Gastrita la copii: cauze, simptome si sfaturi pentru parinti

Gastrita la copii: cauze, simptome si sfaturi pentru parinti Gastrita la copii: cauze, simptome si sfaturi pentru parinti

Ultima actualizare: 27 noiembrie 2023

Indiferent daca se manifesta la copii sau la adulti, gastrita este o afectiune destul de des intalnita, care nu ridica probleme deosebite daca este luata in serios de la primele semne. In caz contrar, boala se poate agrava, dand nastere unor complicatii mult mai grave despre care vom vorbi pe parcursul acestui material.

Gastrita se manifesta in mod similar la copii si adulti iar variantele de tratament sunt aceleasi, existand o oarecare diferenta in ceea ce priveste incidenta unor cauze si factori de risc.      

Copiii suporta insa mai greu simptomele destul de neplacute ale gastritei si din acest motiv boala constituie un serios motiv de ingrijorare pentru parinti. Asa cum spuneam, nu este vorba de o afectiune grava, iar in cele ce urmeaza puteti afla informatiile pe care toti parintii trebuie sa le stie in situatia in care copiii lor se aleg cu o gastrita.


Informatii generale despre gastrita

Gastrita este una din cele mai frecvente boli ale stomacului, afectand mucoasa gastrica ce captuseste peretii interiori ai acestuia. Uneori, in stomac pot ajunge agenti patogeni sau diferite substante care ataca mucoasa gastrica si determina inflamarea acesteia, implicit aparitia gastritei.

Atat la copii, cat si la adulti, gastrita poate imbraca doua forme care se diferentiaza in functie de intensitatea simptomelor si perioada de manifestare. Mai precis, gastrita acuta debuteaza brusc iar manifestarile specifice sunt mai pronuntate, in timp ce in cazul gastritei cronice asistam la o evolutie mai lenta a simptomelor, care incep sa se manifeste si sa creasca in intensitate treptat. De asemenea, mai trebuie precizat ca gastrita acuta se manifesta pe o perioada scurta ce poate fi de cel mult 7 zile, in timp ce formele cronice pot avea  o durata de pana la 6 luni.

Gastrita la copii – cauze

Gastrita poate fi de natura infectioasa, autoimuna, medicamentoasa, specifica si de iradiere, fiecare din aceste forme avand propriile cauze determinante. Cel mai adesea, copiii fac gastrita infectioasa, cauzata de anumite bacterii care ajung in stomac prin intermediul unor alimente alterate sau contaminate ca urmare a nerespectarii unor reguli de igiena. Se intampla mai ales in cazul copiilor de gradinita si al celor din clasele primare, care mai ignora uneori regulile de igiena cand servesc gustarea adusa de acasa ori isi cumpara de la chioscuri alimente de o calitate indoielnica.

Unii copii pot face gastrita pe fondul unei reactii anormale a sistemului imunitar, care ataca celulele gastrice percepute ca agenti patogeni. In acest caz, cauza este de natura autoimuna, de unde si denumirea acestei forme specifice de gastrita.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Imunovit gummy, un supliment alimentar, sub forma de jeleuri gumate, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Acesta nu contine zahar si este recomandat copiilor mai mari de 4 ani.

O alta cauza poate fi determinata de administrarea unor medicamente orale care afecteaza mucoasa gastrica provocand inflamarea acesteia. De asemenea, copiii care sufera de boala celiaca sau alte afectiuni pot dezvolta o forma de gastrita specifica, datorata procesului infamator caracteristic bolii respective.

Desi sunt destul de rare, putem vorbi si de cazuri de gastrita de iradiere, specifice copiilor cu afectiuni oncologice care urmeaza un tratament bazat pe radioterapie. De aceasta data, cauza gastritei o constituie expunerea repetata la radiatii, fiind vorba de un efect secundar al radioterapiei.

Gastrita la copii – factori de risc

Principalul factor de risc in cazul copiilor este nerespectarea regulilor de igiena si consumul unor alimente provenite din surse indoielnice. Aceste alimente pot fi alterate, pastrate in conditii necorespunzatoare sau preparate in conditii neigienice, crescand astfel riscul de a fi contaminate cu bacterii sau virusuri care pot provoca gastrita. In acelasi timp, chiar copiii pot contamina alimentele daca nu se spala pe maini dupa folosirea toaletei si inainte de a aseza la masa sau daca isi lasa gustarile pe suprafete ce pot fi contaminate, precum bancile de la scoala.

Totodata, consumul unor alimente cu care copilul nu este invatat si care sunt bogate in grasimi, condimente, sare sau aditivi alimentari este un alt factor de risc, pentru ca acestea pot irita stomacul.

In categoria factorilor de risc mai pot fi mentionate tratamentele cu antiinflamatoare nesteroidicele, bolile inflamatoare ale tractului digestiv, intolerantele alimentare, precum si radioterapia.

Diagnosticul de gastrita la copii

Copiii cu gastrita acuza arsuri la stomac, mananca din ce in ce mai putin, se baloneaza, sufera indigestii, iar uneori au si stari de greata insotite de varsaturi. Acestea sunt simptome pe care parintii nu trebuie sa le igonore, si totodata un indiciu important pentru stabilirea diagnosticului. Copilul trebuie dus la medic dupa aparitia primelor simptome, care vor fi descrise acestuia in detaliu. De asemenea, medicul se poate interesa si in privinta alimentatiei pe care a avut-o copilul in ultima perioada, a istoricului medical si a eventualelor tratamente urmate recent.

Diagnosticul este usor de intuit, insa vor fi necesare investigatii suplimentare pentru stabilirea tipului de gastrita si a gradului de afectare a mucoasei gastrice. In acest scop, medicul poate recomanda efectuarea unei endoscopii pentru vizualizarea interiorului stomacului, analize ale sangelui, urinei si materiilor fecale, masurarea aciditatii gastrice. Totodata, poate fi necesara si o biopsie ce presupune prelevarea unui fragment de tesut din mucoasa gastrica pentru a fi analizat in laborator, procedura care se realizeaza in timpul endoscopiei.

Gastrita la copii – optiuni de tratament

Tratamentul gastritei la copii se axeaza in special pe o alimentatie adecvata, bazata pe alimente cu aciditate scazuta, cu un continut scazut de grasimi, condimente si alte ingrediente care pot irita si mai mult mucoasa gastrica. In cazul gastritelor infectioase provocate de bacterii puternice precum Helicobacter pylori se recomanda si tratament cu antibiotice. Nu in ultimul rand, medicul mai poate prescrie si anumite medicamente pentru ameliorarea simptomelor si pentru reducerea nivelului de aciditate din stomac.

Gastrita la copii – complicatii

In general, copiii sanatosi suporta destul de bine formele usoare de gastrita, iar in afara de un oarecare disconfort acestia nu vor fi foarte afectati. Totusi, daca simptomele sunt ignorate, gastrita poate progresa dand nastere unor complicatii severe. In primul rand, copilul pierde rapid in greutate din cauza scaderii poftei de mancare, in timp ce inflamatia continua sa deterioreze mucoasa gastrica. Pot aparea astfel sangerari digestive ce determina scaune sau varsaturi cu sange.

In cele din urma, mucoasa gastrica ajunge sa se perforeze, moment in care gastrita degenereaza in ulcer gastric.

In cazul gastritelor cronice, care se manifesta pe termen lung, boala poate afecta si absorbtia nutrientilor esentiali in sange, determinand tulburari de crestere si dezvoltare.

 Sfaturi pentru preventie

In primul rand, parintii trebuie sa fie foarte atenti la regimul alimentar al copiilor, oferindu-le doar alimente potrivite pentru varsta lor si educandu-i sa evite produsele de la fast-food sau cumparate de la diferite tarabe care lasa de dorit in privinta calitatii. De asemenea, copii trebuie educati de mici sa respecte cu strictete regulile de igiena, sa se spele pe maini inainte de a se aseza la masa si sa spele bine fructele si legumele inainte de a le consuma.

Un alt sfat se refera la evitarea administrarii in exces de aspirina sau alte antiinflamatoare nesteroiene la cel mai mic semn de boala, pentru ca astfel de medicamente pot inflama mucoasa gastrica, ducand la aparitia gastritei.