Extract de lemn-dulce: beneficii si proprietati terapeutice

Extract de lemn-dulce: beneficii si proprietati terapeutice Extract de lemn-dulce: beneficii si proprietati terapeutice

Ultima actualizare: 22 octombrie 2024

extract-de-lemn-dulce-proprietati-si-precautii

De-a lungul timpului, oamenii au folosit radacina de lemn-dulce datorita beneficiilor sale pentru sanatate, cum ar fi reducerea inflamatiei si calmarea disconfortului digestiv.

In acest articol, vom discuta despre proprietatile benefice ale suplimentelor alimentare care contin extract de lemn-dulce si despre doza uzuala, dar nu vom ignora nici potentialele efecte secundare ale utilizarii acestor produse.


Extract de lemn-dulce – generalitati

Lemnul-dulce sau Glycyrrhiza glabra este o planta originara din regiunile mediteraneene si din Asia de Vest. Radacina de lemn-dulce este adesea folosita ca indulcitor in bauturi, bomboane si medicamente. Este de 50 de ori mai dulce decat zaharul, dar in schimb confera beneficii pentru sanatate pe care zaharul nu le are.

Radacina de lemn-dulce a fost folosita in scop medicinal inca din Egiptul antic, unde era transformata intr-o bautura speciala pentru faraoni. Si medicina chineza a folosit aceasta planta pentru a trata numeroare afectiuni, cum ar fi tulburarile gastrointestinale, malaria, insomnia si infectiile.

Radacina de lemn-dulce contine peste 300 de compusi chimici si flavonoide. Glicirizina, cel mai activ compus chimic din compozitia lemnului-dulce, a fost studiata pentru proprietatile sale medicinale. Aceasta este responsabila pentru aroma dulce a radacinii plantei, precum si pentru proprietatile sale antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene. S-a dovedit ca aceasta substanta fitochimica puternica reduce grasimea corporala, vindeca ulcerele stomacale si combate infectiile.

Dupa cum veti vedea in continuare, glicirizina este insa asociata si cu unele efecte adverse. De aceea exista si unele suplimente care contin extract de lemn-dulce deglicirizinat, din care glicirizina a fost eliminata.

Extract de lemn-dulce – proprietati

Traditional, radacina de lemn-dulce a fost folosita pentru tratarea afectiunilor digestive, simptomelor menopauzei, tusei si anumitor tipuri de infectii. Cercetarile sunt destul de limitate, dar exista studii sugereaza ca extractul de lemn-dulce poate oferi anumite beneficii pentru sanatate, dar inca sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste afirmatii.

Unele studii clinice care au examinat potentialele beneficii ale suplimentelor cu extract de lemn-dulce au avut rezultate promitatoare, in special in urmatoarele privinte:

  • Tratamentul si prevenirea ulcerului

Mai multe studii au aratat ca suplimentele cu extract de lemn-dulce previn si trateaza ulcerul, in primul rand prin suprimarea productiei de gastrina in organism. Gastrina este un hormon care stimuleaza productia acidului gastric, care la randul sau poate duce la declansarea ulcerului. In plus, extractul de lemn-dulce previne formarea ulcerului si prin cresterea productiei de mucus in stomac, ceea ce contribuie la calmarea mucoasei stomacului. Acelasi extract de lemn-dulce creste si aportul de sange catre stomac, ceea ce favorizeaza procesele de vindecare a tesuturilor lezate.

  • Reducerea refluxului acid si combaterea indigestiei

Extractul din radacina de lemn-dulce poate fi utilizat pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian, cum ar fi refluxul acid, arsurile la stomac si indigestia.

Un studiu din 2017, efectuat pe 58 de adulti cu care sufereau de aceasta afectiune, a aratat ca administrarea zilnica a unui supliment cu extract de lemn-dulce a fost mai eficienta in reducerea simptomelor pe o perioada de 2 ani, decat antiacidele utilizate in mod obisnuit.

  • Tratamentul cancerului

Doua studii au ilustrat modul in care extractul de lemn-dulce poate fi util in tratamentul anumitor forme de cancer. Cercetatorii si-au propus sa stabileasca daca glicirizina poate avea efect terapeutic in cazul pacientilor diagnosticati cu cancer de stomac sau leucemie. Acestia au descoperit ca glicirizina provoaca apoptoza (moartea celulelor) celulelor cancerului de stomac si leucemiei.

Acest grup de cercetatori a testat apoi acidul gliciretinic, o substanta din glicirizina, asupra cancerului de stomac, leucemiei si celulelor canceroase hepatice. Inca o data, compusul din extractul de lemn-dulce a suprimat dezvoltarea celulelor tumorale, provocandu-le apoptoza.

  • Combaterea virusilor si bacteriilor

Mai multe studii au descris efectele antivirale si antibacteriene ale suplimentelor cu extract de lemn-dulce. Substantele fitochimice ale acestei radacini incetinesc replicarea virala si impiedica proliferarea bacteriilor.

Mai exact, cercetarile au aratat ca extractul de lemn-dulce a oferit beneficii antibacteriene si antivirale impotriva mai multor microbi, cum ar fi Staphylococcus, Streptococcus si Candida albicans, precum si impotriva unor virusi precum virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1), virusul respirator sincitial uman (HRSV) si virusul imunodeficientei umane (HIV).

  • Reducerea obezitatii

Prevalenta obezitatii continua sa creasca in intreaga lume, multe persoane fiind afectate de aceasta problema medicala. Obezitatea creste riscul de a dezvolta diabet de tip 2, hipertensiune arteriala si ateroscleroza. Extractul din radacina de lemn-dulce s-ar putea dovedi a fi o arma utila in lupta impotriva obezitatii.

In urma unui studiu s-a constatat ca acidul gliciretinic a redus grasimea corporala a subiectilor implicati. Participantii au consumat 3,5 g de extract de lemn-dulce/zi, fara sa-si modifice aportul caloric sau nivelul activitatii fizice. Dupa 2 luni, subiectii au remarcat o reducere a masei de grasime corporala.

Acelasi studiu a mai constatat si faptul ca participantii aveau un nivel mai scazut de aldosteron, un steroid produs in corp, care influenteaza tensiunea arteriala, determinand cresterea nivelului de sare si lichide din organism.

  • Tratamentul hepatitei C

Glicirizina poate ajuta la tratarea hepatitei C, afectiune provocata de un virus care infecteaza ficatul. In lipsa tratamentului, hepatita C poate provoca inflamatii si leziuni hepatice cu efecte pe termen lung.

In urma analizei probelor de celule, cercetatorii au raportat ca glicirizina din extract de lemn-dulce demonstreaza activitate antimicrobiana impotriva hepatitei C, putand fi promitatoare ca tratament pentru acest virus.

  • Combaterea cariilor dentare

Unele cercetari sugereaza ca extractul de lemn-dulce poate ajuta la distrugerea bacteriilor care cauzeaza cariile dentare.

O recenzie din 2020 a aratat ca extractul din radacina de lemn-dulce poate ajuta la inhibarea dezvoltarii bacteriilor Streptococcus mutans din cavitatea bucala. Acest lucru determina scaderea aciditatii mediului din jurul dintilor, ceea ce ajuta la prevenirea formarii cariilor dentare.

  • Reducerea durerilor de gat

Diferite forme de lemn-dulce pot ajuta la tratarea durerilor de gat si a altor tulburari ale cailor respiratorii superioare.

O analiza a literaturii de specialitate a concluzionat ca aplicarea topica a preparatelor cu extract de lemn-dulce, inainte de interventia chirurgicala, reduce incidenta si severitatea durerii in gat postoperatorii.

Un alt studiu similar a constatat ca solutiile cu o concentratie mai mare de lemn-dulce au fost mai eficiente in reducerea acestui disconfort postoperatoriu, comparativ cu solutiile mai putin concentrate.

Remediile care contin extract din radacina de lemn-dulce pot ajuta inclusiv la reducerea simptomelor de astm. Din pacate, efectul acestei plante a fost evaluat momentan doar in studiile pe animale, asa ca pentru a confirma eficacitatea acestuia sunt necesare si cercetari care sa includa subiecti umani diagnosticati cu astm bronsic.

Extract de lemn-dulce – dozaj

Studiile de pana acum au estimat ca o doza de 1 pana la 5 g de radacina de lemn-dulce pe zi este sigura pentru majoritatea adultilor. In general, adultii au folosit doze de 100-990 mg pe cale orala, administrate zilnic, timp de 2-24 de saptamani.

Avand in vedere cercetarile insuficiente, inca nu s-a stabilit o doza recomandata pentru utilizarea radacinii de lemn-dulce. Cel mai bine este sa discutati in prealabil cu medicul sau sa cititi cu atentie instructiunile de dozare de pe eticheta suplimentelor. De asemenea, suplimentele de lemn-dulce nu se administreaza pentru o perioada indelungata.

Extract de lemn-dulce – precautii si efecte secundare

Aceiasi compusi din radacina de lemn-dulce care au beneficii pentru sanatate pot provoca insa si unele efecte adverse. Prin urmare, va recomandam sa luati in considerare urmatoarele informatii inainte de a folosi un supliment cu extract de lemn-dulce.

  • Poate cauza aritmie

In doze de cel putin 800 mg/zi, consumul radacinii de lemn-dulce reduce nivelul de potasiu din organism. Deficitul de potasiu poate provoca batai neregulate ale inimii (aritmie), care pot fi periculoase pentru cei cu boli de inima.

  • Poate creste tensiunea arteriala

Lemnul-dulce poate provoca, de asemenea, o crestere a tensiunii arteriale, asa ca pacientii diagnosticati cu hipertensiune ar trebuie sa discute cu medicul inainte de a incerca un astfel de supliment alimentar.

  • Poate afecta evolutia sarcinii

Un studiu finlandez a constatat ca prin consumul unei cantitati mari de lemn-dulce in perioada sarcinii, creste riscul aparitiei problemelor de dezvoltare la fat. Prin urmare, femeile insarcinate ar trebui sa evite extractul de lemn-dulce.

  • Poate interactiona cu anumite medicamente

Evitati extractul de lemn-dulce daca luati diuretice, deoarece poate creste cantitatea de potasiu excretata de organism. Radacina de lemn-dulce poate interfera si cu medicamentele pentru tensiunea arteriala sau pentru ritmul cardiac.

De asemenea, ar trebui sa evitati suplimentele cu extract de lemn-dulce daca luati warfarina sau alte anticoagulante. In astfel de cazuri, acest extract poate scadea absorbtia warfarinei.

Extractul de lemn-dulce interactioneaza si cu terapia hormonala cu estrogen, pilulele contraceptive si corticosteroizii.

 

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/licorice-root

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323761

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-licorice-root

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-licorice-root-89727