Fumatul pasiv si riscurile lui asupra sanatatii

Fumatul pasiv si riscurile lui asupra sanatatii Fumatul pasiv si riscurile lui asupra sanatatii

Ultima actualizare: 10 septembrie 2024

Fumat-pasiv

Fumatul pasiv poate fi considerat cel putin la fel de daunator sanatatii precum obiceiul de a fuma efectiv. In perceptia generala, fumatorul este considerat acea persoana care trage efectiv din tigara, pipa sau trabuc, facand acest gest in mod constient si voluntar. Persoanele din jurul acestuia devin insa la randul lor fumatori fara voie pentru ca inhaleaza in acelasi timp fumul degajat, expunandu-se de cele mai multe ori inconstient unui risc crescut in ceea ce priveste sanatatea. In cazul lor este vorba de fumatul pasiv iar expunerea constanta la fumul de tigara poate genera probleme similare celor cu care se confrunta fumatorii impatimiti.

Pentru ca riscurile asociate cu fumatul pasiv nu sunt pe deplin constientizate de multi dintre cei expusi, le vom prezenta pe larg in cele ce urmeaza, impreuna cu cateva sfaturi preventive.


Ce inseamna fumatul pasiv

Numit si fumat involuntar, fumatul pasiv se refera la situatia unei persoane aflate intr-un mediu in care se fumeaza si care inhaleaza involuntar in timpul respiratiei fumul de tigara provenit de la fumatorii din jurul sau. In general, fumatul pasiv este considerat o problema pentru nefumatori, care astfel sunt expusi fara voia lor unor riscuri similare cu cele pe care fumatorii si le asuma in mod constient ori de cate ori isi aprind o tigara. Astfel, de tigara respectiva „beneficiaza” atat persoana care o savureaza, cat si cele din jurul sau - mai ales daca scena se petrece intr-un spatiu inchis – care sunt nevoite sa inspire la randul lor fumul.

Fumatul pasiv presupune inhalarea a doua tipuri de fum, respectiv fumul expirat de persoana care fumeaza, cat si cel care se degaja din capatul aprins al tigarii. Acesta din urma are o incarcatura mai mare de substante daunatoare decat fumul expirat, continand inclusiv nicotina, care da dependenta si constituie principalul motiv pentru care multor persoane le este foarte dificil sa renunte la acest viciu.

Ce riscuri presupune fumatul pasiv

Un nefumator care se confrunta frecvent cu fumatul pasiv este expus cam acelorasi riscuri pentru sanatate la care sunt expusi fumatorii, iar in multe cazuri problemele apar mai rapid in cazul fumatorilor pasivi decat in cazul celor care trag efectiv din tigara. Iata care sunt principalele probleme de sanatate asociate cu fumatul pasiv:

Iritatii la nivelul ochilor sau al cailor respiratorii

Se numara printre primele simptome generate de fumatul pasiv si se explica prin faptul ca organismul nefumatorilor nu este obisnuit cu fumul de tigara si reactioneaza in consecinta atunci cand ia contact cu substantele nocive pe care acesta le contine.  In cazul iritatiilor oculare cauzate fumatul pasiv, ochii se inrosesc, lacrimeaza si apare senzatia de usturime sau mancarime persistenta. De cealalta parte, iritarea cailor respiratorii cauzeaza tuse sau stranut, senzatia de usturime in gat si dificultati de respiratie.

Diferite forme de cancer

Fumatul este asociat in mod special cu cancerul pulmonar, facand ca acesta sa devina cea mai frecventa boala oncologica si totodata forma de cancer cu cea mai mare mortalitate. Fumatul pasiv poate cauza in egala masura cancer pulmonar, fiind vorba de aceleasi substante nocive din fumul de tigara, care ajung in plamani. Totodata, acestea pot duce si la aparitia cancerului la nivelul laringelui sau esofagului, precum si a cancerului de san, de vezica urinara sau de pancreas.

Afectiuni pulmonare

Fumatul pasiv afecteaza in mod direct plamanii si caile respiratorii iar pe acest fond creeaza teren favorabil aparitiei unor boli pulmonare. Mai exact, substantele nocive din fumul inhalat involuntar ajung in plamani prin caile respiratorii slabind rezistenta acestora la agenti patogeni si afectand totodata functionarea lor normala. De asemenea, fumul de tigara aduce in plamani radicali liberi, care sunt compusi chimici instabili ce reactioneaza cu celulele si le modifica structura.

Astfel, fumatul pasiv poate cauza pneumonie, bronsita cronica sau bronhopneumopatie obstructiva cronica. Nu in ultimul rand, in cazul astmaticilor fumatul pasiv poate creste frecventa si intensitatea crizelor specifice.

Boli cardiovasculare

Substantele chimice inhalate de fumatorii pasivi nu raman doar in plamani, ci ajung usor si in sange care le poarta in organism pana la nivelul celulelor din organe si tesuturi. Totodata, prezenta acestor substante in sange determina ingustarea vaselor sanguine si cresterea  presiunii sangelui in interiorul acestora, ceea ce duce la aparitia hipertensiunii arteriale. Aceasta este principala cauza pentru majoritatea bolilor cardiovasculare, favorizate si de tulburarile de ritm cardiac cauzate de aceleasi substante chimice din fumul de tigara. De aceea, fumatul pasiv predispune unui risc sporit de infarct sau accident vascular.

Fumatul-pasiv

Fumatul pasiv in sarcina

Renuntarea la fumat este una dintre cele mai importante recomandari pe care medicii le adreseaza femeilor care doresc sa devina mame, tinand cont de efectele negative pe care acest viciu le poate avea asupra evolutiei sarcinii si a dezvoltarii ulterioare a copilului. Avand in vedere cele spuse pana acum, este evident ca recomandarea se refera si la fumatul pasiv, care trebuie evitat inca din perioada conceptiei.

Expunerea la fumul de tigara in perioada sarcinii creste riscul aparitiei unor malformatii congenitale precum si riscul de moarte subita a bebelusului in primele luni de viata. De asemenea, fumatul pasiv poate cauza nasterea prematura si totodata poate face ca bebelusii sa vina pe lume cu o greutate sub cea normala.

Cum poate fi prevenit fumatul pasiv

Fumatul pasiv este unul din principale motive care au stat la baza legii adoptate in urma cu cativa ani, care interzice fumatul in incinta barurilor, restaurantelor institutiilor si a altor spatii publice inchise. Din acest punct de vedere expunerea la fumul de tigara a fost considerabil redusa in spatiile publice, fiind create spatii special destinate fumatorilor. Pentru persoanele care nu fumeaza si mai ales pentru copii, aceste spatii sunt de evitat chiar daca timpul petrecut aici este scurt sau daca la momentul respectiv nu se fumeaza. De asemenea, sunt de evitat orice alte spatii in care se fumeaza, dat fiind faptul ca fumul de tigara poate ramane in aer aproximativ doua ore si jumatate iar substantele nocive sunt prezente in incapere chiar daca nu se mai simte miros de fum.

Daca in familie sau in colectivitate exista fumatori este recomandat ca acestia sa nu fumeze in casa ori in spatiile comune, cel mai bine fiind sa-si satisfaca viciul in aer liber. Atunci cand iesiti in oras alegeti localuri care au locuri bine delimitate pentru fumat iar cand calatoriti rezervati cazare in camere in care fumatul este interzis.

Mai trebuie precizat ca in ultimii ani se vorbeste tot mai des de o noua forma de fumat pasiv, care este denumita „fumat la mana a treia”. De aceasta data nu mai este vorba de inhalarea fumului provenit de la un fumator, ci a substantelor nocive care raman impregnate in diferite materiale din spatiile in care se fumeaza. Draperiile, canapelele tapitate, saltelele, covoarele si chiar obiectele de mobilier, podelele din lemn si peretii absorb fumul de tigara si retin substantele chimice pentru perioade mai lungi, astfel ca acestea pot fi inhalate in spatiile respective chiar daca acolo nu s-a mai fumat de zile intregi sau chiar saptamani sau luni.