Extract de coacaz negru – beneficii pentru sanatate si imunitate

Extract de coacaz negru – beneficii pentru sanatate si imunitate Extract de coacaz negru – beneficii pentru sanatate si imunitate

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

extract-de-coacaz-negru-beneficii-si-precautii

Ribes nigrum este un arbust ale carui fructe sunt apreciate pentru potentialul antioxidant, din acestea obtinandu-se un extract cu multiple proprietati benefice.

In acest articol, vom explora in detaliu beneficiile pentru sanatate ale popularului extract de coacaz negru. De asemenea, veti avea ocazia sa aflati si ce precautii este bine sa aveti in vedere cand folositi suplimente care contin extract din aceste fructe de padure.


Extract de coacaz negru – compusi benefici

Arbustul de coacaz negru, cunoscut si sub denumirea latineasca de Ribes nigrum, este originar din zonele mai temperate ale Europei de Nord si Asiei de Nord, utilizarile sale fiind mentionate inca din anii 1500.

Coacazele negre se numara printre fructele cu cel mai inalt potential antioxidant, fiind considerate eficiente in prevenirea anumitor afectiuni. Mai exact, sunt bogate in antocianine, o subclasa de polifenoli care le confera acestor fructe culoarea inchisa caracteristica si totodata ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism, reducand stresul oxidativ si deteriorarea celulelor. Astfel, extractul de coacaz negru are potentialul de a preveni imbatranirea prematura a pielii si formarea ridurilor, precum si de a reduce inflamatia si de a lupta impotriva anumitor boli cronice.

De asemenea, taninurile prezente in aceste fructe reprezinta un alt mijloc de combatere a radicalilor liberi, deoarece taninurile sunt, la randul lor, compusi care au o puternica actiune antioxidanta.

In plus, coacazele negre contin 250% din cantitatea zilnica recomandata (DZR) de vitamina C, un antioxidant care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ cauzat de reactiile chimice din organism. Vitamina C ajuta si la mentinerea sanatatii pielii, vaselor de sange, oaselor si cartilajelor, precum si la vindecarea leziunilor. 100 g de coacaze negre contin si 19% din DZR de potasiu, care este esential pentru echilibrarea fluidelor din organism si pentru functionarea adecvata a muschiului inimii.

Aceste fructe de padure sunt bogate si intr-un acid gras omega-6 numit acid gamma-linoleic (GLA), care poate stimula functia imunitara si ajuta la reducerea inflamatiei.

In mod interesant, in comparatie cu sucul obtinut prin presare, extractul de coacaz negru are un profil fitochimic mai dens si complex. Un studiu din 2017, care a efectuat o comparatie intre extractul optimizat si fructele proaspete de coacaze negre, a descoperit ca extractul de coacaz negru avea cu 31% mai multe antocianine monomerice, cu 19% mai multi compusi fenolici si o capacitate antioxidanta cu 10% mai mare decat cea a fructelor proaspete.

Ca urmare a structurii lor chimice insa, antocianinele din coacazele negre sunt sensibile la factorii externi si interactioneaza usor cu componentele alimentare. In plus, variabile precum oxidarea, lumina, oxigenul, temperatura si enzimele pot afecta rata de descompunere a antocianinelor. De aceea este necesara incapsularea antocianinelor cu diferite macromolecule (proteine, carbohidrati etc.), pentru ca acesti antioxidanti sa-si mentina proprietatile fizico-chimice, creandu-se astfel o bariera functionala intre antocianine si factorii externi ai mediului (lumina, apa, compusi reactivi, oxigen, caldura si enzime), ceea ce asigura eliberarea controlata a componentelor functionale dupa ce extractul de coacaz negru ajunge in organism.

Extract de coacaz negru – beneficii pentru sanatate

In continuare, ne vom concentra asupra beneficiilor pe care un extract de coacaz negru le poate aduce sanatatii.

  1. Stimularea imunitatii

Dupa cum am mai spus, extractul de coacaz negru este bogat in antioxidanti precum antocianinele si vitaminele C, A si E, care pot ajuta la stimularea sistemului imunitar, permitand organismului sa lupte mai eficient impotriva infectiilor si virusilor, dar si impotriva imbatranirii celulare.

  1. Reducerea inflamatiei

Datorita continutului de acid gamma-linoleic (GLA), extractul de coacaz negru poate contribui la reducerea inflamatiei, precum si la ameliorarea simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida. Unele studii au aratat ca acidul gamma-linoleic a ajutat la atenuarea durerilor si a rigiditatii articulatiilor in cazul persoanelor care sufereau de artrita.

  1. Mentinerea sanatatii ochilor

Prin continutul bogat in antocianine, un extract de coacaz negru poate fi util in tratarea glaucomului, una dintre principalele cauze ale orbirii. Antioxidantii respectivi intensifica circulatia sangelui la nivelul globului ocular si pot ajuta la incetinirea evolutiei glaucomului. Acidul gamma-linoleic, acidul linoleic si alti antioxidanti din aceste fructe pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor sindromului ochilor uscati si a oboselii oculare.

  1. Reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima

Extractul de coacaz negru poate ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii si la reducerea riscului de declansare a afectiunilor cardiace. Unele studii arata ca acesta poate ajuta la imbunatatirea nivelului de colesterol total si la reducerea trigliceridelor din sange.

  1. Sustinerea sanatatii digestive

Coacazele negre contin fibre solubile si insolubile, ambele fiind vitale pentru o digestie sanatoasa. Fibrele solubile incetinesc digestia, astfel incat intestinul sa poata absorbi mai multi nutrienti, iar fibrele insolubile favorizeaza tranzitul intestinal, prevenind constipatia si ajutand la mentinerea unei greutati corporale sanatoase. In plus, contribuie la prevenirea acumularii toxinelor si la reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon.

  1. Gestionarea diabetului

Fructele de coacaz negru are un nivel ridicat de mangan, un mineral important pentru controlul nivelului de zahar din sange. Manganul poate ajuta la secretia adecvata a insulinei si la reglarea zaharului din sange in cazul persoanelor cu diabet de tip 2.

  1. Reducerea riscului de cancer

Dupa cum spuneam, antioxidantii din extractul de coacaz negru contribuie la combaterea radicalilor liberi din organism, reducand inclusiv daunele celulare care alminteri ar putea cauza anumite tipuri de cancer. Antocianinele ar putea ajuta chiar si la incetinirea dezvoltarii cancerului hepatic.

  1. Mentinerea sanatatii psihice

Cercetarile au aratat ca substantele fitochimice din extract de coacaz negru joaca un rol important in sustinerea sanatatii mintale, polifenolii prezenti in aceste fructe avand actiune anxiolitica semnificativa. In special flavonoidele, componentele active ale coacazelor negre, par sa actioneze ca un agent tranchilizant natural. Aceste substante au efect benefic asupra starii de spirit si reduc nivelul cortizolului, asa-numitul hormon al stresului.

Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Centrul de Studii Neurostiintifice din Lyon a aratat ca extractul de coacaz negru poate creste nivelul endorfinelor si dopaminei, hormoni necesari pentru sanatatea creierului. Acest lucru ar putea explica si de ce consumul de coacaze negre este adesea asociat cu o ameliorare a starii de spirit.

  1. Gestionarea stresului

Stresul este adesea asociat cu aparitia unor dezechilibre hormonale in organism. Sub efectul stresului, corpul produce hormoni precum cortizolul, al carui nivel crescut timp indelungat poate cauza probleme de sanatate.

Cercetarile au aratat ca extractul de coacaz negru contine compusi care pot ajuta la reglarea hormonilor stresului. Un studiu publicat in „Journal of Ethnopharmacology” a demonstrat ca extractul de coacaz negru a redus semnificativ activitatea glandelor suprarenale, ceea ce, la randul sau, a diminuat nivelul cortizolului.

Desi sunt necesare mai multe studii pentru a confirma pe deplin aceste beneficii, utilizarea unui astfel de extract ar putea fi benefica pentru bunastarea psihica generala.

Extract de coacaz negru – utilizare

Beneficiile pentru sanatate ale unui extract de coacaz negru variaza in functie de doza administrata. Un studiu din 2016 a sugerat ca extractul de coacaz negru in cantitati aproximativ echivalente cu 100 g de coacaze negre a fost eficient in prevenirea glicemiei postprandiale, insulinemiei si secretiei de incretina (hormon metabolic care induce scaderea glicemiei). Un alt studiu, efectuat in 2017 in Noua Zeelanda, a dezvaluit ca un consum regulat de pulbere de coacaze negre (6 g/zi), timp de cel putin 7 zile, ar creste sensibilitatea la insulina, efect benefic pentru raspunsurile postprandiale ale pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 sau alte boli metabolice.

Extract de coacaz negru – precautii si interactiuni

La unele persoane extractul de coacaz negru poate afecta capacitatea de coagulare a sangelui. Studiile au aratat ca medicamentele care incetinesc coagularea sangelui (anticoagulantele/antiagregantele plachetare) interactioneaza moderat cu aceste suplimente.

Acest extract ar putea creste riscul de aparitie a vanatailor, precum si riscul de hemoragie in timpul si dupa o interventie chirurgicala. Prin urmare, nu trebuie administrat cu cel putin 2 saptamani inaintea unei interventii chirurgicale daca aveti tulburari de coagulare a sangelui. Si daca luati medicamente pentru fluidizarea sangelui, cum ar fi aspirina, tot ar trebui sa discutati cu medicul inainte de a incerca un extract de coacaz negru.

Fenotiazinele interactioneaza, de asemenea, cu extractul de coacaz negru. Administrate impreuna, acestea poate creste riscul de aparitie a convulsiilor la unele persoane.

Extractul de coacaz negru poate, de asemenea, sa scada tensiunea arteriala. Desi acest lucru este in general considerat un beneficiu pentru sanatate, poate provoca probleme daca aveti tensiune arteriala anormal de scazuta sau daca administrati medicamente pentru gestionarea tensiunii arteriale. Hipotensiunea arteriala poate cauza ameteli, lesin, respiratie rapida si vedere incetosata.

Cat despre femeile insarcinate sau care alapteaza, nu exista suficiente informatii pentru a sti daca extractul de coacaz negru este sigur, asa ca mai bine evitati utilizarea.

 

Surse:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1085/black-currant

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464622002171

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-currant

https://www.healthline.com/health/health-benefits-black-currant