Factor reumatoid – valori normale, valori crescute, interpretare

Factor reumatoid – valori normale, valori crescute, interpretare Factor reumatoid – valori normale, valori crescute, interpretare

Ultima actualizare: 20 iulie 2023

Factorii reumatoizi autoanticorpi cu actiune indreptata impotriva regiunii Fc a imunoglobulinei G, si au fost depistati pentru prima data la pacientii cu poliartrita reumatoida. Cu toate acestea, prezenta de factor reumatoid poate fi identificata si in cazul altor boli autoimune sau obisnuite, si chiar si la persoanele sanatoase. In mod obisnuit, identificarea de factor reumatoid face parte din bilantul pentru diagnosticul diferential al artropatiilor. Mai mult decat atat, diferitele tipuri de factor reumatoid, singure sau in combinatie, pot fi utile in gestionarea tratamentelor pentru pacientii cu poliartrita reumatoida, in vederea elaborarii unei terapii personalizate si tintite.

Produs inovator, ArtroSuport Forte de la Naturalis ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.

In cazul testelor specifice, cel mai frecvent factor reumatoid detectat este IgM. Cu toate acestea, exista si factori de tip IgA si IgG, detectati la un numar mai mic de pacienti. In cazul in care se detecteaza prezenta tuturor celor trei forme, rezultatul pozitiv este considerat specific pentru poliartrita reumatoida, asociindu-se si cu progresia mai rapida a bolii, leziuni mult mai erozive si posibile manifestari extraarticulare. Testul pentru factor reumatoid presupune analize uzuale de sange si se realizeaza deosebit de usor. La persoanele la care se detecteaza prezenta de factor reumatoid, riscul de a dezvolta poliartrita reumatoida este de 5-40 de ori mai mare.


Factor reumatoid – generalitati

Factorii reumatoizi reunesc un grup heterogen de anticorpi produsi in mod anormal de sistemul imunitar, impotriva propriilor formatiuni. Acestia ataca regiunea Fc a moleculelor de IgG, ceea ce duce la perturbari ale sistemului imunitar si amplifica procesul inflamator din afectiunea de natura autoimuna numita poliartrita reumatoida. Nu se cunoaste indeajuns de bine rolul specific al acestui factor reumatoid in etiologia artritei reumatoide, insa studiile epidemiologice indica faptul ca exista o corelatie directa intre prezenta de factor reumatoid in serul pacientului si un risc crescut de a dezvolta poliartrita reumatoida, respectiv alte tipuri de artropatii.

Pentru diagnosticul de poliartrita reumatoida se au in vedere si alti parametri biochimici, nu doar cel de factor reumatoid, si anume:

  • prezenta anticorpilor antinucleari (ANA);
  • prezenta anticorpilor anti-peptide citrulinate ciclic (anti-CCP);
  • proteina C reactiva (CRP).
  • rata de sedimentare a eritrocitelor.

Concentratia de factor reumatoid din sange poate ajuta specialistul sa elaboreze un protocol de terapie, in conformitate cu rezultatele obtinute si cu particularitatile biologice ale pacientului.

Factor reumatoid – valori normale

Prezenta de factor reumatoid a fost raportata si la populatia sanatoasa, distributia fiind similara intre cele doua sexe. Se considera ca factorii genetici si de mediu sunt in cea mai mare parte responsabili pentru variabilitatea la nivel mondial a distributiei de factor reumatoid: de exemplu, cea mai mare prevalenta a acestuia (pana la 30%) a fost observata la populatia din triburile indienilor nord-americani. Cu toate acestea, titrurile sunt scazute/moderate, si nu ridica niciun fel de suspiciune de artropatie.

Ca urmare a faptului ca nivelul de factor reumatoid este greu de stabilit ca standard, gasindu-se si la persoanele sanatoase, specialistii definesc nivelurile normale ca apartinand intervalului 0-25 de unitati internationale per mililitru (UI/mL). Riscul de poliartrita reumatoida creste in mod direct proportional cu cantitatea de factor reumatoid prezenta in sange. Cu toate acestea, nivelul de factor reumatoid prezent si in alte tipuri de afectiuni abate de la nivelul considerat normal.

Factor reumatoid – cauze valori crescute

Valori crescute de factor reumatoid se intalnesc in mai multe patologii, nu doar in afectiuni care intereseaza sistemul articular si osos. Conform datelor epidemiologice, valori crescute de factor reumatoid se intalnesc, procentual, in urmatoarele cazuri:

Afectiune

Procentul de cazuri care au prezentat cresteri ale factorului reumatoid

Poliartrita reumatoida

70-90

Artrita psoriazica

15

Sindromul Sjögren

75-95

Boli ale tesutului conjunctiv

50-60

Lupus eritematos sistemic

15-35

Scleroza sistemica

20-30

Dermatomiozita (polimiozita)

20

Vasculita sistemica

5-20

Endocardita bacteriana subacuta

40

Sifilis primar-tertiar

8-37

Infectia cu virusul Coxsackie B

15

Infectia cu virusul hepatic A, B, C

25

Infectia cu HCV

40-76

Infectie cu Herpes virus

10-15

Infectia cu HIV

10-20

Infectia cu Epstein-Barr sau citomegalovirus

20

Infectia cu Parvovirus

10

Infectia cu Trypanosoma cruzi

15-25

Infectia cu Plasmodiul falciparum

15-18

Infectia cu Onchocerca volvulus

10

Crioglobulinemia mixta de tip II

100 (factor reumatoid IgM)

Ciroza hepatica

25

Ciroza biliara primara

45-70

Cu toate acestea, cuantificarea factorului reumatoid si a altor parametri biochimici are loc uzual pentru a determina riscul aparitiei artropatiilor si a poliartritei reumatoide. Intrucat afectiunile si patologiile prezentate mai sus dispun de alti markeri specifici in vederea diagnosticarii; valorile crescute ale factorului reumatoid nu reprezinta un simptom cardinal, cu relevanta clinica. Daca o persoana aparent sanatoasa prezinta valori ridicate ale factorului, in lipsa unei artropatii, este mult mai predispusa spre a dezvolta, in viitor, astfel de afectiuni. Prin urmare, determinarea si cuantificarea factorului reumatoid poate ajuta la abordarea metodelor de preventie a bolii.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de anasas care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor.

Prezenta, absenta, titrul si izotipurile factorilor reumatoizi au implicatii importante atat pentru diagnosticul poliartritei reumatoide, cat si pentru prognosticul acesteia.

  • Pacientii seropozitivi cu poliartrita reumatoida pot prezenta o forma mai agresiva a bolii si manifestari extraarticulare (noduli reumatoizi, vasculita, sindromul Felty, serozite), fata de pacientii seronegativi.
  • Titrul mare indica probabilitatea mai mare atat ca pacientul sa sufere de poliartrita, cat si sa aiba un prognostic mai putin favorabil.
  • Unii pacienti dezvolta factori reumatoizi inainte de aparitia simptomelor bolii, motiv pentru care aparitia precoce a biomarkerilor este asociata cu cresterea severitatii bolii.
  • Testarea pentru factor reumatoid are o sensibilitate de 60-90% si o specificitate de 85%.
  • Monitorizarea nivelului de factor reumatoid poate avea un rol important in urmarirea, insa si in prezicerea, raspunsului la tratament cu diferiti agenti terapeutici.

S-a observat ca nivelurile ridicate de factor reumatoid inainte de tratament sunt asociate cu un raspuns clinic nefavorabil la inhibitori ai factorului de necroza tumorala α (TNF-α). Pe de alta parte, pacientii seropozitivi prezinta un raspuns mai eficient la rituximab comparativ cu cei seronegativi.

Factor reumatoid – cauze valori scazute

Valorile scazute ale factorului reumatoid sunt considerate a fi normale. De fapt, prezenta acestui factor in sange indica pacientii seropozitivi, care prezinta riscul de a dezvolta artropatii. Totusi, de retinut este faptul ca absenta factorului reumatoid nu indica certitudinea faptului ca pacientul nu poate suferi, de-a lungul vietii, de poliartrita reumatoida. In schimb, la pacientii seropozitivi, exista o probabilitate de 70% ca acestia sa fie diagnosticati cu poliartrita reumatoida. Absenta factorului reumatoid nu ar trebui sa excluda diagnosticul de poliartrita reumatoida, mai ales in cazul in care s-a efectuat o determinare unica.

Din aceste motive, au fost elaborate protocoale care combina determinarea mai multor markeri implicati in poliartrita reumatoida. Niveluri relativ crescute ale factorului pot fi intalnite chiar si la persoanele sanatoase care, de-a lungul vietii, nu vor dezvolta artropatia aceasta, incidenta fiind mai mare in randul persoanelor in varsta. La acestia se observa o crestere a IgM, ceea ce ar putea fi o consecinta a dereglementarii imunitare asociate inaintarii in varsta. In momentul de fata, factorii reumatoizi sunt in stransa asociere cu artropatiile si indeosebi cu poliartrita, iar analizele se recomanda in special celor care sunt predispusi la aceasta afectiune.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3845430/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532898/

https://www.medicinenet.com/rheumatoid_factor/article.htm

https://www.hss.edu/conditions_understanding-rheumatoid-arthritis-lab-tests-results.asp

https://www.mountsinai.org/health-library/tests/rheumatoid-factor-rf

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325505