Ficatul si colesterolul - legatura dintre sanatatea ficatului si nivelurile de colesterol

Ficatul si colesterolul - legatura dintre sanatatea ficatului si nivelurile de colesterol Ficatul si colesterolul - legatura dintre sanatatea ficatului si nivelurile de colesterol

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

colesterol

Colesterolul este perceput in general ca fiind un factor de risc major pentru sanatatea inimii si sistemului circulator, constituind totodata si o amenintare la adresa ficatului, care il si produce. In realitate, colesterolul are si rolurile sale benefice in organism iar de multe ori se scapa din vedere faptul ca acesta este de doua feluri, catalogate ca fiind „colesterol bun” si „colesterol rau”.

Efectele pe care le are fiecare din cele doua tipuri depind de nivelul de colesterol din sange, iar motivele de ingrijorare apar atunci cand colesterol rau depaseste pragul normal, iar cel bun este sub acest prag.

Intre ficat si colesterol exista o stransa legatura pe care va vom ajuta sa o intelegeti prin informatiile pe care vi le vom oferi in continuare.


Ce este colesterolul?

Contrar aparentelor, colesterolul este un element esential in buna functionare a organismului, furnizand celulelor lipidele necesare proceselor in care acestea sunt implicate. Totodata, colesterolul contribuie la formarea noilor structuri celulare, fiind prezent in toate tesuturile din organism.

Vorbim despre un compus lipidic rezultat in urma sintezei grasimilor, care se gaseste in sange sub forma de lipoptoteine. Acestea sunt particule ce contin lipide si proteine, al caror rol este acela de a transporta grasimile la nivelul celulelor. In functie de concentratia de grasimi si proteine din aceste particule se face diferenta intre cele doua tipuri de colesterol de care am amintit. Astfel, colesterolul rau este numit colesterol LDL (Low Density Lipoprotein), avand o densitate mai scazuta de proteine, in timp ce colesterolul bun este numit colesterol HDL (High Density Lipoprotein), datorita densitatii mai mari de proteine.

Benesio L-Arginina, ofera organismului un aport adecvat de l-arginina obtinuta din sursa naturala prin proces de fermentatie. Este un produs recomandat persoanelor cu tulburari de somn, cu modificari de dispozitie si cu dificultati de concentrare.

Care este legatura dintre ficat si colesterol?

Ficatul se remarca datorita complexitatii functiilor pe care le indeplineste in organism – peste 500 – iar una dintre ele consta in procesarea grasimilor provenite din alimentatie si transformarea acestora in colesterol. Asadar, cea mai mare parte a colesterolului isi are originea in ficat, de unde este eliberat in sange sub forma de lipotproteine.

Odata ajuns in sange, rolul pozitiv al colesterolului rau este acela de a transporta lipidele catre celule, ramanand stocat in tesuturi, in functie de necesitati. Colesterolul LDL devine insa „rau” atunci cand este prezent in sange in cantitati mai mari decat este necesar. In astfel de situatii are tendinta de a se depune in interiorul vaselor sanguine, formand placi care ingreuneaza circulatia sangelui, ceea ce determina cresterea tensiuni arteriale.

Colesterolul bun are rolul de a preveni depunerea colesterolului rau in vasele de sange, astfel ca il colecteaza si il transporta inapoi la ficat care, printre altele, se ocupa si cu detoxifierea organismului. Astfel, colesterolul rau revenit in ficat este descompus pentru a fi eliminat pe cale naturala, concomitent continuand si procesul de producere de noi lipoptoteine, din grasimile patrunse in organism prin intermediul alimentelor.

Benesio Hepafort, este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Anghinarea sustine detoxifierea, ajuta la sustinerea fluxului de suc digestiv, mentine sanatatea ficatului, contribuie la confortul intestinal, contribuie la mentinerea nivelului normal al lipidelor sangvine. Colina contribuie la mentinerea functiei normale a ficatului si la metabolismul normal al homocisteinei, lipidelor si macronutrientilor*.

Cand devine colesterolul periculos pentru ficat?

In mod normal, colesterolul nu ar trebui sa creeze niciun fel de problema la nivelul ficatului, din moment ce acest organ il produce si tot el il descompune pentru a elimina excesul si a mentine un echilibru in organism. Problemele apar atunci cand ficatul produce in mod constant o cantitate mai mare de colesterol decat ar fi nevoie, iar in astfel de situatii este vorba de colesterol rau.

Se intampla cel mai adesea pe fondul unei alimentatii bogate in grasimi saturate si grasimi trans, care constituie principala „materie prima” din care ficatul produce colesterolul. In aceste conditii, cantitatea de grasimi ajunse in ficat depaseste capacitatea de procesare a ficatului iar de aici apar primele probleme. Ficatul continua sa produca in mod constant colesterol, predominand cel de tip LDL. O parte din acesta revine in ficat, care este in continuare suprasolicitat, asa ca ca face cu greu fata cantitatii pe care trebuie sa o elimine.

Astfel, colesterolul se acumuleaza in ficat impreuna cu grasimile care nu mai apuca sa fie procesate, ducand la aparitia steatozei hepatice, numita si boala ficatului gras.

In conditiile in care colesterolul si grasimea continua sa se acumuleze, ficatul va face fata din ce in ce mai greu functiilor pe care le are de indeplinit. Creste astfel riscul aparitiei inflamatiilor si leziunilor hepatice care pot genera afectiuni grave cum ar fi ciroza hepatica non-alcoolica. De asemenea, din cauza acumularii de toxine pe care ficatul nu le mai poate neutraliza sau elimina, steatoza hepatica poate cauza aparitia cancerului hepatic.

Colesterolul in exces se acumuleaza in acelasi timp si in vasele sanguine, ducand la aparitia hipertensiunii arteriale si apoi a altor probleme circulatorii care pot afecta si ficatul.

Naturalis HepatoSuport, este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de detoxifiere al ficatului, sprijina digestia și asigura o protectie intensa a ficatului avand proprietati antioxidante și de detoxifiere.

Care sunt nivelurile optime ale colesterolului?

Nivelul de colesterol poate fi aflat cu ajutorul analizelor de sange, care vor indica atat colesterolul total cat si valorile distincte ale colesterolului bun si ale celui rau.

In ceea ce priveste colesterolul total, o valoare normala este cea pana in 200 mg/dl (miligrame de colesterol pe decilitru de sange), in timp ce valorile intre 201 si 240 mg/dl sunt considerate la limita. Orice nivel care depaseste pragul de 240 mg/dl este considerat a fi unul de risc.

Colesterolul bun, de tip HDL, trebuie sa se mentina peste valoarea de 60 mg/dl, acesta fiind considerat un nivel normal. Daca nivelul se situeaza undeva intre 40 si 59 mg/dl, pacientul este la limita, iar valorile sub 40 mg/dl constituie un semnal de alarma. In astfel de situatii sanatatea sistemului circulator este pusa in pericol intrucat colesterolul bun nu mai are capacitatea de a preveni depunerea colesterolului LDL in interiorul vaselor de sange.

Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, producerea energiei celulare, protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducerea starilor de oboseala si combaterea proceselor de imbatranire prematura.

In ceea ce priveste colesterolul rau, este de preferat ca nivelul acestuia sa fie cat mai scazut, mentinandu-se constant sub pragul normal de 100 mg/dl. O valoare intre 101 si 129 mg/dl este considerata una buna, iar un nivel intre 130 si 159 mg/dl este la limita de risc. Orice depaseste 160 mg/dl este valoare de risc, iar daca este depasita si limita de 190 mg/dl se poate vorbi de risc sporit.

Nivelurile de colesterol pot fi mentinute in limitele optime printr-o alimentatie echilibrata care sa contina cat mai putine grasimi saturate si grasimi trans, dar sa fie bogata in grasimi nesaturate, considerate sanatoase. Carnea rosie, laptele si orice grasimi de origine animala favorizeaza cresterea colesterolului rau, la fel si alimentele prajite in uleiuri vegetale, care contin grasimi trans. De cealalta parte, pestele gras, uleiul de masline, avocado, nucile si semintele sunt surse bune de grasimi sanatoase, care cresc nivelul colesterolului bun si contribuie in acest fel la reducerea colesterolului LDL.