Fren lingual scurt (anchiloglosie) la copii – cauze si metode de tratament

Fren lingual scurt (anchiloglosie) la copii – cauze si metode de tratament Fren lingual scurt (anchiloglosie) la copii – cauze si metode de tratament

Ultima actualizare: 29 mai 2024

Frenul-lingual-scurt

Anchiloglosia este o anomalie usoara prezenta la aproximativ 10% dintre nou-nascuti, caracterizata prin prezenta unui fren lingual scurt, ce limiteaza miscarile limbii. In limbajul uzual, cand se vorbeste despre anchiloglosie de foloseste frecvent termenul de „limba scurta” sau „limba sudata”, in timp ce frenul lingual scurt este cunoscut ca „ata limbii”.

Asadar, copiii cu anchiloglosie se nasc cu un fren lingual scurt si/sau ingrosat, iar acest defect trebuie corectat cat mai curand cu putinta, intrucat ii impiedica sa se hraneasca normal la san, iar ulterior va cauza si dificultati de vorbire, precum si o dezvoltare anormala a dentitiei.

In cele ce urmeaza veti putea afla cele mai importante informatii despre anchiloglosie si despre modul in care frenul lingual scurt poate fi corectat.


Cum se explica frenul lingual scurt la nastere

Anchiloglosia este o afectiune congenitala, ceea ce inseamna ca este prezenta inca de la nastere, cand copiii vin pe lume cu un fren lingual scurt si/sau ingrosat, care face ca limba sa fie mai mult sau mai putin atasata de planseul sublingual. In mod normal, limba se separa de planseul sublingual inainte de nastere, insa in circa 10% din cazuri acest lucru nu se intampla, iar copiii vin pe lume cu anchiloglosie. Specialistii nu pot spune cu certitudine de ce unii copii se nasc cu frenul lingual scurt, dar cea mai plauzibila explicatie este de natura genetica, existand multe cazuri in care anchiloglosia este transmisa ereditar.

De asemenea, frenul lingual scurt este asociat si cu alte malformatii congenitale cranio-faciale, care pot avea cauze diferite, de la caz la caz.

Cand anomalia se rezuma doar la prezenta unui fren lingual scurt, anchiloglosia nu constituie o problema majora, atat timp cat se intervine cat mai devreme pentru corectarea sa.

Cum poate fi depistata anchiloglosia

In primele zile dupa nastere, pentru parinti poate fi dificil sa-si dea seama ca cel mic a venit pe lume cu un fren lingual scurt, asa ca poate trece catva timp pana sa realizeze acest lucru. In majoritatea cazurilor, anchiloglosia determina la inceput dificultati in ceea ce priveste alaptarea, iar acestea genereaza manifestari mai evidente, care sa le dea parintilor de inteles ca ceva nu este in regula.

Cu aceasta ocazie, la o examinare mai amanuntita a cavitatii bucale poate fi observat cu usurinta frenul lingual scurt. Miscarile limbii sunt limitate, iar copilul nu o poate impinge in afara, dincolo de arcadele dentare. De asemenea, cand incearca sa scoata limba, se poate observa cu usurinta ca aceasta pare crestata pe mijloc, avand o forma asemanatoare unei inimi.

Optiuni de tratament pentru fren lingual scurt

Asa cum spuneam, daca nu este asociat cu alte malformatii mai severe la nivel cranio-facial, frenul lingual scurt nu constituie un motiv serios de ingrijorare atat timp cat este depistat si corectat cat mai curand. Problema poate fi rezolvata pe cale chirurgicala, existand doua optiuni, in functie de gradul de complexitate.

1. Frenotomia linguala

Este cea mai simpla si totodata cea mai putin lipsita de riscuri metoda pentru a corecta frenul lingual scurt si se foloseste cand anchiloglosia nu este asociata si cu alte malformatii. Desi vorbim de o procedura chirurgicala, aceasta se poate realiza la cabinetul medicului pediatru, fara a fi nevoie de spitalizare si uneori nici de anestezie. De obicei, se foloseste un anestezic local pentru a reduce la minimum disconfortul resimtit de copil, iar medicul va folosi o foarfeca sterila sau un dispozitiv de cauterizare cu care va taia frenul lingual, pentru a conferi limbii mobilitatea necesara. Riscurile de sangerare sunt minime, iar daca aceasta va aparea poate fi oprita usor prin compresie. De asemenea, procedura nu cauzeaza o leziune serioasa care sa genereze disconfort si complicatii, iar copilul poate fi alaptat la scurt timp.

2. Frenuloplastia

Frenul lingual scurt poate necesita si o interventie mai complexa atunci cand este si foarte ingrosat sau cand limba este lipita de planseul bucal. De aceasta data, procedura se realizeaza sub anestezie generala, intrucat presupune o incizie mai profunda, eventual remodelarea frenului lingual. In unele cazuri poate fi necesara si suturarea plagii, astfel ca recuperarea va fi ceva mai lunga, insa si aceasta interventie este lipsita de riscuri majore.

Fren-lingual-scurt

Ce complicatii poate genera frenul lingual scurt

Desi pare o problema minora, frenul lingual scurt poate sa genereze dificultati in dezvoltarea copilului, care sunt greu de remediat chiar daca ulterior se inlatura cauza. Asa cum am spus, in prima faza pot aparea probleme de hranire, intrucat copiii cu fren lingual scurt au dificultati in a suge de la san sau din biberon. Mai exact, acestia tind sa mestece mai mult decat sa suga, iar acest lucru va avea repercusiuni negative si asupra mamei, care va resimti dureri in timpul alaptarii si dupa aceea. De asemenea, uneori pot aparea inflamatii sau chiar infectii la nivelul sanilor.

Din cauza consumului redus de lapte, copilul cu fren lingual scurt nu creste in greutate asa cum ar fi normal, este infometat mai tot timpul, devenind agitat in timpul alaptarii.

Exista si cazuri in care frenul lingual scurt nu ridica probleme deosebite in ceea ce priveste alaptarea, iar in astfel de situatii complicatiile pot aparea mai tarziu. Din cauza mobilitatii reduse a limbii, copiii cu  o astfel de problema invata mai greu sa vorbeasca si se exprima cu dificultate, iar frenul lingual scurt poate afecta si dezvoltarea normala a dentitiei.

De asemenea, pot aparea si dureri persistente la nivelul maxilarului, iar daca anomalia nu este corectata, pe parcurs vor aparea si alte probleme care afecteaza calitatea vietii, cum ar fi dificultatea de a saruta sau de a canta la un instrument de suflat. Nu in ultimul rand, frenul lingual scurt favorizeaza aparitia cariilor si a altor probleme la nivelul cavitatii bucale, intrucat impiedica o buna igiena orala.

Poate fi prevenita anchiloglosia?

Fiind vorba de o anomalie congenitala ce are de cele mai multe ori cauze genetice, frenul lingual scurt nu poate fi prevenit in totalitate, fiind recomandate in acest sens monitorizarea sarcinii, efectuarea controalelor si investigatiilor periodice si respectarea sfaturilor oferite de medic.

In schimb, pot fi prevenite foarte usor complicatiile pe care anchiloglosia le provoaca odata cu trecerea timpului. Pentru aceasta este important sa fiti atenti la modul in care copilul se hraneste in primele zile de viata, iar daca simtiti ca ceva este in neregula, sa ii examinati cu atentia limba sau sa va adresati medicului pediatru. Odata depistata, aceasta problema trebuie corectata cat mai curand cu putinta pentru a reduce riscurile. Chiar daca procedura descrisa mai devreme pare destul de simpla, nu incercati in niciun caz sa rezolvati problema pe cont propriu intrucat zona este foarte sensibila, iar orice greseala poate genera probleme mult mai grave.

In concluzie, anchiloglosia este o anomalie congenitala caracterizata prin existenta unul fren lingual scurt si/sau ingrosat, ce limiteaza mobilitatea limbii si ingreuneaza alaptarea, determinand ulterior si dificultati in ceea ce priveste dezvoltarea dentitiei si a limbajului. Se poate rezolva usor cu ajutorul unor proceduri chirurgicale simple, care trebuie realizate cat mai curand posibil pentru a se evita complicatiile.