Extract din mladite de zmeur – proprietati si beneficii

Extract din mladite de zmeur – proprietati si beneficii Extract din mladite de zmeur – proprietati si beneficii

Ultima actualizare: 25 iunie 2024

Extractul din mladite de zmeur este un produs natural obtinut din partile vegetative, tinere, ale plantei de zmeur (Rubus idaeus). Aceste parti includ mladitele, in general, insa pot fi adaugati si mugurii si lastarii. Prelucrate sub forma de extract din mladite de zmeur si administrate atat sub forma de comprimate, cat si sub forma de tincturi sau extract hidro-glicero-alcoolic, acestea sunt foarte bogate in compusi bioactivi benefici pentru sanatate. In gemoterapie este obisnuita folosirea de extract din mladite de zmeur, ramura a fitoterapiei care se concentreaza indeosebi pe utilizarea partilor tinere ale plantelor, ca urmare a proprietatilor lor terapeutice superioare.

Procesul de obtinere a unui extract din mladite de zmeur implica colectarea mladitelor, dar si a mugurilor tineri, in perioada primaverii, cand abia au iesit. In acest moment, se crede ca aceste parti contin concentratia maxima de substante bioactive cu potential terapeutic. Dupa colectare, urmatorul pas pentru a obtine extract din mladite de zmeur este macerarea partilor vegetative. Se foloseste un amestec de apa, alcool si glicerina. Acest amestec permite extragerea completa a compusilor fitochimici bioactivi, fara a le compromite proprietatile terapeutice. In medicina traditionala si gemoterapie, administrarea extractului din frunze de zmeur este foarte populara.


Extract din mladite de zmeur – proprietati terapeutice

In extract din mladite de zmeur se gasesc extrem de multi compusi fitochimici bioactivi, despre care se stie ca manifesta potential terapeutic. Flavonoidele, polifenolii si taninurile confera, in cele din urma, proprietati antioxidante, antiinflamatorii, imunomodulare acestui tip de extract. Mai mult decat atat, s-a demonstrat ca administrarea de extract din mladite de zmeur are efecte de reglare hormonala, ajutand in special femeile aflate la menopauza si femeile care sufera de diferite afectiuni ale aparatului genital. Intrucat in extract de mladite de zmeur se gasesc mai multi compusi care sustin raspunsul imunitar, administrarea sa reduce riscul bolilor infectioase.

  • Proprietati antioxidante

Antioxidantii din extract de mladite de zmeur ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si, asadar, protejeaza celulele de daunele stresului oxidativ. Stresul oxidativ este responsabil, intr-o foarte mare masura, de imbatranirea prematura a celulelor, inflamatia cronica, boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson, dementa).

  • Proprietati antiinflamatorii

In extract din mladite de zmeur se gasesc si compusi fitochimici cu proprietati antiinflamatorii. Acestia ajuta la reducerea inflamatiei cronice si ameliorarea durerii asociate. Spre exemplu, are eficienta dovedita in ameliorarea simptomelor asociate cu artrita sau boala inflamatorie intestinala.

  • Efecte hormonale

Administrarea de extract din mladite de zmeur pare sa aiba un efect major mai ales in ceea ce priveste echilibrul hormonal la persoanele de sex feminin. Ajuta la ameliorarea simptomelor si manifestarilor premenstruale (crampe, dureri, nervozitate) si ale menopauzei (bufeuri, tulburari de dispozitie). De asemenea, poate ajuta la ameliorarea dereglarilor menstruale (menoragie sau metroragie, dismenoree si amenoree).

  • Proprietati imunomodulatoare

S-a demonstrat ca in extract din mladite de zmeur se gasesc compusi vegetali care pot distruge si inhiba anumite specii bacteriene. Drept urmare, administrarea sa creste rezistenta la infectii. Mai mult decat atat, moduleaza raspunsul imunitar, sustinand raspunsul eficient impotriva mai multor tipuri de agenti patogeni (virali, bacterieni, fungici si parazitari).

Extract din mladite de zmeur – beneficii pentru sanatate

Principalele beneficii pe care administrarea de extract din mladite de zmeur le are asupra starii generale de sanatate se datoreaza continutului ridicat in compusi fitochimici continuti, care au o importanta valoare terapeutica. Fitoterapia, adica terapia bazata pe principii vegetale active, a cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimele decenii. Numeroase studii isi indreapta atentia asupra dezvoltarii unor noi alternative terapeutice bazate pe principii vegetale izolate din plante, valoare terapeutica dovedita. In continuare, vor fi prezentate principalele beneficii dovedite pe care le are administrarea de extract din mladite de zmeur asupra sanatatii.

  • Sustine sanatatea si integritatea sistemului reproducator feminin

Unul dintre cele mai notabile beneficii pe care consumul de extract din mladite de zmeur le are este sustinerea sanatatii sistemului reproducator feminin. Acesta este folosit pentru atat pentru reglarea tulburarilor menstruale, cat si pentru reducerea simptomelor sindromului premenstrual (dureri, crampe, nervozitate si altele). Administrarea de extract din mladite de zmeur prezinta beneficii si in ameliorarea simptomelor menopauzei. Se mai foloseste si ca adjuvant in alte patologii, cum ar fi fibroamele uterine, chistul ovarian, metrita, in cadrul mastopatiilor.

  • Sustine sanatatea sistemului digestiv

Administrarea de extract din mladite de zmeur are efecte benefice si asupra sanatatii digestive. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si astringente, ajuta la ameliorarea inflamatiilor de la nivel intestinal si ameliorarea simptomelor asociate bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativa, boala Crohn. De asemenea, compusii care se gasesc in extract din mladite de zmeur ajuta si la reglarea tranzitului intestinal, ameliorarea balonarii, distensiei abdominale sau a constipatiei.

  • Sustine sanatatea pielii

Datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii, care se manifesta in prima instanta mai ales la nivelul pielii, consumul de extract din mladite de zmeur este benefic si pentru sanatatea si integritatea pielii. Se administreaza drept adjuvant cu potential terapeutic in mai multe tipuri de afectiuni dermatologice, cum ar fi eczema, acneea si dermatita. Antioxidantii, de asemenea, ajuta la protejarea pielii impotriva daunelor cauzate de radiatiile UV si poluare, contribuind in cele din urma la mentinerea unui ten sanatos si radiant. Important de mentionat este ca extractul din mladite de zmeur sustine regenerarea celulara si, astfel, previne imbatranirea prematura.

  • Sustine si intareste sistemul imunitar

Administrarea de extract din mladite de zmeur ajuta si la intarirea sistemului imunitar, precum si la lupta organismului impotriva infectiilor prezente. Compusii din acest extract prezinta mai multe proprietati antimicrobiene, actionand prin mecanisme specifice care sustin preventia mai multor boli de natura virala sau bacteriana.

  • Regleaza libidoul

S-a observat faptul ca la persoanele cu libidoul scazut, administrarea de extract din mladite de zmeur ajuta la imbunatatirea dorintei de satisfacere a impulsului sexual. Libidoul scazut poate avea drept cauza mai multi factori, inclusiv stresul, anxietatea, anumite probleme medicale sau diferite probleme de cuplu.

Extract din mladite de zmeur – administrare si contraindicatii

De obicei, administrarea de extract din mladite de zmeur se face sub forma de picaturi, care se amesteca ulterior cu apa. Exista si extract din mladite de zmeur sub forma de capsule. Acestea contin de obicei intre 200 si 500 miligrame de extract, iar doza depinde de indicatiile terapeutice si de prospect. In forma de extract hidro-glicero-alcoolic, numarul de picaturi care se amesteca ulterior cu apa se alege dupa instructiunile producatorului, dar in general se specifica 1-2 mililitri. Administrarea extractului din mladite de zmeur este sigura dar, in unele cazuri, pot sa existe contraindicatii relative:

  • persoanele cu alergii la plante din familia Rosaceae (capsunile, de exemplu) ar putea avea alergie si la zmeur. Daca apar simptome de alergie dupa administrarea de extract din mladite de zmeur, se recomanda oprirea administrarii.
  • nu se recomanda folosirea pe parcursul sarcinii, intrucat poate stimula contractiile uterine;
  • nu se recomanda administrarea in combinatie cu anumite medicamente, cum ar fi cele care au actiune anticoagulanta si antihipertensiva.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10383074/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7871383/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10489654/

https://www.mdpi.com/2072-6643/15/14/3206