Enzimele digestive – ce sunt si ce rol au?

Enzimele digestive – ce sunt si ce rol au? Enzimele digestive – ce sunt si ce rol au?

Ultima actualizare: 11 mai 2021

enzime-digestive

Enzimele digestive sunt o componenta esentiala a sistemului digestiv. Fara enzime, corpul nu ar putea descompune alimentele iar nutrientii continuti de acestea nu ar putea fi absorbiti complet. Lipsa sau insuficienta enzimelor digestive cauzeaza o serie intreaga de tulburari gastrointestinale si predispun la malnutritie, chiar daca se consuma o dieta sanatoasa si variata. Aflati mai multe despre enzimele digestive si despre rolurile lor!


Informatii importante despre enzimele digestive

Corpul uman secreta o varietate de enzime care participa la descompunerea hranei. Ele sunt produse de glandele salivare si de celule care se regasesc in mucoasele stomacului, pancreasului si intestinului subtire. Sunt eliberate atat in anticiparea procesului de hranire, atunci cand mirosim si cand gustam mancarea, cat si pe tot parcursul procesului de digestie. Unele alimente contin in mod natural enzime digestive care contribuie la descompunerea si absorbtia anumitor nutrienti. Deficientele de enzime digestive sunt asociate cu numeroase tipuri de probleme de sanatate, in special cu cele care afecteaza pancreasul. Acesta secreta mai multe enzime-cheie.

Deseori, simptomele acestor deficiente de enzime pot fi ameliorate prin intermediul unui regim-igieno dietetic adecvat, recomandat de medic, prin restrictionarea anumitor alimente sau prin adaugarea altor alimente care contin enzime in mod natural. Varianta suplimentelor alimentare care contin enzime este disponibila si, bineinteles, exista foarte multe tipuri de medicamente care pot fi folosite la recomandarea medicului specialist.

Farmacistii Catena recomanda Efi-Digest. Acesta este un supliment alimentar cu activitate enzimatica ridicata, pe baza de pancreatina, o substanta naturala de origine animala. Acest tip de pancreatina este similar celui produs de pancreasul uman, furnizand enzimele necesare pentru descompunerea proteinelor, grasimilor si amidonului.

Tipuri de enzime digestive

Fiecare dintre enzimele digestive participa la descompunerea unui nutrient anume intr-o forma care poate fi absorbita de organism. Cele mai importante enzime digestive sunt:

Amilaza

Aceasta este esentiala pentru digestia carbohidratilor. Descompune amidonul in zaharuri. Este secretata atat de glandele salivare, cat si de pancreas. Masurarea nivelului de amilaza din sange este de multe ori folosita ca metoda de diagnosticare a afectiunilor pancreatice sau digestive. Nivelurile crescute de amilaza din sange sunt un semnal de alarma care poate indica blocarea unui duct pancreatic, cancerul pancreatic sau pancreatita acuta (o inflamare subita a pancreasului). Nivelurile scazute de amilaza pot fi cauzate de o pancreatita cronica sau de o afectiune hepatica.

enzime-amilaza

Maltaza

Este o enzima secretata la nivelul intestinului subtire, responsabila de descompunerea maltozei (dizaharida) in glucoza (un zahar simplu) pe care corpul o foloseste ca sursa de energie. In timpul digestiei, amidonul este partial transformat in maltoza de amilaza. Maltaza apoi converteste maltoza in glucoza, care este folosita imediat de corp sau depozitata in ficat sub forma de glicogen.

Lactaza

Este un tip de enzima care descompune lactoza, un zahar ce se regaseste in produsele lactate, in zaharuri simple – glucoza si galactoza. Lactaza este produsa de celule numite enterocite care se regasesc in mucoasa intestinala. Lactoza care nu este absorbita fermenteaza sub influenta bacteriilor intestinale si cauzeaza gaze si disconfort.

Lipaza

Lipaza este responsabila pentru descompunerea grasimilor in acizi grasi si glicerol. Este produsa in cantitati mici la nivelul cavitatii bucale si la nivelul stomacului si in cantitati mari in pancreas.

Proteazele

Numite si peptidaze, aceste enzime digestive descompun proteinele in aminoacizi. In plus, joaca un rol in numeroase procese, inclusiv diviziunea celulara, coagularea sangelui si functia sistemului imunitar. Proteazele sunt produse de stomac si pancreas. Cele mai importante sunt:

  • Pepsina. Este secretata de stomac si descompune proteinele in peptide (aminoacizi), care sunt fie absorbiti, fie descompusi mai departe in intestin.
  • Tripsina. Se formeaza cand o enzima secretata de pancreas este activata de o enzima din intestinul subtire. Ea activeaza alte enzime pancreatice (carboxipeptidaza si chimiotripsina) folosite pentru a se descompune peptide.
  • Chimiotripsina. Aceasta enzima descompune peptidele in aminoacizi care pot fi absorbiti de peretele intesinal.
  • Carboxipeptidaza A. Secretata de pancreas, separa peptidele in aminoacizi individuali.
  • Carboxipeptidaza B. Secretata de pancreas, descompune aminoacizii simpli.
  • Sucraza

Este o enzima secretata la nivelul intestinului subtire. Aceasta descompune sucroza in fructoza si glucoza, zaharuri simple pe care organismul le poate absorbi.

Pentru imbunatatirea digestiei, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Digex Forte. Acesta contine un complex de 9 enzime digestive – amilaza, proteaza, lipaza, glucoamilaza, α-galactozidaza, celulaza, lactaza, invertaza, bromelaina - , bila bovina si ghimbir - ingrediente naturale combinate intr-o formula inovatoare.

Surse vegetale de enzime

Consumul alimentelor bogate in enzime poate ajuta la imbunatatirea digestiei in cazul multor persoane. Iata cateva alimente de origine vegetala bogate in enzime:

Ananasul

In mod particular ananasul contine enzima numita bromelaina. Aceasta este o proteaza, care ajuta la descompunerea proteinelor in aminoacizi. Combinatia de bromelaina cu alte enzime poate imbunatati functia pancreasului.

Papaya

Deliciosul fruct tropical este si o sursa de enzime digestive. Contine tot proteaze, care ajuta la digestia proteinelor. Diverse studii au aratat ca suplimentele pe baza de papaina (proteaza din papaya) pot reduce intensitatea simptomelor sindromului de colon iritabil (constipatie si balonare).

Mango

Mango contine amilaza, enzima digestiva utilizata pentru descompunerea carbohidratilor. Ea devine mai activa pe masura ce fructul este mai copt.

Bananele

La fel ca mango, bananele contin amilaza. In plus de asta, sunt si o sursa excelenta de fibre dietetice, lucru foarte benefic pentru digestie.

Avocado

Spre deosebire de orice alt fruct, avocado este bogat in grasimi sanatoase si sarac in zaharuri. Contine enzima digestiva numita lipaza, care ajuta la digerarea moleculelor de grasime. Desi lipaza este produsa de pancreas, suplimentele care contin lipaza pot imbunatati digestia, mai ales dupa o masa bogata in grasimi.

Kiwi

Recunoscut pentru gustul acrisor si continutul ridicat de vitamina C, kiwi este deseori recomandat si pentru imbunatatirea digestiei. Contine o proteaza numita actinidaina, ce ajuta la digestia proteinelor. Kiwi poate reduce intensitatea simptomelor precum balonare sau constipatie.

Ghimbirul

Este recunoscut pentru efectul anti-greata pe care il are, dar radacina contine si o enzima digestiva numita zingibaina. Este un tip de proteaza. Ghimbirul stimuleaza totodata si tranzitul intestinal.

Mierea

Mierea contine o varietate de enzime digestive, printre care amilaze si proteaze. Daca incerci sa o consumi pentru sanatatea digestiva, este bine sa o cumperi cat mai putin procesata. Enzimele sunt distruse daca mierea este prelucrata la temperaturi inalte.

Enzime din alimente fermentate

Pe langa numeroasele beneficii pentru sanatate, alimentele fermentate contin si enzime digestive.

Kefirul

Kefirul este o bautura fermentata preparata din lapte, la care se adauga boabe de kefir. Acestea sunt culturi de drojdii, bacterii din acid lactic si bacterii din acid acetic care se aseamana cu un buchetel de conopida. Kefirul contine multe enzime digestive, precum lipaza, proteaze si lactaza. Aceasta din urma ajuta la digestia lactozei, un zahar din lapte care deseori ridica probleme. Se considera ca un consum regulat de kefir este foarte util pentru persoanele cu intoleranta la lactoza.

enzime-kefir

Varza murata

Procesul de fermentatie la care este supusa varza ajuta la formarea de enzime digestive. In plus, varza murata este considerata un aliment probiotic care sustine sanatatea intestinelor si imunitatea. Si celelalte muraturi contin diverse enzime, in special castravetii si gogonelele.

Alte alimente fermentate care contin enzime digestive sunt: miso, kimchi si tempeh – toate trei produse pe baza de soia, foarte populare in Asia.

Carenta de enzime si cauzele ei

Este posibil sa aveti nevoie de tratament pentru carenta de enzime digestive mai ales daca suferiti de insuficienta pancreatica exocrina, afectiune in care pancreasul nu produce suficiente enzime pentru a sustine digestia alimentelor. Alte afectiuni care pot cauzeze lipsa sau insuficienta enzimelor digestive sunt:

- Pancreatita cronica

- Chisturile pancreatice sau tumorile benigne

- Blocarea sau ingustarea unui canal pancreatic sau biliar

- Cancerul pancreatic

- Fibroza chistica

- Diabetul

Daca suferiti de insuficienta pancreatica exocrina, digestia poate deveni lenta si va fi insotita de disconfort. Afectiunea cauzeaza frecvent malnutritie. Simptomele includ: balonare, gaze, crampe abdominale, diaree, scaune galbene, scadere in greutate.

Chiar daca nu aveti insuficienta pancreatica, puteti avea probleme cu anumite alimente. Intoleranta la lactoza este un exemplu bun. Un supliment alimentar care contine enzima lactaza va poate ajuta sa digerati alimentele care contin lactoza.

Alti factori care influenteaza cantitatea si calitatea enzimelor digestive sunt dieta bogata in zahar si alimente procesate, folosirea frecventa a antibioticelor, fumatul, varsta inaintata, sarcina, stresul.

Simptomele specifice carentei de enzime digestive

Daca experimentati frecvent sau in mod persistent tulburari digestive sau aveti simptome specifice insuficientei pancreatice (dureri abdominale, scaune foarte urat mirositoare, diaree, senzatie de balonare constanta) este important sa apelati la un medic specialist. Alte simptome care ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma sunt: intolerantele alimentare, slabirea sistemului imunitar, fatigabilitatea, absorbtia defectuoasa a nutrientilor, castigul in greutate si obezitatea.

Exista numeroase probleme ale tractului digestiv care pot cauza simptome. A incerca sa ghiciti care este enzima de care aveti nevoie si in ce doza poate fi foarte problematic. De aceea este important ca diagnosticul sa il puna un specialist, in urma unui consult si unor analize de laborator.

Analize si teste pentru depistarea carentei de enzime digestive

Carenta de enzime digestive poate fi testata prin diverse analize de laborator. In special, nivelurile anormale de amilaza si de lipaza pot semnala numeroase afectiuni, mai ales pancreatice. Nivelurile de amilaza si de lipaza pot fi verificate prin intermediul unor analize de sange.

O alta analiza care se recomanda pentru evaluarea functiei pancreatice este masurarea nivelului de elastaza din scaun. Elastaza este o alta enzima care are rolul de a descompune proteinele.

Suplimentele cu enzime digestive si eficienta lor

Suplimentele cu enzime digestive sunt folosite mai ales pentru a imbunatati digestia si pentru a reduce disconfortul. Multe persoane utilizeaza gresit suplimentele alimentare pe baza de enzime, luandu-le in momente nepotrivite. Pentru a avea efecte benefice este important ca acestea sa fie luate in timpul mesei sau imediat dupa masa. Verificati intotdeauna informatiile de pe prospecte!