Examenul de urina si intelegerea lui: Urina inchisa la culoare

Examenul de urina si intelegerea lui: Urina inchisa la culoare Examenul de urina si intelegerea lui: Urina inchisa la culoare

Ultima actualizare: 29 martie 2023

urina-inchisa-la-culoare

Urina inchisa la culoare poate fi rezultatul unei simple schimbari in alimentatie sau un efect secundar in urma administrarii anumitor medicamente. Cu toate acestea, deshidratarea, unele boli si infectii pot sta la baza urinei intunecate. In acest caz, modificarile pot fi privite ca un simptom care ajuta la diagnosticarea unei probleme mai importante, fiind chiar benefice pentru a aduce cauza in atentia specialistului care poate, astfel, recomanda, tratamentul adecvat. In functie de raspunsurile primite, medicul poate solicita analize suplimentare, precum un sumar de urina, teste de sange sau o ecografie.

Pentru a combate eficient infectiile urinare sau alte probleme de sanatate care apar la nivelul tractului urinar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis UroSuport Forte. Acest supliment este un produs natural care contine o formula complexa pe baza de substante active, utile pentru a calma disconfortul urinar si pentru a favoriza eliminarea bacteriilor. UroSuport Forte are in compozitie extract de merisor, extract de hibiscus, albastru de metilen si D – manoza.


Informatii despre culoarea normala a urinei

Urina este produsa in rinichi. Lichidele sau alimentele consumate trec din sistemul digestiv, in sistemul circulator si in rinichi, unde sunt filtrate. Rinichii elimina, apoi, deseurile si lichidul suplimentar prin urina.

Culoarea normala a urinei este galben pai. Se datoreaza urobilinei (urocromului) si bilirubinei – substante pigmentate eliminate odata cu reziduurile metabolice ale organismului si substantele toxice din organism.

Urina transparenta, sau incolora, apare la eliminarea unei cantitati mari de apa din organism. Este produsa, in mod normal, in urma unui consum crescut de lichide sau a ingerarii unei cantitati mari de apa, intr-un interval scurt de timp. De fapt, acesta reprezinta un mecanism normal de echilibrare a lichidelor din organism, fara a indica prezenta vreunei afectiuni specifice aparatului urinar.

Urina de culoare galben deschis semnifica un consum zilnic normal de lichide, variatiile acesteia reflectand starea de hidratare a organismului.

Pentru a mentine sanatatea aparatului urinar si a cailor urinare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Urinal Akut. Acesta este un supliment alimentar care contine trei elemente active si care protejeaza eficient organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi. De asemenea, acest produs contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si a vezicii urinare.

Urina inchisa la culoare – cauze

Urina inchisa la culoare poate avea cauze diverse. In unele situatii, culoarea anormala poate fi temporara, survenind in urma unor modificari in alimentatie, administrarii de medicamente sau a deshidratarii.

In continuare, sunt prezentate cateva schimbari in culoarea urinei si cauzele care s-ar putea ascunde in spatele acestor anomalii:

Urina de culoare rosiatica sau roz

Alimente. Sfecla, murele, si rubarba, sau alte alimente viu colorate pot provoca urina roz, rosie sau maro deschis.

Medicamente.  Antibioticele din clasa rifamicinelor, antispeticele si analgezicele pentru tractul urinar, medicamente pentru constipatie care contin senna.

Urina de culoare portocalie

Medicamente. Administrarea de antibiotice, laxative, antiinflamatoare si medicamente citotoxice.

Vitamine. Unele vitamine, cum ar fi A si B-12.

Deshidratare.

Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea si buna functionare a aparatului urinar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ON Urigood 550 mg. Acesta este un supliment alimentar care are in alcatuire trei componente active, ce sustin functia excretorie a rinichilor: vitamina C, merisor canadian si radacina de patrunjel. De asemenea, este un produs care contribuie la formarea normala a colagenului si la metabolismul energetic normal.

Urina de culoare albastra sau verde

Coloranti. Colorantii din anumite alimente sau suplimente alimentare, cei utilizati in testarea rinichilor.

Medicamente. Administrarea de medicamente cu albastru de metilen, medicamente sedativ-hipnotice pentru inducerea anesteziei generale, medicamente contra depresiei,  durerilor si simptomelor de artrita.

Urina de culoare maro inchis

Alimente. Consumul de fasole fava, rubarba sau aloe.

Medicamente. Administrarea de medicamente contra malariei, antibiotice, laxative sau relaxante musculare, suplimente pe baza de fier, medicamente pentru reducerea colesterolului.

Exercitiu extrem. O leziune musculara cauzata de exercitii intense, care poate duce la leziuni renale.

Pentru a va ajuta sa calmati iritatiile de la nivelul tractului urinar si senzatiile neplacute care apar la urinare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Capsule Biomicin Urinar FARES. Acesta este un produs care combate eficient microorganismele potential patogene de la nivelul tractului genito – urinar, atat in cazul barbatilor cat si al femeilor. Durata unei cure cu aceste capsule este de aproximativ 10 – 15 zile.

Boli asociate cu urina inchisa la culoare

Sange in urina:

  • Infectii ale rinichilor ori vezicii urinare sau boli maligne;
  • Leziuni interne;
  • Unele boli cu transmitere sexuala;
  • Virusuri;
  • Menstruatie;
  • Inflamatie a prostatei, vezicii urinare sau rinichilor.

Hepatita:

In hepatita A, B si C, acumularea unei substante portocalii-galbene, numite bilirubina, in sange si urina poate duce la urina inchisa la culoare (maro).

Daca hepatita se afla in spatele urinei maro, este posibil sa aveti si simptome precum:

  • Febra;
  • Oboseala;
  • Pierderea poftei de mancare;
  • Greata, varsaturi;
  • Dureri de burta;
  • Miscari intestinale de culoarea argilei;
  • Dureri articulare;
  • Pielea sau ochii galbeni.

Ciroza:

Reprezinta cicatricile de pe ficat care se formeaza dupa ce ati trait ani de zile cu hepatita sau alte tipuri de boli hepatice.

Ciroza in stadiu avansat poate provoca urina inchisa la culoare, precum si:

  • Dificultati de concentrare;
  • Probleme cu somnul;
  • Memorie slaba;
  • Retentie de apa in abdomen sau picioare;
  • Pielea sau ochii galbeni;
  • Slabiciune musculara.

Boala renala:

Insuficienta renala are simptome precum:

  • Umflarea fetei, in jurul ochilor si a mainilor si picioarelor;
  • Mai putina nevoie de a urina sau scaderea cantitatii de urina/24 de ore;
  • Senzatie de oboseala.

Anemie:

Anemia hemolitica distruge celulele rosii din sange, transformand urina intr-o culoare inchisa. Poate fi transmisa ereditar sau dezvoltata in urma altei afectiuni, precum tulburarile autoimune, cum ar fi lupusul si artrita reumatoida, sau colita ulcerativa.

Anemia hemolitica mai poate provoca simptome cum ar fi:

  • Piele anormal de palida;
  • Pielea sau ochii galbeni;
  • Febra;
  • Slabiciune;
  • Ameteli;
  • Confuzie;
  • Dificultati in efectuarea activitatilor fizice;
  • Tahicardie (ritm cardiac mai rapid).

Boala transmisa de capuse:

Unele capuse poarta o bacterie care provoaca o infectie grava, numita babesioza. Unul dintre simptome este urina inchisa la culoare.

Alte simptome includ:

  • Febra sau simptome asemanatoare gripei;
  • Dureri de cap sau dureri musculare;
  • Greata;
  • Dureri de stomac.

Melanomul:

Desi mai rar, poate provoca scurgerea pigmentului pielii in fluxul sanguin, determinand urina inchisa la culoare. Modificarile alunitelor sunt semne mai frecvente ale melanomului, astfel ca este necesara vizita la medic pentru orice anomalii ale pielii care cresc sau se modifica rapid si nu dispar.

Rabdomioliza:

Cauzata de exercitiul fizic intens care determina spargerea celulelor musculare si scurgerea lor in fluxul sanguin.

Pe  langa urina maro, simptome asociate rabdomiolizei sunt:

  • Durere musculara;
  • Slabiciune musculara;
  • Leziuni grave ale rinichilor.

Urina inchisa la culoare la copii

La copii, culoarea galben-inchis, asemanatoare mierii, poate semnala o concentrare a urinei pe baza unei deshidratari.

Urina inchisa la culoare, slab-portocalie, poate fi cauzata de blocarea unui canalicul biliar, ingestiei unor coloranti alimentari, excretiei in cantitati mari a vitaminelor din complexul B  sau administrarii siropurilor cu efect antiinflamator, analgezic si antipiretic.

Culoarea galben-inchis spre brun reprezinta o deshidratare severa, obstructia cailor biliare prin impiedicarea eliminarii pigmentilor biliari pe cale fecala), hepatita, rabdomioliza, sindromul Gilbert (afectiune hepatica).

Urina inchisa la culoare, bruna, insotita de diaree, poate semnala o infectie enterovirala. Daca tabloul simptomatic este insotit si de febra, copilul poate fi suspectat de hepatita A.

Unele boli de rinichi, precum o infectie renala numita glomerulonefrita post-streptococica poate transforma urina intr-o culoare rosiatica-maronie. Aceasta infectie are loc dupa infectia cu streptococ in gat si, cel mai adesea, la copii.

Urina inchisa la culoare, roz, se poate datora bacteriei nepatogene Serratia marcescens. Tratamentele cu antibiotice sau prezenta cristalelor de urati in urina ( „sindromul scutecului roz”) determina urina roz la copii.

Urina inchisa la culoare, albastra, poate fi data de si de hipercalcemia familiala („sindromul scutecului albastru”), caracterizata prin degradarea intestinala incompleta a aminoacidului triptofan.

Urina foarte inchisa la culoare, spre negru chiar, poate anunta o intoxicatie cu fenoli sau cupru, sau se poate datora eliminarii in cantitati mari a melaninei (pigmentul care da culoare pielii) in cazul melanoamelor.

Urina cu tenta rosie poate contine sange, culoarea rosie fiind data de prezenta globulelor rosii (hematurie). Leziunile fizice, inflamatiile sau infectiile ale tractului urinar, expunerea la substante toxice, unele boli ereditare sau anomalii ale sistemului imunitar pot conduce la prezenta sangelui in urina.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urine-color/symptoms-causes/syc-20367333

https://www.healthline.com/health/dark-urine#causes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324469#food-drink-or-medication

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/brown-urine-causes

https://www.verywellhealth.com/dark-urine-symptoms-6362116