Eventratie: ce este si cum se trateaza

Eventratie: ce este si cum se trateaza Eventratie: ce este si cum se trateaza

Ultima actualizare: 29 mai 2024

eventratie

Eventratia, care poarta si denumirea de hernie incizionala, reprezinta o proeminenta de tesut abdominal sau al unor parti de organe care ies printr-un punct slab al peretelui abdominal. Eventratia apare de obicei de-a lungul sau aproape de cicatricile chirurgicale de pe abdomen.

Un articol din 2020 noteaza ca eventratia se poate dezvolta la saptamani, luni sau chiar ani dupa o operatie abdominala. De regula, pacientii observa un nodul aproape de o cicatrice abdominala, mai ales cand tusesc sau isi incordeaza abdomenul.

Cele mai multe eventratii nu sunt grave. Cu toate acestea, ele pot deveni mai mari in timp, ceea ce poate afecta respiratia si miscarea normala. In plus, eventratiile mari pot fi mai dificil de operat decat cele mai mici.

De obicei, eventratia se trateaza prin interventie chirurgicala. Daca hernia incizionala este mica, riscul sa provoace probleme si complicatii este redus si nevoia de interventie chirurgicala este aproape inexistenta.

In cazuri rare, eventratia poate intrerupe alimentarea cu sange la nivelul tesutului abdominal proeminent. Aceasta este o urgenta medicala, iar pacientii au nevoie de tratament imediat.


Ce este eventratia?

Eventratia (hernia incizionala) este o umflatura care se formeaza atunci cand tesuturile sau organele ies prin peretele abdominal. Poate aparea cand incizia chirurgicala slabeste muschii abdominali, care in mod normal protejeaza si sustin organele abdominale. Eventratia este o complicatie frecvent asociata cu interventia chirurgicala abdominala.

Unele eventratii provoaca dureri, in timp ce altele sunt asimptomatice. Herniile strangulate pot fi extrem de dureroase si necesita asistenta medicala imediata. Sunt rare, apar in mai putin de 5% dintre toate cazurile de eventratie.

Exista o serie de modalitati de a gestiona medical o eventratie. Cu toate acestea, singurul remediu absolut este interventia chirurgicala pentru refacerea peretelui abdominal.

Semne si simptome

Cel mai vizibil simptom al unei eventratii este o umflatura care apare langa locul inciziei. Aceasta proeminenta devine mai vizibila cand pacientul isi incordeaza muschii, cum se intampla atunci cand se ridica de pe scaun, ridica obiecte sau tuseste.

Pe langa o umflatura vizibila, eventratia poate provoca si:

  • greata si varsaturi;
  • febra;
  • arsuri sau dureri in apropierea herniei;
  • batai ale inimii mai rapide decat de obicei;
  • constipatie;
  • diaree;
  • scaun subtire, ingust;
  • dureri si disconfort abdominal, in special in jurul herniei.

eventratie-simptome

Desi eventratia apare de obicei dupa 3-6 luni dupa operatie, ea se poate dezvolta si inainte sau dupa acest interval de timp.

Cauze si factori de risc

Uneori, muschii sectionati in timpul unei interventii chirurgicale abdominale s-ar putea sa nu se vindece complet si in acel tesut slabit se poate crea un orificiu. Incizia este cea mai slaba si cea mai predispusa la hernie in perioada in care inca se vindeca.

Dupa un timp, structurile de dedesubt pot patrunde prin golul muscular pana in punctul in care pot fi simtite sub piele. In cazurile severe de eventratie, prin orificiu se pot deplasa portiuni de organe, insa acest lucru este mult mai putin frecvent.

Eventratiile pot fi de la foarte mici la foarte mari, in functie de dimensiunea inciziei chirurgicale, de cat de bine se vindeca muschii si de cat timp a aparut hernia.

Factori de risc

Factorii de risc pentru eventratie sunt:

  • antecedentele de interventii chirurgicale abdominale multiple;
  • acumularea de greutate semnificativa dupa operatia abdominala;
  • anemia;
  • hipoproteinemia;
  • malnutritia;
  • imunosupresia;
  • varsta inaintata;
  • sexul masculin;
  • diabetul.

eventratie-cauze

Diagnostic

In multe cazuri, eventratia poate sa apara si sa dispara, aceasta forma purtand denumirea de hernie reductibila. Hernia poate fi vizibila doar in timpul activitatilor care cresc presiunea la nivelul abdomenului, cum ar fi tusea, stranutul, efortul in timpul miscarilor intestinale sau ridicarea unui obiect greu.

Medicul poate diagnostica hernia printr-un examen fizic, care de obicei nu necesita teste de diagnosticare.

Tratament

Tratamentul pentru eventratie poate varia in functie de fiecare caz in parte. Atunci cand aleg tratamentul potrivit, medicii iau in considerare starea generala de sanatate, localizarea si severitatea herniei si nivelul de activitate fizica ale individului.

De asemenea, daca eventratia a afectat vreo interventie chirurgicala abdominala anterioara, chirurgul poate fi nevoit sa se ocupe de interventia chirurgicala initiala inainte de a trata hernia.

Daca eventratia este mica, nu provoaca probleme si nu exista riscul de complicatii, este posibil ca pacientul sa nu aiba nevoie de interventie chirurgicala. El poate folosi un corset in jurul abdomenului pentru a sprijini peretele abdominal.

Daca pacientul dezvolta o eventratie dupa cateva saptamani de la interventia chirurgicala abdominala, medicul poate decide sa-i lase timp peretelui abdominal sa se vindece si sa se recupereze.

Cu toate acestea, daca o persoana are nevoie de tratament chirurgical, exista doua tipuri de interventii chirurgicale la care poate fi supusa:

  • Chirurgie deschisa

Chirurgul realizeaza o incizie la nivelul abdomenului pentru a impinge tesutul proeminent inapoi in abdomen. In plus, poate aseza o plasa peste zona slabita, pentru a intari peretele abdominal, ceea ce reduce riscul reaparitiei eventratiei.

eventratie-tratament

  • Chirurgie laparoscopica (operatie prin gaura cheii)

In timpul acestei proceduri, chirurgul efectueaza mai multe taieturi mici in abdomen si introduce un tub mic care are o camera atasata la capatul acestuia. In acest fel, specialistul poate sa observe interiorul abdomenului si sa efectueze interventii chirurgicale fara a face taieturi la nivelul acestuia.

Dupa repararea herniei si refacerea peretelui abdominal, medicul poate atasa si o plasa in peretele abdominal, pentru a-l intari.

  • Recuperare

Dupa operatie, pacientii vor trebui sa ia anumite masuri de precautie pentru a permite peretelui abdominal sa se vindece.

Potrivit unui articol din 2020, pacientii care au suferit o interventie chirurgicala laparoscopica ar putea fi nevoiti sa evite ridicarea obiectelor grele sau activitatea fizica intensa timp de 6 saptamani dupa operatie.

In schimb, daca au suferit o interventie chirurgicala deschisa, ar putea fi necesar sa evite ridicarile sau activitatile intense timp de 3 luni dupa operatie.

In timp ce se recupereaza dupa o eventratie, pacientii ar trebui:

  • sa evite ridicarea greutatilor, exercitiile fizice intense sau orice activitate care incordeaza abdomenul;
  • sa renunte la fumat, daca este cazul, deoarece acest lucru poate incetini vindecarea;
  • sa scape de kilogramele in plus, daca este cazul, deoarece acest lucru poate ajuta la reducerea presiunii asupra peretelui abdominal;
  • sa tina sub control eventualele afectiuni existente, cum ar fi diabetul.

Complicatii

Cele mai grave complicatii ale eventratiei sunt obstructia intestinala si strangularea. Hernia strangulata poate provoca moartea tesuturilor din intestin. Aceasta afectiune poate pune viata in pericol daca nu este tratata imediat. De asemenea, exista riscul ca herniile sa se rupa, dar acest lucru este extrem de rar.

Herniile mici care nu sunt tratate tind sa devina treptat mai mari. Daca o hernie devine prea mare, poate provoca umflaturi si dureri in abdomen si in cele din urma devine ireductibila. Pacientii vor observa, cel mai probabil, acest lucru deoarece provoaca de obicei un disconfort semnificativ.

eventratie-complicatii

In cazul in care o eventratie, indiferent de dimensiune, provoaca durere sau disconfort semnificativ sau are un efect negativ asupra calitatii vietii, pacientul trebuie sa contacteze imediat furnizorul de asistenta medicala. Complicatiile pot pune viata in pericol, motiv pentru care simptomele neobisnuite trebuie analizate pentru orice eventualitate.

Metode de prevenire

Pentru a preveni o eventratie dupa o interventie chirurgicala abdominala:

  • urmati toate instructiunile oferite de chirurg;
  • evitati ridicarea greutatilor sau orice activitate care incordeaza muschii abdominali in primele cateva luni dupa operatie;
  • mentineti o greutate corporala sanatoasa;
  • gestionati orice afectiune existenta, cum ar fi diabetul, pentru a favoriza vindecarea leziunilor.

In unele cazuri, pacientul poate fi nevoit sa poarte un corset dupa o interventie chirurgicala abdominala. Acest lucru ajuta la sustinerea peretelui abdominal, dar nu exista dovezi clare ca acest lucru va preveni o eventratie.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/incisional-hernia

https://www.healthline.com/health/incisional-hernia

https://www.verywellhealth.com/what-is-incisional-hernia-3157228