Faina de orez – beneficii si cum s-o utilizati

Faina de orez – beneficii si cum s-o utilizati Faina de orez – beneficii si cum s-o utilizati

Ultima actualizare: 10 decembrie 2024

faina-de-orez

Daca va place orezul, dar nu puteti manca orez alb sau orez brun, deoarece contine gluten, sau daca sunteti in cautarea unui nou mod de a consuma orezul, recomandarea este sa incercati faina de orez.

Faina de orez a fost asociata cu mai multe beneficii pentru sanatate si, daca se intampla sa va placa orezul, atunci merita adaugata pe urmatoarea lista de cumparaturi!

Faina de orez este fina, nu contine absolut deloc gluten si este o caracteristica obisnuita a preparatelor japoneze. Pe langa prepararea mancarurilor japoneze, faina de orez poate fi folosita pentru realizarea mai multor retete si, in plus, functioneaza deosebit de bine ca agent de ingrosare a sosului si produselor de copt.

Cum se obtine faina de orez?

Faina de orez este un produs care se obtine prin zdrobirea boabelor de orez alb sau brun. Este o varianta excelenta pentru persoanele care se confrunta cu boala celiaca si intoleranta la gluten.

Faina de orez poate ajuta la tratarea constipatiei, poate sustine pierderea in greutate si poate ajuta la cresterea masei musculare. Este bogata in fibre si glucide care pot ajuta la gestionarea senzatiei de foame si la imbunatatirea rezistentei in timpul exercitiilor fizice.


Informatii generale despre faina de orez

Daca doriti sa evitati faina de grau si/sau glutenul si nu stiti ce sa alegeti, faina de orez poate fi o optiune interesanta. Aceasta faina fara gluten, cunoscuta si sub numele de pudra de orez, este facuta din orez macinat fin. Faina de orez poate fi obtinuta atat din orez alb, cat si din orez brun si este un aliment de baza in bucatariile din Asia de Sud-Est, Japonia si sudul Indiei.

Faina de orez este un inlocuitor excelent pentru faina de grau, care contine gluten, o proteina care poate irita sistemul digestiv sau care poate provoca probleme serioase persoanelor cu intoleranta la gluten. Faina de orez este un agent de ingrosare frecvent folosit, deoarece are capacitatea de a preveni separarea lichidelor. Faina de orez poate fi folosita la preparea supelor si sosurilor si este adesea folosita pentru a face biscuiti si prajituri.

Valoare nutritionala

Exista trei tipuri de faina de orez: faina de orez brun, faina de orez dulce si faina de orez alb. Interesant este ca orezul alb provine din orezul brun. Procesul de macinare a orezului brun indeparteaza cojile, taratele si germenii orezului.

Un beneficiu pentru sanatate al orezului brun este ca invelisul ramane intact, ceea ce ofera mai multe fibre si o valoare nutrititionala mai mare, cum ar fi niveluri crescute de calciu si zinc.

valoare-nutritionala

Faina de orez dulce provine din orezul alb lipicios cu bob scurt, care contine mai mult amidon decat orezul alb sau orezul brun si este adesea folosita la prepararea mancarurilor asiatice. Desi toate trei pot fi folosite ca agenti de ingrosare, orezul dulce poate fi o alegere mai buna, avand in vedere textura sa lipicioasa si continutul sau de amidon.

O cana (158 de grame) de faina de orez alb contine aproximativ:

  • 578 de calorii
  • 127 grame carbohidrati
  • 9,4 grame proteine
  • 2,2 grame de grasime
  • 3,8 grame de fibre
  • 1,9 miligrame de mangan (95% din valoarea nutritionala recomandata)
  • 0,7 miligrame de vitamina B6 (34% VNR)
  • 23,9 micrograme de seleniu (34% VNR)
  • 4,1 miligrame de niacina (20% VNR)
  • 0,2 miligrame de tiamina (15% VNR)
  • 155 miligrame de fosfor (15% VNR)
  • 55,3 miligrame de magneziu (14% VNR)
  • 1,3 miligrame de acid pantotenic (13% VNR)
  • 0,2 miligrame de cupru (10% VNR)
  • 1,3 miligrame de zinc (8 procente VNR)

O cana (158 de grame) de faina de orez brun contine aproximativ:

  • 574 de calorii
  • 121 de grame de carbohidrati
  • 11,4 grame proteine
  • 4,4 grame de grasime
  • 7,3 grame de fibre
  • 6,3 miligrame de mangan (317% VNR)
  • 1,2 miligrame de vitamina B6 (58% VNR)
  • 532 miligrame de fosfor (53% VNR)
  • 10 miligrame de niacina (50% VNR)
  • 0,7 miligrame de tiamina (47% VNR)
  • 177 miligrame de magneziu (44% VNR)
  • 3,9 miligrame de zinc (26% VNR)
  • 2,5 miligrame de acid pantotenic (25% VNR)
  • 0,4 miligrame de cupru (18% VNR)
  • 3,1 miligrame de fier (17% VNR)
  • 457 miligrame de potasiu (13% VNR)
  • 1,9 miligrame de vitamina E (9% VNR)
  • 0,1 miligrame de riboflavina (7% VNR)
  • 25,3 micrograme de vitamina B12 (6 procente VZ)

nutritie

Ce beneficii are faina de orez?

Principalele beneficii pentru sanatate ale fainii de orez sunt urmatoarele:

  • Poate ajuta la tratarea constipatiei

Faina de orez este bogata in fibre, in special in forma sa integrala si, prin urmare, este eficienta pentru tratarea constipatiei. Stimuleaza contractiile naturale ale intestinului, ceea ce poate facilita eliminarea scaunului.

  • Poate ajuta la promovarea cresterii masei musculare

Faina de orez favorizeaza cresterea masei musculare, deoarece este bogata in carbohidrati, un nutrient esential pentru cresterea nivelului energiei si a rezistentei la efort in timpul exercitiilor fizice. De asemenea, poate grabi recuperarea musculara dupa sport.

In plus, faina de orez contine cantitati excelente de zinc si magneziu, doua minerale importante pentru contractia si relaxarea muschilor. De asemenea, magneziul si zincul pot ajuta la cresterea fortei si a rezistentei musculare. Aceste minerale sunt, de asemenea, necesare pentru producerea testosteronului.

  • Poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare

Pentru ca este bogata in seleniu si magneziu, faina de orez are o actiune antioxidanta naturala care previne oxidarea celulelor adipoase. Poate juca un rol in gestionarea nivelului de colesterol LDL si, prin urmare, poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, atacul de cord si accidentul vascular cerebral.

beneficii-sanatate-cardiovasculara

In plus, faina de orez se numara printre alimentele bogate in fibre, care reduc absorbtia grasimilor in intestin. Acest lucru poate, la randul sau, sa reduca nivelul de colesterol si trigliceride din sange.

  • Poate ajuta la mentinerea sanatatii oaselor

Faina de orez ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, deoarece contine fosfor si magneziu. Acestea sunt minerale care pastreaza un nivel sanatos de vitamina D. Ele sunt, de asemenea, esentiale pentru producerea celulelor responsabile pentru formarea si mentinerea oaselor.

  • Poate ajuta la intarirea parului

Faina de orez este bogata in zinc, un nutrient important pentru dezvoltarea, cresterea si repararea firelor de par. Acest mineral ajuta la intarirea parului si la prevenirea caderii acestuia.

  • Poate sustine pierderea in greutate

Faina de orez faciliteaza pierderea in greutate deoarece este bogata in fibre. Fibrele alimentare solubile se dizolva in lichide si se transforma la nivelul intestinului intr-un compus similar unui gel. Acest lucru creste timpul necesar pentru digerarea alimentelor, ceea ce poate reduce senzatia de foame pe parcursul zilei.

Cu toate acestea, pentru a ajuta la pierderea in greutate, faina de orez ar trebui inclusa intr-o alimentatie cu continut scazut de calorii si trebuie sa fie o parte integranta a unui stil de viata activ.

  • Poate contribui la prevenirea diabetului

Faina de orez contine cantitati impresionante de fibre, un nutrient care incetineste absorbtia carbohidratilor. Ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange si la prevenirea rezistentei la insulina si a diabetului.

  • Poate ajuta la intarirea sistemului imunitar

Faina de orez poate intari sistemul imunitar deoarece are cantitati excelente de fier, seleniu si vitamina B3 (niacina). Acestia sunt nutrienti care promoveaza functionarea dezvoltarii celulelor imune, protejand organismul impotriva virusurilor, bacteriilor si ciupercilor.

beneficii-imunitate

Cum puteti face faina de orez acasa?

Pentru a face faina de orez aveti nevoie doar de un kilogram de orez alb sau brun crud. Pentru a face faina de orez acasa urmati acesti pasi:

  • verificati boabele de orez si indepartati eventualele impuritati;
  • puneti o jumatate de cana de boabe de orez intr-un blender si macinati pana cand boabele sunt bine zdrobite;
  • cerneti apoi boabele zdrobite printr-o sita;
  • puneti inapoi in blender boabele ramase in sita, adaugand inca o jumatate de cana de boabe de orez integral;
  • repetati procesul, cu restul de orez, pana obtineti cantitatea necesara de faina.

Aceasta faina poate fi folosita in preparate precum paine, paste, pizza, prajitura, clatite si placinte.

 

Referinte:

https://healthwire.pk/healthcare/health-benefits-of-rice-flour/

https://www.tuasaude.com/en/rice-flour/

https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/food-drink/nutrition/rice-flour-benefits/

https://draxe.com/nutrition/rice-flour/

https://www.livestrong.com/article/283135-what-are-the-health-benefits-of-rice-flour/