Enzimele joaca un rol extrem de important in procesele biologice din corpul uman. Dintre acestea, fosfataza alcalina, cunoscuta si ca ALP, atrage deseori o atentie deosebita datorita importantei pe care o poate avea in stabilirea unui diagnostic, in cercetare sau pentru desfasurarea unei interventii terapeutice.
Aceasta enzima este compusa din trei forme izoenzimatice, cea osoasa, intestinala si hepatobiliara. Datorita compozitiei sale, ALP joaca un rol important in diverse procese biologice, cum ar fi transportul de nutrienti sau mineralizarea osoasa. Aceasta analiza de sange serveste ca un “martor” important in identificarea unor conditii patologice sau boli grave cum ar fi anumite cancere, boli hepatice sau afectiuni osoase.
Farmacistii Catena recomanda Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei.
In acest articol, veti descoperi detalii relevante despre analiza de sange fosfataza alcalina. In plus, veti afla cand este recomandat acest test si care sunt valorile de referinta. In functie de valorile obtinute, veti intelege care sunt bolile pe care le poate indica.
Fosfataza alcalina - informatii generale
Pe langa cele trei forme enzimatice pe care fosfataza alcalina le poate avea, exista si o a patra care se evidentiaza la femeile insarcinate. Forma acesteia este placentara si este temporara.
Dupa cum indica si formele izoenzimatice pe care ALP le poate avea, fosfataza alcalina se poate identifica in rinichi, ficat, sistemul digestiv si oase. Valorile obtinute in urma efectuarii acestui test poate indica afectiuni serioase ale oaselor sau ficatului. Astfel, analiza de sange fosfataza alcalina este recomandata de medici in mod curent pentru a obtine o imagine de ansamblu a modului in care functioneaza ficatul pacientului.
Valorile acestei analize pot indica existenta unor afectiuni serioase si pot reprezenta punctul de plecare pentru alte teste amanuntite. De exemplu, o valoare crescuta poate indica o potentiala afectiune, dar nu va evidentia concret cat de afectat este ficatul sau caile biliare. Tocmai de aceea, analiza fosfataza alcalina este recomandata impreuna cu alte analize de sange pentru a depista cancere hepatice, boala Paget sau o tumoare osoasa.
Suplimentul alimentar HepatoSuport de la Naturalis cu un amestec de extracte de Armurariu si de Anghinare contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si sustinerea digestiei.
Cand se recomanda testul de fosfataza alcalina
Testul de fosfataza alcalina este deseori recomandat ca o analiza de sange de rutina care poate indica modul in care functioneaza ficatul sau caile biliare. Combinat cu alte analize de sange, acest test poate fi recomandat in diferite scenarii, precum:
-
Analiza modului in care functioneaza functia hepatica: analiza de fosfataza alcalina este deseori folosita ca un marker al modului in care functioneaza ficatul, in special pentru a detecta boli hepatice. De exemplu, analiza ALP poate indica hepatita, ciroza sau obstructia cailor biliare.
-
Disfunctionalitati ale sistemului osos: ALP este un marker important pentru a determina modul in care functioneaza metabolismul osos. De exemplu, valorile in afara sistemelor de referinta pot indica boala Paget sau osteomalacia. La copii, aceasta analiza de sange poate indica rahitismul. Modul in care evolueaza valorile acestui test pot indica succesul tratamentului ales.
-
Carente nutritionale: testul ALP ajuta la identificarea carentelor anumitor nutrienti cum ar fi vitamina D sau calciul. Lipsa acestora din organism pot afecta functiile principale ale organismului si sanatatea oaselor.
-
Afectiuni renale: in anumite situatii, analiza de fosfataza alcalina poate fi folosita pentru a evalua modul in care functioneaza functia renala. In mod particular, acest test este recomandat de medici atunci cand exista o suspiciune a unei afectiuni renale care poate afecta metabolismul osos.
-
Screening pentru cancer: valorile crescute ale analizei ALP pot sugera existenta unor anumitor tipuri de cancer, in mod particular a celor care au deja metastaze la nivel hepatic sau osos. Cu toate acestea, acest test nu este definitoriu in diagnosticarea cancerului, dar este deseori folosit in conjunctie cu alte teste de sange si investigatii clinice.
Recomandarea farmacistilor Catena este SteaBlock, un supliment alimentar care contribuie la buna functionare a ficatului.
In esenta, fosfataza alcalina este importanta in creionarea tabloului clinic pentru depistarea unor boli hepatice, renale sau osoase. La copii, ALP este una dintre principalele enzime urmarite de medici pentru a diagnostica hiperparatiroidismul, infectii intestinale, citomegalia sau infectia cu mononucleoza.
Fosfataza alcalina - valori de referinta
Procedura de recoltare a analizei fosfataza alcalina nu presupune o pregatire speciala in prealabila. Aceasta se realizeaza a jeun, din sange venos, folosind un vacutainer ce nu are coagulant.
Valorile de referinta variaza in functie de sexul si varsta pacientului. De asemenea, aparatura folosita de laborator, reactivii si metoda de lucru vor determina valorile considerate normale pentru acest test.
In general, pentru copii cu varsta pana la 12 ani, valoarea normala a analizei de fosfataza alcalina este sub 500 u/l. Pentru persoanele de sex feminin cu varsta intre 12 si 15 ani, valoarea considerata normala este sub 420 u/l, in timp ce la persoanele de sex masculin cu aceeasi varsta, aceasta valoare este sub 750 u/l.
Persoanele de sex feminin cu varsta peste 15 ani au o valoare normala a acestui test daca este cuprinsa intre 40 si 150 u/l. Acelasi interval se aplica si in cazul persoanelor de sex masculin cu varsta peste 20 de ani. La persoanele de sex masculin cu varsta intre 15 si 20 de ani, valoarea de referinta considerata normala pentru testul ALP este sub 260 u/l.
Farmacistii Catena recomanda SILIMARINA Extra Forte care mareste rezistenta corpului la agentii patogeni cu actiune daunatoare asupra ficatului – virusi hepatici, alcool, solventi organici.
Fosfataza alcalina crescuta
Valorile crescute ale testului de fosfataza alcalina pot indica diferite afectiuni de origine osoasa. De exemplu, cresterea de minim 20 de ori peste valoarea normala de referinta poate indica prezenta bolii Paget. De asemenea, o valoare crescuta poate indica hiperparatiroidism, metastaze osoase, tumori osoase osteoblastice, osteomielita, osteomalacia sau rahitismul. Tumorile osoase osteoblastice si displazia fibroasa poliostotica pot fi, de asemenea, indicate de fosfataza alcalina crescuta.
In timpul sarcinii, valoarea acestei analize de sange poate creste in ultimul trimestru, dar revine la normal in a 20-a zi dupa nastere. Valoarea acestei analize este mai crescuta la gravidele diabetice. De asemenea, cresterea valorii poate indica si complicatii, cum ar fi eclampsia. Cu toate acestea, in lipsa unor determinari seriate, astfel de complicatii pot fi dificil de identificat.
Cresterea valorilor de referinta de 2 ori la fosfataza alcalina poate indica hepatita acuta, ciroza sau ficat gras acut. De asemenea, o crestere a valorilor de 5 ori poate fi un indicator pentru ciroza postnecrotica sau mononucleoza infectioasa. Cresterea de 10 ori a valorii de referinta in fosfataza alcalina poate indica hepatita colestatica medicamentoasa, litiaza coledociana sau cancerul de cap de pancreasc. Daca valoarea de referinta creste de peste 15 ori, aceasta poate indica existenta unei ciroze biliare primitive sau un carcinom metastatic sau primar.
Analiza de fosfataza alcalina poate avea valori crescute si in cazul existentei bolii Hodgkin. De asemenea, rahitismul poate fi indicat de aceasta analiza. In acest caz, dupa inceperea tratamentului cu vitamina D, valoarea testului incepe sa se normalizeze, aratand eficacitatea tratamentului. Nu in ultimul rand, cresterea valorii poate fi un indicator de incepere a procesului de vindecare in cazul fracturilor la copii.
Fosfataza alcalina scazuta
Valorile scazute in aceasta analiza pot indica supradozarea de vitamina D. De asemenea, valori sub cele de referinta pot aparea in cazul sindromului Burnett sau in hipofosfatazia congenitala. Analiza de sange fosfataza alcalina poate avea valori sub cele de referinta in cazul deficitului de zinc sau magneziu, dar si in cazul bolii celiace sau malnutritie.
In cazul femeilor in postmenopauza, care prezinta osteoporoza si urmeaza tratament estrogenic substitutiv, valoarea analizei poate fi sub valorile de referinta. In plus, o valoare scazuta poate aparea si in cazul suspiciunii de anemie pernicioasa, condroplazie sau hipotiroidism.
In concluzie, analiza de fosfataza alcalina poate indica afectiuni hepatice, osoase sau ale rinichilor. Acest test nu este un indicator singular pentru aceste afectiuni, dar in combinatie cu alte analize poate deveni concludent pentru diagnosticare. Medicul va decide care este pachetul de analize recomandat pentru a finaliza tabloul clinic al pacientului.