Gardnerella vaginalis: cauze, simptome, tratament

Gardnerella vaginalis: cauze, simptome, tratament Gardnerella vaginalis: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 27 septembrie 2024

gardnerella-vaginalis

Gardnerella vaginalis este numele stiintific al unei specii de bacterii care traieste in organismul femeilor si care lucreaza alaturi de trilioane de alte microorganisme pentru a mentine flora vaginala in echilibru si pentru a evita infectiile. Uneori, insa, aceasta bacterie poate incepe sa se inmulteasca prea repede, contribuind la aparitia unei afectiuni frecvente denumita vaginoza bacteriana (VB).

Aproximativ 30% dintre femei dezvolta VB la un moment dat in viata, inainte de menopauza, iar unele dintre ele au ghinionul sa o dezvolte in mod recurent. VB nu este considerata din punct de vedere tehnic o infectie cu transmitere sexuala, dar are aceleasi simptome si factori de risc ca o astfel de afectiune. Din fericire, din cauza prevalentei sale, VB este relativ usor de diagnosticat si tratat.

Deci, este gardnerella vaginalis nociva pentru organism? Nu tocmai. Gardnerella vaginalis este un tip de bacterie care poate fi gasita in flora vaginala. In cantitati limitate, gardnerella este benefica: ea contribuie la mentinerea echilibrului pH-ului - impiedicand bacteriile daunatoare sa patrunda in tractul vaginal.

Dar atunci cand gardnerella vaginalis se inmulteste anormal, poate perturba nivelul pH-ului vaginal si poate contribui la aparitia vaginozei bacteriene, mai degraba decat sa protejeze impotriva acesteia. Timp de multi ani, cercetatorii au crezut ca aceasta bacterie este singura cauza a acestei infectii. In trecut, se credea ca gardnerella este agentul principal al vaginozei bacteriene. Medicii au efectuat teste pentru a masura prevalenta gardnerella si pentru a diagnostica vaginoza bacteriana. Descoperirile mai recente au aratat ca vaginoza bacteriana este cauzata de o multitudine de bacterii diferite, nu doar de una. Cercetarile arata ca bacterii precum Atopobium, Mobiluncus si Prevotella (printre altele) contribuie, de asemenea, la dezvoltarea vaginozei bacteriene.

 


Ce este Gardnerella vaginalis?

Gardnerella vaginalis este o bacterie care cauzeaza infectia vaginala numita vaginoza bacteriana, insa nu este singura responsabila de aparitia acesteia. Cu toate ca este inofensiva, in momentul in care bacteria se multiplica se declanseaza o serie de semne si simptome neplacute. Infectia cu gardnerella vaginalis nu este considerata o boala cu transmitere sexuala pentru ca bacteria care o produce exista in mod natural in flora vaginala. Atunci cand aceasta este perturbata de diferiti factori se poate declansa afectiunea. Insa, trebuie mentionat ca infectia cu gardnerella vaginalis este o afectiune foarte comuna in randul persoanelor active sexual. Pe de alta parte, in majoritatea cazurilor, gardnerella vaginalis insoteste fie candidoza, fie trichomoniaza, fie diferite infectii ale tractului urinar.

Cauze

Infectia cu gardnerella vaginalis este o afectiune de natura ginecologica. Aproximativ trei din patru femei dezvolta aceasta afectiune cel putin o data in viata. Gardnerella vaginalis se localizeaza la nivelul florei vaginale si poate provoca diferite infectii. Exista o serie de cauze si factori de risc care pot conduce la aparitia infectiei cu gardnerella vaginalis si, cu toate ca metodele de tratament sunt foarte eficiente, aceasta poate recidiva.

gardnerella-vaginalis-cauze

Infectiile vaginale apar atunci cand bacteriile rele din vagin au un mediu prielnic pentru a se dezvolta. In mod normal, flora vaginala este dominata de lactobacili, bacterii bune, insa din diferite cauze acestea pot fi substituite de bacterii rele si astfel pot aparea vaginozele bacteriene, dintre care cea mai comuna este gardnerella vaginalis. Factorii de risc in infectia cu gardnerella vaginalis sunt urmatorii:

  • Imunitatea scazuta. Persoanele care se confrunta cu o imunitate scazuta pot dezvolta foarte usor infectia cu gardnerella vaginalis si, in plus, aceasta poate recidiva constant.
  • Antibioticele. Antibioticele, mai ales in cazul unui tratament de lunga durata, pot afecta flora vaginala prin distrugerea inclusiv a bacteriilor bune, creand astfel un mediu propice pentru infectiile bacteriene.
  • Sexul. Sexul neprotejat, relatiile sexuale cu mai multi parteneri si sexul cu un partener nou poate favoriza aparitia infectiei cu gardnerella vaginalis.
  • Igiena intima excesiva. Dusurile vaginale pot perturba echilibrul florei vaginale.
  • Dispozitivele intrauterine. Femeile care aleg aceasta metoda de contraceptie se pot confrunta deseori cu gardnerella vaginalis.
  • Fumatul. Conform unor studii, fumatul distruge doua bacterii vitale pentru sanatatea florei vaginale, si anume Lactobacillus iners si Lactobacillus crispatus.

Vaginoza bacteriana nu poate fi contractata de pe vasul de toaleta, din piscine, de pe prosoape sau de pe lenjeria de pat.

Semne si simptome

Simptomele infectiei cu gardnerella vaginalis sunt foarte neplacute si deranjante, desi exista si cazuri in care aceasta poate fi asimptomatica. Manifestarile care pot aparea sunt:

  • secretie vaginala abundenta, omogena, de culoare alb-gri-galbuie cu miros foarte neplacut
  • prurit (mancarimi) si iritatie la nivelul vulvei
  • senzatie de arsura la urinat
  • durere in timpul actului sexual
  • sangerari ocazionale

Cum se diagnosticheaza infectia cu gardnerella vaginalis?

Pentru a diagnostica corect infectia cu gardnerella vaginalis este necesar un consult ginecologic. Prelevarea secretiei vaginale poate depista intocmai bacteria care a cauzat vaginoza bacteriana. Trebuie mentionat ca infectia cu gardnerella vaginalis poate afecta rezultatele testului Babes-Papanicolau, insa dupa tratament rezultatele ar trebui sa fie negative.

gardnerella-vaginalis-diagnostic

Cum se trateaza infectia cu gardnerella vaginalis?

Infectia cu gardnerella vaginalis se trateaza cu medicamente pe baza de metronidazol sau derivate ale acestuia. In functie de recomandarile medicului ginecolog, in tratamentul infectiei cu gardnerella vaginalis se pot folosi pastile, creme sau ovule. Desi nu este o infectie care sa afecteze persoanele de sex masculin, in cazul in care gardnerella vaginalis recidiveaza, medicul ginecolog ii poate prescrie tratament si partenerului.

Disparitia simptomelor infectiei cu gardnerella vaginalis sugereaza vindecarea, insa tratamentul trebuie tinut pana la capat, conform cu recomandarile medicului ginecolog. De cele mai multe ori, semnele si simptomele infectiei cu gardnerella vaginalis dispar destul de repede.

Gardnerella vaginalis – tratament naturist

In cazul infectiei cu gardnerella vaginalis, cel mai eficient si sigur tratament este, fara indoiala, cel medicamentos, insa pe langa acesta, exista cateva remedii naturiste care se pot aplica cu succes. Consumul unui iaurt pe zi contribuie in mod remarcabil la imbunatatirea florei vaginale gratie bacteriilor bune de tip lactobacili din compozitia sa. De asemenea, suplimentele cu probiotice si cele cu acid folic pot fi de mare ajutor in tratarea infectiei cu gardnerella vaginalis.

Pe de alta parte, daca tratamentul pentru gardnerella vaginalis este prevazut cu ovule sunt recomandate spalaturile vaginale inainte de introducerea ovulului si nu mai des.

Riscuri si complicatii

Infectia cu gardnerella vaginalis, daca nu este tratata la timp, se poate agrava si poate duce la complicatii. Astfel, bacteriile se pot transfera la uretra si pot favoriza o infectie a tractului urinar. Este bine de stiut ca infectia cu gardnerella vaginalis apare cu o frecventa mai mare in sarcina din cauza schimbarii aciditatii vaginale, insa este si foarte periculoasa. Gardnerella vaginalis in sarcina trebuie tratata de urgenta pentru ca poate conduce la ruperea membranelor, infectarea sacului amniotic si la nasterea prematura.

gardnerella-vaginalis-complicatii

Metode de prevenire

Exista o serie de metode de prevenire a infectiei cu gardnerella vaginalis care, aplicate concomitent, dau rezultate foarte bune. In primul rand, trebuie evitat sexul neprotejat si cu parteneri multipli. In al doilea rand, persoanele care se confrunta cu recidive ale infectiei ar trebui sa evite, cel putin o perioada de timp, zaharul, alcoolul, ciocolata si branza, aceste alimente hranind indirect bacteriile rele din flora vaginala. Sunt, in schimb, recomandate fructele si legumele gratie continutului mare de antioxidanti, dar si apa pentru hidratare. Persoanele care se confrunta cu o imunitate scazuta pot lua suplimente naturiste in acest scop.

Alte metode de prevenire a infectiei cu gardnerella vaginalis, dar eficiente si pentru orice alt tip de infectie vaginala, sunt folosirea lenjeriei intime din bumbac si evitarea produselor de igiena intima dure. De preferat sunt produsele care sunt adresate strict zonei intime, acestea avand un pH neutru sau asemanator cu cel al pielii. Un sfat obligatoriu de urmat pentru a preveni orice tip de infectie vaginala implica stergerea din fata spre spate.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22001-gardnerella-vaginalis

https://www.healthcentral.com/condition/gardnerella-vaginalis

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Regevagia Direct Plus x 10 tablete vaginale

    Regevagia Direct Plus x 10 tablete vaginale

    Regevagia Direct Plus este un produs, sub  forma de comprimate vaginale, care limiteaza cresterea microorganismelor patogene din zona intima, reduce senzatiile neplacute si diminueaza roseata. …

  • Regevagia igiena intima gel, 180 ml

    Regevagia igiena intima gel, 180 ml

    Regevagia igiena intima gel este un produs de curatare care se poate folosi zilnic pentru igienizarea zonelor intime. Are o formula complexa, cu extract de merisoare si extract de lemn dulce, prebiotice…