Extract de paducel – beneficii si utilizari

Extract de paducel – beneficii si utilizari Extract de paducel – beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 9 decembrie 2024

extract-de-paducel-beneficii-si-precautii

De-a lungul timpului, indienii americani, europenii si chinezii au folosit fructele, frunzele si chiar florile arbustului de paducel ca remediu pentru diverse afectiuni.

Paducelul se remarca prin continutul de antioxidanti care poate aduce beneficii organismului, dar poate si interactiona cu anumite medicamente pentru inima. In acest articol vom explora potentialele beneficii pentru sanatate si posibilele efecte adverse ale suplimentelor cu extract de paducel.

Extract de paducel – generalitati

Paducelul comun (Crataegus monogyna) este un arbust salbatic, spinos, de dimensiuni medii, care creste in zonele temperate, in special in emisfera nordica, fiind nativ din America de Nord, Europa si Asia.

Atat fructele, cat si frunzele arbustului sunt folosite in scop terapeutic. Medicul si botanistul grec antic Dioscorides a mentionat utilizarea paducelului ca remediu in secolul I d.Hr., acesta fiind deci una dintre cele mai vechi plante medicinale folosite in Europa pentru beneficiile sale. Paducelul a fost folosit timp indelugat si in medicina traditionala chineza, inca de la 659 d.Hr.

Extract de paducel – substante active

Efectele terapeutice ale suplimentelor cu extract de paducel se pot datora nivelului ridicat de antioxidanti continut in frunzele, florile si fructele acestui arbust. In special, frunzele si florile au concentratii mari de flavonoide si procianidine oligomerice, doua grupe de compusi antioxidanti ce pot conferi beneficii pentru sanatatea organismului.

Antioxidantii ajuta la reducerea efectelor negative exercitate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt compusi instabili care pot deteriora semnificativ celulele si ADN-ul. Nivelul radicalilor liberi creste odata cu inaintarea in varsta. In plus, expunerea la toxinele din mediu, cum ar fi poluarea si radiatiile, sau factori precum fumatul sau anumite medicamente pot creste nivelul de radicali liberi din corp. Antioxidantii, inclusiv cei din extract de paducel, ajuta la stabilizarea radicalilor liberi si ii impiedica sa dauneze organismului.

Studiile au aratat ca in produsele cu extract de paducel putem intalni urmatoarele substante ce pot aduce beneficii sanatatii generale:

  • proteine;
  • pectina;
  • calciu;
  • fier;
  • sodiu;
  • potasiu;
  • fosfor;
  • acizi fenolici, cum ar fi acidul clorogenic;
  • flavonoide, cum ar fi crizina, proantocianidine, quercetina si rutin;
  • triterpenoizi;
  • lignani.

Extract de paducel – beneficii pentru sanatate

Iata potentialele beneficii pentru sanatate ale suplimentelor cu extract de paducel.

  1. Actiune antioxidanta

Boabele de paducel sunt bogate in polifenoli, compusi antioxidanti puternici de origine vegetala. Polifenolii sunt asociati cu numeroase beneficii pentru sanatate datorita activitatii lor antioxidante, fiind asociati cu un risc mai mic de:

  • forme de cancer;
  • diabet de tip 2;
  • astm;
  • infectii;
  • afectiuni cardiace;
  • imbatranirea prematura a pielii.

Desi cercetarile initiale pe animale si celule au oferit rezultate promitatoare, sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a evalua efectele suplimentelor cu extract de paducel asupra riscului de imbolnavire.

  1. Proprietati antiinflamatorii

Un extract de paducel poate aduce beneficii sanatatii generale si datorita proprietatilor antiinflamatorii. Cercetarile au descoperit ca inflamatia cronica este asociata cu afectiuni precum diabetul de tip 2, astmul si anumite forme de cancer.

Intr-un studiu efectuat pe soareci cu probleme hepatice, dupa administrarea unui extract de paducel obtinut din fructele acestui arbust, a scazut semnificativ nivelurile compusilor inflamatori, ceea ce duce la reducerea inflamatiei si a leziunilor hepatice.

Intr-un alt studiu, cercetatorii au administrat vitexina (compus prezent in suplimentele cu extract de paducel obtinut din frunze) soarecilor cu afectiuni respiratorii. Acest remediu a redus productia moleculelor care declanseaza inflamatia, dar si raspunsul celulelor albe din sange la inflamatie.

Rezultatele promitatoare din studiile pe animale si pe celule crescute in eprubeta sugereaza ca suplimentele cu extract de paducel pot conferi beneficii antiinflamatorii si in cazul oamenilor.

  1. Gestionarea hipertensiunii

In medicina traditionala chineza, fructele de paducel sunt unul dintre cele mai frecvent recomandate alimente pentru gestionarea hipertensiunii arteriale.

Studiile pe animale arata ca produsele cu extract de paducel pot actiona ca vasodilatatoare, relaxand vasele de sange inguste si astfel scazand tensiunea.

Un studiu de 10 saptamani a analizat efectele consumului de extract de paducel la 36 de persoane cu tensiune arteriala usor crescuta. Cercetatorii au descoperit ca la pacientii care au luat zilnic 500 mg de extract de paducel a scazut tensiunea arteriala diastolica.

Intr-un studiu din 2006, cercetatorii au dat zilnic, timp de 16 saptamani, 1.200 mg de extract de paducel la 79 de pacienti cu diabet de tip 2 si hipertensiune arteriala. Persoanele care au luat extractul au observat ameliorarea tensiunii arteriale, comparativ cu grupul care luase placebo.

Sunt totusi necesare mai multe studii pentru a sustine aceste constatari.

  1. Reducerea nivelului colesterolului

Unele studii sugereaza ca, datorita continutului de flavonoide si pectina, un extract de paducel poate imbunatati nivelul de colesterol din sange. Pectina este un tip de fibra implicata in metabolismul colesterolului.

Nivelurile dezechilibrate ale colesterolului din sange – in special trigliceridele ridicate si colesterolul HDL („bun”) scazut – joaca un rol in ateroscleroza, ce implica acumularea placii in vasele de sange. Cand placa se acumuleaza excesiv, aceasta poate bloca vasele de sange, cauzand infarct sau un accident vascular cerebral.

Intr-un studiu pe animale, soarecii care au primit doua doze de extract de paducel au avut un nivel mai scazut al colesterolui total si a colesterolui LDL („rau”), precum si niveluri de trigliceride hepatice cu 28-47% mai scazute, comparativ cu soarecii care nu au primit extractul.

In mod similar, un studiu de 6 saptamani a aratat ca la sobolanii care au primit suplimente cu extract din fructe de paducel, au scazut semnificativ nivelurile de trigliceride a jeun si de colesterol LDL.

In cele din urma, un studiu care a durat 6 luni si a vizat 64 de persoane cu ateroscleroza a aratat ca administrarea de extract de paducel la o doza de 2,3 mg/kilogram (5 mg/kg) a redus semnificativ grosimea placii depuse in artera carotida.

Un studiu a constatat ca suplimentele cu extract de paducel pot stabiliza placa deja existenta si preveni formarea altor depuneri, prin reducerea nivelului de colesterol circulant. De asemenea, studiul a constatat ca paducelul a redus riscul de spargere a placii existente si de formare a cheagurilor de sange.

  1. Favorizarea digestiei

Fructele de padure contin fibre, care s-a dovedit ca stimuleaza digestia reducand constipatia si actionand ca un prebiotic. Prebioticele hranesc si favorizeaza proliferarea bacteriilor intestinale prietenoase, care sunt vitale pentru mentinerea digestiei sanatoase.

Un studiu observational care a inclus pacienti cu digestie lenta a aratat ca la fiecare gram suplimentar de fibre alimentare consumate, tranzitul intestinal a fost cu 30 de minute mai rapid.

In plus, printr-un studiu efectuat pe sobolani s-a observat ca un extract de paducel a redus drastic durata tranzitului intestinal, prevenindu-se indigestia.

Mai mult, cercetarile pe rozatoare sugereaza ca compusii din fructele de paducel ar putea imbunatati productia si activitatea enzimelor digestive necesare pentru digestia alimentelor grase, cu continut ridicat de proteine.

  1. Proprietati antiimbatranire

Un extract de paducel obtinut din fructele arbustului poate aduce beneficii si prin faptul ca previne imbatranirea prematura a pielii, cauzata de degradarea colagenului ca urmare a expunerii excesive la soare sau la lumina ultravioleta.

Un studiu pe eprubeta a constatat ca un amestec de extract de paducel si ginseng ar putea inhiba formarea ridurilor si creste hidratarea pielii.

Cercetarile sugereaza ca efectul se datoreaza continutului de antioxidanti din fructele de paducel.

  1. Reducerea anxietatii

Oamenii de stiinta au investigat produsele cu extract de paducel si ca terapie alternativa pentru tulburarile de anxietate.

Intr-un studiu mai vechi, efectuat pe 264 de persoane cu anxietate, o combinatie de extract de paducel, magneziu si floare de mac californian a redus semnificativ nivelul de anxietate prin comparatie cu un placebo. Inca nu se stie clar ce rol specific a jucat paducelul.

Paducelul pare sa aiba putine efecte secundare comparativ cu anxioliticele traditionale, oamenii de stiinta continuand sa-l cerceteze ca potential tratament pentru tulburarile sistemului nervos central, cum ar fi anxietatea si depresia.

Daca doriti sa incercati un supliment cu extract de paducel pentru a va gestiona anxietatea, discutati in prealabil cu medicul pentru a va asigura ca este sigur pentru dumneavoastra.

  1. Tratarea insuficientei cardiace

Numeroase studii au vizat si efectul paducelului asupra insuficientei cardiace, boala care limiteaza cantitatea de oxigen catre organe.

Intr-un studiu, persoanelor cu insuficienta cardiaca li s-a administrat extract de paducel sau un placebo. Dupa 2 luni, pacientii carora li s-a administrat paducel au putut face mai multa miscare decat cei care primisera placebo.

Totusi, un alt studiu a constatat ca paducelul nu a redus riscul de infarct sau alt eveniment cardiac. Subiectii respectivi au luat insa extract de paducel impreuna cu alte medicamente recomandate pentru boli de inima, asa ca s-ar putea sa fie existat interactiuni medicamentoase.

Studiile arata in principal imbunatatiri ale functiei inimii si o ameliorare a simptomelor de insuficienta cardiaca, cum ar fi dificultatile respiratorii si oboseala.

Sunt insa necesare mai multe cercetari in aceasta privinta.

Extract de paducel – dozaj

Nu exista suficiente cercetari recente despre paducel pentru a confirma doza corecta. Se considera ca puteti consuma in siguranta pana la 1.800 mg de paducel pe zi. Discutati totusi cu medicul inainte de a folosi un extract de paducel.

Extract de paducel – efecte secundare si contraindicatii

S-au raportat putine efecte secundare la administrarea produselor cu extract de paducel. Cel mai frecvent este vertijul, dar unele persoane au acuzat greata, oboseala, palpitatii si dureri de cap. Alte posibile reactii adverse sunt:

  • starile de agitatie;
  • tulburarile digestive;
  • ritmul cardiac rapid;
  • eruptiile cutanate;
  • transpiratia excesiva;
  • dificultatile respiratorii;
  • tulburarile de somn.

Desi un extract de paducel luat singur are putine efecte secundare, poate insa interactiona cu alte medicamente si suplimente. S-a observat indeosebi ca poate amplifica efectele medicamentelor prescrise frecvent pentru inima, cum ar fi digoxina, beta-blocantele si blocantele canalelor de calciu.

Poate interactiona si cu alte medicamente, cum ar fi decongestionantele nazale si tratamentele pentru disfunctie erectila. Decongestionantele nazale ingusteaza vasele de sange, dar in schimb paducelul le dilata, asa ca administrarea concomitenta poate reduce efectele decongestionantului. Combinat cu medicamentele pentru disfunctie erectila, paducelul poate provoca o scadere drastica a tensiunii arteriale, provocand lesin.

Asadar, trebuie sa discutati cu medicul despre posibilele interactiuni medicamentoase inainte de a incepe sa luati suplimente cu extract de paducel.

Nici femeile insarcinate sau care alapteaza nu ar trebui sa ia suplimente de paducel fara sa se fi consultat in prealabil cu medicul.

 

Surse: