Fractura de coasta – cauze si optiuni de tratament

Fractura de coasta – cauze si optiuni de tratament Fractura de coasta – cauze si optiuni de tratament

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

fractura-de-coasta

Fractura de coasta este termenul medical pentru o coasta rupta. Fracturile de coaste sunt de obicei cauzate de accidente de masina, leziuni sportive sau alte traumatisme. De asemenea, exista posibilitatea ca o fractura de coasta sa apara si fara un traumatism.

Se intampla rar ca o persoana sa aiba nevoie de o interventie chirurgicala de reparare a unei fracturi de coasta, cu exceptia cazului in care traumatismul care a provocat fractura a afectat organele interne. Spre deosebire de majoritatea celorlalte tipuri de fracturi osoase, cel mai probabil, un pacient nu va avea nevoie de alt tratament in afara de odihna, gheata si exercitii de respiratie. Procesul de recuperare dupa o fractura de coasta dureaza cel putin o luna.

Cu toate ca recuperarea este relativ simpla, fractura de coasta poate provoca unele complicatii care pun viata in pericol. De aceea, consultati un furnizor de asistenta medicala sau mergeti la camera de garda daca aveti simptome precum durere si sensibilitate in zona coastelor si a pieptului sau daca aveti probleme respiratorii.

Ce categorii de persoane sunt predispuse la fracturi de coaste?

Fracturile de coaste – ca toate fracturile osoase – pot afecta pe oricine. Acest lucru este valabil mai ales pentru ca, de obicei, acestea sunt cauzate de accidente de masina si alte traumatisme. Persoanele cu osteoporoza sunt mai predispuse la fracturi osoase, deci inclusiv la fracturi de coaste. De asemenea, sportivii care practica sporturi de contact au un risc mai mare de a-si rupe o coasta decat majoritatea oamenilor.

Copiii isi rup coastele mai rar decat adultii, deoarece oasele lor sunt mult mai flexibile decat ale adultilor.

Cat de frecvente sunt fracturile de coasta?

Coastele sunt unele dintre cele mai puternice oase din corp, asa ca fracturile de coaste sunt destul de rare in lipsa unui traumatism major, cum ar fi un accident de masina sau o cadere. Aproximativ 30% dintre persoanele care sufera un traumatism toracic isi rup cel putin o coasta.


Ce este fractura de coasta?

Dupa cum mentionam, fractura de coasta se traduce prin coasta rupta. Orice impact contondent asupra toracelui sau spatelui, cum ar fi o cadere, o accidentare sportiva, un accident de masina sau chiar tusea violenta, poate provoca o fractura de coasta.

S-ar putea sa nu realizati ca ati suferit o fractura de coasta pana cand nu experimentati simptomul clasic al unei astfel de fracturi: durerea care apare cand inspirati adanc.

Naturalis ArtroSuport RECE gel este un produs topic care, datorita continutului in mentol si ulei de menta, produce un efect local de racire si vasoconstrictie care determina calmarea durerii si un usor efect anestezic, scazand semnificativ perceptia durerii.

Tipuri de fracturi de coaste

De cele mai multe ori, o coasta se rupe intr-un singur loc si provoaca o fractura incompleta, adica o fisura. Dar exista si alte tipuri de fracturi de coaste.

  • Fracturi costale deplasate si nedeplasate

Coastele care sufera fracturi complete in unele cazuri se deplaseaza, in altele nu. Daca se misca, se numesc fracturi de coaste deplasate si pot duce la perforarea plamanilor sau la deteriorarea altor tesuturi si organe aflate in apropiere.

Coastele care raman pe pozitie – de obicei, coastele care nu se rup complet in doua – se numesc fracturi costale nedeplasate.

In rare ocazii, o sectiune a cutiei toracice se desprinde de osul si muschiul din jur. Daca se intampla acest lucru, cutia toracica isi pierde stabilitatea, iar osul se poate misca liber cand persoana in cauza inspira sau expira. Aceasta complicatie este extrem de periculoasa, deoarece osul poate perfora plamanii si poate provoca alte complicatii grave, cum ar fi pneumonia.

Semne si simptome

Fracturile de coaste sunt de obicei cauzate de o cadere, o lovitura primita in piept sau de un acces de tuse severa. Printre semnele si simptomele de fractura de coasta se numara:

  • durere in piept in timpul respiratiei, tusei, rasului sau stranutului;
  • durere in piept la miscare sau cand pacientul se afla in anumite pozitii;
  • umflare sau sensibilitate in jurul zonei in care s-a produs traumatismul;
  • posibile vanatai.

semne-simptome

Cauzele fracturii de coasta

Fractura de coasta apare de obicei in urma unui traumatism la nivelul toracelui. Unele dintre cele mai frecvente cauze sunt:

  • accidentele de masina;
  • caderile;
  • accidentarile sportive.

Cu toate acestea, in cazuri rare, fracturile de coaste pot aparea si fara sa se produca o leziune traumatica. Aceste fracturi atraumatice (fracturi care nu sunt cauzate de traumatisme) sunt provocate de:

  • cancerele care s-au raspandit la nivelul oaselor;
  • tusea severa;
  • osteoporoza.

Diagnostic

Fractura de coasta poate fi diagnosticata cu ajutorul unui examen fizic si al testelor imagistice. In timpul examenului fizic, un furnizor de asistenta medicala va folosi un stetoscop pentru a-i asculta plamanii pacientului, va apasa usor pe coaste si va urmari miscarile cutiei toracice.

Printre testele de imagistica pe care le poate recomanda medicul se numara:

  • radiografia: radiografia toracica este primul test imagistic folosit pentru a detecta o fractura de coasta;
  • tomografia computerizata (CT): acest test imagistic combina mai multe raze X si poate detecta fisuri mai mici, pe care o radiografie le poate rata uneori;
  • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN): acest test imagistic este deosebit de bun la verificarea tesuturilor moi si poate detecta adesea rupturi mai mici sau rupturi ale cartilajului;
  • scintigrafia osoasa: scintigrafia osoasa (sau scanarea osoasa) este o investigatie care utilizeaza imagistica nucleara pentru a diagnostica si evalua o varietate mare de boli si afectiuni, printre care si fracturile.

diagnostic-radiografie

Metode de tratament pentru fractura de coasta

Desi provoaca dureri destul de intense, fracturile simple se vindeca de obicei de la sine. Odihna si fizioterapia pot accelera procesul de vindecare si pot ajuta la mentinerea capacitatii de miscare a peretelui toracic.

In trecut, tratamentul pentru coaste rupte presupunea infasurarea zonei toracice cu o banda larga numita orteza toracica. Acestea sunt rareori sau deloc folosite in zilele noastre, deoarece restrictioneaza respiratia, crescand riscul de pneumonie sau chiar de colaps pulmonar partial.

Cel mai bun tratament pentru o fractura de coasta este cel cu analgezice fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul sau naproxenul, dau cele mai bune rezultate.

In primele etape de recuperare, cel mai bine este sa dormiti un pic ridicati. Puteti folosi perne si suporturi pentru a va aseza in pat sau pur si simplu puteti dormi intr-un scaun. Dormitul in pozitia intins poate pune presiune pe zona afectata, provocand durere si, posibil, agravand leziunea.

Vindecarea poate dura cel putin sase saptamani, asa ca este important sa aveti rabdare.

tratament-medicamente

Posibile complicatii

Fractura de coasta poate duce la anumite complicatii, cum ar fi:

Leziuni la nivelul organelor

Fracturile de coaste apar de obicei in timpul traumatismelor, ceea ce inseamna ca exista riscul sa apara si alte leziuni. O fractura de coasta poate provoca daune grave in interiorul corpului, deoarece coastele protejeaza cateva dintre cele mai importante organe, cum ar fi:

Daca impactul a impins coastele spre interiorul corpului, bucatile de os pot perfora organele.

Dificultati respiratorii (complicatii pulmonare)

Fractura de coasta poate provoca dureri in timpul respiratiei. Persoanele care nu respira suficient de bine din cauza unor fracturi de coaste au un risc crescut de a dezvolta pneumonie.

Fracturile de coaste pot duce, de asemenea, la colabarea (colapsul) plamanului, afectiune denumita uneori pneumotorax.

 

Referinte:

https://www.verywellhealth.com/broken-ribs-symptoms-1298895

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17434-rib-fracture-broken-rib

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport RECE gel x 100 g

    Naturalis ArtroSuport RECE gel X 100 g

    ArtroSuport RECE, gel este un produs topic care datorita continutului in mentol si ulei de menta, produce un efect local de racire si vasoconstrictie care determina calmarea durerii si o usoara anestezie,…