Psoriazisul este o boala autoimuna in care organismul produce in exces celule ale pielii. Expunerea la razele UVB artificiale sau naturale poate ajuta la ameliorarea anumitor semne ale afectiunii, insa este nevoie de precautie maxima pentru a fi evitate arsurile solare.
In psoriazis, celulele pielii se acumuleaza excesiv pe suprafata pielii. Aceasta acumulare duce la formarea unor leziuni rosii groase si ridicate, care pot avea la suprafata scuame (sau “solzi”) de culoare argintie sau alba. Acestea pot provoca dureri sau prurit (mancarimi).
Psoriazisul nu poate fi vindecat, insa poate fi tinut sub control cu ajutorul medicamentelor, cum ar fi antiinflamatoarele si imunosupresoarele. De asemenea, persoanele cu psoriazis ar putea observa o oarecare imbunatatire a leziunilor specifice prin expunerea la razele ultraviolete ale soarelui, UVA si UVB.
Razele UVB sunt mai eficiente in ameliorarea semnelor de psoriazis, deoarece incetinesc ritmul de reinnoire celulara a pielii.
Dar acest lucru nu inseamna ca statul ore in sir la soare poate duce la vindecarea psoriazisului. Aceasta expunere poate avea si riscuri. Cel mai important lucru este sa luati intotdeauna masuri de precautie pentru a evita arsurile solare.
Ce este psoriazisul?
Daca nu ati fost deja diagnosticati cu psoriazis, ar trebui sa mergeti la medic daca dezvoltati leziuni scuamoase pe piele, unghii sau, mai rar, in jurul organelor genitale.
Psoriazisul provoaca pete de culoare roz sau rosie si scuame albe sau argintii. In cazul copiilor, leziunile apar, de regula, mai intai pe scalp. De asemenea, psoriazisul poate afecta si unghiile. In plus, pielea este uscata si crapata, aceasta manifestare fiind insotita de mancarime, durere si senzatie de arsura.
Expunerea la soare in caz de psoriazis – utila sau daunatoare?
Lumina soarelui poate ameliora, in multe cazuri, semnele de psoriazis, cel putin temporar. De exemplu, unii oameni care locuiesc in zonele cu clima calda si insorita observa ca leziunile lor dispar in timpul verii.
Razele UVB reprezinta motivul pentru care lumina soarelui este puternica. Lumina soarelui este compusa din lumina ultravioleta, formata din raze UVA si UVB. Razele UVB incetinesc ritmul rapid de reinnoire celulara care are loc in cazul persoanelor cu psoriazis.
Lumina ultravioleta este atat de benefica in ameliorarea semnelor de psoriazis incat este folosita in fototerapie. Daca nu locuiti intr-o zona insorita, puteti folosi diverse aparaturi care emit aceste raze vindecatoare. Desi UVB este lungimea de unda eficienta in ameliorarea leziunilor psoriazisului, razele UVA pot fi recomandate, de asemenea, insa numai in combinatie cu substante chimice naturale numite psoraleni. Aceste medicamente, aplicate local sau administrate pe cale orala, sensibilizeaza pielea la terapia UVA, crescand eficienta acestui tip de tratament.
De cat soare aveti nevoie?
Cel mai probabil, un weekend petrecut la plaja nu poate ameliora psoriazisul. Cu toate acestea, o expunere prea indelungata poate provoca arsuri solare si poate agrava leziunile psoriazisului.
De aceea, este recomandat sa cresteti treptat gradul de expunere la soare. In acest fel, pielea beneficiaza de expunerea la lumina ultravioleta si se adapteaza, in acelasi timp, gradual la efectele soarelui. Incepeti prin a sta la soare doar 10 minute intr-un interval al zilei in care soarele este puternic, cum ar fi la amiaza. Cresteti apoi treptat expunerea cu 30-60 de secunde pe zi.
Aplicati in tot acest timp crema cu protectie solara si purtati ochelari de soare pentru a va proteja de razele daunatoare care va pot imbatrani si va pot provoca arsuri.
Bonus: va imbunatati nivelul de vitamina D
Expunerea la lumina soarelui declanseaza capacitatea naturala a corpului de a produce vitamina D. Vitamina D reduce inflamatia in intregul corp si, impreuna cu expunerea la lumina, poate ajuta la ameliorarea leziunilor de psoriazis. Cu toate ca exista vitamina D in cateva alimente, cum ar fi laptele fortificat, carnea de ton si galbenusurile de ou, soarele ramane una dintre cele mai sigure surse.
Referinte:
https://www.dermatologyofboca.com/blog/psoriasis-and-the-sun-what-you-need-to-know
https://rheumatology.org/patient-blog/psoriasis-and-the-sun-helpful-or-harmful
https://www.healthline.com/health/psoriasis/benefits-and-risks-of-sunlight
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320231
Farmacistul Catena va recomanda:
-
Assista Crema cu Uree 15% X 50 ml
Assista Crema cu UREE 15% este un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata. Contine o combinatie…