Corpul trece printr-o multime de schimbari si fluctuatii hormonale in timpul sarcinii. Exista o multime de simptome normale, de zi cu zi, pe care multe femei le intampina in sarcina. Cu toate acestea, atunci cand apare febra, este recomandat ca gravidele sa solicite asistenta medicala adecvata.
Este absolut normal sa va confruntati uneori cu anumite fluctuatii de temperatura in sarcina. Multe viitoare mamici experimenteaza ocazional bufeuri, insa este important sa faca diferenta intre a se simti supraincalzita si a face febra. Febra poate indica o problema care ar putea fi potential daunatoare pentru fat.
-
Ce reprezinta febra in sarcina?
Severitatea febrei va creste pe masura ce temperatura corpului devine tot mai mare. Orice temperatura de 39 °C si mai mare este considerata febra. Febra scazuta nu ar trebui sa reprezinta un motiv de ingrijorare, insa este esential sa monitorizati orice alt simptom posibil, pe masura ce apare. Luati legatura cu medicul daca atingeti o temperatura de 38 °C.
Febra in sarcina nu trebuie ignorata. Cu toate acestea, este important sa va pastrati calmul. Discutati cu medicul si vedeti daca exista medicamente eliberate fara reteta care va pot ajuta sa reduceti febra.
Febra in sarcina – cauze frecvente
Febra in sarcina poate fi cauzata de mai multe afectiuni, cum ar fi:
Riscul de a dezvolta o infectie virala comuna, cum ar fi raceala, in timpul sarcinii este destul de ridicat. Motivul este ca sistemul imunitar sufera modificari in timpul sarcinii, pentru a proteja fatul. Drept urmare, pot aparea mai multe raceli, ceea ce nu reprezinta o veste atat de buna pentru organism.
Ca in cazul racelilor, modificarile sistemului imunitar in timpul sarcinii pot creste riscul de a face gripa (de aceea este atat de important ca viitoarele mamici sa se vaccineze impotriva gripei). Febra scazuta poate fi rezultatul unei infectii virale, cum ar fi raceala, in timp ce febra mai mare poate fi un simptom al gripei. Pe langa febra, gripa mai provoaca de obicei dureri corporale si frisoane.
In unele cazuri, febra in sarcina poate fi cauzata de o infectie bacteriana – cum ar fi o infectie urinara, o infectie renala sau faringita streptococica, de exemplu – care de regula este tratata cu antibiotice.
Desi riscul de a dezvolta listerioza este extrem de redus, acesta creste in timpul sarcinii. Femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de carne cruda, peste si branza nepasteurizata, pentru a evita expunerea la bacteriile Listeria in timpul sarcinii, care pot provoca si febra mare.
Febra poate fi, de asemenea, un simptom al COVID-19, boala cauzata de noul coronavirus. Daca banuiti ca ati fost expusa la COVID-19, luati imediat legatura cu medicul, deoarece femeile insarcinate prezinta un risc crescut de complicatii ale bolii.
Febra in sarcina – optiuni de tratament
Pentru a aborda febra in sarcina, este important ca medicul sa descopere cauza de baza. Specialistul poate recomanda diferite medicamente, in functie de motivul aparitiei febrei.
Daca febra in sarcina este provocata de o infectie bacteriana, medicul poate prescrie antibiotice. In general, medicii considera ca antibioticele pot fi administrate in siguranta in timpul sarcinii.
Cu toate acestea, doar 10% dintre antibiotice „au date suficiente privind utilizarea sigura si eficienta” in timpul sarcinii. Prin urmare, medicul ar trebui sa efectueze o evaluare a riscurilor si sa monitorizeze administrarea antibioticelor.
Daca viitoarea mamica observa simptome de gripa, ar trebui sa consulte un medic cat mai curand posibil. Specialistul poate prescrie medicamente antivirale, care au eficienta maxima atunci cand sunt administrate in decurs de 48 de ore de la aparitia primelor manifestari.
-
Medicamente eliberate fara reteta
Ibuprofenul trebuie evitat in timpul sarcinii. Potrivit unui studiu din 2013, utilizarea ibuprofenului in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina a fost asociata cu o greutate mica a copilului la nastere. Utilizarea ibuprofenului in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru a fost, de asemenea, asociata cu astmul.
Remediile la domiciliu, cum ar fi odihna si consumul de lichide, pot ameliora febra in sarcina si pot scurta durata multor afectiuni.
Acidul folic este un supliment prenatal important, deoarece poate reduce riscul de aparitie a defectelor de tub neural. In urma unui studiu realizat in 2017, in cazul femeilor care au avut febra chiar inainte de sarcina sau foarte devreme in sarcina, s-a constatat ca femeile care au consumat sub 400 de micrograme de acid folic pe zi au avut cele mai mari riscuri de a da nastere unui copil cu un defect de tub neural.
Remedia Acid folic este un supliment alimentar recomandat femeilor inainte si pe perioada sarcinii, in premenopauza si in perioada de crestere la copii si adolescenti, dar si persoanelor cu deficit de acid folic.
Cu toate acestea, deoarece afectiunile in timpul sarcinii pot pune in pericol fatul in curs de dezvoltare, este vital sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a incerca orice forma de tratament la domiciliu.
Febra in sarcina – riscuri si complicatii
-
Efectele febrei asupra fatului
Daca o viitoare mamica are o temperatura corporala mai mare de 37 °C, acest lucru este un semn ca organismul sau se lupta cu o infectie. De aceea, este esential sa solicite imediat asistenta medicala.
Un nou studiu efectuat pe embrioni de animale arata o legatura intre febra care apare la inceputul sarcinii si un risc crescut de defecte cardiace si probleme de maxilar la nastere. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a stabili daca febra in sine – si nu infectia care o provoaca – creste riscul de malformatii congenitale la om.
Daca sunteti in primul trimestru de sarcina si aveti febra mai mare de 38 °C, mergeti imediat la medic. Specialistul poate prescrie tratamente care ajuta la prevenirea complicatiilor pe termen scurt si lung pentru copilul aflat in curs de dezvoltare.
-
Febra poate sa duca la pierderea sarcinii?
Pierderea sarcinii sau avortul spontan apare in aproximativ 20% dintre sarcini. Febra nu provoaca neaparat pierderea sarcinii, insa poate fi un semn al unei infectii, iar infectiile pot creste riscul de avort spontan.
Un studiu din 2015 sugereaza ca infectiile pot cauza 15% din pierderile de sarcina in fazele precoce si pana la 66% din pierderile de sarcina in etapele avansate.
Potrivit acestor statistici, chiar si atunci cand o femeie se confrunta cu febra in sarcina, riscul de a pierde sarcina este destul de mic.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/could-fever-harm-my-baby
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/fever-during-pregnancy/
https://www.babycenter.com/pregnancy/health-and-safety/fever-in-pregnancy_40008522
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327385
https://www.fwcjax.com/blog/is-a-fever-during-pregnancy-normal