Furnicaturi pe coloana: ce inseamna si cand sa va ingrijorati

Furnicaturi pe coloana: ce inseamna si cand sa va ingrijorati Furnicaturi pe coloana: ce inseamna si cand sa va ingrijorati

Ultima actualizare: 28 martie 2025

Senzatia de furnicaturi pe coloana poate fi una trecatoare, generand, in cel mai rau caz, un oarecare disconfort temporar, insa, totodata, poate deveni persistenta, caz in care este asociata cu o problema mai serioasa de sanatate.

De buna seama, multi dintre cei care vor lectura acest material au simtit cel putin o data furnicaturi pe coloana in diferite conjuncturi, iar acestea s-au manifestat in mod diferit de la caz la caz. Spunem aceasta pentru ca aparitia de furnicaturi pe coloana in anumite situatii este fireasca. Atat timp cat dispar odata cu factorul generator, furnicaturile pe coloana nu constituie motiv de ingrijorare. Cel mai adesea, amorteala resimtita la nivelul spatelui, dupa ore intregi petrecute in scaunul de la birou sau intr-o pozitie incomoda, se simte sub forma de furnicaturi pe coloana, ca urmare a comprimarii nervilor si a circulatiei temporar ingreunate.

In cele ce urmeaza vom vorbi insa despre cauzele mai serioase care genereaza furnicaturi pe coloana si despre managementul acestora.


Cauze ingrijoratoare care genereaza furnicaturi pe coloana

In termeni medicali, aparitia de furnicaturi pe coloana sau in oricare alte zone ale corpului se numeste parestezie, fiind vorba de un simptom si nu de o boala in sine. Asadar, exista mai multe cauze care pot duce la aparitia de furnicaturi pe coloana, iar majoritatea au legatura cu comprimarea intr-un fel sau altul a nervilor spinali, mai exact a acelor nervi care se ramifica din maduva spinarii, aflata in coloana vertebrala. In continuare, va prezentam lista care cu cele mai frecvente cauze de natura medicala care pot declansa furnicaturi pe coloana.

  • Hernia de disc

Este o afectiune comuna ce consta in deplasarea nucleului moale al unui disc intervertebral, printr-o fisura aparuta in stratul fibros de la exterior. Astfel, discul deteriorat incepe sa exercite presiune asupra nervilor spinali din apropiere, provocand durere mai mult sau mai putin intensa, insotita de cele mai multe ori si de furnicaturi pe coloana.

  • Spondiolisteza

De aceasta data aparitia de furnicaturi pe coloana se explica prin faptul ca o vertebra aluneca peste cea de sub ea si, astfel, ajunge sa comprime nervii spinali. Aceasta afectiune poate aparea ca urmare a uzurii produse odata cu inaintarea in varsta, a unui traumatism la nivelul spatelui sau a suprasolicitarii pe fondul unor activitati fizice intense. De asemenea, poate fi si rezultatul unui defect congenital. Indiferent de cauza, spondilolisteza genereaza durere, amorteala si furnicaturi pe coloana.

  • Stenoza spinala

Prin mijlocul coloanei vertebrale trece un tub protejat de vertebre numit canalul spinal, in care se afla maduva spinarii, iar din aceasta se ramifica nervii spinali care transmit semnalele de la creier catre restul corpului. Stenoza spinala consta in ingustarea acestui canal, care astfel incepe sa exercite presiune asupra maduvei spinarii si a nervilor spinali. Boala apare preponderent pe fondul procesului degenerativ, care afecteaza vertebrale odata cu inaintarea in varsta, iar prin compresia exercitata de canalul spinal, pacientii simt frecvent furnicaturi pe coloana, dureri si amorteala la nivelul spatelui.  

  • Scleroza multipla

Este o boala neurodegenerativa de natura autoimuna, care debuteaza de cele mai multe ori la varste tinere si se agraveaza progresiv. Are la baza o reactie anormala a sistemului imunitar, care ataca invelisul de mielina ce protejeaza fibrele nervoase. Astfel, functiile nervilor sunt afectate progresiv, iar aparitia de furnicaturi pe coloana este rezultatul afectarii nervilor spinali.

  • Zona zoster

Virusul varicelei poate ramane in organism in stare latenta timp de mai multi ani, localizandu-se la nivelul ganglionilor nervosi. Astfel, persoanele care au avut varicela pot trai zeci de ani, purtand acest virus si fara a avea vreo problema din cauza sa. Totusi, odata cu inaintarea in varsta, in conditii de stres sau pe fondul unor afectiuni, virusul se reactiveaza, generand o eruptie pe traiectul unui nerv, insotita de durere puternica. Premergator aparitiei eruptiei, pacientii pot simti furnicaturi pe coloana, arsuri sau o senzatie neplacuta, de obicei in regiunea in care se manifesta boala.

  • Fracturile vertebrale

Ca orice os, vertebrele se pot fractura, iar acest lucru se intampla de obicei pe fondul compresiei sau al unor traumatisme. Vertebrele fracturate ating nervii spinali aflati in apropierea lor, iar din cauza iritarii acestora apare senzatia de furnicaturi pe coloana.

Ce simptome insotesc senzatia de furnicaturi pe coloana

De cele mai multe ori, persoanele care simt furnicaturi pe coloana, ce au o cauza de natura medicala, acuza si alte simptome care dau usor de inteles ca problema este una destul de serioasa. Cel mai frecvent simptom este durerea, care poate fi mai mult sau mai putin intensa sau poate aparea doar in timpul anumitor miscari ori ulterior acestora. Deseori, durerea este radianta, extinzand-se in special catre membre. Senzatia de furnicaturi pe coloana este insotita deseori si de amorteala, iar afectarea nervilor spinali se poate rasfrange si asupra functionarii muschilor, generand slabiciune musculara.

Nu in ultimul rand, afectiunile care genereaza furnicaturi pe coloana pot cauza si o senzatie de arsura sau usturime continua ori pulsatila, asociata cu nervii iritati sau inflamati.

Stabilirea unui diagnostic in caz de furnicaturi pe coloana

Daca furnicaturile pe coloana sunt persistente, apar fara vreo explicatie si sunt insotite de alte simptome care ajung sa afecteze mobilitatea, trebuie sa va adresati unui medic pentru stabilirea cauzelor si a tratamentului adecvat. Dupa o discutie prealabila in privinta simptomelor, istoricului medical, stilului de viata si altor aspecte care pot oferi indicii importante in privinta diagnosticului, medicul va trece la examinarea fizica, urmarind si in acest caz aspecte esentiale pentru restabilirea cauzelor problemei.

Mai pot fi necesare investigatii imagistice, precum si teste pentru masurarea sensibilitatii nervilor sau analize de sange.

  • Tratarea eficienta a furnicaturilor pe coloana

Daca diagnosticul nu indica o problema grava de sanatate, tratamentul se poate limita la odihna si evitarea activitatilor care favorizeaza aparitia de durere amorteala, slabiciune musculara si furnicaturi pe coloana. Repausul da posibilitatea structurilor afectate sa se refaca, iar uneori pot fi necesare si schimbari pe termen mai lung, precum adoptarea unei posturi corecte in timpul lucrului de la birou si a altor activitati. De asemenea, pentru imbunatatirea mobilitatii si grabirea recuperarii, medicul poate recomanda mai multa miscare sau chiar cateva sedinte de fizioterapie. Si exercitiile de streching, care presupun intinderea muschilor si incheieturilor, sunt de mare ajutor in afectiunile usoare care cauzeaza furnicaturi pe coloana.

Daca simptomele sunt foarte suparatoare si ajung sa afecteze mobilitatea si calitatea vietii, acestea pot fi ameliorate cu comprese reci sau calde, iar daca acest remediu nu functioneaza, se administreaza antiinflamatoare sau medicamente mai puternice, in functie de cauza si intensitatea simptomelor.

Cazurile cele mai severe impun interventii chirurgicale pentru corectarea defectelor de la nivelul coloanei, iar aceste interventii pot fi realizate printr-o serie de proceduri moderne, in functie de diagnostic.

Cum pot fi prevenite furnicaturile pe coloana

Problemele care cauzeaza furnicaturi pe coloana nu pot fi evitate in proportie de 100%, insa prin respectarea unor masuri preventive simple riscul aparitiei poate fi diminuat considerabil. In primul rand, exercitiile fizice efectuate cu regularitate sunt benefice pentru sanatatea colanei si a intregului organism in ansamblul sau, cu conditia sa fie precedate de 10-15 minut de incalzire si sa se incheie cu o repriza de streching.

Daca aveti o activitate sedentara, folositi un scaun de birou ergonomic si adoptati permanent o postura corecta in tipul lucrului. De asemenea, faceti la fiecare 60-90 de minute o pauza scurta, in care sa va ridicati de pe scaun si sa va miscati.

In cazul in care activitatea dumneavoastra presupune efort fizic, purtati echipament de protectie si concentrati-va asupra tehnicilor corecte de lucru, pentru a evita suprasolicitarea articulatiilor si miscarile bruste care pot cauza accidentari.

Nu in ultimul rand, evitati excesul ponderal cu ajutorul miscarii si al alimentatiei echilibrate, odihniti-va suficient cel putin 7 ore pe noapte si tineti stresul la distanta sau invatati sa-l controlati prin diferite tehnici de relaxare.

giItT1WQy@!-/#