Fontanela adancita la bebelusi: cauze, simptome si tratament

Fontanela adancita la bebelusi: cauze, simptome si tratament Fontanela adancita la bebelusi: cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 23 mai 2024

fontanela-adancita-la-bebelusi

Inainte de a trece la subiect si a vorbi despre fontanela adancita trebuie sa explicam pentru cei mai putin familiarizati cu acest termen ca fontanela este o particularitate anatomica specifica noilor nascuti, ce consta in prezenta unei zone moi intre oasele ce alcatuiesc cutia craniana. La venirea pe lume copiii nu au oasele craniului unite complet intre ele, pentru a facilita nasterea naturala si a permite ulterior dezvoltarea rapida a creierului in primul an de viata. Exista chiar doua fontanele – una situata in crestet si alte in zona posterioara a capului - iar in mod normal acestea sunt netede si nu se observa vizual.

Asadar, fontanela adancita nu este un semn bun iar prin intermediul acestui articol va vom face sa intelegeti de ce. Veti putea afla totodata care sunt cauzele care determina fontanela adancita, care sunt simptomele asociate si ce trebuie sa faceti daca bebelusul are o astfel de problema.


Fontanela adancita – informatii generale

Fontanela adancita este o problema specifica doar copiilor cu varste pana in doi ani, dat fiind ca dupa acest prag fontanelele sunt deja inchise, deci practic dispar. Daca ne referim la fontanela posterioara, aceasta dispare chiar mult mai devreme, de obicei pana la varsta de trei luni, avand totodata si o dimensiune mult prea pentru a se putea adanci evident.

Prin urmare, fontanela adancita se manifesta la nivelul fontanelei din zona crestetului, numita fontanela anterioara. Aceasta este o portiune moale de forma romboidala cu dimensiuni intre 1 si 4 centimetri, ce se restrange pe masura ce copilul inainteaza in varsta iar oasele se unesc pentru ca in final sa inchida complet cutia craniana. O fontanela normala este neteda, astfel ca prezenta sa nu poate fi observata vizual, ci doar se simte ca o suprafata mai moale la atingere.

In schimb, fontanela adancita determina o oarecare deformare in zona crestetului prin faptul ca pielea este usor coborata formand o mica adancitura. Uneori aceasta poate sa nu fie foarte vizibila, insa fontanela adancita poate fi usor depistata trecand mana peste crestetul copilului. Indiferent de cat mult sau putin pronuntata este, fontanela adancita trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare, iar in continuare veti intelege de ce spunem aceasta.

Fontanela adancita – cauze

Daca observati ca bebelusul are fontanela adancita, acesta constituie un semn ca este deshidratat, mai precis ca in organismul sau exista o cantitate insuficienta de lichide.

Asadar, principala cauza pentru fontanela adancita este deshidratarea, iar explicatia este una relativ simpla. Creierul este inconjurat de o membrana numita meninge, iar intre aceasta si oasele craniului exista lichidul cefalorahidian, care protejeaza creierul si il hraneste. In cazul deshidratarii, scade nivelul de lichid cefalorahidian din cutia craniana, iar in lipsa unei sustineri solide asigurate de oasele craniului, pielea din zona fontanelei coboara usor spre interior. Astfel de formeaza fontanela adancita, care este un rezultat al scaderii nivelului de lichid cefalorahidian din interiorul craniului, pe fondul deshidratarii.

fontanela-adancita- bebelusi

Deshidratarea apare din cauza faptului ca bebelusul fie nu primeste suficiente lichide, fie ca pierde cantitati mai mari de lichid decat asimileaza. De asemenea poate fi vorba si de un cumul dintre cei doi factori.

Cauzele care duc la deshidratare pot fi considerate in mod indirect si cauze pentru fontanela adancita, iar dintre acestea putem mentiona diareea, varsaturile, febra, transpiratia abundenta pe fondul expunerii la temperaturi ridicate sau la medii uscate, alaptarea sau hranirea deficitara, ce nu asigura copilului aportul optim de lichide.

Mai trebuie precizat ca bebelusii nascuti prematur si cei aflati in primele zile de viata sunt mai predispusi sa se deshidrateze si sa aiba astfel si fontanela adancita, intrucat rinichii lor nu sunt inca suficient dezvoltati pentru a mentine echilibrul hidric.

Fontanela adancita – simptome asociate

Cu exceptia elementelor care o fac usor de recunoscut si despre care am vorbit deja, fontanela adancita nu genereaza niciun fel de simptome, insa este insotita de cele mai multe ori de manifestari evidente specifice deshidratarii.

In stadiile usoare si medii ale deshidratarii, fontanela adancita apare mai rar insa e bine de stiut ca bebelusii au limba uscata, urineaza mai rar, la intervale mai mari de 6 ore si au o stare de iritabilitate evidenta. Pe fondul acestei stari, plang mai des, iar un detaliu important in privinta acestui aspect este faptul ca plansul nu este insotit de lacrimi sau acestea sunt in cantitate redusa.

In schimb, fontanela adancita este un simptom aproape intotdeauna prezent in cazurile de deshidratare severa, cand deja se poate vorbi de o urgenta medicala.

In afara de fontanela adancita, bebelusii cu deshidratare severa mai au pielea uscata si incretita, gura uscata, ochii afundati in orbite, respiratia profunda si rapida iar pulsul poate fi prea scazut sau prea ridicat.

De asemenea, spre deosebire de fazele usoare si moderate, bebelusii cu deshidratare severa sunt apatici si somnolenti. Nu in ultimul rand, urinarea redusa - la intervale de 8-10 ore - este un alt semn evident al deshidratarii severe.

Fontanela adancita – modalitati de tratament

Fontanela adancita nu necesita tratament pentru ca nu este o problema in sine ci o consecinta a unei alte probleme deloc de neglijat. Prin urmare, atentia se concentreaza pe indepartarea cauzei care a determinat adancirea fontanelei impreuna cu celelalte simptome pe care le-am descris. Principala prioritate este restabilirea nivelului optim de fluide din organism, iar in cazurile usoare acest lucru se poate rezolva usor prin alaptare sau administrarea de ceaiuri ori alte alimente cu o consistenta lichida.

Daca deshidratarea se datoreaza diareei sau varsaturilor excesive, se pot administra medicamente care sa amelioreze aceste simptome care determina pierderea unor cantitati mari de lichid, in paralel cu administrarea unei solutii cu saruri de rehidratate.

Dupa cum spuneam, fontanela adancita este asociata in special cu formele mai severe ale deshidratarii iar in acest caz lucrurile se complica pentru ca starea bebelusilor ajunsi intr-un astfel de stadiu se degenereaza mult mai rapid decat in cazul adultilor. Ideal este sa nu asteptati ca cel mic sa ajunga intr-o astfel de faza, ci sa mergeti cu el la medic imediat ce apar primele semne ale deshidratarii iar remediile despre care am amintit mai sus nu dau niciun rezultat.

In cazurile severe este vital ca echilibrul hidric sa fie restabilit cat mai rapid cu putinta, iar acest lucru nu poate fi facut decat de specialisti. Din acest motiv, daca observati ca bebelusul are fontanela adancita, este recomandat sa mergeti de urgenta cu el la medic sau sa solicitati ajutor de la 112, pentru ca orice minut pierdut poate fi fatal.