Etapele bolii Alzheimer: la ce sa va asteptati pe masura ce boala progreseaza

Etapele bolii Alzheimer: la ce sa va asteptati pe masura ce boala progreseaza Etapele bolii Alzheimer: la ce sa va asteptati pe masura ce boala progreseaza

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2024

Invatarea despre modelele cu 3 etape si 7 etape ale Alzheimerului va poate ajuta sa intelegeti progresia simptomelor, sa faceti planuri pentru ingrijire adecvata si sa va pregatiti mai bine pentru viitor.


Care sunt etapele bolii Alzheimer?

Boala Alzheimer urmeaza o progresie treptata prin diferite etape, agravandu-se pe parcursul mai multor ani sau decenii. Desi o perioada de timp indelungata poate oferi putina alinare dupa un diagnostic de Alzheimer, intelegerea etapelor diferite ale bolii va permite sa urmariti progresia simptomelor si sa planificati ingrijirea corespunzatoare.

Cand examinati etapele diferite, este important sa va amintiti ca fiecare persoana cu Alzheimer progreseaza diferit si exista pasi pe care ii puteti face pentru a incetini aparitia simptomelor la fiecare etapa. Mai mult, fazele cognitive, fizice si functionale se suprapun adesea, durata fiecarei etape variaza de la un pacient la altul, si nu toata lumea experimenteaza toate simptomele. Exista, de asemenea, medicamente noi si alte tratamente care pot ajuta la incetinirea sau reducerea ritmului de declin cognitiv si la prelungirea calitatii vietii.

Doua modele utilizate frecvent pentru progresia Alzheimerului sunt modelul cu 7 etape si modelul cu 3 etape. Oricare dintre ele poate oferi o harta utila atat pentru persoanele cu aceasta boala, cat si pentru ingrijitorii lor.

Modelul cu 3 etape al bolii Alzheimer va poate oferi o intelegere generala a modului in care progreseaza afectiunea. Modelul descrie trei faze, fiecare cu simptome generale si o durata de timp asteptata.

Etapa 1 a bolii Alzheimer – Usoara/ inceputul bolii

Multe persoane la aceasta etapa experimenteaza pierderi de memorie recente frecvente, in special legate de conversatii si evenimente recente. Este posibil sa puna intrebari repetitive si sa aiba unele probleme in exprimarea si intelegerea limbajului.

Problemele de coordonare usoara includ dificultati la scris si utilizarea obiectelor. Depresia si apatia pot aparea, insotite de schimbari de dispozitie. Este posibil sa aiba nevoie de reamintiri pentru activitatile zilnice si sa intampine dificultati la volan.

Durata: 2 pana la 4 ani.

Etapa 2 a bolii Alzheimer – Moderata/ mijlocul bolii

Persoanele la aceasta etapa nu mai pot ascunde problemele lor. Pierderile de memorie persistente si raspandite includ uitarea istoriei personale si incapacitatea de a recunoaste prietenii si familia. Pot experimenta vorbire incoerenta, rationamente neobisnuite si confuzie cu privire la evenimentele curente, timp si loc. Exista o probabilitate mai mare sa se piarda in locuri familiare, sa aiba tulburari de somn si schimbari de dispozitie si comportament, agravate de stres si schimbare.

Experientele de iluzii, agresivitate si comportament dezinhibat sunt comune. Mobilitatea si coordonarea sunt afectate de lentoare, rigiditate si tremur. Au nevoie de structura, reamintiri si asistenta in activitatile de zi cu zi.

Durata: 2 pana la 10 ani.

Etapa 3 a bolii Alzheimer – Severa/ ultima etapa

In stadiul final al Alzheimerului, majoritatea persoanelor sunt confuze in ceea ce priveste trecutul si prezentul. Isi pierd capacitatea de a-si aminti, de a comunica sau de a procesa informatii. In general, sunt incapabili de ingrijire personala, imobilizati si predispusi la caderi.

Problemele de inghitire, incontinenta si boala sunt, de asemenea, comune. Multi experimenteaza probleme extreme de dispozitie, comportament, halucinatii si delir. Au nevoie de ingrijire continua.

Durata: 1 pana la 3+ ani.

Etapele bolii Alzheimer: Modelul cu 7 etape

Un medic poate utiliza, de asemenea, un cadru de diagnosticare cu cinci, sase sau sapte niveluri. Nivelurile sunt ordonate in functie de severitatea afectarii. Progresia prin aceste etape dureaza de obicei intre 8 si 10 ani, dar din nou, difera de la o persoana la alta si poate dura pana la 20 de ani.

Exemplu de model cu 7 etape ale bolii Alzheimer:

Etapa 1 – Fara afectare

Memoria si abilitatile cognitive par normale.

Etapa 2 – Afectare minima/uitare normala

Lacunele de memorie si schimbarile in gandire sunt rar detectate de prieteni, familie sau personalul medical.

Etapa 3 – Confuzie timpurie/afectare cognitiva usoara

Desi dificultatile subtile incep sa afecteze functionarea, persoana poate incerca sa isi ascunda problemele. Pot avea dificultati in gasirea cuvintelor, planificare, organizare, pierderea obiectelor si uitarea invatarii recente, ceea ce poate afecta viata acasa si la munca. Depresia si alte schimbari de dispozitie pot aparea.

Durata: 2 pana la 7 ani.

Etapa 4 – Confuzie tarzie/ boala Alzheimer usoara

Provocarile matematice pot cauza probleme in gestionarea finantelor. Persoana va uita tot mai des evenimentele si conversatiile recente, desi cei mai multi stiu inca cine sunt ei si membrii familiei.

Problemele in indeplinirea sarcinilor secventiale, inclusiv gatitul, condusul, comandarea mancarii la restaurant si cumparaturile sunt comune. Persoana tinde sa se retraga din situatii sociale, devine defensiva si neaga problemele.

Durata: aproximativ 2 ani.

Etapa 5 – Dementa timpurie/boala Alzheimer moderata

Declinul este mai sever si persoana necesita asistenta. Nu mai poate sa se gestioneze independent sau sa-si aminteasca detalii din istoria personala si informatiile de contact. Sunt deseori dezorientati cu privire la loc sau timp.

Persoanele in aceasta etapa experimenteaza o scadere severa a abilitatilor numerice si a competentelor de judecata, ceea ce ii poate face vulnerabili la inselatorii si probleme de siguranta. Sarcinile zilnice de baza, cum ar fi mancatul si imbracarea, necesita o supraveghere crescuta.

Durata: medie de 1,5 ani.

Etapa 6 – Dementa mijlocie/boala Alzheimer moderat-severa

Persoanele in aceasta etapa nu mai sunt constiente de evenimentele prezente si sunt incapabile sa isi aminteasca corect trecutul. Isi pierd treptat capacitatea de a avea grija de activitatile zilnice, cum ar fi imbracatul, folosirea toaletei si mancatul, dar pot raspunde la stimuli nonverbali si comunica placerea si durerea prin comportament.

Agitatia si halucinatiile apar frecvent dupa-amiaza tarziu sau seara. Schimbarile dramatice de personalitate, cum ar fi ratacirea sau suspiciunea fata de membrii familiei, sunt comune. Multi nu isi amintesc membrii apropiati ai familiei, dar simt ca sunt cunoscuti.

Durata: aproximativ 2,5 ani.

Etapa 7 – Dementa severa si pierderea functiilor vitale

In aceasta etapa finala, vorbirea devine sever limitata, la fel ca si capacitatea de a merge sau de a se aseza. Este necesar sprijin total 24/7 pentru toate functiile vietii zilnice si ingrijire.

Durata: influentata de calitatea ingrijirii, dar durata medie este de 1,5 pana la 2,5 ani.

Gestionarea etapei moderate a Alzheimerului

In aceasta etapa, devine mai dificil sa va ascundeti simptomele de cei dragi. Este posibil sa va simtiti frustrati din cauza pierderii independentei si a nevoii crescute de ingrijire sau sa va simtiti stanjeniti din cauza izbucnirilor emotionale, confuziei sau a deficientelor fizice.

Ca ingrijitor, va trebui sa fiti adaptabili fizic si emotional. Persoana iubita poate incepe sa reactioneze in moduri complet diferite de cum o facea inainte. Este posibil sa fie mai lent in a intelege ceea ce ii spuneti si sa nu mai poata conduce sau sa indeplineasca alte sarcini zilnice. Aceste schimbari va pot lasa epuizati si stresati, tocmai atunci cand incercati sa fiti calmi si rabdatori.

Structura este esentiala acum. Indiferent daca sunteti ingrijitorul sau cel ingrijit, rutinele zilnice vor usura viata. Incercati sa va imbracati, sa luati mesele, sa faceti exercitii si sa dormiti la aceleasi ore in fiecare zi. Rutinele ajuta la crearea unei ordini si a unei previzibilitati care pot reduce stresul si episoadele de confuzie. Fiti pregatiti sa ajustati programul zilnic pe masura ce nevoile dumneavoastra continua sa se schimbe. De exemplu, este posibil sa fie necesar sa reduceti durata antrenamentelor zilnice pentru a se potrivi cu o scadere a rezistentei sau a fortei fizice.

Faceti ce puteti si acceptati ajutorul atunci cand este necesar. Daca aveti Alzheimer, este posibil sa simtiti ca ingrijitorul va incalca limitele sau va infantilizeaza. Incercati sa comunicati ce simtiti si spuneti-le ce sarcini va simtiti increzatori ca puteti face singuri. Totusi, fiti dispusi sa va recunoasteti limitele si sa fiti deschisi la compromisuri. De exemplu, ingrijitorul ar putea sa va pregateasca hainele dimineata, dar sa va ofere intimitate pentru a va imbraca singuri.

Lasati spatiu pentru autonomie. Ca ingrijitor, este posibil sa va simtiti descurajati daca persoana iubita refuza ajutorul sau devine defensiva si agitata. Ramaneti empatici si incercati sa vedeti lucrurile din perspectiva lor. Persoana iubita probabil isi pune la indoiala valoarea de sine sau simte ca si-a pierdut controlul asupra vietii. Lasati-le spatiu pentru a se ocupa de anumite sarcini, chiar daca este necesar sa supravegheati sau sa verificati ca acestea au fost facute corect. In ceea ce priveste deciziile financiare si corespondenta online, aveti grija la escrocheriile care vizeaza persoanele in varsta.

Ajustati-va obiceiurile de comunicare. Nu grabiti conversatiile. O persoana cu Alzheimer moderat va avea nevoie de mai mult timp pentru a-si aminti cuvintele sau pentru a intelege ce ati spus. Vorbiti incet si transmiteti cate o idee pe rand pentru a evita confuzia. Corectati cu blandete daca persoana iubita incurca detalii. Oferiti indrumare daca isi pierde firul gandirii si fiti pregatiti sa raspundeti la aceeasi intrebare de mai multe ori. In acelasi timp, fiti respectuosi si evitati sa vorbiti de sus. Comentarii de genul „Cum de ai uitat cum ma cheama?” pot face ca persoana iubita sa se simta rusinata de lapsurile sale de memorie.

Gestionarea stadiului sever al Alzheimerului

In stadiile avansate ale bolii, ingrijirea poate fi deosebit de solicitanta din punct de vedere emotional, fizic si al timpului. Este posibil sa fiti responsabil de tot, de la igiena zilnica a persoanei iubite pana la gestionarea finantelor lor. Veti experimenta, de asemenea, durerea de a vedea cum persoana iubita se pierde tot mai mult pe sine din cauza bolii.

Schimbarile de comportament, cum ar fi agresivitatea si tendinta de a pleca, pot adauga stres. Se poate parea ca persoana pe care ati cunoscut-o odata a disparut complet. Totusi, exista modalitati de a face fata acestei etape dificile si de a gasi semnificatie in interactiunile cu persoana iubita.

Fiti atenti la problemele de sanatate. Persoana iubita are un risc crescut de boli si rani, dar este posibil sa nu poata verbaliza durerea. Cautati semne nonverbale de disconfort, cum ar fi grimasele sau tremuratul, precum si simptome cum ar fi umflarea si febra.

Aveti grija de dumneavoastra. Nu va puteti ingriji persoana iubita daca nu va ingrijiti pe dumneavoastra. Acordati-va timp pentru a gestiona stresul, pentru a fi in preajma prietenilor, pentru a va bucura de hobby-urile dumneavoastra si pentru a va urmari obiectivele.

Recunoasteti-va limitele. Desi este posibil sa fiti reticenti in a imparti sarcinile de ingrijire, sa va suprasolicitati poate duce la epuizare fizica si mentala. Ajungeti la epuizare nu va va ajuta persoana iubita, deoarece va fi dificil sa tineti pasul cu nevoile sau schimbarile lor comportamentale. Cereti ajutor de la membrii familiei si prieteni sau solicitati ingrijire de respiratie. In stadiile avansate, cand persoana iubita necesita sprijin total, poate fi necesar sa luati in considerare o unitate de ingrijire.

Gasiti modalitati de a linisti persoana iubita si de a crea momente de legatura. Chiar si in stadiile avansate, experientele senzoriale, cum ar fi muzica familiara, mancarea sau fotografiile, pot aduce confort. Petreceti timp impreuna tinandu-va de mana sau stand pe veranda la soare. Cititi-le si exprimati-va iubirea verbal, chiar daca nu sunteti siguri ca inteleg. Aceste tipuri de experiente pot ajuta la mentinerea unei legaturi apropiate cu persoana iubita chiar si in stadiile finale ale bolii.

Acest articol este doar in scop educativ si informativ si nu inlocuieste sfatul medical profesionist.

Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:

https://www.helpguide.org/aging/dementia/stages-of-alzheimers-disease