Supranumite „hormoni ai fericirii”, endorfinele sunt eliberate la nivelul creierului atunci cand organismul resimte durere sau stari stresante. Nivelul endorfinelor creste atunci cand desfsuram activitati placute, precum miscare in aer liber, cand mancam, in timpul activitatii sexuale si in multe alte circumstante. Iata mai multe detalii despre endorfine.
Informatii generale despre endorfine
Cunoscute si ca opioide endogene, endorfinele fac parte de fapt dintr-o grupa de proteine numita peptide. In buna masura, sunt eliberate de catre doua zone ale creierului: hipotalamusul si glanda pituitara. Ele reprezinta un tip de neurotransmitatori si in unele cazuri se considera ca sunt hormoni. Actioneaza asupra receptorilor opioizi pentru a ameliora durerea si pentru a imbunatati starea de bine. Termenul endorfina provine de la endogen, care inseamna din interiorul corpului, si de la morfina, un calmant opioid puternic.
Desi exista sub mai multe forme, cele mai studiate sunt beta-endorfinele, recunoscute pentru efectele calmante si relaxante.
Ce beneficii ne aduc endorfinele
Chiar daca cercetarile continua, se poate afirma cu certitudine ca endorfinele aduc cateva beneficii:
-
reducerea durerii si disconfortului;
-
cresterea placerii;
-
ameliorarea simptomelor stresului, depresiei si anxietatii;
-
atenuarea inflamatiei;
-
imbunatatirea dispozitiei;
-
cresterea stimei de sine;
-
intarirea sistemului imunitar;
-
sustinerea memoriei si functiei cognitive.
Sfaturi pentru a creste nivelul de endorfine
Va puteti stimula organismul sa „fabrice” mai multe endorfine practicand diverse activitati care va fac placere. Iată câteva sfaturi in acest sens:
-
Faceti exercitii fizice
Exercitiul fizic este recunoscut pentru capacitatea de a imbunatati starea de bine si de a proteja impotriva simptomelor de depresie si de anxietate. Atat exercitiul viguros, aerobic, cat si cel moderat, dar si antrenamentul de forta stimuleaza eliberarea endorfinelor, impreuna cu celelalte substante ale starii de bine: endocanabinoide, dopamina si serotonina.
Exercitiul de intensitate moderata include activitati precum mersul pe jos, plimbarea pe bicicleta, munca in gradina. Antrenamentul viguros poate presupune o partida de fotbal cu prietenii, alergatul, schiul.
Numai 20-30 de minute de exercitiu fizic moderat pe zi ajuta la cresterea nivelului de endorfine.
-
Radeti mai mult
Zicala „Rasul este cel mai bun medicament” este partial adevarata. Rasul ajuta la eliberarea endorfinei si a altor hormoni ai starii de bine (dopamina si serotonina), suprimand hormonii de stres (cortisolul). Atunci cand radem, contribuim si la reducerea durerii cronice si a stresului, dar si la scaderea tensiunii arteriale. Totodata, rasul si optimismul in general, sustin sanatatea sistemului imunitar.
-
Ascultati muzica
Muzica depaseste granitele distractiei – ea ajuta si la sustinerea starii de bine. Numeroase studii au aratat ca muzica sustine reducerea durerii moderate prin eliberarea de endorfine. De fapt, terapia prin auditie muzicala devine o metoda alternativa din ce in ce mai populara pentru tratarea durerilor cronice.
Interesant este faptul ca muzica va poate ajuta sa faceti mai multa miscare, datorita capacitatii de a ameliora disconfortul sau durerea induse de antrenament.
-
Incercati acupunctura
Parte importanta a medicinei traditionale chineze, acupunctura a castigat de cateva decenii atentia medicinei din Vest. Acupunctura poate fi folosita ca terapie impotriva durerii si a altor probleme de sanatate.
Desi mecanismul nu este pe deplin inteles, acupunctura implica introducerea de ace in piele cu scopul de a stimula sistemul nervos central. Acest lucru poate duce la eliberarea multor substante, printre care si endorfine. Fara a fi potrivita pentru toata lumea, numeroase studii au aratat totusi ca acupunctura poate fi o terapie eficienta pentru durere.
-
Mancati ciocolata neagra
Exista unele dovezi stiintifice care sustin faptul ca ciocolata neagra poate stimula secretia de endorfine si de alte chimicale ale starii de bine, cum ar fi dopamina. Ciocolata neagra este bogata in compusi polifenolici cu puteri antioxidante, cum sunt flavonoidele. Acestia stimuleaza creierul sa elibereze endorfine. Ciocolata neagra este si o sursa de cafeina, care poate, de asemenea, sa imbunatateasca pe moment dispozitia.
Ideal este sa consumati ciocolata neagra care contine cel putin 70% cacao si sa va multumiti cu cateva patratele pentru ca este totusi densa caloric.
-
Sexul va face bine
Activitatea sexuala mareste eliberarea de endorfine, dopamina, serotonina si de oxitocina. Toti acesti hormoni stimuleaza relaxarea. De asemenea, in timpul actului sexual ritmul cardiac creste, fiind in beneficiul aparatului cardiovascular.
-
Dansati
Dansul este distractiv, dar si bun pentru sanatate. Este o forma de antrenament cardio care mareste ritmul cardiac si stimuleaza secretia de endorfine. Dansurile de grup faciliteaza contactul social si ajuta la scaderea nivelului de stres.
-
Practicati meditatia
Meditatia este o practica orientala care implica antrenarea constiintei de sine si trairea in prezent. Studiile stiintifice arata ca aceasta practica sustine sanatatea prin activarea sistemului nervos parasimpatic. De asemenea, reduce raspunsul organismului la stres si durere prin eliberarea de endorfine.
Cum va afecteaza sanatatea nivelurile scazute de endorfine
Unele cercetari sugereaza o legatura stransa intre nivelurile scazute de endorfine si anumite probleme de sanatate. Cand creierul unei persoane nu produce suficiente endorfine, aceasta poate avea un risc crescut de:
-
pierdere pronuntata in greutate
-
dureri inexplicabile
-
depresie si anxietate
-
tulburari de dispozitie
-
probleme cu somnul
-
dependente
Referinte:
https://www.healthline.com/health/endorphins#how-to-boost
https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/endorphins-the-brains-natural-pain-reliever
https://www.mhanational.org/what-are-endorphins