Fimoza la copii – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Fimoza la copii – cauze, simptome, diagnostic si tratament Fimoza la copii – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 20 iunie 2023

Fimoza la copii nu trebuie perceputa ca o boala, ci ca pe o situatie neplacuta din punct de vedere anatomic. Aceasta conditie poate aparea la bebelusii sau copiii de sex masculin, dar poate afecta si adultii. Din fericire, fimoza la copii se poate rezolva printr-o abordare medicala, fara a produce disconfort, complicatii sau alte efecte secundare.

In unele cazuri, penisul nu se poate decalota complet din cauza faptului ca preputul nu este suficient de lung pentru a acoperi glandul. Aceasta situatie descrie aparitia fimozei. O astfel de problema apare in cazul copiilor care nu au fost circumcisi sau in cazul carora interventia de circumcizie nu a fost efectuata completa sau corect. Asadar, daca doriti sa aflati ce este fimoza la copii, care sunt cauzele si factorii de risc, acest articol va raspunde la astfel de intrebari. In plus, prin intermediul acestui articol veti afla care sunt simptomele si manifestarile, dar si cum se poate stabili diagnosticul si tratamentul pentru fimoza la copii.


Ce este fimoza?

Fimoza la copii apare atunci cand preputul nu poate fi decalotat complet de pe gland. Aceasta conditie poate aparea din doua cauze principale:

  • congenitala sau fiziologica – cand se nasc, in cazul majoritatii baieteilor, preputul este foarte bine lipit de capul penisului. Atunci cand copilul incepe sa creasca, preputul ar trebui sa inceapa sa se indeparteze de glandul penian.
  • cicatriciala – in acest caz, decalotarea a fost efectuata fortat si a condus la producerea unor fisuri locale, a caror vindecare a produs cicatrici.

Cele mai des intalnite tipuri de fimoze sunt cele de natura fiziologica. In general, acestea nu necesita tratament. In cazul in care produc complicatii, atunci acest tip de fimoza la copii poate impune urmarea unui anumit tip de tratament.

Fimoza la copii – factori de risc

Principalul factor de risc care poate cauza fimoza la copii il reprezinta lipsa igienei. Tocmai de aceea, pentru a preveni fimoza la copii, este important sa pastrati un nivel optim de igiena, indiferent de varsta copilului.

Un alt factor de risc ce determina fimoza la copii poate fi sub forma unui fren preputial care este foarte scurt. Acesta apare sub forma unei benzi elastice cu tesut fibros, al carei rol este sa conecteze preputul copilului de mucoasa vernala. Din aceasta cauza, retractia preputului este ingreunata.

Fimoza la copii – cauze

Majoritatea pacientilor care ajung sa sufere de fimoza la copii vor „scapa” de aceasta problema in mod natural. Inca nu s-a identificat o cauza clara care sa explice de ce fimoza la copii apare doar la anumiti baietei. Una dintre cele mai frecvente cauze ce duc la aparitia fenomenului de fimoza la copii il reprezinta decalotarea fortata, pe care parintii o fac fara a se gandi la aceasta complicatie. Din aceat motiv, pielea din zona glandului poate suferi cicatrici. Asadar, in timp, acestea pot impiedica retragerea.

De asemenea, balanitele sunt considerate o alta cauza pentru fimoza la copii. Acestea reprezinta o inflamatie ce apare la nivelul glandului penisului. Un factor care duce la aparitia balanitelor il reprezinta igiena precara sau aparitia lichenului scleros, o infectie la nivelul preputului. Acest tip de lichen apare atunci cand exista un dezechilibru hormonal sau se declanseaza o boala de piele.

Fimoza la copii – simptome, manifestari

Fimoza la copii nu trebuie considerata o boala, intrucat in cele mai multe cazuri dispare in mod natural. Cu toate acestea, fimoza la copii poate incepe sa produca simptome serioase si sa genereze complicatii. Principalele manifestari care produc ingrijorari in randul parintilor si necesita evaluarea unui specialist sunt urmatoarele:

  • rigidizarea preputului sau inflamarea acestuia;
  • aparitia unor dureri la urinare sau mictiune cu dificultate/rara;
  • in urina se observa urme de sange;
  • aparitia frecventa a unor infectii urinare;
  • sub preput, apar scurgeri cu miros neplacut sau pot exista sangerari;
  • erectia este dureroasa;
  • nevoia de a urina chiar daca vezica este goala;
  • presiune sau durere in spate sau in abdomenul inferior.

Cand preputul este retractat si nu poate acoperi glandul, se instaleaza fenomenul de parafimoza. O astfel de situatie apare atunci cand preputul a fost retractat pentru a efectua igiena copilului si nu a fost readus in starea initiala sau cand a avut loc o procedura medicala ce a implicat aceasta actiune. In aceasta situatie, glandul incepe sa se umfle, producand presiune sporita a tegumentului fixat. Din aceasta cauza, circulatia sangelui de la nivelul penisului este redusa, situatie ce afecteaza tesutul penian.

Manifestarile si simptomele de mai sus sunt semne clare de fimoza la copii. In aceste situatii, este recomandat sa discutati urgent cu un specialist si sa urmati instructiunile acestuia.

Fimoza la copii – diagnostic

Fimoza la copii este destul de usor identificat de catre medicul specialist. Acesta va efectua un examen clinic si va analiza si istoricul medical pe care bebelusul il are. De exemplu, va intreba parintii daca bebelusul a mai avut infectii la nivelul penisului sau daca au existat leziuni locale in trecut.

In anumite situatii, pentru un diagnostic corect de fimoza la copii, medicul poate solicita realizarea unor teste de urina. Astfel, poate identifica existenta anumitor infectii urinare, care pot fi responsabile de declansarea acestei afectiuni. Atunci cand considera oportun, medicul poate solicita prelevarea unui esantion din zona preputului.

Tratament fimoza la copii

Daca fimoza la copii este de natura fiziologica, de cele mai multe ori medicul nu va impune un protocol de tratament anume. Desi aceasta poate disparea in mod natural, atunci cand incepe sa aiba complicatii, poate necesita prescrierea unui tratament din partea medicului.

In functie de nivelul de severitate al fimozei, tratamentul pe care medicul il recomanda poate fi:

  • chirurgical – acesta impune indepartarea intregului preput (circumcizie) sau doar a unei portiuni din acesta. Circumcizia se impune in cazurile grave sau in cazul in care copilul sufera de infectii de tract urinar sau balanita recurenta. Pentru largirea orificiului preputial, o alternativa la circumcizie poate fi interventia cunoscuta drept preputoplastie. Avantajele acestei alternative sunt definite de un nivel mai redus de durere si de rapiditate in vindecare.
  • medicamentos – medicul poate recomanda creme care contin steroizi, ce pot fi aplicate pe preput. Acest tratament poate dura de la 3 la 6 saptamani si produce o ameliorare in 80% din cazuri. Cand fimoza este cauzata de balanita sau de o alta infectie, atunci medicul poate recomanda un unguent antifungic sau tratament pe baza de antibiotic.

Complicatiile fimozei

Daca nu este tratata, fimoza la copii poate avea complicatii. Cel mai des intalnite situatii care pot agrava aceasta conditie sunt urmatoarele:

  • durere la urinare;
  • infectie la nivelul penisului;
  • dificultati la urinare;
  • necroza tesutului de la nivelul penisului (aceasta situatie poate aparea in cazuri extreme).

Fimoza la copii este o conditie ce poate aparea de la cele mai fragede varste. Atunci cand un baietel se confrunta cu aceasta afectiune, este important ca parintii sa urmareasca simptomele si sa discute cu un medic, inca de la aparitia primelor manifestari. Medicul specialist poate recomanda tratamentul adecvat pentru stadiul de severitate al fimozei. De asemenea, prin pastrarea unei igiene riguroase in zona organelor masculine externe, puteti preveni aparitia acestei conditii.

 

Surse:

https://www.nhs.uk/conditions/phimosis/

https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions---pediatrics/p/phimosis-and-paraphimosis-in-children.html

https://www.chop.edu/conditions-diseases/phimosis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3329654/

https://urology.ucsf.edu/patient-care/children/phimosis

https://www.childrenshospital.org/conditions/phimosis-and-paraphimosis