Un accident vascular cerebral (AVC) are loc atunci cand este fluxul de sange cu nutrienti si cu oxigen spre diferite zone din creier. Tesutul cerebral este privat de substantele necesare, motiv pentru care celulele cerebrale incep sa moara chiar in decurs de cateva minute de la debut. Este cunoscut faptul ca un accident vascular cerebral poate duce la complicatii semnificative, cu un declin cognitiv accelerant si, in cele din urma, dizabilitate fizica. Se cunosc mai multe tipuri de AVC, 87% dintre ele fiind de tip ischemic. In cazul unui accident vascular ischemic, artera care furnizeaza sange este blocata de prezenta unui cheag de sange sau a unei placi aterosclerotice.
Pentru buna functionare a inimii, farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii.* Coenzima Q10 + Omega 3 este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.
De cele mai multe ori, un accident vascular nu provoaca moartea imediata. In schimb, provoaca o serie de complicatii care reduc semnificativ calitatea vietii unei persoane: paralizie, pierderea controlului miscarilor, dificultati de vorbire, pierderea memoriei, dementa vasculara, tulburari cognitive, emotionale. In cazul unui accident vascular cerebral hemoragic, de exemplu, exista si riscul unui prognostic nefavorabil. Un accident vascular cerebral ischemic tranzitor (un asa-zis mini-AVC) presupune oprirea fluxului sanguin pentru o perioada scurta de timp. O persoana poate avea mai multe astfel de mini-AVC-uri inainte de a avea un accident vascular major.
Un accident vascular cerebral, indiferent de tipul sau, ramane o urgenta medicala. In functie de gradul de afectare, pot ramane sechele care duc la deprecierea calitativa a vietii pacientului. De asemenea, daca este vorba despre un accident vascular cerebral hemoragic, prognosticul aferent este nefavorabil, in special in lipsa interventiei imediate. Exista o asociere evidenta intre varsta inaintata si riscul crescut de AVC. Acest lucru se datoreaza faptului ca anumite tipuri de boli ce predispun o persoana la AVC apar odata cu inaintarea in varsta. Desi mai putine, exista si cazuri in care persoane tinere au facut accident vascular cerebral ca urmare a bolilor, stilului de viata.
Exista trei tipuri de AVC-uri, dupa cum urmeaza:
-
Accident vascular cerebral ischemic: cele mai frecvente, apar ca urmare a blocajului cauzat de prezenta unui cheag de sange sau a unei placi de aterom.
-
Accident vascular cerebral ischemic tranzitor: apare tot in urma unui blocaj a fluxului, insa acest blocaj se sparge in cateva minute. Prin urmare, afectarea cerebrala este mai redusa.
-
Accident vascular cerebral hemoragic: apare cand o artera cerebrala pierde sange si, astfel, acesta se acumuleaza intracranian. Un AVC hemoragic poate fi de tip hemoragie cerebrala sau hemoragie subarahnoidiana. Este cel mai violent tip de accident vascular cerebral.
La nivel global, cel putin 5 milioane de persoane mor anual din cauza acestei afectiuni, alaturi de un numar deosebit de mare de persoane care raman cu dizabilitati fizice si/sau cognitive.
Factori de risc pentru AVC
Exista mai multi factori de risc care pot predispune o persoana la accident vascular cerebral. In cele ce urmeaza, vor fi prezentati, pe scurt, cei mai importanti dintre ei.
Farmacistii Catena recomanda Omega 3 forte 1 000 mg, o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili functionarii sanatoase a inimii.
Factori legati de stilul de viata
Exista mai multi factori legati de stilul de viata care cresc riscul ca o persoana, in timp, sa faca un accident vascular cerebral. Acestia includ:
-
Lipsa activitatii fizice si sedentarismul;
-
Consumul de alimente bogate in grasimi nesanatoase, zahar si sare;
-
Fumatul, consumul de substante ilicite si alcool;
-
Stresul cronic;
-
Obezitatea.
Acesti factori se asociaza in special cu afectarea sistemului cardiovascular si aparitia unei game variate de boli asociate.
Factori de natura medicala
In legatura directa cu stilul de viata, dar si cu istoricul familial pozitiv, mai multe patologii pot duce o crestere a riscului de accident vascular cerebral. Acestea includ:
-
Hipertensiunea arteriala;
-
Starile de hipercolesterolemie;
-
Diabetul (diabet tip 1 sau diabet tip 2);
-
Apneea obstructiva de somn;
-
Orice boala cardiovasculara;
-
Fibrilatia atriala;
-
Apneea obstructiva de somn;
-
Malformatii arterio-venoase cerebrale;
-
Anevrismele;
-
Tulburarile de coagulare;
-
Ateroscleroza;
-
Boli arteriale periferice;
-
Siclemia;
-
Inflamatia cronica (atrita reumatoida, lupusul);
-
Infectiile virale.
Recomandarea farmacistilor Catena este Neuroalfa, ce are o compozitie complexa care contribuie la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ si sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale.
Hipertensiunea arteriala este cunoscuta ca fiind cel mai frecvent factor de risc pentru AVC. De fapt, hipertensiunea arteriala se pare duce la mai multe accidente vasculare tranzitorii. Insa, ca urmare a sinergiei dintre acestea, efectele asupra starii de sanatate pot fi deosebit de grave.
Alti factori importanti
Alti factori care pot predispune o persoana la accident vascular cerebral includ:
-
Varsta inaintata: riscul creste odata cu inaintarea in varsta;
-
Istoricul familial pozitiv si predispozitia genetica. De exemplu, s-a observat ca cei cu grupa de sange AB prezinta un risc mai mare;
-
Sexul: persoanele de sex feminin sunt mult mai predispuse sa sufere de un accident vascular odata cu inaintarea in varsta;
-
Tratamentele medicamentoase: folosirea pilulelor contraceptive sau a altor forme de terapie hormonala creste riscul unui accident vascular cerebral (in special in randul femeilor);
-
Rasa si etnia: nativii din Alaska, indo-americanii si hispanicii prezinta un risc mai mare.
Daca se intervine la timp, un accident vascular cerebral poate duce la afectarea minima a unei persoane. In cazul in care nu se intervine de urgenta, iar creierul este privat de oxigen pentru o perioada lunga de timp, riscul de deces si complicatii creste semnificativ. In cazul persoanelor care supravietuiesc unui accident vascular cerebral, recuperarea este foarte lunga si riscul unui alt AVC este foarte mare. Majoritatea pacientilor care supravietuiesc raman invalizi ori prezinta deficite neurologice majore, declin cognitiv cu evolutie accelerata, crescand mult si riscul de boli neurodgenerative (Alzheimer, dementa).
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430927/
https://www.nhlbi.nih.gov/health/stroke/causes
https://bangkokpattayahospital.com/health-articles-neuroscience-en/nine-risk-factors-in-cerebrovascular-accidents-en/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/symptoms-causes/syc-20350113