Zincul este un mineral esential care se gaseste in mod natural in organism. Nu se gaseste in cantitati mari, aproximativ 1/8 de lingurita. Totusi, este vital pentru functionarea sistemului imunitar, formarea tesuturilor, utilizarea carbohidratilor, metabolizarea vitaminei A, simtul mirosului, simtul gustului si activitatea a peste o suta de enzime vitale.
Ca nutrient, zincul este un mineral esential pe care toti oamenii trebuie sa-l obtina din alimentatie. Cu toate acestea, ca in cazul oricarui lucru, excesul de zinc poate provoca probleme. Intoxicatia cu zinc se poate produce lent si constant, pe o perioada lunga, sau poate aparea subit. Concluzia este una singura: excesul de zinc ii poate imbolnavi pe oameni.
Primele semne si simptome ale excesului de zinc implica adesea sistemul digestiv: diaree, dureri abdominale, greata, varsaturi si posibil sange in varsaturi. Zincul poate fi caustic si poate arde tractul gastrointestinal, asa ca primele manifestari ale excesului de zinc pot aparea imediat. Persoanele care exagereaza constant de-a lungul timpului cu administrarea de zinc pot avea probleme gastrointestinale, dar vor dezvolta treptat simptome cronice de anemie, sistem imunitar slabit si leziuni la nivelul nervilor.
Ce este zincul?
Zincul este un oligomineral care se gaseste in celulele din organism. Acest nutrient esential este vital pentru desfasurarea mai multor functii ale corpului, cum ar fi functia imunitara, vindecarea ranilor, sinteza ADN-ului si cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a tesuturilor. Zincul sustine, de asemenea, metabolismul, ajutand peste 300 de enzime din organism sa-si faca treaba corect, de la descompunerea alimentelor si pana la formarea proteinelor.
In plus, zincul poate ajuta la protejarea sanatatii pielii impotriva razelor ultraviolete daunatoare de la soare si la reducerea riscului de cancer de piele. Un nivel insuficient de zinc in organism poate afecta simtul gustului si pe cel al mirosului.
Doza recomandata de zinc
Recomandarile privind aportul zilnic de zinc sunt impartite pe grupe de varsta si categorii speciale, dupa cum urmeaza:
-
nou-nascuti (pana la 6 luni): 2 mg/zi;
-
bebelusi intre 7 si 12 luni: 3 mg/zi (cand laptele matern nu mai asigura un aport suficient si copiii hraniti la san au nevoie de un supliment de zinc);
-
copii intre 1 si 3 ani: 3 mg/zi;
-
copii intre 4 si 8 ani: 5 mg/zi;
-
copii intre 9 si 13 ani: 8 mg/zi;
-
adolescenti si barbati: 11-13 mg/zi (o cantitate mai mare decat in cazul femeilor, deoarece zincul este indispensabil activitatii normale a aparatului reproducator masculin);
-
adolescente (14-18 ani): 9 mg/zi;
-
femei peste 19 ani: 8 mg/zi;
-
in cazul gravidelor si femeilor care alapteaza, necesarul depaseste valorile recomandate pentru barbati (tinand cont si de rolul pe care il joaca zincul in cresterea si multiplicarea celulara): 9,5-13 mg/zi.
Exces de zinc – cauze
Autoritatile sanitare au stabilit nivelul superior tolerabil pentru zinc la 40 de miligrame (mg) pe zi pentru adultii sanatosi cu varsta de cel putin 19 ani. Nivelul superior tolerabil este cea mai mare cantitate zilnica recomandata a unui nutrient. In cazul celor mai multi oameni, riscul ca aceasta cantitate sa provoace efecte secundare negative este foarte mic.
Sursele alimentare bogate in zinc sunt carnea, pestele, fructele de mare si anumite cereale fortificate. Stridiile contin cea mai mare cantitate de zinc, cu pana la 291% din valoarea zilnica intr-o portie de 85 de grame.
Desi unele alimente pot furniza cantitati cu mult peste nivelul superior tolerabil, nu exista cazuri raportate de intoxicatie cu zinc din surse alimentare.
Cu toate acestea, excesul de zinc poate fi cauzat de suplimentele alimentare, inclusiv de multivitamine, sau de ingerarea accidentala a produselor de uz casnic care contin zinc. Cantitati mari de zinc se gasesc si in unele creme adezive pentru proteze dentare.
Cantitatile toxice de zinc pot fi absorbite si in alte moduri, inclusiv prin expunerea pielii si prin inhalarea unor substante care contin zinc. Expunerea periculoasa la zinc poate fi posibila in anumite locuri de munca industriale, cum ar fi prelucrarea metalelor.
Exces de zinc – semne, simptome si efecte asupra organismului
Intoxicatia cu zinc poate sa fie acuta, forma care provoaca efecte secundare pe termen scurt, sau cronica, forma care produce probleme pe termen lung.
Simptomele excesului acut de zinc apar la scurt timp dupa administrarea unei doze mari de zinc si pot fi sub forma de:
-
greata;
-
varsaturi;
-
dureri de stomac;
-
diaree;
-
dureri de cap.
Daca o persoana ia pe termen lung suplimente care contin niveluri ridicate de zinc poate dezvolta intoxicatie cronica, o problema care poate provoca urmatoarele efecte:
-
niveluri scazute de lipoproteine de inalta densitate sau colesterol HDL „bun”;
-
scaderea functiei imunitare;
-
deficit de cupru.
Oamenii care lucreaza in domeniul metalurgiei, cum ar fi sudorii, pot dezvolta o afectiune cunoscuta sub numele de febra de fum. Aceasta afectiune este acuta si de foarte scurta durata si apare atunci cand cineva inspira prea mult zinc prin praf sau vapori. De obicei, dureaza doar aproximativ 24-48 de ore si poate provoca urmatoarele semne si simptome:
-
frisoane;
-
transpiratie;
-
slabiciune;
-
febra;
-
dureri musculare;
-
durere in piept;
-
tuse;
-
probleme de respiratie.
Aceste simptome apar dupa cateva ore de la expunerea acuta. Desi aceasta afectiune este de obicei reversibila, medicii nu cunosc posibilele efecte pe termen lung ale inhalarii zincului din praf sau fum.
Expertii nu au descoperit o legatura intre aportul ridicat de zinc si cancer. Cu toate acestea, excesul de zinc de lunga durata poate suprima sistemul imunitar, crescand riscul de afectiuni.
Exces de zinc – remedii
Intoxicatia cu zinc poate pune viata in pericol. Este important sa solicitati imediat ajutor medical.
In multe cazuri, medicamentele pot ajuta la gestionarea simptomelor si la reducerea cantitatii de zinc pe care organismul o absoarbe. De exemplu, pentru a impiedica absorbtia zincului prin stomac, medicul poate prescrie blocante ale receptorilor H2 sau inhibitori ai pompei de protoni, pentru a reduce productia de acid din stomac.
Daca o persoana a inghitit accidental articole care contin zinc, poate avea nevoie de o interventie chirurgicala prin care medicul elimina acele fragmente.
Medicamentele sunt, de asemenea, folosite pentru a trata efectele secundare fizice ale excesului de zinc. De exemplu, medicii pot trata intoxicatia cu zinc cu antiemetice pentru a opri varsaturile si greata.
Daca excesul de zinc a fost cauzat de inhalarea substantelor care contin acest mineral, medicii pot administra medicamente pentru a reduce simptomele asemanatoare gripei si pentru a mentine caile respiratorii deschise.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/zinc-overdose-symptoms
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326760
https://www.eatingwell.com/can-you-consume-too-much-zinc-8661837
https://www.singlecare.com/conditions/too-much-zinc-symptoms