Encefalita de capusa - ce este, care sunt simptomele, sfaturi pentru preventie

Encefalita de capusa - ce este, care sunt simptomele, sfaturi pentru preventie Encefalita de capusa - ce este, care sunt simptomele, sfaturi pentru preventie

Ultima actualizare: 12 septembrie 2024

Encefalita de capusa, afectiune cunoscuta si sub denumirea de „encefalita transmisa de capuse” (TBE - Tick-Borne Encephalitis), este o infectie virala potential grava, care afecteaza sistemul nervos central si duce la inflamatia encefalului (creierului). Virusul encefalitei de capusa, numit TBEV (Tick-Borne Encephalitis Virus), este transmis prin muscatura de capusa, chiar daca nu toate cazurile de muscatura duc la aceasta afectiune. Pentru ca infectia sa fie transmisa, necesar este ca, anterior muscaturii, capusa sa fie deja infectata cu acest virus. Spre exemplu, capusele din genul Ixodes sunt principalele purtatoare ale acestui agent viral, existand diferite subtipuri.

Odata infectate, capusele pastreaza infectia toata viata si pot transmite virusul altor capuse sau gazdelor vertebrate, cum ar fi omul. Acest lucru este ingrijorator deoarece, chiar daca o capusa se infecteaza la inceputul sezonului, poate transmite virusul unei gazde mai tarziu, mai ales ca unele capuse pot trai cativa ani. Spre exemplu, capusa Ixodes ricinus poate trai pana la opt ani. In Europa principalul vector al virusul TBEV-Eu este capusa Ixodes ricinus. In Europa, Asia si unele teritorii ale Rusiei, encefalita de capusa reprezinta o problema de sanatate publica. Totusi, in Romania si Moldova au fost raportate doar cazuri sporadice, rare, de encefalita de capusa.

RepelX Spray anti-tantari are efect repelent, pana la 8 ore, impotriva intepaturilor de tantari. Eficienta produsului RepelX Spray anti-tantari a fost testata si confirmata de INCDMI Cantacuzino Nr. 6/23.06.2017). Acest produs previne eventualele muscaturi ale tantarilor, nu trateaza si nu este un inlocuitor al tratamentului medical.

 


Ce este encefalita de capusa?

Encefalita de capusa este o infectie virala care duce la inflamatia encefalului, cauzata de virusul TBEV. Acest virus face parte din familie Flaviviridae, aceeasi familie de virusuri care include, de asemenea, si virusul Zika, virusul Dengue si virusul West Nile. Exista trei subtipuri primare de TBEV care provoaca encefalita de capusa:

  • Subtipul european (TBEV-Eu): transmis de Ixodes ricinus;
  • Subtipul siberian (TBEV-Sib): transmis de Ixodes persulcatus;
  • Subtipul extrem-oriental (TBEV-FE): transmis de Ixodes persculatus.

Aceste subtipuri difera in ceea ce priveste distributia geografica si gravitatea bolii. De exemplu, infectia cu subtipul-oriental este asociata cu o rata mai mare de mortalitate, in timp ce subtipul european este considerat a provoca forme mai usoara de encefalita de capusa. Virusul de capusa este transmis la om prin muscatura cauzata de capusele infectate. Totusi, in cazuri rare, ar putea fi transmis prin consumul de lapte nepasteurizat provenit de la vertebrale infectate (capre, vaci, oi) sau chiar prin transplanturi de organe, transfuzii de sange si alaptare. In general, virusul va patrunde prin piele, va ajunge in sistemul limfatic si se va raspandi in sistemul nervos central.

Encefalita de capusa - simptome si manifestari clinice

Perioada de incubatie a virusului variaza intre 2-28 de zile, dar, de obicei, simptomele asociate infectiei cu TBEV tind sa apara dupa 7-14 zile de la muscatura de capusa. Boala se prezinta cu doua etape distincte, si anume:

Faza I: simptome prodromale

Prima faza a bolii, denumita faza prodromala sau faza initiala, se prezinta cu simptome relativ nespecifice. In aceasta etapa, encefalita de capusa poate fi usor confundata cu alte infectii virale comune, cum ar fi gripa. Simptomele encefalitei de capusa asociate acestei faze includ:

  • Febra moderata (38-39°C);
  • Dureri de cap;
  • Stare generalizata de oboseala;
  • Dureri musculare;
  • Greturi si varsaturi (in special in caz de encefalita de capusa la copii).

Aceasta faza dureaza de obicei intre 2-7 zile si ulterior este urmata de o perioada asimptomatica care poate dura pana la 10 zile. Dupa perioada asimptomatica, apare faza neurologica a infectiei cu TBEV, cand encefalita de capusa implica encefalul.

Faza II: implicarea sistemului nervos central

A doua faza in caz de encefalita de capusa, denumita faza neurologica, se caracterizeaza printr-o implicare a sistemului nervos central, in special a encefalului. Severitatea simptomelor poate varia in functie de subtipul viral implicat, de la forme usoare pana la forme extrem de agresive. Simptomele de encefalita de capusa in aceasta faza includ:

  • Febra ridicata (peste 39°C);
  • Dureri puternice de cap, uneori insotite de greata;
  • Fotofobie (sensibilitate la lumina);
  • Rigiditatea gatului (semn de meningita, adica inflamatia meningelui cerebral);
  • Confuzie si dezorientare;
  • Ataxie (lipsa de coordonare a miscarilor);
  • Convulsii;
  • Paralizie (in cazurile severe).

In cazuri grave, encefalita de capusa poate duce la encefalomielita, starea inflamatorie avansata atat a creierului, cat si a maduvei spinarii, care poate progresa spre paralizie si, in unele cazuri, este fatala. Chiar si dupa tratamentul encefalitei de capusa, pot aparea sechele neurologice sau tulburari cognitive pe termen lung. De obicei, recuperarea dupa encefalita de capusa, daca este gestionata corespunzator, este rapida si usoara. Totusi, in cazurile in care s-a ajuns si la diferite complicatii, cum ar fi encefalomielita sau mielita, poate fi necesara reabilitarea neurologica pe termen lung, pentru a gestiona eventualele sechele aparute dupa encefalita de capusa.

Encefalita de capusa - sfaturi pentru preventie

Encefalita de capusa poate fi, totusi, prevenita. Strategiile de preventie se bazeaza pe doi piloni principali, si anume: evitarea muscaturii de capusa (sau indepartarea optima) si vaccinarea.

Evitarea si indepartarea capuselor

Reducerea riscului muscaturii de capusa si infectiei cu TBEV (virusul care provoaca encefalita de capusa) implica adoptarea unor masuri preventive simple, mai ales in zonele endemice:

  • Imbracamintea adecvata: purtarea hainelor deschise la culoare, de preferat cu maneci lungi, pantaloni lungi, care acopera pielea. Marginile pantalonilor ar trebui introduse in sosete, in special daca se fac drumetii in natura;
  • Utilizarea repelentilor de insecte care contin DEET, picaridin sau permethrin. Ideal ar fi sa se aplice atat pe piele, cat si pe hainele purtare;
  • Inspectarea corpului si hainele pentru a identifica capusele sau eventuala muscatura, si mai ales dupa activitati in aer liber cu vegetatie densa;
  • Daca se identifica o capusa pe piele, aceasta se indeparteaza cat mai repede folosindu-se o penseta cu varf subtire, apucand capusa cat mai aproape de piele si tragand-o usor, fara a o zdrobi. Riscul de encefalita de capusa creste in cazul zdrobirii insectei.

Vaccinarea pentru encefalita de capusa

Vaccinarea este cea mai eficienta metoda pentru a preveni encefalita de capusa. Acestea contin virusul intreg, inactivat, iar inocularea va stimula organismul sa produca propriii anticorpi, care sunt indreptati impotriva TBEV. Exista vaccin pentru copii si vaccin pentru adulti care confera protectie impotriva encefalitei de capusa, impotriva tuturor celor trei subtipuri de TBEV. Chiar daca vaccinul nu are recomandari standard, se recomanda in special pentru persoanele care vor calatori in zone endemice si care au un risc crescut de expunere la capuse, cum ar fi gradinarii, lucratorii forestieri, fermierii, la care encefalita de capusa este mai frecvent diagnosticata.

Schema de vaccinare consta in trei doze administrate in decursul unui an. La modul ideal, este de preferat ca persoana care calatoreste in zone endemice sa isi faca vaccinul inainte cu cateva luni. A doua doza de vaccin pentru encefalita de capusa va fi administrata la 1-3 luni dupa, si a treia doza la 5-12 luni dupa cea de-a doua. Vaccinul asigura protectie pe termen lung. Totusi, o doza de rapel se recomanda odata la 3-5 ani, in functie de vaccinul administrat, pentru protectie maximala. Vaccinul pentru encefalita de capusa este disponibil in siringi preumplute: fie de 0,5 mL (persoane de 16 ani si peste), fie de 0,25 mL (copii si adolescenti cu varsta de 1-15 ani).

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10383662/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10607749/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4419106/

https://www.cdc.gov/tick-borne-encephalitis/data-maps/index.html

https://www.encephalitis.info/types-of-encephalitis/infectious-encephalitis/tick-borne-encephalitis/

https://wwwnc.cdc.gov/travel/diseases/tickborne-encephalitis