Eritrasma – cauze, manifestari si optiuni de tratament

Eritrasma – cauze, manifestari si optiuni de tratament Eritrasma – cauze, manifestari si optiuni de tratament

Ultima actualizare: 28 septembrie 2023

Eritrasma este o afectiune dermatologica relativ comuna, cauzata de bacterii, care apare in mod obisnuit la nivelul pliurilor (axilar, inghinal, in spatiile dintre degetele picioarelor). Primul caz descris a fost identificat in 1859, cand s-a crescut ca agentul etiologic este o specie de fungi. In schimb, intre timp s-a descoperit ca agentul etiologic este, de fapt, o bacterie: Corynebacterium minutissimum. Aceasta bacterie este Gram-pozitiva, nesporulanta, si provoaca leziuni la nivelul pielii cu aspect caracteristic, dar care uneori sunt asimptomatice. Eritrasma este o afectiune cu localizare superficiala, cu manifestari relativ usor de suportat si nu ridica complicatii majore.

Majoritatea cazurilor de eritrasma apar la adultii sanatosi, iar copiii sunt rar afectati. Incidenta este mai crescuta in zonele cu climat cald si umed. De asemenea, se observa faptul ca exista un numar mai mare de persoane de sex masculin afectate. Corynebacterium minutissimum, agentul etiologic al afectiunii, este o bacterie care face parte in mod normal din microbiomul pielii. Ca urmare a anumitor conditii – umiditatea crescuta a pielii, igiena precara, obezitatea, factorii de mediu favorizanti, starea imunitara compromisa – bacteria oportunista isi manifesta potentialul infectios, ducand la aparitia unor leziuni caracteristice cu manifestare cutanata.


Eritrasma – generalitati

Aceasta afectiune dermatologica se prezinta sub forma unor pete de culoare brun-negricioasa, cu localizare indeosebi la nivelul pliurilor (axilar, interfesier, perianal, submamar). S-a observat ca in randul persoanelor de sex masculin apare cu predilectie in zona inghinala, iar la persoanele de sex feminin apar indeosebi la nivelul spatiilor interdigitale ale membrelor inferioare. Pielea afectata de eritrasma se prezinta inchisa la culoare, cu tenta brun-negricioasa, cu leziuni relativ reliefate. Poate fi insotita de prurit, senzatie de arsura si descuamare, dar se poate prezenta chiar si fara simptome, doar prin aparitia petelor brune pe suprafata pielii.

Farmacistii Catena recomanda Assista Crema cu UREE 15%, un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata.  Contine o combinatie de ingrediente cu rol de hidratare, inmuiere si hranire.  Aduce un aport suplimentar de vitamine, precum pantenolul (vitamina B5), complexul vitaminic lipozomal* (ce contine vitaminele: A, E, F si C), care imbunatatesc aspectul pielii si o tonifica.

Eritrasma – cauze si factori de risc

Principalul agent etiologic indicat in eritrasma a fost identificat prin razuirea de tesut epitelial, provenit de la leziunile unui pacient. Astfel, s-a identificat faptul ca bacteria Corynebacterium minutissimum este responsabila de manifestarile bolii. De asemenea, s-a observat faptul ca are potentialul de a cauza boli severe la persoanele imunocompromise, inclusiv fistule cutanate, cu abcese subcutanate si leziuni granulomatoase. Examinarea la microscop a tesutului afectat pare sa indice prezenta he hiperkeratoza cu infiltrat limfohistiocitar in jurul sistemului vascular din stratul superior al pielii, fara afectare suplimentara a straturilor mai profunde.

Exista mai multi factori de risc care pot predispune o persoana la eritrasma, iar acestia includ:

  • Trairea intr-un mediu cu climat cald si umed;
  • Transpiratia excesiva;
  • Diabetul;
  • Igiena deficitara;
  • Varsta inaintata (probabil ca urmare a slabirii sistemului imunitar);
  • Afectiuni de piele subiacente (dermatita, psoriazis, miliaria);
  • Obezitatea;
  • Tratamentele medicamentoase imunosupresive;
  • Boli care duc la imunosupresie (lupus eritematos sistemic, infectia cu HIV).

Eritrasma – manifestari si simptome

Eritrasma se observa in special la nivelul spatiilor interdigitale de la membrele inferioare, apoi la nivel inghinal. Rareori, se localizeaza axilar. Persoanele cu eritrasma prezinta un istoric clar in care au observat o decolorare a pielii in oricare dintre aceste zone, cu manifestari relativ usor de gestionat de prurit. De asemenea, descuamarea pielii poate fi prezenta, dar nu obligatorie, si pielea afectata este frecvent umeda, de culoare maronie. Leziunea cutanata este bine delimitata, are margini usor reliefate, sub forma unei eruptii maculare. Adesea, are un aspect ridat. In mod obisnuit, caracteristicile morfologice ale leziunilor depind de localizarea acestora.

Eritrasma – localizare interdigitala

Infectia cu Corynebacterium minutissimum este cea mai frecventa cauza de infectie bacteriana a spatiilor interdigitale de la membrele inferioare. Pielea afectata se descuameaza si, in cazurile mai grave, poate avea suprafata macerata. Cel mai adesea apare intre degetele IV si V. In mare parte este asimptomatica, dar poate provoca mancarime. Apare ocazional cu infectii cu speciile de dermatofite sau Candida

Eritrasma – localizare intertriginoasa

Se manifesta sub forma de placi sau cu aspect de plasture, cu prurit sau asimptomatic. In zonele intertriginoase afectate, pielea are aspectul unei „foite de tigara” si este usor umeda.

Eritrasma disciforma

Este o forma rara a afectiunii, care se caracterizeaza prin leziuni extinse in forma de discuri. Se pare ca afecteaza in special femeile de culoare din climatele tropicale. Se prezinta cu placi mari, solzoase, bine reprezentate pe suprafata trunchiului si in partile proximale ale membrelor. Poate aparea si la persoanele cu imunitate compromisa.

Diagnosticul de eritrasma

Diagnosticul de eritrasma se pune cu ajutorul lampii Wood. Aceasta lampa speciala poate emite lumina ultravioleta de tip A  (lungime de unda intre 320-450 nm). Principiul de functionare se bazeaza pe faptul ca pune in evidenta fluorescenta prezenta in anumite infectii cutanate si ajuta la depistarea diferitelor tulburari de pigmentare a pielii. In eritrasma, fluorescenta se datoreaza compusului numit coproporfirina III produs de Corynebacterium minutissimum. Uneori, proba de cultura bacteriana poate fi relevanta pentru confirmarea diagnosticului. Sub lampa Wood, in general leziunile de eritrasma au o fluorescenta rosu-coral.

Diagnosticul diferential pentru eritrasma include celulita streptococica, care provoaca eritemul rosu-aprins si o durere localizata. Alte afectiuni care ar trebui excluse pentru diagnostic includ dermatita seboreica, psoriazisul inversat, candidoza, dermatofitoza, tinea versicolor, pityriasis rotunda (PR) si parapsoriazisul. Dermatita seboreica implica leziuni mai groase, eritematoase. Psoriazisul inversat are un aspect stralucitor, si nu prezinta fluorescenta rosu-coral la lampa. In cazul dermatofitozei degetelor de la picioare, poate fi folosita o solutie de KOH pentru a putea distinge intre agentii etiologici implicati (bacterie sau fung).

Eritrasma – metode de tratament

Eritrasma are un raspuns favorabil la terapii topice sau cu administrare orala. In schimb, aceasta afectiune are tendinta de a fi recurenta. Tratamentele pot fi reprezentate de:

  • Terapie topica cu antibiotice: acid fusidic, clindamicina, eritromicina, mupirocina;
  • Terapie orala: este recomandata doar in eritrasma extinsa si poate presupune administrarea de claritromicina sau eritromicina.

Substantele antifungice cu aplicare topica (miconazol, clotrimazol) pot fi concomitent utilizate, daca in zonele afectate sunt prezente si specii de ciuperci sau drojdii. Daca eritrasma revine, va fi necesara o noua runda de tratament.

Eritrasma – complicatii si riscuri asociate

In cele mai multe cazuri, rezultatele tratamentului sunt excelente. Cu toate acestea, afectiunea are tendinta de recurenta si poate sa reapara, in special in prezenta factorilor declansatori. Mai ales in cazul persoanelor cu stare imunocompromisa, aceasta afectiune poate sa apara oricand, in special in perioade de stres si anxietate. La persoane sanatoase, cu stare imunitara normala, fara comorbiditati, afectiunea nu prezinta complicatii sau riscuri asociate. In schimb, in randul persoanelor imunodeprimate, infectia se poate raspandi si drept urmare pot aparea complicatiile asociate diagnosticului. Acestea includ:

  • Endocardita infectioasa (inflamatia endocardului);
  • Formarea abcesului;
  • Celulita;
  • Pielonefrita;
  • Endoftalmita;
  • Meningita;
  • Infectia cateterului intravascular (in cazul in care acesta exista);
  • Bacteriemie.

Eritrasma este o afectiune care ar putea fi prevenita, dar doar in randul persoanelor cu imunitate normala. In randul persoanelor imunodepresive, eritrasma este destul de frecventa. Chiar daca recurenta este o problema comuna, riscul reaparitiei poate fi diminuat prin:

  • In cazul persoanelor cu obezitate, se recomanda pierderea kilogramelor in plus, intrucat se cunoaste faptul ca obezitatea este un factor de risc major pentru aceasta afectiune.
  • Mentinerea unei igiene corporale adecvate.
  • Aplicarea de pudra de talc la nivelul zonelor unde se acumuleaza umiditate excesiva.
  • Purtarea de articole vestimentare din bumbac, care absorb umezeala si permit aerisirea.
  • Adoptarea unui regim alimentar adecvat, in special in cazul diabeticilor, deoarece diabetul este un factor de risc major pentru aceasta afectiune.

Eritrasma este o afectiune superficiala a pielii, iar rezultatele tratamentului sunt excelente, mai ales in cazul persoanelor cu stare imunitara normala si fara comorbiditati. Exista multe cazuri in care afectiunea este asimptomatica si poate trece neobservata.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513352/

https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/bacterial-skin-infections/erythrasma

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-erythrasma

https://www.msdmanuals.com/home/skin-disorders/bacterial-skin-infections/erythrasma

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Crema cu Uree 15% x 50 ml

    Assista Crema cu Uree 15% X 50 ml

    Assista Crema cu UREE 15% este un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata.  Contine o combinatie…