Frica de inaltime: informatii complete despre acrofobie

Frica de inaltime: informatii complete despre acrofobie Frica de inaltime: informatii complete despre acrofobie

Ultima actualizare: 11 ianuarie 2024

frica-de-inaltime

Acrofobia este un tip de fobie specifica manifestata printr-o frica intensa de inaltime. Persoanele cu frica de inaltime sunt anxioase cand se afla la distanta mare de sol. De exemplu, acesti oameni se confrunta cu o teama imensa daca urca pe o scara sau cand se afla in varful unei cladiri inalte. Din cauza intensitatii acestei frici, persoanele cu acrofobie evita de cele mai multe ori situatiile care implica inaltimi.

Este absolut normal ca toti oamenii sa aiba o oarecare neliniste atunci cand se afla la inaltime, mai ales daca acele locuri sunt neobisnuite sau instabile. Cu toate acestea, frica de inaltime se caracterizeaza printr-o teama mult exacerbata sau perturbatoare, care poate afecta viata de zi cu zi.

Pe cine afecteaza frica de inaltime?

Ca si alte fobii, frica de inaltime poate afecta pe oricine, indiferent de varsta. Fobiile specifice, cum ar fi acrofobia, apar de cele mai multe ori la copii si devin evidente la adolescenti si adultii tineri. Femeile sunt mai predispuse la a dezvolta fobii specifice.


Ce este frica de inaltime?

Acrofobia este frica extrema de inaltime. Se incadreaza in categoria „fobiilor specifice”, deoarece este o teama semnificativa legata de o anumita situatie. Frica de inaltime este una dintre cele mai frecvente fobii. Un studiu mai vechi afirma ca pana la una din 20 de persoane se confrunta cu frica de inaltime.

O usoara frica de inaltime este naturala. Cu toate acestea, persoanele cu acrofobie resimt o frica intensa si irationala. Manifestarile fricii de inaltime apar chiar si atunci cand persoana in cauza se afla la o inaltime mica. De asemenea, chiar si gandul ca este undeva sus poate declansa un atac de panica.

Persoanele care au frica de inaltime evita situatiile in care ar putea fi departe de sol. De exemplu, acestea refuza sa urce pe o scara, sa zboare cu avionul, sa mearga pe un pod sau sa stea pe balcon. Frica poate avea un efect profund asupra vietii unei persoane.

StresControl Naturalis este un supliment alimentar care contine valeriana, sunatoare, magneziu si vitamina B6.

Cauzele fricii de inaltime

Frica de inaltime pare sa fie cel putin partial inradacinata, posibil ca un mecanism de supravietuire evolutiv.

In 1960, renumitii psihologi Eleanor J. Gibson si Richard D. Walk au facut experimentul „Prapastia vizuala”, in care sugari care se tarau au refuzat sa traverseze un panou gros de sticla care acoperea o prapastie aparent abrupta. Micutii nu au vrut sa traverseze portiunea nici dupa ce au fost incurajati de mamele lor sa faca acest lucru.

Cu toate acestea, cei mai multi copii si adulti sunt precauti, insa nu se tem de inaltimi. Frica de inaltime, ca toate fobiile, pare a fi o reactie exagerata a raspunsului normal de teama. Acesta poate fi un raspuns invatat care apare in urma unei caderi anterioare sau dupa reactia nervoasa a unui parinte la inaltimi.

Cercetarile indica, de asemenea, ca frica irationala de cadere joaca un rol mai mare decat perceptia inaltimii.

Dovezile sugereaza ca frica de inaltime, care debuteaza in copilarie, se amelioreaza de obicei in cativa ani, insa acrofobia la adulti persista adesea de-a lungul vietii. De asemenea, frica de inaltime apare frecvent impreuna cu alte afectiuni mintale, cum ar fi anxietatea si depresia.

Afectiuni asociate

Conditiile care sunt legate de frica de inaltime sunt:

  • Vertijul

Vertijul este o afectiune medicala care provoaca senzatie de ameteala. Ilingofobia este o fobie in care teama de a dezvolta vertij poate duce la simptome asemanatoare vertijului.

Frica de inaltime poate provoca senzatii similare vertijului, insa cele trei tulburari sunt diferite.

  • Batmofobia

Teama de pante si scari, numita batmofobie, este uneori asociata cu frica de inaltime. Persoanele care au batmofobie simt panica atunci cand vad pante abrupte, chiar daca nu trebuie sa le urce. Cu toate ca multi oameni cu batmofobie sufera si de acrofobie, aproape toti cei care sufera de acrofobie nu se confrunta si cu batmofobie.

  • Climacofobia

Aceasta fobie are legatura cu batmofobia, cu exceptia faptului ca, de obicei, apare doar atunci cand va ganditi sa faceti o urcare. Daca suferiti de climacofobie, nu va este teama sa priviti niste scari abrupte atat timp cat puteti ramane in siguranta la baza lor. Cu toate acestea, climacofobia poate aparea in acelasi timp cu frica de inaltime.

  • Aerofobia

Aceasta reprezinta frica specifica de a zbura. De exemplu, acestor persoane le este teama de aeroporturi si avioane sau care pot simti o frica imensa doar atunci cand se afla in aer. Aerofobia poate fi insotita ocazional de frica de inaltime.

frica-de-inaltime-afectiuni-asociate-aerofobia

Cum se manifesta frica de inaltime?

Principalul simptom al acrofobiei este frica intensa de inaltimi, manifestata prin panica si anxietate. In cazul anumitor oameni, aceasta frica este declansata de inaltimile extreme. Altii se tem de orice fel de inaltime, inclusiv de scarile mici.

Aceasta frica poate provoca o serie de simptome fizice si psihice.

Simptomele fizice ale fricii de inaltime sunt:

  • transpiratie excesiva, durere sau senzatie de constrictie in piept si batai cardiace rapide la vederea sau cu gandul la locurile inalte;
  • stare de rau sau ameteala la vederea unui loc aflat departe de sol;
  • tremuraturi;
  • senzatie de ameteala, de cadere sau de pierdere a echilibrului atunci cand va uitati la un loc inalt sau cand priviti in jos de la o inaltime.

Simptomele mentale sunt:

  • panica atunci cand vedeti locuri inalte sau cand va ganditi ca trebuie sa mergeti intr-un loc aflat la inaltime;
  • senzatia ca trebuie sa va tarati in patru labe, ca trebuie sa stati in genunchi sau ca trebuie sa coborati imediat cand va aflati la o inaltime mare fata de sol;
  • teama extrema de a ramane captiv undeva la inaltime;
  • anxietate si frica extrema atunci cand trebuie sa urcati pe scari, sa priviti pe fereastra sau sa conduceti de-a lungul unei prapastii.

frica-de-inaltime-simptome

Diagnostic

Fobiile, printre care si frica de inaltime, pot fi diagnosticate doar de un profesionist in sanatate mintala. Cel mai probabil, specialistul va dori sa afle prin ce stari treceti atunci cand va confruntati cu inaltimi. Este important sa mentionati daca ati avut si alte simptome psihice, precum si de cat timp aveti aceasta teama.

In general, frica de inaltime este diagnosticata daca:

  • evitati in mod activ inaltimile;
  • va ingrijorati mult timp cu privire la inaltimi;
  • descoperiti ca aceasta stare incepe sa va afecteze viata de zi cu zi;
  • va confruntati imediat cu frica si anxietate atunci cand va aflati la inaltime;
  • aceste simptome dureaza mai mult de 6 luni.

Ce remedii exista pentru frica de inaltime?

Unul dintre cele mai mari obstacole in depasirea unei fobii este evitarea situatiei care provoaca frica. Tratamentele au rolul de a-l ajuta pe pacient sa faca fata anxietatii si sa-si depaseasca treptat teama.

Tratamentele eficiente pentru fobii sunt:

  • Psihoterapia

Exista multe tipuri de terapie cu ajutorul carora persoanele afectate isi pot gestiona sau depasi fobiile. Printre acestea se numara:

Terapia cognitiv-comportamentala (TCC)

Cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale (TCC), pacientii pot invata noi comportamente si procese de gandire, pentru a face fata anxietatii pe care o simt atunci cand se afla la inaltime.

frica-de-inaltime-terapie

Terapia prin expunere

Terapia prin expunere are rolul de a expune treptat pacientul la situatiile care ii provoaca frica, insa intr-un mediu sigur, controlat, timp de cateva saptamani sau luni.

Terapia prin expunere virtuala

Terapia prin expunere virtuala presupune expunerea sigura, controlata la situatiile care cauzeaza fobice, fara ca pacientul sa fie nevoit sa se afle la inaltime.

  • Medicamente

Medicamentele precum beta-blocantele sau antidepresivele pot contribui la ameliorarea anxietatii imediate si a simptomelor de panica. Aceste medicamente sunt adesea utilizate concomitent cu psihoterapia.

  • Mecanisme de adaptare

Anxietatea si atacurile de panica cauzate de frica de inaltime pot fi reduse si cu ajutorul exercitiilor de respiratie si al altor tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia sau yoga. Concentrarea pe respiratii lungi si adanci poate reduce simptomele imediate de anxietate.

Exercitiile de mindfulness ii pot ajuta pe cei cu acrofobie sa-si inteleaga procesele de gandire si comportamentele si sa dezvolte modalitati mai bune de a face fata anxietatii.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21956-acrophobia-fear-of-heights

https://www.healthline.com/health/acrophobia-or-fear-of-heights-symptoms-causes-and-treatment

https://www.verywellmind.com/acrophobia-fear-of-heights-2671677

https://www.medicalnewstoday.com/articles/acrophobia