Fistic: proprietati, beneficii, contraindicatii

Fistic: proprietati, beneficii, contraindicatii Fistic: proprietati, beneficii, contraindicatii

Ultima actualizare: 21 mai 2024

fistic

Unul dintre cele mai delicioase ingrediente care se gasesc in deserturi, fisticul adauga un strop de culoare preparatelor. Aceste seminte comestibile ale Pistacia veratree reprezinta o sursa de grasimi sanatoase, proteine, fibre si antioxidanti protectori.

Fisticul este sanatos? Da! Fisticul este bogat in nutrienti, fiind o alegere excelenta pentru cei care vor ceva delicios si sanatos si care vor sa piarda in greutate, in acelasi timp.

Cele mai multe grasimi care se gasesc in fistic (aproape 90%) sunt grasimi nesaturate sanatoase, care au o multime de beneficii pentru intregul organism. Specialistii au descoperit ca grasimile si nutrientii sanatosi care se gasesc in fistic reduc nivelul colesterolului LDL (colesterol „rau”), imbunatatesc sanatatea ochilor si multe altele.

Ce este fisticul, mai exact? Este o nuca oleaginoasa si versatila frecvent consumata sub forma de gustare. Pomii de fistic cresc in Orientul Mijlociu de mii de ani si sunt considerati o delicatesa in regiune.

Daca ati gustat vreodata fistic, cel mai probabil nu veti fi surprinsi. Savoarea si amestecul satisfacator de grasimi benefice, fibre si proteine fac din fistic o alegere de top atat pentru gust, cat si pentru sanatate.


Informatii generale despre fistic

Fisticul este bogat intr-o varietate de nutrienti, fiind si un aliment care poate sprijini pierderea in greutate, sanatatea intestinului, controlul zaharului din sange si sanatatea inimii. De asemenea, fisticul este versatil si pot fi incorporat in multe retete.

Nucile de fistic nu sunt doar gustoase, ci si foarte hranitoare. Aceste seminte comestibile ale arborelui Pistacia vera contin grasimi sanatoase si reprezinta o sursa buna de proteine, fibre si antioxidanti. In plus, contin cativa nutrienti esentiali si pot sustine procesul de slabire si sanatatea inimii si a intestinului.

Valoare nutritionala

Valoarea nutritionala a fisticului este cu adevarat impresionanta. Dupa cum mentionam, nucile de fistic sunt bogate in tot felul de nutrienti, cum ar fi vitamina B6, vitamina B1 (tiamina), potasiu, cupru, magneziu si fier, pentru inceput. Fisticul contine, de asemenea, grasimi sanatoase mononesaturate si polinesaturate, insa nu contine grasimi trans si colesterol.

fistic-nutritie

O portie tipica de fistic contine aproximativ 50 de seminte. 30 de grame de fistic crud asigura urmatorii nutrienti benefici:

  • 159 de calorii;
  • 7,7 grame carbohidrati;
  • 5,7 grame proteine;
  • 12,9 grame de grasime;
  • 3 grame de fibre;
  • 0,5 miligrame de vitamina B6 (25% din doza zilnica recomandata);
  • 0,3 miligrame de tiamina (20% DZR);
  • 0,4 miligrame de cupru (20% DZR);
  • 291 miligrame de potasiu (8,3% DZR);
  • 34 miligrame de magneziu (8,5% DZR);
  • 1,1 miligrame de fier (6,1% DZR);
  • 0,6 miligrame de zinc (4% DZR);
  • 14 micrograme de folat (3,5% DZR);
  • 30 de miligrame de calciu (3% DZR);
  • 146 de unitati internationale de vitamina A (2,9% DZR);
  • 1,6 miligrame de vitamina C (2,7% DZR);
  • 0,8 miligrame de vitamina E (2,7% DZR);
  • 0,4 miligrame de niacina (2% DZR).

Beneficii pentru organism

Consumul de fistic are o multime de beneficii potentiale pentru sanatate, cum ar fi scaderea tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului, dar si gestionarea greutatii.

  • Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale

In urma unor studii privind efectele consumului de fistic asupra tensiunii arteriale, s-a demonstrat ca acesta poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Potrivit specialistilor, consumul de fistic a redus semnificativ tensiunea arteriala sistolica (presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta), dar nu si tensiunea diastolica (presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii).

  • Poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol

De asemenea, exista studii care au descoperit ca fisticul poate reduce nivelul colesterolului. Cercetarile arata ca fisticul poate imbunatati factorii de risc, cum ar fi:

  • nivelul colesterolului total;
  • raportul dintre colesterolul total si lipoproteinele de inalta densitate (colesterol HDL sau „colesterol bun”);
  • nivelul trigliceridelor (un anumit tip de grasimi din sange).

fistic-beneficii-colesterol

  • Poate sustine pierderea in greutate

In urma unui studiu controlat, cercetatorii au descoperit ca un consum regulat de fistic a fost asociat cu un aport crescut de fibre alimentare si cu un consum redus de dulciuri. De asemenea, s-a observat ca persoanele care aveau exces de greutate si care se confruntau cu obezitate:

  • au pierdut in greutate;
  • si-au redus circumferinta taliei si indicele de masa corporala (IMC);
  • si-au schimbat intr-un mod favorabil alimentatia.

Conform cercetatorilor, consumul de fistic poate influenta procesul de slabire, deoarece poate creste senzatia de satietate, ceea ce ii poate ajuta pe oameni sa-si modifice dieta.

  • Poate imbunatati sanatatea intestinala

Autorii unui studiu au evaluat efectele arahidelor si fisticului asupra intestinului. Potrivit constatarilor, consumul de arahide si fistic aduce beneficii microbiotei intestinale prin imbunatatirea cresterii bacteriilor benefice. Cercetatorii spun ca fisticul are efecte prebiotice asupra intestinului.

  • Poate ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange

Fisticul poate fi o alegere excelenta pentru persoanele care sufera de diabet.

Cercetatorii au evaluat intr-un studiu efectul fisticului asupra glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2. Ei au descoperit ca persoanele care au consumat fistic au inregistrat o reducere semnificativa a nivelului de HbA1c (cantitatea de glucoza din sange) si a concentratiei de glucoza din sange a jeun. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca fisticul poate ajuta la gestionarea glicemiei la persoanele cu diabet.

fistic-beneficii-glicemie

Recomandari de consum

Fisticul nu este sezonier, asa ca se gaseste pe tot parcursul anului in magazinele alimentare si naturiste.

Fisticul de inalta calitate poate fi identificat prin culorile galben-verde si violet ale miezului. Este recomandat sa cumparati fistic in coaja, deoarece acesta va ramane mai proaspat mai mult timp. Fisticul in coaja poate ramane proaspat chiar si un an de la data productiei, cu toate ca este cel mai bine sa fie consumat in termen de patru luni pentru o aroma optima. In plus, daca optati pentru fisticul in coaja, veti depune putin efort pentru a-l manca, ceea ce va va ajuta sa nu-l consumati in cantitati exagerate.

Daca nu sunt depozitate corespunzator, nucile de fistic absorb umezeala din aer si rancezesc rapid. Pentru o prospetime maxima, pastrati fisticul intr-un recipient ermetic la frigider.

Fisticul poate fi consumat simplu sau poate fi adaugat la tot felul de retete. De exemplu, poate fi presarat peste o salata sau poate fi macinat si adaugat la smoothie-uri sau prajituri delicioase.

fistic-recomandari-consum

  • Cat fistic ar trebui sa mancati zilnic?

Fisticul poate fi consumat zilnic in siguranta. La fel ca majoritatea alimentelor, fisticul trebuie consumat cu moderatie. O portie zilnica de fistic ar fi un plus sanatos pentru alimentatia multor oameni.

Posibile reactii adverse

Desi fisticul are multe beneficii potentiale pentru sanatate, ar putea sa nu fie potrivit pentru toata lumea. De exemplu, daca aveti o alergie la fistic, ar trebui sa evitati acest aliment si orice contine fistic.

In plus, daca aveti alergii la nucile care cresc in copaci, aveti grija cand mancati fistic. Desi nu toate persoanele care au alergie la nuci sunt alergice si la fistic, exista dovezi ca persoanele cu alergie la caju pot fi, de asemenea, alergice la fistic.

Daca aveti sindrom de colon iritabil sau probleme gastrointestinale, ar putea fi necesar sa limitati frecventa sau cantitatea de fistic, deoarece unii oameni experimenteaza dureri abdominale, gaze si balonare atunci cand mananca fistic.

Deoarece fisticul are un continut ridicat de potasiu, daca urmati o alimentatie cu continut scazut de potasiu pentru a gestiona o afectiune de rinichi, poate fi necesar sa aveti grija la cat de mult sau cat de des consumati fistic. Solicitati indrumarea unui furnizor de asistenta medicala.

 

Referinte:

https://www.verywellhealth.com/pistachios-8597914

https://draxe.com/nutrition/pistachio-nutrition/

https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-pistachios

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322899

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-5-health-benefits-of-pistachio-nuts