Durerea in piept nu este ceva de ignorat, doar ca trebuie sa stiti ca exista o varietate de cauze care pot genera durere toracica in timpul respiratiei, printre acestea numarandu-se tulburari care pot afecta plamanii, esofagul, inima, coastele, muschii sau chiar nervii. Unele dintre aceste afectiuni sunt grave si pun viata in pericol, pe cand altele pot fi usor gestionate.
Daca suferiti de durere toracica in timpul respiratiei, in acest articol veti gasi o lista completa a posibilelor cauze, precum si cateva optiuni de tratament. Nu amanati insa vizita la medic, pentru a depista cauza exacta a situatiei dumneavoastra si a beneficia de tratamentul optim.
Durere toracica in timpul respiratiei – simptome
Este posibil sa simtiti durere toracica in timpul respiratiei cam in orice parte a pieptului, incepand de la gat si pana la partea superioara a abdomenului. Disconfortul poate iradia si in alte zone ale corpului, cum ar fi maxilarul, spatele sau in josul bratului. Durerea poate fi persistanta, durand de la doar cateva minute la cateva ore si, in unele cazuri, se poate prelungi chiar si pe parcursul mai multor luni. In plus, s-ar putea ca aceasta durere toracica in timpul respiratiei sa se inrautateasca daca sunteti mai activ decat de obicei, pentru ca apoi sa se amelioreze cand reduceti intensitatea efortului depus, sau sa reapara chiar si in momentele in care va relaxati. Fenomenul de durere toracica in timpul respiratiei poate fi resimtit ca si cum ar fi localizat intr-o anumita parte a pieptului sau, din contra, se poate extinde, in functie de cauza care l-a declansat.
Prin urmare, o durere toracica in timpul respiratiei poate fi considerata unilaterala daca afecteaza doar o parte a pieptului sau bilaterala daca sunt afectate ambele parti sau disconfortul se resimte in zona centrala a pieptului. In functie de cauza exacta, aceasta durere toracica in timpul respiratiei poate fi perceputa ca:
-
o durere ascutita;
-
o senzatie de arsura;
-
un junghi in piept;
-
o constrictie toracica sau senzatie de presiune la nivelul pieptului.
Durere toracica in timpul respiratiei – cauze
Dupa cum mentionam in introducerea acestui articol, exista mai multe cauze care pot genera durere toracica in timpul respiratiei. In continuare, va vom oferi cateva detalii despre fiecare din acestea.
-
Cauze infectioase
Chiar daca raceala obisnuita poate provoca respiratie suieratoare si tulburari respiratorii minore, fenomenul de durere toracica in timpul respiratiei se asociaza in general cu boli pulmonare mai grave.
Puteti simti durere cand inspirati adanc sau, in functie de cauza, s-ar putea sa va confruntati cu dificultati respiratorii cand stati intins.
Printre afectiunile care pot provoca durere toracica in timpul respiratiei se numara:
-
pneumonia, o infectie pulmonara cauzata de un virus, o ciuperca sau bacterii;
-
tuberculoza, o infectie bacteriana grava a plamanilor;
-
pleurezia, o inflamatie a mucoasei plamanilor sau a cavitatii toracice, adesea aparuta pe fondul infectiei;
-
bronsita, o infectie sau inflamatie a cailor respiratorii de la nivelul plamanilor;
-
zona zoster, o infectie dureroasa cauzata de reactivarea virusului varicelei.
-
COVID-19
Puteti resimti durere toracica in timpul respiratiei si ca simptom al bolii COVID-19. In astfel de cazuri, s-ar putea sa aveti si alte simptome, cum ar fi:
-
febra sau frisoane;
-
oboseala;
-
mialgie (dureri musculare);
-
pierderea gustului si a mirosului;
-
durere de gat.
Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), o durere toracica in timpul respiratiei este insotita si de alte simptome de COVID-19, ar putea fi un semn ca aveti nevoie urgenta de ingrijiri medicale. Prin urmare, se recomanda sa solicitati imediat asistenta medicala de urgenta sau sa mergeti la camera de garda.
Cu durere toracica in timpul respiratiei va puteti confrunta si dupa ce v-ati vindecat de COVID-19 sau in cazul variantei prelungite a acestei infectii, mai exact daca simptomul apare la cel putin 3 luni de la data primirii diagnosticului de COVID-19.
-
Leziuni si tulburari pulmonare
Si leziunile sau tulburarile pulmonare pot provoca durere toracica in timpul respiratiei. Spre deosebire de bolile pulmonare acute, aceste afectiuni pot cauza probleme respiratorii pe termen lung.
S-ar putea sa simtiti durere cand inspirati si expirati, respiratia tinzand sa fie mai superficiala. Respiratia profunda poate provoca crize de tuse insotite de durere in piept.
Pe lista de leziuni si tulburari pulmonare care pot genera durere toracica in timpul respiratiei se numara:
-
boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), un grup de afectiuni pulmonare dintre care cea mai raspandita este emfizemul;
-
astmul;
-
leziunile pulmonare cauzate de agenti chimici sau de inhalarea fumului;
-
fracturarea coastelor;
-
embolia pulmonara, care consta in obstructionarea uneia dintre arterele plamanului;
-
pneumotoraxul, cunoscut si sub numele de colaps pulmonar;
-
empiemul, care reprezinta acumularea puroiului in mucoasa cavitatii toracice;
-
costocondrita, o inflamatie a conexiunilor dintre coaste, stern si coloana vertebrala, care provoaca durere toracica in timpul respiratiei.
-
Boli de inima si alte probleme ale inimii
Boala cardiaca este un alt motiv pentru care puteti resimti durere toracica in timpul respiratiei. In astfel de cazuri, veti resimti dificultati respiratorii si disconfort la nivelul pieptului.
Aproximativ 26% dintre pacientii are au afectiuni cardiace, cum ar cei care au suferit un infarct miocardic, pot necesita tratament fie si numai din cauza dificultatilor respiratorii.
Bolile cardiace care pot genera durere toracica in timpul respiratiei sunt:
-
angina pectorala, cand fluxul de sange catre inima este insuficient;
-
infarct, cand fluxul de sange catre inima este blocat;
-
insuficienta cardiaca, daca inima nu mai poate pompa adecvat sangele;
-
miocardita, cand muschiul inimii se inflameaza;
-
pericardita, daca inflamatia sacului din jurul inimii provoaca o durere ascutita la nivelul pieptului.
O durere toracica in timpul respiratiei poate fi insotita si de urmatoarele simptome:
-
senzatie de arsura in piept;
-
ameteala;
-
greata;
-
transpiratie abundenta;
-
durere care iradiaza spre gat, maxilar, brat sau umar;
-
dureri in partea superioara a abdomenului.
-
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
Aceasta apare cand continutul acid al stomacului urca inspre esofag. Principalul simptom al bolii de reflux gastroesofagian sunt arsurile la stomac, dar s-ar putea sa observati si urmatoarele semne neplacute:
-
greata;
-
halena (respiratie urat mirositoare);
-
disfagie (dificultate la inghitire).
Aceasta boala se asociaza si cu multe afectiuni care pot provoca durere toracica in timpul respiratiei, cum ar fi astmul si BPOC.
-
Atac de panica
Un atac de panica reprezinta un episod brusc de frica intensa insotita de simptome care deseori sunt similare cu cele ale bolilor de inima sau ale tulburarilor respiratorii. Intensitatea simptomelor atinge de obicei apogeul in 10 minute sau chiar mai rapid.
Pe langa durere toracica in timpul respiratiei, puteti prezenta si:
-
ritm cardiac accelerat sau palpitatii cardiace;
-
transpiratie excesiva;
-
tremuraturi;
-
hiperventilatie;
-
ameteala;
-
pierderea simtului realitatii.
Durere toracica in timpul respiratiei – cand devine o urgenta
Daca dumneavoastra sau o persoana draga prezinta durere toracica in timpul respiratiei, impreuna cu oricare dintre urmatoarele simptome, se recomanda sa apelati imediat la serviciile de urgenta sau sa mergeti la cea mai apropiata camera de garda:
-
pierderea cunostintei;
-
dificultati respiratorii;
-
respiratie accelerata;
-
eruptii nazale in cazul copiilor sau sugarilor;
-
senzatie de sufocare;
-
stare de confuzie;
-
transpiratie abundenta;
-
paloare;
-
albastrirea pielii, buzelor, degetelor de la maini sau de la picioare (cianoza);
-
ameteala;
-
tuse insotita de sange;
-
febra.
Durere toracica in timpul respiratiei – solutii
Tratamentul pentru durere toracica in timpul respiratiei depinde de cauza disconfortului. Daca respiratia adanca va provoaca dureri in piept, iar in urma investigatiilor recomandate de medic s-au exclus deja afectiunile potential periculoase, cum ar fi un posibil infarct, exista cateva masuri pe care le puteti lua acasa pentru a incerca sa ameliorati o durere toracica in timpul respiratiei. Iata niste recomandari in acest sens:
-
schimbarea pozitiei corpului;
-
analgezice fara prescriptie medicala (de exemplu, acetaminofen sau ibuprofen);
-
inspiratie adanca mai lenta;
-
tinerea unei perne la piept cand tusiti sau inspirati profund.
Medicul va poate prescrie si medicamente care sa trateze cauza de fond sau va poate sugera sa incercati alte optiuni terapeutice, cum ar fi kinetoterapie, daca respectiva durere toracica in timpul respiratiei este de origine musculoscheletica si nu se amelioreaza prin alte metode.
Daca un infarct va provoaca durere in piept, aveti neaparata nevoie de ingrijiri medicale de urgenta. Specialistul va poate recomanda medicamente sau poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a restabili fluxul de sange catre inima.
Surse:
https://www.healthline.com/health/painful-respiration
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21209-chest-pain
https://www.verywellhealth.com/pain-with-deep-breathing-4129383
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321650