PLANTUSIN CALMANT - R44 30 comprimate de supt a 880 mg
Ciubotica cucului si feniculul usureaza expectoratia
INGREDIENTE/COMPRIMAT:
-
zahar;
-
extracte moi de: scaiul vantului (Eryngii campestri herba), flori de ciubotica cucului (Primulae flos), radacina de nalba mare (Althaeae radix), lichen de piatra (Lichen Islandicus) - 100 mg, in proportie variabila;
-
uleiuri esentiale de: eucalipt (Eucalypti aetheroleum), pin (Pini aetheroleum), fenicul (Foeniculi aetheroleum), anason (Anisi aetheroleum), coada soricelului (Millefolii aetheroleum) - 30 mg, in proportie variabila;
-
tinctura de propolis 20 mg;
-
excipienti (agent de incarcare: lactoza, agent de curgere: stearat de magneziu, aerosil).
Scaiul vantului, folosit ca remediu inca de catre Dioscorides, abia mai tarziu apare cu utilizare in probleme respiratorii; acesta contine saponine triterpenice despre existenta carora se stia deja de la inceputul secolului trecut, si care justifica utilizarile sale.
Ciubotica cucului apare in cartile de plante medicinale din Evul Mediu. Osiander (1826) o citeaza ca fiind folosita popular pentru tuse, Iar mai tarziu, Joachimowitz (1920) o prezinta ca pe un bun expectorant, rapoartele clinice publicate de el privind succesul utilizarii sale in probleme pulmonare determinand includerea plantei in inventarul farmaceutic oficial in 1922. Efectele sale se datoreaza flavonoidelor si saponinelor triterpenice din compozitia sa.
Nalba mare este o planta cu un continut bogat de mucilagii, cu efect emolient, balsamic, asupra mucoaselor uscate si iritate ale tractului respirator, contribuind la instalarea unei senzatii confortabile la acest nivel.
Farmaciile daneze erau familiarizate cu lichenul de piatra inca din 1673, acestea vorbind favorabil despre efectele sale la nivel respirator. Datorita cantitatii mari de mucilagii din compozitie, care formeaza pe suprafata mucoaselor un strat protector si a acidului usnic, este foarte util pentru a calma iritatiile membranelor mucoase ale tractului respirator, ajutand la reducerea disconfortului de la nivelul acestora.
Uleiul esential de eucalipt are ca si componenta principala 1,8-cineolul, sau eucaliptolul, un agent recunoscut care confera efecte antibacteriene la nivel respirator, de improspatare a respiratiei.
Coniferele jucau deja un rol important in vechea medicina a anticilor. Lonicerus (Lonicerus, Kreuterbuch, 1564), considera ca pinul inhiba tusea, iar mai tarziu gasim din nou mugurii de pin recomandati pentru probleme ale aparatului respirator (Janson, Ärzteblatt 1937), utilizari valabile si in zilele noastre. Uleiul esential de pin a fost admis in Pharmacopoeia of the Throat Hospital, Londra in 1872.
Uleiurile esentiale de fenicul si anason, bogate in trans-anetol, au o eficienta crescuta si adauga un plus de efect expectorant.
Denumirea stiintifica a coditei soricelului vine de la grecescul «Achilleia», nume dat in cinstea eroului Ahile, care a invatat arta tamaduirii bolilor de la centaurul Chiron, iar «millefolium» inseamna «o mie de frunze» – trimitere la aspectul frunzelor acestei plante, care sunt foarte fin divizate. Azulenele din uleiul esential de coada soricelului confera proprietati linistitoare locale si ajuta la calmarea iritatiilor gatului.
Propolisul contine peste 300 de compusi, printre care polifenoli, aldehide fenolice, chinine sesqviterpenice, cumarine, aminoacizi.
BENEFICII ALE UTILIZARII:
-
ciubotica cucului sustine aparatul respirator, favorizeaza expectoratia secretiilor bronsice; saponinele au o actiune secretolitica si secretomotorie;
-
radacina de nalba mare, lichenul de piatra, ciubotica cucului, anasonul, feniculul si coada soricelului ajuta in caz de iritare a gatului si a faringelui, avand efect calmant;
-
lichenul de piatra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar;
-
uleiul esential de eucalipt sustine sanatatea respiratorie datorita activitatii antibacteriene impotriva bacteriilor care provoaca probleme ale tractului respirator; sustine functionarea optima a sistemului respirator;
-
pinul faciliteaza respiratia: este benefic si emolient pentru sistemului respirator;
-
feniculul usureaza expectoratia.
ATENTIONARI:
Nu se recomanda in caz de hipersensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Nu se recomanda in caz de intoleranta la lactoza, diabet si de alergie la produsele apicole.
SARCINA SI ALAPTARE:
Nu se recomanda femeilor insarcinate datorita unor posibile efecte de stimulare a contractiilor uterine. Nu se recomanda mamelor care alapteaza datorita faptului ca substantele active trec in laptele matern si pot modifica gustul laptelui.
EFECTE SECUNDARE SI INTERACTIUNI:
La dozele recomandate nu au fost semnalate interactiuni si efecte secundare.
MOD DE UTILIZARE:
Copii 3 - 6 ani: cate 1/2 comprimat de 3 ori pe zi
Copii 6 - 12 ani: cate 1 comprimat de 3 ori pe zi
Copii peste 12 ani si adulti: cate 1 comprimat de 5 - 6 ori pe zi.
Comprimatele se tin in cavitatea bucala pana se topesc; nu se mesteca si nu se inghit intregi. Dupa administrare, timp de 30 de minute nu se consuma alimente sau lichide.
Durata curei: 5 - 10 zile.
ASOCIERI RECOMANDATE:
-
pentru eliminarea disconfortului respirator comprimatele Plantusin-R44 se pot asocia cu capsule Biosept-A5, Biomicin-A2/A14, Biomicin forte-A3/A15, produsele din gama Hapciu, sirop Plantusin-R8/R9, sirop Plantusin forteR25/R18, ceai Plantusin-R1, ceai P-PulmonarR14.
-
in caz de disconfort la nivelul gatului, produsul se poate asocia cu comprimatele Plantusin pentru gat-R13.
SFATURI PRACTICE DE DIETA SI STIL DE VIATA:
Pentru eliminarea disconfortului respirator si favorizarea expectoratiei evitati consumul de produse lactate, dulciuri cu zahar alb, faina alba, grasimi si prajeli. Consumati alimente hranitoare si usor de digerat: fructe, legume, zarzavaturi, fie sub forma cruda, de suc sau coapte, fierte, si de asemenea, supe calde. Beti multe lichide (ceaiuri, supe, sucuri proaspat stoarse din fructe sau compoturi indulcite cu miere); astfel evitati deshidratarea si ajutati expectoratia prin fluidificarea secretiilor mucoase.