Poate deveni daunator un obicei sanatos? Daca e in exces, cu siguranta! Avem numeroase dovezi ca exercitiile fizice regulate previn infectiile respiratorii, cum ar fi raceala, gripa si COVID-19. Cu toate acestea, activitatile sportive viguroase pot duce la aparitia acestor infectii respiratorii, prin declansarea unor modificari imunitare care cresc riscul, potrivit unui nou studiu.
Descoperirile vin in contextul in care in aceasta iarna se preconizeaza ca vom intra intr-o alta tripla epidemie, cu o crestere a cazurilor de COVID, gripa si infectii cu virus sincitial respirator (VSR).
Pentru intarirea imunitatii, farmacitii Catena recomanda suplimentul alimentar ImunoSuport Ultra de la Naturalis. Acesta contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic.
Prea putina miscare ne face rau, dar nici prea multa nu ne face bine
Studiile efectuate pana acum au demonstrat ca riscul de infectii respiratorii acute este mai mic in cazul persoanelor care fac exercitii fizice in mod regulat. Acestea sunt mai putin predispuse si la complicatiile severe care pot aparea din cauza infectiei cu coronavirus. Asadar, faptul ca lipsa activitatii fizice reprezinta un factor potentiator pentru riscul de infectii respiratorii nu este surprinzator. Ceea ce nu putem spune insa si de opusul acestei situatii. De curand, oamenii de stiinta au stabilit ca si excesul de activitate fizica, fie ca e foarte intensa, fie ca e de natura prelungita, poate creste susceptibilitatea de imbolnavire.
„Teoria sugereaza ca suprimarea pe termen scurt a sistemului imunitar in urma exercitiilor fizice intense duce la o crestere a susceptibilitatii la infectii, in special la cele ale cailor respiratorii superioare”, a declarat dr. Choukri Ben Mamoun, profesor la catedra de boli infectioase si patogeneza microbiana la Yale Institute for Global Health, din New Haven, Connecticut, SUA.
Cercetatorii au constatat o incidenta mai mare a infectiilor de tract respirator superior „atat in cazul persoanelor foarte bine antrenate, cat si in cazul celor sanatoase si neantrenate, in urma unei activitati fizice sporite in timpul unor competitii sau a unor programe de antrenament”.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de stiinta au analizat probe de sange, saliva si urina de la 11 pompieri inainte si la 10 minute dupa un exercitiu intens conceput pentru a imita lupta impotriva incendiilor de padure. Pompierii au facut drumetii pe un teren accidentat timp de 45 de minute, pe o vreme umeda, purtand pana la 44 de kilograme de echipamente speciale.
Dupa antrenament, subiectii au avut mai putine citokine proinflamatorii si ceramide si mai multe peptide antimicrobiene. Vorbim de niste modificari care indica o mai mare susceptibilitate la infectii, precizeaza cercetatorii. O analiza sistematica vine sa sustina constatarilor lor, avand la baza studii efectuate pe maratonisti, pompieri, soldati si jucatori de fotbal, care au relevat o crestere a simptomelor respiratorii dupa antrenamentele intense.
Un mecanism de adaptare care a luat-o razna
In timpul exercitiilor fizice intense, e posibil ca organismul sa reducainflamatia la nivelul cailor respiratorii pentru a ne ajuta sa respiram, sunt de parere autorii studiului. Cresterea numarului de peptide antimicrobiene gasite in probele de saliva ar putea fi modul in care organismul compenseaza functia imunitara diminuata.
Peptidele antimicrobiene fac parte din raspunsul imunitar, dar „de obicei, nu sunt foarte eficiente in cazul infectiilor virale. De aceea, putem fi mai expusi la infectii respiratorii”, a explicat autorul studiului, Ernesto Nakayasu, doctor in stiinte si cercetator la Pacific Northwest National Laboratory, un laborator al Departamentului de Energie al SUA din Richland, Washington.
Scaderea moleculelor proinflamatorii a avut o relatie inversa cu opiorfina, o molecula cu efect calmant si rol vasodilatator secretata in mod natural in saliva umana despre care se crede ca mareste fluxul sangvin si imbunatateste livrarea de oxigen catre muschi in timpul exercitiilor fizice. Acesta poate fi un mecanism de adaptare pentru a imbunatati schimbul de gaze, ca raspuns la o cerere mai mare de oxigen.
Ca in cazul multor mecanisme de adaptare, si acesta poate avea o consecinta nedorita. Mai putine molecule proinflamatorii in patrulare ne pot face mai vulnerabili la infectii. In plus, in timpul exercitiilor fizice intense, oamenii au tendinta de a respira pe gura, ocolind barierele nazale si permitand unui numar mai mare de microbi - inclusiv virusuri - sa patrunda si sa se depuna in caile respiratorii distale ale plamanilor.
Pentru a face fata mai usor provocarilor din sezonul rece, farmacistii Catena recomanda Naturalis ViroProtect Rapid +Quercetina. Acest supliment alimentar contine 9 ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele de slabire ale acestuia.
Moderatia trebuie sa fie cuvantul de ordine
Sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili exact cat timp si cat de intens trebuie sa fie efectuate exercitiile fizice pentru a declansa aceste modificari imunitare, a precizat Nakayasu.
Luand in considerare nivelurile de lactat (un indicator al metabolismului anaerob), pompierii din studiu au depasit capacitatea respiratorie aeroba a unei persoane obisnuite. Acest lucru sugereaza ca e posibil ca o persoana obisnuita care face exercitii fizice moderate sa nu se confrunte cu aceste schimbari.
„Exercitiile fizice moderate regulate sunt, in general, asociate cu rezultate mai bune in materie de sanatate [si] cu imbunatatirea functiei imunitare”, a subliniat dr. Mamoun. Celor care fac exercitii fizice la extrem, medicul le recomanda odihna si recuperarea corespunzatoare, care, spune acesta, sunt „esentiale pentru mentinerea unui sistem imunitar robust”.
Sursa: www.medscape.com