Alimentele bogate in fibre, aliatele inimii

Alimentele bogate in fibre, aliatele inimii Alimentele bogate in fibre, aliatele inimii

Ultima actualizare: 27 septembrie 2023

alimente-fibre-beneficii-inima

Ideea ca o dieta bogata in fibre, compusa in special din alimente care contin cereale integrale, ar putea preveni riscul de boli de inima dateaza din anii 1970. Dovezile care sustin aceasta afirmatie s-au tot acumulat de atunci.

Exista o multime de recomandari alimentare benefice pentru sanatate care vin si pleaca, insa doar una este etern valabila: alimentele bogate in fibre sunt excelente pentru organism. Fibrele, care se gasesc in mod normal in orice aliment integral, de origine vegetala, ar trebui consumate zilnic pentru ca organismul sa functioneze optim.

Alimentele bogate in fibre au o multime de beneficii: reduc riscul de boala coronariana si mentin tranzitul intestinal la un nivel optim. Cele mai multe alimente bogate in fibre sunt usor disponibile (si adesea delicioase), motiv pentru care pot fi consumate in cantitatile recomandate.

Ce sunt fibrele?

Fibrele alimentare reprezinta un tip de carbohidrati complecsi care se gasesc in plante si care nu pot fi digerati de enzimele digestive din corpul uman. Retineti, insa: fibrele nu reprezinta orice tip de carbohidrati.

Spre deosebire de carbohidratii simpli, care sunt in cele din urma descompusi in zahar sau glucoza, fibrele alimentare nu pot fi digerate si, drept urmare, se deplaseaza rapid prin organism. In timp ce fac acest lucru, ajuta la miscarea si eliminarea altor particule de alimente care pot ramane blocate de-a lungul peretilor intestinali. In acest fel, fibrele seamana mult cu o masina de curatare a cailor digestive.


Alimentele bogate in fibre sustin sanatatea inimii

Practic, orice aliment integral, de origine vegetala, contine cantitati variate de fibre. Cateva exemple de alimente bogate in fibre sunt:

  • fructele (zmeura, mere, pere);
  • legumele (broccoli, varza de Bruxelles, cartofi dulci);
  • cerealele integrale (ovaz, quinoa, orz);
  • leguminoasele (fasole, linte, mazare);
  • nucile si semintele (migdale, fistic, seminte de floarea soarelui).

La functionarea normala a inimii contribuie si Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, un supliment alimentar care contine acizi grasi EPA si DHA.

Tipuri de fibre

Exista doua tipuri principale de fibre: solubile si insolubile. Ambele se gasesc in alimente integrale, pe baza de plante, si ambele sunt importante pentru organism. Deci, care este diferenta?

Fibre solubile

Fibrele solubile se dizolva in apa. Odata ingerate, acestea se transforma intr-un fel de gel si ajuta la absorbtia si eliminarea grasimilor, colesterolului si toxinelor. De asemenea, pot contribui la reducerea nivelului de zahar din sange si a tensiunii arteriale. Fibrele solubile se gasesc adesea in tarate de ovaz, seminte, nuci, fasole si anumite fructe si legume.

Fibre insolubile

Fibrele insolubile nu se pot dizolva in apa. Acestea raman complet nedigerate si nu sunt absorbite in sange. Mai degraba, fac curatenie prin caile digestive, eliminand deseurile si formand „cea mai mare parte” a materiilor fecale. De asemenea, mentin tranzitul intestinal si ajuta la evitarea constipatiei. Fibrele insolubile se gasesc adesea in cereale integrale si in majoritatea legumelor.

Cate fibre ar trebui sa consumam zilnic?

Specialistii recomanda ca femeile sa consume intre 20 si 25 de grame de fibre pe zi, iar barbatii intre 30 si 38 de grame. Pentru a avea parte de maximul de beneficii, se recomanda sa va apropiati de maximul dozei zilnice. Desigur, este intotdeauna important sa discutati cu medicul inainte de a face modificari drastice in dieta.

Naturalis FibroProtect este recomandat si ca supliment pentru slabit, fiind un bun aliat in curele de slabire. Remediu natural pentru buna functionare a tranzitului intestinal, Naturalis FibroProtect are, printre altele, si capacitatea de a reduce nivelul colesterolului „rau”.

Alimente bogate in fibre – beneficii pentru inima

Cei mai multi oameni stiu despre fibre ca sunt benefice pentru sistemul digestiv, insa cercetarile au aratat ca pot face mult mai mult decat sa mentina un tranzit intestinal regulat. Alimentele bogate in fibre pot fi benefice si pentru inima in urmatoarele moduri:

Alimentele bogate in fibre reduc nivelul colesterolului rau”

Alimentele bogate in fibre solubile pot reduce atat nivelul colesterolului LDL „rau”, cat si pe cel al colesterolului general. Acest lucru se intampla deoarece fibrele se leaga de particulele de colesterol din sistemul digestiv si sunt eliminate din organism inainte de a fi absorbite.

Alimentele bogate in fibre protejeaza impotriva accidentelor vasculare cerebrale si a diabetului

Inlocuiti cerealele rafinate cu cereale integrale bogate in fibre si puteti reduce riscul de accident vascular cerebral cu pana la 36% si riscul de diabet de tip 2 cu pana la 30%, arata cercetarile. Ambele afectiuni sunt legate de un risc crescut de boli de inima.

Alimentele bogate in fibre pot reduce tensiunea arteriala

In cadrul unui studiu mic, 233 de voluntari au consumat alimente bogate in fibre, in special grau integral si ovaz integral. Cercetatorii au descoperit ca, dupa 12 saptamani, participantii au inregistrat o scadere a tensiunii arteriale si a pulsului.

Alimentele bogate in fibre mentin greutatea la un nivel sanatos

Alimentele bogate in fibre pot contribui, de asemenea, la procesul de slabire, pentru ca ofera o senzatie de satietate.

Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care previne formarea placilor de aterom, reduce colesterolul „rau” si riscul formarii cheagurilor de sange si imbunatateste metabolismul.

Cum sa adaugati fibre in dieta

Pentru a creste aportul de fibre, specialistii recomanda sa:

  • inlocuiti niste proteine animale cu proteine vegetale. Fasolea, lintea, alimentele din soia, nucile si semintele sunt toate alimente bogate in fibre. Pe langa acestea, contin proteine si grasimi sanatoase pentru inima.
  • includeti o leguma sau un fruct (sau ambele) la fiecare masa sau gustare. Da, suna simplu! Retineti ca un mar sau niste betisoare de morcov nu reprezinta, insa, o gustare suficienta. De aceea, combinati-le cu niste proteine vegetale, cum ar fi nucile cu mar si hummusul, cu betisoarele de morcov.
  • va asigurati ca jumatate din cerealele pe care le mancati sunt integrale – ovaz, orez brun, cereale din grau.

 

Referinte:

https://www.health.harvard.edu/heart-health/eat-more-fiber-rich-foods-to-foster-heart-health

https://www.webmd.com/diet/features/fiber-heart

https://www.seattletimes.com/life/wellness/why-is-fiber-good-for-your-heart-the-answer-is-complicated/

https://cardiogram.com/why-is-fiber-important-for-your-heart-health/

https://southdenver.com/why-is-fiber-important-for-heart-health/