Extract de tamaie: beneficii si proprietati terapeutice

Extract de tamaie: beneficii si proprietati terapeutice Extract de tamaie: beneficii si proprietati terapeutice

Ultima actualizare: 22 octombrie 2024

extract-de-tamaie-boswellia-serrata-proprietati-si-administrare

Tamaia se obtine din rasina arborelui Boswellia serrata, un copac vesnic verde care creste de obicei in regiunile uscate si muntoase din India, Africa si Orientul Mijlociu. Tamaia are un parfum lemnos, picant si poate fi inhalata, absorbita in piele sau administrata intern, ca supliment alimentar. Exista cateva specii de tamaie, fiecare provenind dintr-o zona diferita.

In acest material vom discuta mai pe larg despre proprietatile terapeutice ale popularului extract de tamaie, precum si despre modurile de utilizare ale acestor suplimente.


Extract de tamaie – generalitati

Tamaia este o rasina derivata din arborii Boswellia serrata, folosita pentru aromoterapie, ingrijirea pielii, ameliorarea durerii si multe altele.

In medicina traditionala indiana, tamaia este folosita pentru a trata afectiunile tractului gastrointestinal, cum ar fi diareea si varsaturile. De asemenea, extractul de tamaie este utilizat pentru a trata artrita, astmul si diverse boli dermatologice. In medicina occidentala in schimb, cercetarile privind utilizarile si beneficiile tamaiei sunt inca relativ limitate.

Originara din Yemen, Oman, India si Pakistan, tamaia este colectata in principal din fermele de copaci din Africa de Est si din unele regiuni ale Peninsulei Arabe. In unele zone, Boswellia este o specie amenintata din cauza infestarilor cu insecte, pasunatului vitelor, incendiilor si diminuarii habitatului. Din acest motiv, tamaia poate fi uneori scumpa.

Extract de tamaie – beneficii

In ultimii ani, a crescut interesul fata de proprietatile suplimentelor cu extract de tamaie in tratamentul diverselor afectiuni, rezultatele studiilor initiale fiind chiar promitatoare.

Iata cateva dintre constatarile incipiente cu privire la potentialele beneficii ale suplimentelor cu extract de tamaie:

1. Reducerea simptomelor artritei

Cercetatorii cred ca extractul de tamaie poate inhiba eliberarea leucotrienelor, compusi care provoaca inflamatii. Terpenele, cum ar fi acidul boswellic, par a fi cei mai puternici compusi antiinflamatori din extractul de tamaie.

  • Osteoartrita

Intr-un studiu din 2014, acidul boswellic administrat oral sau topic a redus nivelul deteriorarii cartilajelor si inflamatia articulatiilor in cazul soarecilor cu osteoartrita. Prin urmare, s-a tras concluzia ca extractul de tamaie poate ajuta la reducerea simptomelor osteoartritei si artritei reumatoide.

In urma revizuirii din 2018 a unui numar de studii, tamaia s-a dovedit constant mai eficienta decat placebo in imbunatatirea mobilitatii si reducerea durerii cauzate de osteoartrita. Intr-un studiu ulterior, participantii au luat 169,33 mg de extract de Boswellia serrata de 2 ori pe zi, timp de 120 de zile. Rezultatele au aratat ca suplimentul cu extract de tamaie a redus inflamatia, durerile articulare si rigiditatea in osteoartrita usoara pana la moderata a genunchiului, fara sa cauzeze efecte secundare grave.

Combinatiile dintre extract de tamaie si alte suplimente pot fi, de asemenea, eficiente.

Printr-un studiu din 2018 s-a descoperit ca suplimentele cu 350 mg de curcuminoid si 150 mg de acid boswellic, luate de 3 ori pe zi timp de 12 saptamani, au fost asociate cu reducerea durerii cauzate de osteoartrita. Combinatia a fost mai eficienta decat curcumina singura sau decat un placebo.

In mod similar, combinatia a 5 g de metilsulfonilmetan si 7,2 mg de acizi boswellici administrata zilnic, timp de 60 de zile, a fost mai eficienta in ameliorarea durerii si a functiei articulare decat administrarea sulfatului de glucozamina, un supliment standard pentru osteoartrita.

  • Artrita reumatoida

Pentru a testa efectele in cazul artritei reumatoide, cercetatorii au indus artrita unui grup de sobolani pe care apoi i-au tratat cu 180 mg de extract de tamaie/kg. Rezultatele studiului au aratat ca tamaia a redus inflamatia, desi nu a fost la fel de eficienta ca medicamentele standard.

2. Imbunatatirea functiei intestinale

Printr-un studiu din 2017 s-a descoperit ca extractul de tamaie in combinatie cu alte suplimente alimentare de origine vegetala a redus durerea abdominala, balonarea si chiar depresia si anxietatea asociate persoanelor care sufereau de sindromul colonului iritabil (IBS). Un alt studiu a mai aratat ca 250 mg de extract de tamaie sub forma de comprimate luate zilnic, timp de 6 luni, a ameliorat simptomele acestor pacienti.

Aceasta rasina pare deosebit de eficienta si in reducerea simptomelor colitei ulcerative, una dintre principalele afectiuni inflamatorii intestinale. Un studiu a aratat ca extractul de Boswellia serrata luat zilnic, timp de 4 saptamani, a atenuat simptomele pacientilor cu colita ulcerativa usoara. Extractul de tamaie a avut efecte antiinflamatorii si antioxidante inclusiv in cazul sobolanilor care aveau colita.

Majoritatea studiilor au fost insa mici, iar unele nu au inclus subiecti oameni. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetari inainte de a se putea trage concluzii clare.

3. Ameliorarea simptomelor astmului

Medicina traditionala a folosit de secole tamaia pentru a trata bronsita si astmul.

Compusii din Boswellia serrata pot suprima producerea leucotrienelor, care cauzeaza constrictia muschilor bronsici in cazul persoanelor care sufera de astm. De asemenea, extractul de tamaie poate afecta citokinele Th2, care provoaca inflamatie si supraproductie de mucus la acesti pacienti.

Un studiu mic, care a durat 4 saptamani, a aratat ca persoanele care au luat zilnic un supliment cu 500 mg de extract de tamaie, pe langa tratamentul standard pentru astm, au avut nevoie de mai putine doze din inhalatoarele obisnuite.

In plus, intr-un studiu in care participantii au administrat un supliment alimentar ce contine 200 mg de extracte de tamaie si Aegle marmelos, cercetatorii au descoperit ca suplimentul a fost mai eficient decat placebo in reducerea simptomelor astmului.

Intr-un alt studiu, simptomele astmului la soareci s-au ameliorat la administrarea acidului boswellic, o componenta a acestei rasini.

4. Imbunatatirea sanatatii orale

Tamaia poate ajuta la imbunatatirea igienei orale si la prevenirea afectiunilor gingivale. Acizii boswellici pe care ii contine aceasta rasina par sa aiba puternice proprietati antibacteriene, care pot ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor orale.

Intr-un studiu efectuat pe eprubeta, extractul de tamaie s-a dovedit eficient impotriva bacteriei Aggregatibacter actinomicetemcomitans, care provoaca o forma severa de gingivita.

Intr-un alt studiu foarte mic, timp de 5 ore participantii au mestecat guma care continea extract de tamaie. In mod interesant, probele de saliva au indicat la fiecare ora reducerea numarului de microbi din cavitatea bucala. Autorii studiului au sugerat astfel ca extractul de tamaie poate inhiba sursele de infectie orala.

Si in aceasta privinta, sunt insa necesare mai multe cercetari cu privire la efectul tamaiei asupra sanatatii orale.

5. Combaterea cancerului

Studiile pe eprubeta sugereaza ca acizii boswellici pe care ii contine extractul de tamaie ar putea impiedica raspandirea celulelor canceroase.

O analiza a acestor cercetari observa ca acizii boswellici pot combate inclusiv formarea ADN-ului in celulele canceroase, ceea ce ar putea ajuta la limitarea dezvoltarii acestei afectiuni grave.

Pana acum, studiile pe eprubeta sugereaza ca extractul de tamaie poate lupta impotriva cancerului de san, prostata, pancreas, piele si colon. In plus, poate ajuta totodata la reducerea efectelor secundare ale tratamentului antitumoral.

Intr-un studiu care a vizat pacienti tratati pentru tumori cerebrale, 4.500 mg de extract de acid boswellic luate in fiecare zi au ajutat la reducerea edemului cerebral (acumulare de lichid in creier), precum si la scaderea dozei obisnuite de medicamente ale acestor participanti.

Extract de tamaie – dozaj

Cand vine vorba despre extractul de tamaie, nu exista suficiente informatii despre doza adecvata. Tamaia este in general sigura, dar ca in cazul oricarui supliment, inainte de a-l folosi trebuie sa discutati in prealabil cu medicul si sa cititi cu atentie instructiunile de pe eticheta produsului.

Tamaia poate fi insa folosita si sub forma de creme pentru aplicare topica sau ca ulei esential pentru aromoterapie sau uz local. In astfel de cazuri, inaintea aplicarii pe piele este important sa diluati uleiul esential intr-un ulei purtator, cum ar fi uleiul de masline sau uleiul de cocos.

Extract de tamaie – precautii

Cand se administreaza pe cale orala, extractul de tamaie este in general sigur pentru majoritatea adultilor. Extractul de Boswellia serrata a fost utilizat in siguranta in doze de cel mult 1.000 mg pe zi, timp de pana la 6 luni. De obicei, nu provoaca efecte secundare majore, dar unele persoane s-au confruntat cu dureri de stomac, greata, diaree, dureri de cap, arsuri la stomac si prurit.

Cat despre persoanele insarcinate sau care alapteaza, avand in vedere ca nu exista suficiente informatii care sa garanteze ca extractul de tamaie este sigur in aceasta perioada delicata, se recomanda evitarea utilizarii.

 

Surse:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-448/frankincense

https://www.healthline.com/nutrition/frankincense

https://www.health.com/frankincense-8671705

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-63/boswellia-serrata