Flora vaginala - importanta si sfaturi pentru mentinerea unui echilibru natural

Flora vaginala - importanta si sfaturi pentru mentinerea unui echilibru natural Flora vaginala  - importanta si sfaturi pentru mentinerea unui echilibru natural

Ultima actualizare: 10 septembrie 2024

flora-vaginala

Flora vaginala mai este denumita si microbiom vaginal, ambii termeni facand referire la totalitatea microorganismelor care traiesc si se dezvolta in interiorul vaginului. In majoritate, flora vaginala este alcatuita din bacterii iar la prima vedere ar putea parea ca este vorba de un fenomen nociv dat fiind ca in perceptia generala bacteriile sunt asociate cu infectiile. Exista insa si bacterii benefice fara de care multe functii ale organismului ar fi aproape imposibile, iar flora vaginala este formata din astfel de microorganisme, care din contra, protejeaza impotriva infectiilor si a altor probleme la nivelul aparatului genital feminin.


Ce este flora vaginala

In organismul uman traiesc aproximativ 39 de bilioane de bacterii, depasind chiar numarul total al celulelor care este de circa 30 de bilioane. Cele mai multe dintre  aceste bacterii sunt inofensive pentru ca organismul a dezvoltat imunitate impotriva lor iar unele dintre ele indeplinesc chiar roluri importante in corp. In cazul femeilor, o parte dintre  bacterii se dezvolta la nivelul vaginului alcatuind ceea ce numim flora vaginala. In mare parte, aceasta este formata din Lactobacili – o categorie de bacterii benefice care reprezinta aproximativ 95% din totalul microorganismelor din flora vaginala. Un procent de circa 5% din flora vaginala este constituit din diferite tipuri de stafilococi, streptococi, peptococi si alte tipuri de bacterii caror li se mai adauga si anumite tipuri de fungi.

Unele din aceste micoroorganisme minoritare sunt nocive pentru organism insa datorita pH-ului usor acid conferit de bacteriile majoritare din flora vaginala, acestea nu pot supravietui si nu se pot dezvolta suficient pentru a crea probleme. Exista insa si situatii cand in flora vaginala se creeaza un dezechilibru iar bacteriile sau ciupercile nocive se inmultesc peste nivelul normal dand nastere astfel unor infectii.

Mastrelle Flora Plus, capsule vaginale, contine un complex prebiotic biologic activ, vitaminele C si E, hialuronat de sodiu, xilitol, lactoza, hipromeloza si dioxid de titan. Datorita ingredientelor sale, Mastrelle Flora Plus aduce pH-ul vaginal la valoarea optima (<4.5). Mastrelle Flora Plus este recomandat in vaginita bacteriana, Candida si alte infectii localizate la nivel vaginal.

Ce roluri indeplineste flora vaginala

Am aratat mai devreme ca flora vaginala este alcatuita preponderent din bacterii benefice, astfel ca rolurile sale in organism nu pot fi decat unele pozitive. Iata care sunt acestea:

Prevenirea infectiilor genitale si urinare

In primul rand, flora vaginala constituie principala bariera in calea agentilor patogeni care pot cauza infectii genitale sau urinare. Lactobacilii care fac parte din flora vaginala secreta doua substante numite acid lactic si peroxid de hidrogen, care au efect antimicrobian, neutralizand celelalte microorganisme. De asemenea lactobacilii consuma cea mai mare parte din resursele nutritive, astfel ca pentru bacteriile nocive ramane prea putina hrana pentru a se putea dezvolta.

Nu in ultimul rand, genereaza un mediu usor acid, care este nefavorabil dezvoltarii altor microorganisme.

Modularea raspunsului imunitar

Prin controlul asupra microorganismelor nocive pe care le impiedica sa se dezvolte si sa se inmulteasca, flora vaginala vine si in sprijinul sistemului imunitar, al carui rol principal este tocmai acela de a lupta impotriva agentilor patogeni care provoaca infectii in organism. O parte din aceasta sarcina este preluata de flora vaginala prin bacteriile benefice pe care le contine, astfel ca activitatea sistemului imunitar se poate concentra pe alte zone care nu dispun de o astfel de bariera de protectie si sunt mai vulnerabile. De asemenea, flora vaginala faciliteaza contactul dintre celulele imunitare si microorganismele nocive dand astfel posibilitatea sistemului imunitar sa le identifice si sa creeze anticorpi specifici, astfel ca in cazul unei potentiale infectii sa poata reactiona mai rapid.

Reducerea riscurilor in perioada sarcinii

O flora vaginala bine echilibrata este importanta si in cazul viitoarelor mame, pentru ca previne o serie de infectii urogenitale care pot afecta evolutia sarcinii. Anumite bacterii pot cauza nasterea prematura, pierderea sarcinii sau pot afecta dezvoltarea fatului, iar din acest motiv este importanta mentinerea unui echilibru la nivelul florei vaginale. Nu in ultimul rand, flora vaginala previne si problemele de fertilitate ce pot fi cauzate tot de inmultirea microorganismelor nocive la nivelul vaginului.

Spuma de curatare Ginexid®, cu pH de 4,5, este indicata pentru igiena intima zilnica, inclusiv in prezenta patologiilor (vulvite bacteriene si micotice) si/sau in asociere cu tratamente specifice. Complement igienic si cosmetic util in orice situatie care prezinta risc crescut de infectie (piscine, sali de sport, plaje, purtarea unor articole de imbracaminte sintetice sau stranse pe corp, folosirea tampoanelor si absorbantelor, perioada de dupa actul sexual), in perioadele specifice vietii de femeie (sarcina, lauzie, ciclu menstrual) sau in profilaxia presi post-operatorie in interventiile chirurgicale. Datorita formulei sale speciale, are si o actiune antibacteriana prin prevenirea proliferarii microbiene.

Recomandari pentru mentinerea echilibrului florei vaginale

Despre  o flora vaginala echilibrata se poate vorbi atunci cand nivelul lactobacililor se mentine in jurul procentului de 95%, ceea ce asigura un control eficient asupra celorlalte bacterii si fungi. Insa flora vaginala este intr-o continua schimbare iar un rol important in mentinerea echilibrului bacterian revine estrogenului – unul din hormonii sexuali feminini.   

Odata cu instalarea menopauzei scade si nivelul de estrogen, ceea ce duce si la o  reducere a lactobacililor din flora vaginala, implicit la o crestere a pH-ului care favorizeaza dezvoltarea celorlalte microorganisme mai putin benefice. Alti factori care pot dezechilibra flora vaginala sunt administrarea de antibiotice, stresul prelungit, fumatul, dusurile vaginale, purtarea de lenjerie stramta sau din materiale sintetice, igiena precara sau, dimpotriva, spalarea excesiva a zonei intime.

Creste astfel riscul aparitiilor de infectii urogenitale care pot fi evitate tinand cont de cateva sfaturi pe care vi le prezentam in continuare.

Folosirea de sapunuri fine

Igiena zonei intime este o conditie esentiala pentru o flora vaginala echilibrata iar pentru ceasta se recomanda doar folosirea de apa calduta si a unui sapun delicat cu un pH scazut care sa nu afecteze semnificativ aciditatea microbiomului vaginal. De asemenea, evitati sapunurile colorate sau foarte parfumate, intrucat acestea contin substante chimice care pot afecta la randul lor flora vaginala.

Administrarea de probiotice

Consumul de alimente fermentate precum iaurtul, chefirul sau muraturile este benefic si pentru flora vaginala intrucat aceste produse contin bacterii probiotice din aceeasi categorie cu lactobacilii. Totusi alimentele cu probiotice ajuta in primul rand flora intestinala, iar in ceea ce priveste flora vaginala este mai eficienta administrarea unor suplimente cu probiotice pe cale vaginala. Acestea pot fi procurate din farmacii fara prescriptie medicala si se recomanda mai ales in cazul administrarii de antibiotice sau a altor tratamente ori probleme de sanatate ce afecteaza si flora vaginala.

Evitarea deodorantelor

Igiena intima trebuie sa se rezume doar la spalarea cu apa si sapun, care trebuie folosit doar la exterior. In rest, nu se recomanda folosirea deodorantelor sau a altor produse cosmetice si nici a servetelor parfumate. Toate acestea contin substante chimice care pot modifica pH-ul florei vaginale favorizand aparitia unui dezechilibru intre microorganismele ce o alcatuiesc.

Sexul protejat

Contactul sexual neprotejat poate afecta flora vaginala atat prin faptul ca faciliteaza patrunderea unor agenti patogeni, cat si prin actiunea fluidelor corporale secretate in astfel de momente. Acesta este un motiv in plus pentru a face sex protejat, utilizarea prezervativului prevenind totodata sarcina nedorita, dar si bolile cu transmitere sexuala.

Lenjeria intima din materiale respirabile

Spuneam mai devreme ca purtarea de lenjerie intima stramta sau confectionata din materiale sintetice poate afecta flora vaginala pentru ca retine umiditatea si creeaza un mediu propice dezvoltarii de bacterii care sa strice acel echilibru despre care am amintit. Se recomanda astfel purtarea de lenjerie intima din bumbac sau matase, care sunt materiale respirabile si comode. Chiar si astfel de lenjerie permite dezvoltarea bacteriilor daca este purtata o perioada indelungata, astfel ca se recomanda schimbarea frecventa. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul tampoanelor si absorbantelor, care devin la randul lor medii propice dezvoltari de bacterii nocive si pot provoca infectii.

In concluzie, flora vaginala reprezinta totalitatea microorganismelor prezente in vagin, avand un rol important in prevenirea infectiilor genitale si urinare precum si in modularea raspunsului imunitar la agentii patogeni care cauzeaza aceste infectii. Pentru a-si indeplini aceste roluri, la nivelul florei vaginale trebuie sa existe un echilibru intre lactobacili – care sunt bacterii majoritare benefice – si celelalte microorganisme care pot provoca infectii si alte complicatii, daca se inmultesc. Acest echilibru se mentine in special printr-o igiena corespunzatoare, prin evitarea produselor cosmetice care contin substante chimice, purtarea de lenjerie adecvata si protectie in timpul actului sexual.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Ginexid spuma ginecologica 150ml

    Ginexid spuma ginecologica X 150 ml

    Indicatii: Spuma de curatare Ginexid®, cu pH de 4,5, este indicata pentru igiena intima zilnica, inclusiv in prezenta patologiilor (vulvite bacteriene si micotice) si/sau in asociere cu tratamente…

  • Mastrelle Flora Plus x 10 caps. vag.

    Mastrelle Flora Plus X 10 capsule vaginale

    Mastrelle Flora Plus, capsule vaginale, contine un complex prebiotic biologic activ, vitaminele C si E, hialuronat de sodiu, xilitol, lactoza, hipromeloza si dioxid de titan. Datorita ingredientelor sale,…