Fibromialgie: cauze, simptome, tratament

Fibromialgie: cauze, simptome, tratament Fibromialgie: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 18 martie 2024

Prin fibromialgie se intelege o entitate clinica relativ obscura, insidioasa, care se caracterizeaza cardinal prin dureri musculo-scheletice cronice, extinse. Totusi, aceste simptome pot fi definite diferit de persoanele cu fibromialgie, in functie de toleranta specifica la durere. Deseori, boala se asociaza cu oboseala concomitenta, tulburari de somn si tulburari cognitive, iar simptomele pot varia semnificativ in cursul bolii. Fibromialgia a fost descrisa drept un sindrom specific, de natura „polisimptomatica”, facandu-se referire la varietatea multipla de simptome diferite care pot fi intalnite la persoanele cu fibromialgie, grefate pe componenta fizica si/sau psihologica.


Fibromialgie – generalitati

Fibromialgia este o afectiune care se prezinta, inainte de toate, cu dureri musculo-scheletice cu manifestare cronica, extinse la nivelul intregului corp. Oboseala, multiplele tulburari somatice si cognitive, simptomele psihiatrice, insotesc deseori diagnosticul de fibromialgie. Este o boala obscura, bizara, deoarece are o etiologie necunoscuta si o fiziopatologie incerta. Nu exista, de exemplu, dovezi de inflamatie ale tesuturilor, in ciuda sindromului algic asociat bolii. O gama deosebit de extinsa de studii si cercetari sustin faptul ca, de fapt, fibromialgia este „o tulburare de reglare a durerii”, fiind clasificata drept un „sindrom de (hiper)sensibilizare centrala”.

Farmacistii Catena recomanda Neuroalfa ce are o compozitie complexa, care ajuta la imbunatatirea memoriei, sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale. Totodata, tinteste specific stresul oxidativ, actionand atat pe reducerea productiei radicalilor liberi de oxigen, cat si asupra cailor specifice oxidative.

Acest lucru inseamna ca prin fibromialgie se intelege patologia care implica o tulburare de tip neurosenzorial, in care persoana afectata nu este capabila sa proceseze specific durerea la nivel cerebral. Semnalul neuronal nociceptiv, al durerii, duce la o perceptie mult mai pronuntata, mai mare, a acestei senzatii. Din acest motiv, persoanele cu fibromialgie prezinta un camp receptiv al durerii mult extins, alodinie (instalarea senzatiei de durere in urma unor stimuli care, in mod normal, nu ar provoca durere) si hiperalgezie (exacerbarea durerii). Ar putea exista fenomenul de „sensibilizare cognitiv-emotionala”: atentia la durerea resimtita creste intensitatea acesteia.

Fibromialgie – cauze si factori de risc

Aceasta tulburare cu durere musculo-scheletica cronica, cunoscuta drept fibromialgie, nu are o etiologie inca definita. Nu exista dovezi ale vreunei cauze unice ale acestei afectiuni, in schimb se cunoaste ca episoadele de durere sunt declansate si agravete de multipli factori de stres fizic, emotional, cum ar fi loviturile, infectiile, traumele emotionale si traumatismele. Patologia este considerata a fi o „tulburare de reglare a durerii”, adesea clasificata drept sensibilizare centrala. Un studiu a aratat ca exista o predispozitie genetica pentru fibromialgie, insa nu s-au gasit inca mutatiile genetice potential implicate in fiziopatologia si etiologia cazurilor de fibromialgie.

Persoanele cu fibromialgie percep stimulii nociceptivi ca fiind durerosi la intensitati reduse fata de cei fara acest sindrom. Prin stimulare nociceptiva de scurta durata, intensitate redusa, dar la intervale scurte de timp, persoanele cu fibromialgie experimenteaza o intensitate mult mai mare a durerii resimtite, fata de grupul de control (sanatos). Se pare ca exista un deficit in sistemele analgezice endogene ale persoanelor cu fibromialgie. Tehnicile de neuroimagistica functionala demonstreaza ca exista diferente semnificative in activarea zonelor cerebrale sensibile la durere la persoanele cu fibromialgie: raspunsul acestora este unul mult mai mare in urma stimularii.

Combinatia de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) de la Benesio contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Asadar, etiologia afectiunii implica o problema obscura in procesarea durerii la nivel cerebral, in care persoana devine hipersensibila la perceptia stimulului dureros. Patologia implica, dupa cum s-a mentionat, si o componenta psihosomatica, descrisa de fenomenul sensibilizarii de tip cognitiv-emotional: atentia selectiva asupra durerii musculo-scheletice resimtite poate stimula perceptia asupra durerii si, implicit, poate creste senzatia de durere resimtita. Creandu-se astfel o stare de anxietate, persoana in cauza ajunge sa devina mult mai vigilenta la durere si, asadar, sa resimta mult mai mult simptomele. Alte anomalii observate in fibromialgie includ:

  • Dereglari in sistemul dopaminei;
  • Prelungirea duratei de-a lungul careia, in urma unui stimul nociceptiv, persoana afectata va prezenta senzatia de durere;
  • Niveluri crescute ale neurotransmitatorilor excitatori, cum ar fi glutamatul si substanta P;
  • Niveluri scazute de serotonina si norepinefrina in caile anti-nociceptive descendente situate la nivelul maduvei spinarii;
  • Modificari ale activitatii opioidelor endogene cerebrale.

De asemenea, se observa o incidenta relativ mai mare a cazurilor de fibromialgie la femei, ceea ce s-ar putea datora urmatoarelor:

  • Incidenta mai mare a anxietatii;
  • Incidenta mai mare a depresiei;
  • Pragul general al durerii relativ mai mic decat in cazul barbatilor;
  • Efectele hormonale ale ciclului menstrual.

Riscul de a dezvolta fibromialgie creste odata cu inaintarea in varsta, iar intre 20-55 de ani, una dintre principalele cauze ale durerii musculo-scheletice generalizate este fibromialgia. In egala masura afecteaza atat adolescentii, cat si adultii, iar riscul de fibromialgie este mai mare in caz de boala reumatica subiacenta.

Fibromialgie – manifestari clinice

Durerea musculo-scheletica larg raspandita si oboseala generalizata sunt cateva dintre cele mai relevante caracteristici ale bolii. Adesea, sunt insotite si de tulburari cognitive:

  • Durere musculo-scheletica extinsa, cronica: bilaterala, implica atat partile inferioare, cat si cele superioare, localizata initial la nivelul gatului si umerilor. Predominant, apare durerea musculara, dar exista si cazuri de fibromialgie cu durere predominant articulara;
  • Oboseala: o persoana cu fibromialgie, desi doarme si se odihneste, se simte obosita, si chiar imediat ce se trezeste, oboseala si durerea sunt agravate de sarcini minore, insa si repausul, de asemenea, duce la agravarea simptomelor;
  • Tulburari cognitive: adesea denumite drept „ceata fibroasa”, cu dificultati de atentie si mai ales in indeplinirea sarcinilor care necesita gandire rapida, multilaterala;
  • Alte simptome: anxietate, depresie, peste 50% dintre persoanele cu fibromialgie se prezinta cu dureri de cap, migrene, cefalee tensionala, parestezii (tremuraturi, furnicaturi, amorteala) si tulburari de somn.

Important de retinut este si faptul ca anumite patologii gastrointestinale, de exemplu sindromul de colon iritabil si boala de reflux gastroesofagian se coreleaza, de obicei, cu fibromialgia. De asemenea, persoanele cu fibromialgie mai pot acuza si senzatia de uscaciune a ochilor, dispnee, disfagie si palpitatii.

ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

Fibromialgie – protocol de diagnostic

In investigatiile de laborator sau cele imagistice nu se observa nicio anomalie relevanta pentru a pune diagnosticul. Diagnosticul se pune pe baza anumitor criterii, insa nu au mereu viabilitate in practica medicala:

  • Durere larg raspandita, cronica, prezenta atat bilateral, cat si cranio-caudal;
  • Durere resimtita in cel putin 11 din cele 18 puncte dureroase (puncte tender) specifice.

Un pacient sufera de fibromialgie in momentul in care indeplineste ambele criterii. Totusi, din pacate aceasta metoda are limitarile sale, ceea ce deseori duce la subdiagnosticarea patologiei. In vederea diagnosticarii, mai trebuie indeplinite si urmatoarele criterii:

  • Simptomele sunt prezente la o intensitate (cel putin) similara si dureaza de peste 3 luni;
  • Pacientul nu prezinta nicio alta patologie care ar putea explica durerea resimtita.

Dignosticul este unul deosebit de complex, insa este important de retinut faptul ca fibromialgia nu reprezinta un diagnostic de excludere.

Fibromialgie – tipuri de tratament

Tratamentul pentru fibromialgie include urmatoarele:

  • Educarea pacientului cu privire la faptul ca fibromialgia este o boala reala, existand si rolul psihosomatizarii, stresului si tulburarilor de dispozitie, in ideea in care pacientului, desi stie ca a fost diagnosticat cu aceasta boala, considera ca de fapt sufera de altceva;
  • Exercitii fizice, in special cele de tip cardio, aerobic, care ajuta la imbunatatirea somnului, gestionarea durerii;
  • Medicamente: antidepresive (ISRS, IRSN), anticonvulsivante (gabapentina, pregabalina);
  • Psihoterapie: terapie cognitiv-comportamentala;
  • Terapii complementare si alternative: Tai Chi, yoga, acupunctura;
  • Tehnici de neuromodulatie: stimulare transcraniana, stimularea nervilor occipital si C2, dar si stimulare electrica transcutanata.

Deseori, tratamentul este eficient doar intr-o oarecare masura, si vizeaza ameliorarea semnelor, nu tratarea cauzei de baza. Totusi, poate fi indeajuns de eficient pentru a reduce simptomele de boala si a imbunatati calitatea vietii pacientului.

Fibromialgie – complicatii si riscuri asociate

Dincolo de durerea resimtita, unele persoane experimenteaza si „ceata fibroasa”, adica diferite probleme cognitive, lipsa atentiei, probleme cu memoria de lunga si scurta durata. Statistic, se observa ca persoanele cu fibromialgie sunt mult mai susceptibile spre a fi interesante in spital, din motive diverse, in comparatie cu populatia generala.

Sfaturi pentru preventie

Ca urmare a etiologiei necunoscute, modalitatile de preventie a bolii sunt incomplet elucidate. Totusi, deoarece poate fi vorba despre o componenta psihica semnificativa, se recomanda:

  • Limitarea stresului si adoptarea unor metode eficiente de a gestiona stresorii;
  • Practicarea de exercitii fizice, yoga, pilates, cardio;
  • Consiliere psihologica;
  • Incercarea de a evita acordarea unei atentii deosebite durerii resimtite, indiferent de cauza;
  • Abordarea unui stil de viata activ din punct de vedere social.

 

Surse:

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/fibromyalgia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279092/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10201378/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8068842/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK540974/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport RECE gel x 100 g

    Naturalis ArtroSuport RECE gel X 100 g

    ArtroSuport RECE, gel este un produs topic care datorita continutului in mentol si ulei de menta, produce un efect local de racire si vasoconstrictie care determina calmarea durerii si o usoara anestezie,…