastere, pentru ca puteti afla astfel informatii folositoare, evitand situatiile care ar putea sa va ia prin surprindere si sa contribuie la cresterea nivelului de stres postnatal.

Benesio Strescalm este un supliment alimentar, care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

Care sunt cele mai indicate tehnici pentru a reduce anxietatea postnatala?

Exista si cateva tehnici eficiente pentru a reduce nivelul de stres si anxietatea postnatala, care pot fi puse oricand in practica si pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.

  • Exercitiile de respiratie

Gasiti un loc linistit in care sa va puteti aseza intr-o pozitie confortabila, dupa cum preferati. Concentrati-va apoi asupra respiratiei, constientizand fiecare inspiratie si expiratie, fara a schimba ritmul normal. Apoi incepeti sa inspirati lent si profund pe nas, mentinand aerul in plamani timp de cateva secunde, expirand dupa aceea la fel de lent, pe nas sau pe gura. Repetati aceste exercitiu de mai multe ori timp de 5-10 minute, eliberand mintea de orice ganduri si imaginandu-va doar ca atunci cand expirati eliminati stresul si tensiunea.

  • Imaginatia ghidata

Si de aceasta data este necesar sa va asezati intr-o pozitie cat mai comoda intr-un loc linistit, concentrand-va imaginatia pe rememorarea unei experiente placute, a unui peisaj sau a unui moment special. Nu este neaparat necesar sa fie vorba de un fapt real care s-a petrecut candva, ci puteti crea totul in imaginatia dumneavoastra. Ganditi-va timp de cateva minute doar la aceste lucruri placute, iar pentru a face experienta si mai placuta, puteti sa apelati si la niste sunete sau imagini relaxante, care sa ruleze in fundal.

  • Relaxarea musculara progresiva

Aceasta tehnica debuteaza cu constientizarea respiratiei, fiind necesare cateva minute in care trebuie sa va concentrati asupra acestui aspect, pana cand reusiti sa va gasiti un ritm constant al respiratiei. Pastrand acest ritm, alegeti o grupa de muschi pe care trebuie sa ii contractati timp de 5-10 secunde. In acest timp, concentrati-va asupra tensiunii create la nivelul muschilor contractati, dupa care relaxati-i brusc imaginandu-va ca in acest mod eliminati si tensiunea interioara. Continuati apoi acest exercitiu cu fiecare grupa de muschi, fiind recomandat sa incepeti cu cei de la nivelul membrelor inferioare, avansand apoi catre partea superioara.

Dupa ce ati parcurs toate grupele musculare, continuati sa va mai concentrati cateva minute asupra respiratiei si asupra senzatiei de usurare si relaxare de la nivelul tuturor muschilor.