Enterocolita este o inflamatie care apare in intestine. Denumirea este practic o combinatie intre „enterita”, inflamatia intestinului subtire, si „colita”, inflamatia intestinului gros.
Inflamatia unuia dintre intestine este frecventa, dar atunci cand apare in ambele, tinde sa fie mai severa. De regula, ii afecteaza pe cei cu sisteme imunitare mai vulnerabile, in special sugarii.
-
In ce fel afecteaza enterocolita corpul?
Inflamatia din intestine afecteaza de obicei mucoasa interioara. Enterocolita provoaca umflare, sensibilitate si modificari ale modului in care intestinele secreta si absorb. Aceasta problema perturba digestia si materiile fecale.
Inflamatia este un raspuns al sistemului imunitar la o infectie sau leziune. Sistemul imunitar poate provoca, de asemenea, manifestari generale ale afectiunii, impreuna cu inflamatie locala.
-
Ce implica recuperarea dupa enterocolita?
Recuperarea dupa enterocolita poate fi dificila, mai ales ca afectiunea apare de obicei la persoanele care sunt vulnerabile din punct de vedere medical, cum ar fi copiii si persoanele in varsta. Prognosticul depinde de cauza principala a enterocolitei. Unele forme sunt vindecabile, in timp ce altele sunt cronice.
Chiar si dupa vindecarea enterocolitei, pacientii pot ramane cu efecte pe termen lung asupra sanatatii. De exemplu, bebelusii cu enterocolita necrozanta pot necesita hranire intravenoasa si pot avea un risc crescut de sindrom de intestin scurt.
Ce este enterocolita?
Enterocolita este o inflamatie a intestinului gros si subtire. Cand inflamatia afecteaza ambele parti ale intestinului, pacientul poate experimenta simptome severe, cum ar fi durere si diaree. O forma foarte grava a acesteia, enterocolita necrozanta (NEC), poate provoca moartea peretelui intestinal. NEC este o cauza principala de deces la copiii nascuti prematur.
Tipuri de enterocolita
Exista mai multe tipuri diferite de enterocolita, fiecare avand simptome si cauze distincte.
Enterocolita necrozanta apare cand inflamatia este insotita de moartea tesuturilor mucoasei intestinale. Afectiunea este intalnita cel mai frecvent la nou-nascutii prematuri sau la sugarii care se imbolnavesc.
Medicii nu au descoperit exact cauza enterocolitei necrozante. Unii specialisti sugereaza ca bebelusii nascuti prematur au un sistem imunitar nedezvoltat si ca sunt mai predispusi la atacurile bacteriene. Excesul de bacterii din intestine pare sa inrautateasca problema.
Alte teorii sugereaza ca o pierdere a fluxului sanguin sau de oxigen, catre intestine, cauzeaza inflamatia initiala, pe care apoi infectia bacteriana o agraveaza.
Naturalis Gastrocalmin este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de menta, pe baza de saruri de calciu si magneziu, extracte de musetel si lemn-dulce, care ajuta la mentinerea confortului digestiv la persoanele cu sensibilitate digestiva.
Simptomele enterocolitei necrozante sunt:
-
abdomen umflat sau decolorat;
-
scaune cu sange;
-
diaree;
-
varsaturi.
De asemenea, copilul poate sa refuze mancarea. Enterocolita necrozanta poate produce, de asemenea, simptome de infectie bacteriana, cum ar fi:
-
febra;
-
respiratie intrerupta;
-
oboseala extrema.
Daca nu este tratata, enterocolita necrozanta poate fi fatala. Tratamentul medical de urgenta este absolut necesar in cazul copiilor cu enterocolita necrozanta.
Naturalis Carboment este un supliment alimentar ce contine carbune activat (medicinal) si extract din frunze de menta. Datorita particulelor carbunelui activat, organismul poate absorbi un numar mare de substante de origine organica si anorganica, precum gazele, contaminanti din alimente si reziduuri, ajutand astfel la functionarea normala a tractului gastrointestinal.
-
Enterocolita asociata cu antibiotice
De asemenea, tratamentul cu antibiotice poate sa provoace simptome de enterocolita. In intestinele persoanelor sanatoase, bacteriile lupta pentru un loc in peretele intestinal, unde ajuta la descompunerea si digerarea alimentelor. Antibioticele provoaca distrugerea acestor bacterii benefice. Acest lucru lasa un mediu perfect pentru inmultirea bacteriilor mai daunatoare, cum ar fi Clostridium difficile (C.difficile), care pot sa provoace o infectie.
Pe masura ce bacteriile C. difficile se raspandesc, ele elibereaza toxine in organism. Aceste toxine afecteaza si inflameaza peretele interior al intestinelor si provoaca simptome, precum:
-
crampe si balonare;
-
nevoia de a merge mai des la toaleta;
-
diaree apoasa;
-
febra;
-
oboseala;
-
stare generala de rau;
-
dureri stomacale severe.
Acest tip de enterocolita poate evolua catre o alta forma pe care medicii o numesc enterocolita pseudomembranoasa.
-
Enterocolita pseudomembranoasa
Enterocolita pseudomembranoasa se manifesta prin inflamatia mucoasei intestinelor. Este cauzata de obicei de o infectie bacteriana si de tratamentul cu antibiotice. Concluzia este ca multe persoane cu enterocolita pseudomembranoasa au avut probabil si enterocolita asociata cu antibiotice. Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna valabil.
Simptomele specifice ale enterocolitei pseudomembranoase sunt:
-
diareea persistenta, apoasa, cu un miros deosebit de urat;
-
febra;
-
crampele abdominale dureroase.
Aceasta forma de enterocolita duce, de asemenea, la colectii de globule albe, mucus si eliberarea de proteine din peretele intestinal. Aceste materiale sunt vizibile in timpul unei miscari intestinale.
Enterocolita hemoragica este un alt tip de inflamatie care este cauzata de o infectie bacteriana. Anumite tulpini ale bacteriei Escheria coli (E. coli) infecteaza intestinele, eliberand o toxina care provoaca probleme in organism.
Enterocolita hemoragica provoaca de obicei crampe severe si diaree apoasa si sangeroasa. Unii oameni se confrunta si cu febra.
Enterocolita hemoragica poate pune probleme serioase daca persoana afectata nu primeste tratament. Daca bacteriile intra in sange, infectia se poate raspandi, existand riscul sa deterioreze alte organe.
In cazurile severe, oamenii pot dezvolta o boala numita sindrom hemolitic-uremic. Aceasta problema medicala ii expune riscului pentru alte afectiuni, cum ar fi insuficienta renala, afectarea nervilor si accidentul vascular cerebral.
Cauze
In teorie, oricare dintre cauzele frecvente ale enteritei sau colitei ar putea provoca, de asemenea, enterocolita in ambele intestine. Dar, de obicei, la baza se afla o reactie neobisnuit de severa si, posibil, un sistem imunitar mai vulnerabil.
Cauzele comune ale enteritei si colitei sunt infectiile virale, cum ar fi gastroenterita, infectiile cu paraziti, cum ar fi giardioza, si infectiile bacteriene, cum ar fi toxiinfectiile alimentare.
Utilizarea excesiva a anumitor substante, cum ar fi alcoolul, cocaina si medicamentele eliberate fara prescriptie medicala poate provoca, de asemenea, inflamatii intestinale. Alte cauze sunt bolile intestinale cronice, cum ar fi boala celiaca si boala Crohn.
Riscul de enterocolita este mai mare la persoanele cu sistemul imunitar afectat. Cei mai predispusi sunt sugarii si copiii, precum si cei cu boli cronice precum infectia cu HIV.
Semne si simptome
Simptomele enterocolitei pot varia, in functie de individ si de tipul de enterocolita.
Enterocolita afecteaza capatul inferior al sistemului digestiv, iar toate formele bolii au unele simptome la comun. Printre cele mai frecvente manifestari se numara:
-
febra;
-
umflare la nivelul stomac;
-
greata;
-
varsaturi;
-
diaree;
-
oboseala;
-
stare generala de rau.
Unele persoane cu anumite tipuri de enterocolita pot prezenta simptome suplimentare, cum ar fi sangerare rectala.
Metode de tratament
Fiecare tip de enterocolita necesita tratament diferit. Variantele de tratament pot varia de la un pacient la altul si sunt influentate in mare masura de tipul de enterocolita si de cat de mult a avansat afectiunea.
Multi oameni au nevoie de internare pentru a primi tratamentul, astfel incat medicii sa le poata monitoriza starile. Persoanelor care se deshidrateaza prin diaree li se administreaza de obicei lichide intravenoase. Altele pot necesita transfuzii de sange sau trombocite.
Daca o persoana se confrunta cu episoade recurente de enterocolita, medicii ii pot recomanda un transplant de materii fecale (FMT). Prin aceasta procedura, microorganismele intestinale perturbate sunt inlocuite cu bacterii vii provenite de la un donator sanatos. Cu toate acestea, FMT prezinta un risc de infectie severa.
Tratamentele nu includ medicamente antidiareice, deoarece acestea pot agrava boala si nu amelioreaza semnificativ simptomele.
Medicii prescriu rareori antibiotice persoanelor cu enterocolita, deoarece acestea pot favoriza infectia si pot duce la complicatii suplimentare. Acest lucru este valabil mai ales la cei cu enterocolita hemoragica si enterocolita asociata cu antibiotice. Cu toate acestea, medicul poate prescrie antibiotice anumitor pacienti, pentru a preveni sepsisul, o situatie care pune viata in pericol.
Unii indivizi cu enterocolita necesita interventii chirurgicale. Persoanele cu rupturi la nivelul tesuturilor intestinale ar putea avea nevoie de o interventie chirurgicala urgenta. Sansele ca o astfel de persoana sa raspunda la tratamentul conservator sunt mici, acestea fiind predispuse la hemoragie sau sepsis.
Interventia chirurgicala implica de obicei drenarea zonelor infectate si indepartarea partilor infectate ale intestinelor.
Dieta in enterocolita
Pentru a-si ameliora starea, poate fi nevoie ca pacientii sa-si schimbe alimentatia. Prima recomandare a specialistilor este ca persoana afectata sa bea cat mai multa apa.
Enterocolita cauzeaza de obicei diaree apoasa persistenta. Acest lucru priveaza corpul de apa si electroliti, pe care persoana afectata trebuie sa le inlocuiasca regulat. Consumul de apa suplimentara, pe tot parcursul zilei, poate reduce riscul de deshidratare. Alimentele bogate in lichide pot fi, de asemenea, excelente, deoarece ii pot oferi organismului diferiti nutrienti si electroliti, alaturi de apa.
Enterocolita este o tulburare intestinala, asa ca alimentele care imbunatatesc sanatatea intestinala sunt vitale. Oamenii pot include in dieta probiotice si prebiotice, cum ar fi iaurturile, pentru a ajuta la restabilirea nivelului de microorganisme sanatoase in intestine.
Pacientii trebuie sa discute cu un medic calificat despre alimentele ideale, care pot sustine tratamentul pentru enterocolita.
Referinte:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318567
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24633-enterocolitis
https://www.verywellhealth.com/enterocolitis-8550839