De cele mai multe ori, urina pare sa aiba o culoare normala cu ochiul liber. Dar, atunci cand este verificata la microscop, ea poate contine un numar mare de eritrocite. In unele cazuri, urina este roz, rosie sau de culoarea ceaiului, situatii in care poate fi observata fara microscop. Prezenta eritrocitelor in urina se mai numeste hematurie si implica evidentierea urmelor de sange in urina, pe baza analizelor de laborator.
Eritrocite in urina – generalitati
Eritrocitele, denumite si globulele rosii, hematii sau celule sanguine rosii, sunt celule specializate din sange responsabile pentru transportul oxigenului si a dioxidului de carbon in organism.
Exista doua tipuri de hematurie:
1. Hematurie macroscopica (sange brut in urina), cand sangele este vizibil in urina.
2. Hematurie microscopica ( sange invizibil, >3 hematii/camp), cand hematiile pot fi vazute doar sub microscop, fiind necesare teste de laborator pentru detectarea eritrocitelor.
In mod normal, eritrocitele nu au ce cauta in urina, prezenta lor fiind, de obicei, un semnal de alarma in ceea ce priveste starea de sanatate, precum o infectie sau iritare a tesuturilor din tractul urinar.
Sangele din urina poate proveni de la rinichi, care produc urina. De asemenea, poate proveni din alte parti ale tractului urinar, cum ar fi:
-
Uretere (reprezinta structuri tubulare care se intind de la rinichi pana la vezica urinara, cu rolul de a trasporta urina produsa de rinich catre vezica);
-
Vezica urinara (care stocheaza urina);
-
Uretra (tubul care porneste de la vezica urinara si se deschide la exteriorul corpului avand rolul de a elimina urina din organism).
Un episod izolat de eritrocite in urina, mai ales daca este asimptomatic, nu ar trebui sa ingrijoreze sau sa necesite tratament. Acest lucru, insa, il poate hotari doar medicul specialist.
De exemplu, prezenta unor simptome sugestive de infectie urinara implica asistenta medicala urgenta, in scopul recoltarii probelor urinare - sumar de urina, urocultura – pentru stabilirea diagnosticului si scurtarea timpului necesar pana la administrarea tratamentului.
Pentru a combate eficient infectiile urinare sau alte probleme de sanatate care apar la nivelul tractului urinar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis UroSuport Forte. Acest supliment este un produs natural care contine o formula complexa pe baza de substante active, utile pentru a calma disconfortul urinar si pentru a favoriza eliminarea bacteriilor. UroSuport Forte are in compozitie extract de merisor, extract de hibiscus, albastru de metilen si D – manoza.
Eritrocite in urina – cauze
Eritrocite in urina apar cand rinichii si alte parti ale tractului urinar permit celulelor sanguine sa patrunda in urina.
Cauzele aparitiei de eritrocite in urina includ:
-
Traumatisme renale. O leziune/lovitura a rinichilor ca si consecinta a accidentarii in timpul practicarii unui sport sau a unui accident;
-
Prostata marita. Prostata se mareste adesea, pe masura ce barbatii trec de varsta de 50 de ani, comprimand uretra si blocand partial fluxul de urina;
-
Efort fizic in exces. Cauzeaza traumatisme ale vezicii urinare, deshidratare sau probleme ale celulelor rosii.
Unele medicamente pot provoca, de asemenea, prezenta eritrocitelor in urina. Exemplele includ:
-
diluanti de sange;
-
acid acetilsalicilic;
-
antiinflamatoare nesteroidiene;
-
antibiotice.
Inainte de a da o proba de urina, asigurati-va ca informati medicul despre toate medicamentele luate, inclusiv cele fara prescriptie medicala (OTC).
Alte cauze:
-
varsta inaintata, peste 50 de ani;
-
fumatul;
-
intrarea in contact cu anumite substante chimice industriale.
Eritrocite in urina – factori de risc
Factorii de risc care favorizeaza dezvoltarea de eritrocite in urina includ:
-
hiperplazie benigna de prostata sau o prostata marita;
-
adenocarcinom de prostata;
-
calculi, sau pietre ale tractului urinar;
-
anumite medicamente, inclusiv diluanti ai sangelui, antibiotice, acid acetilsalicilic sau alte analgezice ;
-
exercitiile extenuante, cum ar fi alergarea pe distante lungi (hematuria atletului);
-
infectie bacteriana sau infectie virala dezvoltate recent, cum ar fi cea cu streptococ sau hepatita;
-
boala a sistemului renal, numita glomerulonefrita.
Hematuria macroscopica (sange brut in urina, vizibil cu ochiul liber) face ca urina sa arate roz, rosie sau maro. Desi diferenta de culoare poate fi ingrijoratoare, este suficienta o cantitate mica de sange in urina pentru a provoca modificarea culorii. In cele mai multe cazuri, hematuria bruta nu provoaca durere sau alte simptome. Cu toate acestea, este posibil sa existe durere la nivelul vezicii urinare sau de spate daca exista cheaguri de sange in urina. Cheagurile de sange pot provoca dureri in timpul urinarii sau provoca disconfort prin blocarea fluxului de urina.
Hematuria microscopica nu schimba culoarea urinei si, de obicei, nu prezinta simptome.
Pentru a induce acidifierea metabolica a urinei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Struviren. Acesta este un supliemnt alimentar care protejeaza tractul urinar impotriva infectiilor cu bacterii dependente de uree, avand la baza L – metionina (unul dintre aminoacizii esentiali, imposibil de sintetizat d ecatre organism). De asemenea, acest produs potenteaza efectul anumitor antibiotice in caz de infectie urinara.
Boli asociate prezentei de eritrocite in urina
Unele dintre bolile asociate prezentei de eritrocite in urina pot fi acute, ceea ce inseamna ca sunt conditii temporare, care dureaza doar pentru o perioada scurta de timp. Acestea includ:
-
Infectii. O infectie a tractului urinar, vezicii urinare, rinichilor sau prostatei poate provoca inflamatii si iritatii care duc la producerea de eritrocite in urina.
-
Activitatea sexuala. Activitatea sexuala recenta poate determina iritarea tesuturilor din jurul tractului urinar.
-
Exercitii fizice solicitante. Activitatea intensa poate inflama, de asemenea, tesuturile tractului urinar, ducand, totodata, la hematurie bruta prin cauzarea unor traumatisme ale vezicii urinare, deshidratare ori probleme ale celulelor rosii.
-
Pietre la rinichi sau vezica urinara. Uneori, mineralele din urina se pot cristaliza si pot provoca pietre care adera la peretii rinichilor sau vezicii urinare. Ele nu vor provoca durere decat daca se desprind si trec prin tractul urinar, ceea ce este foarte dureros. Iritarea pietrelor poate provoca eritrocite in urina, fie in cantitati microscopice, fie in cantitati mari.
Unele afectiuni cronice (pe termen lung) pot provoca hematurie. Acestea includ:
-
Hemofilie. O tulburare de sangerare care face mai dificila coagularea sangelui, ceea ce duce la sangerare usoara.
-
Boala polichistica renala. Este o conditie medicala care implica chisturi dezvoltate pe rinichi.
-
Boala celulelor secera (siclemie/ afectiune ereditara). Aceasta anemie cu celule in secera provoaca eritrocite cu forma neregulata.
-
Sindromul Alport, este o alta afectiune ereditara care afecteaza membranele de filtrare din glomerulii renali.
-
Hepatita virala. Infectiile virale pot inflama ficatul, provocand sange/ eritrocite in urina.
-
Carcinom urotelial, carcinom renal sau afectiune tumorala la nivelul prostatei. Pot provoca, uneori, eritrocite in urina.
Eritrocite in urina – diagnostic
Diagnosticarea hematuriei (eritrocite in urina) presupune o anamneza (istoric medical) si examinarea fizica a pacientului (care ar putea include o examinare pelvina sau un examen rectal digital).
Alte teste pot include:
-
Analiza urinei: prin proba de urina.
-
Urocultura: prin cultivarea si analiza probelor de urina, se verifica prezenta unei infectii.
-
Citologie urinara: proba de urina prin care verifica daca exista celule anormale ale vezicii urinare.
-
Cistoscopia: un test care utilizeaza un dispozitiv numit cistoscop pentru a se examina direct tractul urinar.
-
Ultrasunete: un test care utilizeaza unde cu ultrasunete pentru a examina rinichii,
-
ureterele si vezica urinara.
-
Tomografia computerizata (CT): o procedura computerizata de imagistica cu raze X ce creeaza imagini in sectiune transversala ale abdomenului si pelvisului.
-
Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN): o tehnica a imagisticii medicale care utilizeaza campul magnetic puternic, undele radio si un computer pentru a produce imagini ale organelor si structurilor corpului.
Eritrocite in urina – tratament
Terapia in hematurie depinde de cauza eritrocitelor in urina. Cea mai buna optiune de tratament va fi determinata cu ajutorul informatiilor colectate din istoricul medical, examenul fizic si rezultatele testelor.
De exemplu, pentru hematuria cauzata de infectia de tract urinar, tratamentul obisnuit consta in utilizarea antibioticelor, care vor actiona prin combaterea bacteriilor responsabile de producerea infectiei, stopand, in acest mod, si hematuria.
Daca nu se poate identifica o cauza in timpul unei prime evaluari, pot fi recomandate testarea urinei si monitorizarea tensiunii arteriale la fiecare 3 pana la 6 luni, mai ales daca exista factori de risc pentru carcinom urotelial. Acestia includ varsta de 50 ani sau mai mult, fumatul si intrarea in contact cu anumite substante chimice industriale.
Surse:
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/hematuria-blood-urine
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15234-hematuria
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blood-in-urine/symptoms-causes/syc-20353432
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blood-in-urine/diagnosis-treatment/drc-20353436
https://www.healthline.com/health/rbc-in-urine#next-steps
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hematuria-blood-in-the-urine
https://www.webmd.com/digestive-disorders/blood-in-urine-causes