Oamenii iubesc faina de migdale pentru ca nu contine gluten si pentru ca este, de asemenea, un aliment extraordinar pentru cei care urmeaza o dieta saraca in carbohidrati. De aceea, daca urmati dieta Paleo sau doriti sa preparati mancaruri fara cereale, faina de migdale este o necesitate. Aceasta faina este facuta numai din migdale, care sunt mai intai decojite si apoi macinate pana se obtine o faina de o consistenta foarte fina.
Dupa cum stiti, migdalele au o valoare nutritionala foarte impresionanta. Lucrul minunat despre faina de migdale este ca nu contine nimic altceva in afara de migdale macinate, asa ca ofera toate beneficiile pentru sanatate ale migdalelor crude.
Este super versatila si poate fi folosita la prepararea multor tipuri de alimente coapte. In plus, este extrem de nutritiva, spre deosebire de o faina tipica pe baza de gluten, prea procesata, care nu aduce niciun beneficiu pentru sanatate.
Stiinta a aratat ca migdalele sustin sanatatea inimii si ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange, printre alte beneficii. Studiile au descoperit, de asemenea, ca migdalele care alcatuiesc faina omonima sunt chiar mai benefice decat carbohidratii complecsi in procesul de pierdere in greutate si de mentinere a unei talii mai subtiri.
Faina de migdale are o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi scaderea nivelului de colesterol si reducerea riscului de boli de inima. Faina de migdale poate fi folosita ca o alternativa fara gluten la faina de grau.
Faina de migdale este obtinuta prin macinarea migdalelor. Pregatirea fainii de migdale presupune albirea migdalelor in apa clocotita si apoi decojirea lor. Acestea sunt apoi macinate pana sunt transformate intr-o pulbere fina.
Oamenii pot alege sa foloseasca faina de migdale la gatit din mai multe motive. Faina de migdale este excelenta pentru persoanele cu intoleranta sau alergie la gluten sau care urmeaza dieta cu continut scazut de carbohidrati, dieta keto sau dieta paleo.
Valoare nutritionala
Faina de migdale este bogata in nutrienti. 28 grame de faina de migdale contin:
-
Calorii: 163
-
Grasimi: 14,2 grame (dintre care noua sunt mononesaturate)
-
Proteine: 6,1 grame
-
Carbohidrati: 5,6 grame
-
Fibre alimentare: 3 grame
-
Vitamina E: 35% din doza zilnica recomandata (DZR)
-
Mangan: 31% din DZR
-
Magneziu: 19% din DZR
-
Cupru 16% din DZR
-
Fosfor 13% din DZR
Beneficii pentru sanatate
Faina de migdale are o serie de beneficii pentru sanatate. Mai exact, aceasta:
Poate reduce nivelul colesterolului “rau” si poate creste nivelul colesterolului “bun”
Exista doua tipuri de colesterol: lipoproteinele cu densitate joasa (colesterol LDL) si lipoproteinele cu densitate mare (colesterol HDL).
Colesterolul LDL este mai cunoscut sub denumirea de colesterol “rau” deoarece poate creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.
In schimb, colesterolul HDL, sau colesterolul “bun”, poate absorbi colesterolul si il poate transporta catre ficat. Apoi, ficatul elimina colesterolul din organism. Nivelurile ridicate de HDL pot reduce riscul unei persoane de boli de inima si accident vascular cerebral.
Cercetarile au demonstrat ca migdalele pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL. De exemplu, un studiu din 2015 privind efectele consumului zilnic de migdale asupra riscului cardiometabolic si a grasimii abdominale a concluzionat ca persoanele care au consumat migdale in fiecare zi si-au redus nivelul colesterolului LDL si cantitatea de grasime stocata in jurul abdomenului. Acesti doi factori ajuta la reducerea riscului de boala coronariana.
Un alt studiu din 2017 a aratat ca migdalele pot creste, de asemenea, nivelul de colesterol HDL al unei persoane. Participantii la studiu au avut o greutate normala si un nivel ridicat de colesterol LDL.
Poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare
Studiile privind efectul migdalelor asupra sanatatii inimii au raportat ca migdalele pot reduce riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare. Potrivit cercetarilor, migdalele pot ajuta la:
-
reducerea nivelului de colesterol
-
reducerea indicelui de masa corporala (IMC) si a greutatii corporale
-
reducerea nivelului de zahar din sange al unei persoane atunci cand tine post alimentar
Un alt studiu din 2014 a analizat barbati sanatosi cu varsta cuprinsa intre 20 si 70 de ani. Jumatate dintre participanti au mancat 50 g de migdale in fiecare zi timp de patru saptamani, in comparatie cu un grup de control care a mancat normal.
Studiul a aratat ca migdalele au crescut nivelurile de antioxidanti din fluxul sanguin al participantilor. De asemenea, a adaugat ca migdalele au ajutat la reducerea tensiunii arteriale si la imbunatatirea fluxului sanguin. Acesti factori indica faptul ca migdalele pot ajuta la reducerea riscului unei persoane de a dezvolta boli de inima.
Cercetatorii au raportat ca aceste beneficii se pot datora faptului ca migdalele creeaza o senzatie ridicata de satietate dupa masa si contin flavonoide, care pot avea proprietati antioxidante.
Migdalele contin vitamina E
Radicalii liberi sunt molecule instabile din organism. Aceste molecule au un rol important in mentinerea sanatatii. Cu toate acestea, un dezechilibru poate duce la aparitia unor probleme.
Daca nivelul radicalilor liberi prezenti in organism este mai mare decat necesar, acestia pot deteriora tesutul gras, ADN-ul si proteinele din organism. Medicii au denumit aceasta dauna stres oxidativ, pe care il leaga adesea de avansarea bolii Parkinson.
Migdalele sunt bogate in vitamina E, care ajuta la prevenirea stresului oxidativ. Prin urmare, migdalele pot reprezenta o metoda eficienta de aparare impotriva dezvoltarii bolii Parkinson si a altor tulburari provocate de stresul oxidativ.
O cercetare din 2016 afirma, de asemenea, ca antioxidantii din vitamina E ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acuratetea acestei afirmatii.
Faina de migdale nu contine gluten
Faina de grau contine gluten. Glutenul este o proteina care ajuta la mentinerea elasticitatii aluatului, ceea ce ii permite sa creasca in timpul coacerii.
Multi oameni evita glutenul. Cu toate ca in unele cazuri poate fi o preferinta personala, unii oameni nu pot manca gluten deoarece sufera de boala celiaca sau intoleranta la grau.
Boala celiaca si intoleranta la grau pot determina organismul sa produca un raspuns autoimun in urma consumului de alimente cu gluten. Acest lucru poate deteriora mucoasa intestinala si poate provoca balonare, diaree, eruptii cutanate, scadere in greutate si oboseala.
Faina de migdale nu contine gluten, ceea ce inseamna ca este o alternativa buna la faina de grau.
Cum puteti folosi faina de migdale in alimentatie?
Faina de migdale este o faina versatila cu o multime de intrebuintari.
Produse de copt fara gluten
Faina de migdale poate fi utilizata ca inlocuitor pentru faina de grau la preparea produselor de copt.
Faina de migdale poate face ca produsele de copt sa devina mai dense. Acest lucru se datoreaza faptului ca glutenul din faina de grau ajuta la captarea aerului in aluat, ceea ce permite ca produsele de copt sa creasca.
Faina de migdale sunt extraordinare la prepararea prajiturii cu ciocolata (brownie), macarons si a altor deserturi fara gluten.
Coacerea normala a produselor
Faina de migdale poate fi folosita si la coacerea obisnuita a produselor, alaturi de faina de grau. In acest caz, este recomandat sa inlocuiti un sfert din faina de grau cu faina de migdale. Aceasta ii va oferi preparatului o aroma speciala. Aceasta metoda functioneaza bine atunci cand doriti sa faceti fursecuri sau clatite.
Prajirea alimentelor
De asemenea, faina de migdale functioneaza chiar si ca inlocuitor pentru pesmet sau faina de grau atunci cand acoperiti alimentele inainte de prajire. Puteti acoperi carnea sau pestele cu faina de migdale inainte de a le praji in ulei pentru a obtine o crusta crocanta.
Pentru a fi si mai crocante, puteti adauga cateva migdale maruntite la faina de migdale.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/almond-flour
https://www.medicalnewstoday.com/articles/almond-flour-nutrition
https://draxe.com/nutrition/almond-flour/