Frica de paianjeni, cunoscuta sub numele de arahnofobie, devine o fobie atunci cand va consuma gandurile, va afecteaza activitatile zilnice si va impiedica sa va bucurati de timpul petrecut cu familia si prietenii. Printre simptomele acestei fobii se numara transpiratia excesiva, tremuratul, senzatia de apasare in piept sau bataile rapide ale inimii. Tratamentele principale pentru arahnofobie includ terapii comportamentale, exercitii de relaxare si tehnici de respiratie.
Arahnofobia este frica intensa de paianjeni si alte arahnide. Clasificata ca o fobie specifica, arahnofobia provoaca suferinta semnificativa clinic, care poate afecta calitatea vietii. Cand intra in contact sau se gandesc la paianjeni, persoanele cu arahnofobie experimenteaza aproape imediat frica si anxietate.
Acest articol discuta despre simptomele si cauzele arahnofobiei, precum si despre tratamentele si mecanismele de adaptare care pot ajuta persoanele cu frica de paianjen.
Ce este arahnofobia?
Arahnofobia reprezinta o frica intensa si irationala fata de paianjeni. Desi multe frici sunt considerate normale, o fobie este o teama excesiva si irationala fata de un anumit obiect sau situatie. Frica de paianjeni devine problematica atunci cand incepe sa interfereze cu activitatile zilnice, limitand capacitatea de a lucra eficient, afectand relatiile cu cei din jur si scazand stima de sine. De exemplu, in cazul fricii de paianjeni, este posibil sa evitati activitatile in aer liber sau evenimentele de sezon, precum Halloweenul, de teama intalnirii cu un paianjen.
Ce situatii declanseaza frica de paianjeni?
Printre factorii declansatori comuni ai fricii de paianjeni se numara:
-
vederea unui paianjen (in realitate sau in imagini);
-
vederea unei panze de paianjen (in realitate sau in imagini);
-
ganduri sau anticiparea unei interactiuni cu paianjeni sau panze de paianjen;
-
discutii despre paianjeni sau panze de paianjen.
Cum se manifesta arahnofobia?
Daca suferiti de arahnofobie, va veti simti nelinistit la vederea sau gandul paianjenilor. Anxietatea se agraveaza pe masura ce va apropiati de intalnirea cu un paianjen. De asemenea, puteti intampina dificultati de concentrare si functionare, gandurile despre paianjeni devenind coplesitoare si afectandu-va somnul.
Frica de paienjeni, simptome si cauze
Care sunt simptomele arahnofobiei?
Simptomele fricii de paianjeni sunt similare cu cele ale anxietatii si atacurilor de panica. Acestea includ:
-
transpiratie sau tremurat;
-
senzatie de apasare in piept sau batai rapide ale inimii;
-
dificultati respiratorii sau respiratie accelerata;
-
frisoane sau inrosirea fetei;
-
senzatia de sufocare;
-
disconfort gastric sau senzatia de „fluturi” in stomac;
-
ameteli sau senzatie de lesin;
-
gura uscata;
-
la copii: plans, tantrumuri, paralizie temporara sau agatarea de parinti.
Care sunt cauzele arahnofobiei?
Nu se stie exact ce provoaca arahnofobia, dar se crede ca o experienta traumatica cu un paianjen in trecut sau expunerea in copilarie la o persoana cu frica de paianjeni poate contribui la dezvoltarea acestei fobii. De asemenea, un istoric familial de tulburari de anxietate poate creste riscul de a dezvolta arahnofobie. Din punct de vedere biologic, se crede ca o suprastimulare a amigdalei cerebrale in prezenta fricii este responsabila de reactiile exagerate fata de paianjeni.
Intalnirile traumatizante cu paianjeni declanseaza frecvent frica de paianjeni (arahnofobia). Alte cauze pot include:
-
reactie evolutiva: studiile sugereaza ca frica de paianjeni sau aversiunea fata de acestia este inradacinata ca o tehnica ancestrala de supravietuire. Un studiu realizat de Hoehl si colaboratorii sai arata ca sugarii reactioneaza excesiv la vederea paianjenilor si serpilor.
-
credinte culturale si/sau religioase: in cadrul unor grupuri culturale sau religioase, anumite fobii pot fi influentate de aceste credinte, cultura si religia putand deveni factori potentiali in dezvoltarea fobiilor;
-
influente genetice sau familiale: cercetatorii cred ca exista o componenta genetica in fobii. Factorii de mediu din familie pot influenta, de asemenea, dezvoltarea fobiilor. De exemplu, daca un parinte are arahnofobie, copilul poate prelua aceasta teama si dezvolta un raspuns fobic.
Fobiile specifice, precum arahnofobia, sunt mai prevalente la femei decat la barbati, atat in adolescenta, cat si la adulti. Sunteti mai predispusi sa dezvoltati arahnofobie daca ati avut o experienta traumatica anterioara cu un paianjen, aveti vreo tulburare mintala sau un istoric familial de fobii.
Cum se comporta o persoana cu frica de paianjeni?
O persoana cu arahnofobie poate evita locurile sau situatiile in care ar putea intalni paianjeni sau panze de paianjen. De asemenea, poate evita activitati sociale sau intalniri de familie din cauza fricii. In cazul unei intalniri neasteptate cu un paianjen, persoana poate reactiona prin tipete, fuga sau plans, ori poate ramane complet nemiscata din cauza fricii.
Frica de paianjeni, diagnostic si teste
Cum se diagnosticheaza arahnofobia?
Daca suferiti de arahnofobie, probabil sunteti constienti de frica dumneavoastra de paianjeni si de modul in care aceasta va afecteaza viata. Medicul va dori sa confirme ca frica este o fobie si nu rezultatul altei afectiuni sau tulburari psihice.
Un diagnostic de arahnofobie va fi pus daca:
-
frica dumneavoastra de paianjeni este intensa si dureaza de cel putin 6 luni;
-
reactionati cu anxietate imediata la vederea sau gandul paianjenilor;
-
evitati situatiile care implica paianjeni;
-
frica este disproportionata fata de pericolul real reprezentat de paianjeni;
-
frica va provoaca un disconfort semnificativ sau va impiedica sa va desfasurati activitatile obisnuite.
Frica de paianjeni: optiuni de tratament
Cum se trateaza frica de paianjeni?
Principalele tratamente pentru arahnofobie includ terapia cognitiv-comportamentala (CBT) si terapia prin expunere.
-
terapia cognitiv-comportamentala (CBT): aceasta va ajuta sa gestionati frica schimband modul in care ganditi si reactionati. In cadrul CBT, veti discuta despre simptomele dumneavoastra, veti explora fobia si veti invata sa recunoasteti si sa schimbati gandirea negativa.
-
terapia prin expunere: in acest tip de terapie, veti fi expus treptat la situatiile de care va este teama, in acest caz, paianjenii. Scopul este ca, treptat, sa va simtiti mai confortabil in prezenta paianjenilor si sa recunoasteti ca acestia nu prezinta un pericol real. Expunerea se poate face prin imagini, realitate virtuala sau intalniri reale cu paianjeni, toate insotite de tehnici de relaxare.
Frica de paianjeni: sfaturi pentru a o gestiona corect
Cum puteti gestiona mai bine frica de paianjeni?
Pentru a va imbunatati starea de bine, puteti incerca urmatoarele:
-
practicati exercitii de respiratie profunda, meditatie si relaxare musculara;
-
adoptati un stil de viata sanatos: alimentatie echilibrata, somn suficient si exercitii fizice regulate;
-
alaturati-va unui grup de suport pentru persoanele care sufera de fobii.
Arahnofobia poate fi gestionata eficient prin terapii si exercitii de relaxare, iar in unele cazuri, prin tratamente medicamentoase.
Prognostic
La ce sa va asteptati daca aveti un diagnostic de arahnofobie?
Fara tratament, o fobie cum este frica de paianjeni poate dura toata viata si va poate izola de oameni si de activitatile sociale. Din fericire, fobiile, inclusiv arahnofobia, sunt foarte tratabile. Psihoterapia, in special terapia prin expunere, ajuta pana la 90% dintre persoanele care se angajeaza sa practice tehnicile invatate in sedintele de terapie. Puteti observa imbunatatiri semnificative in cateva saptamani sau luni.
Traind cu arahnofobia
Cum stiti cand este momentul sa consultati un medic pentru arahnofobie?
Ar trebui sa consultati un specialist daca frica intensa de paianjeni:
-
interfereaza cu activitatile zilnice;
-
va impiedica sa participati la activitati in aer liber sau evenimente speciale cu familia si prietenii;
-
va ocupa gandurile in cea mai mare parte a timpului;
-
va tine treaz noaptea.
Este reconfortant sa stiti ca multe persoane sufera de fobii. Medicul este pregatit sa va ajute. Vestea buna este ca arahnofobia este o conditie tratabila. Cu tratament si angajamentul de a practica tehnicile invatate in terapie, puteti invata sa gestionati frica de paianjeni si sa va bucurati din nou de viata.
Acest articol este doar in scop educativ si informativ si nu inlocuieste sfatul medical profesionist.
Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:
https://www.verywellmind.com/spider-fears-or-arachnophobia-2671679
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21852-arachnophobia-fear-of-spiders