La primul copil, viitoarele mamici au zeci de intrebari si de temeri legate de lucrurile care ar putea sa-i dauneze fatului sau sa afecteze sarcina. Iar fumatul in sarcina este unul dintre cele mai importante aspect de care ar trebui sa tina cont.
Fumatoarele ar trebui sa constientizeze faptul ca au un risc mult mai crescut de complicatii, cum ar fi travaliu prematur sau avort spontan, greutate mai mica a copilului la nastere. De aceea, renuntarea la fumat ar trebui sa se intample cu 6-12 luni inainte de conceperea copilului. Daca ati aflat ca sunteti insarcinata ar trebui sa stopati imediat fumatul in sarcina. Cand vorbim despre fumatul in sarcina, ne referim inclusiv la fumatul pasiv.
Potrivit unor date recente, aproximativ 25% dintre femeile de varsta reproductiva fumeaza. Alte 20-30% dintre femeile insarcinate practica fumatul in sarcina.
Fumatul in sarcina, in cifre
De peste douazeci de ani, pachetele de tigari contin informatii care subliniaza riscurile asociate cu fumatul in sarcina. Se pare ca nicotina este principalul agent responsabil pentru efectele nocive asupra sarcinii. In plus, exista aproximativ 400 de substante chimice eliberate de fumatul tigarilor.
Studiile arata ca nicotina are un efect asupra vaselor uterine, determinandu-le sa se contracte, reducand astfel schimbul de sange de la placenta la fat. Multi alti factori sunt, din pacate, asociati cu fumatul in sarcina si pot interfera cu creșterea și dezvoltarea fatului.
De asemenea, creșterea subponderala a mamei in timpul sarcinii, consumul altor substante, cum ar fi alcoolul și drogurile, precum și boli precum hipertensiunea și diabetul, toate acestea contribuie la agravarea efectelor pe care le aduce fumatul in sarcina. Aceste femei vor trebui sa fie monitorizate corespunzator, pentru a se asigura ca nicotina din tigari nu are niciun impact asupra dezvoltarii si cresterii fatului.
Farmacistii Catena recomanda FemoSun de la Sun Wave Pharma, un supliment alimentar recomandat femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate sau care se afla la debutul sarcinii.
Fumatul este asociat cu o fertilitate redusa, iar fumatul in sarcina se asociaza și cu o inmultire a complicatiilor, cum ar fi travaliul prematur, ruptura prematura a membranelor, placenta previa si dezlipirea placentei. Renuntarea la fumatul in sarcina ar putea preveni 10% din toate decesele perinatale, ar putea reduce cu 35% numarul de copii cu greutate mica la nastere si cu 15% numarul de nasteri premature.
Inainte de sarcina, trebuie remarcat faptul ca fertilitatea, atat la barbati, cat si la femei, este injumatatita de fumat.
Riscuri in sarcina
In general, fumatul in sarcina creste frecventa unui numar mare de patologii in timpul sarcinii.
Sarcina ectopica
Riscul de sarcina extrauterina este crescut la femeile care fumeaza, inca de la prima tigara. Acesta se inmulteste cu 1,5 pentru un consum mai mic de 10 tigari pe zi, cu 3 pentru un consum de minimum 20 de tigari sau cu 5 pentru un consum mai mare de 30 de tigari.
Pierderea spontana a sarcinii
Riscul de avort spontan este, de asemenea, dependent de doza de nicotina. Acesta se inmulteste cu 1,5 pana la 3, in functie de caz. Daca fumati 20 de tigari pe zi sau mai mult, riscul de avort spontan este de 20%, iar de 35% daca fumati mai mult de 35 de tigari, fata de doar 10% in cazul nefumatoarelor.
Fumatul in sarcina, chiar si pasiv (expunere timp de cel putin 1 ora pe zi) creste, de asemenea, acest risc.
Farmacistii Catena recomanda Acidul folic femeilor insarcinate si celor aflate in premenopauza, copiilor si adolescentilor in perioada de crestere si tututror persoanelor care au carenta de acid folic, manifestata prin iritabilitate, lipsa poftei de mancare, slabirea memoriei si dificultati de respiratie.
Prematuritate
Riscul relativ mediu de a nu duce o sarcina la termen la femeile care fumeaza este inmultit cu 2. Acest risc este, de asemenea, dependent de doza. Fumatul in sarcina a mai putin de 20 de tigari pe zi este responsabil de o crestere cu 20% a numarului de nasteri inainte de 38 de saptamani, iar fumatul a mai mult de 20 de tigari pe zi, de o crestere de peste 50%.
Intarzierea cresterii intrauterine
Nu exista intarziere de crestere intrauterina daca mama se opreste din fumat cu 16 saptamani inainte de a ramane insarcinata. Chiar si nivelurile scazute de consum de tutun la fumatul in sarcina au un impact negativ asupra cresterii fatului. Prevalenta acestui risc creste de la 8,5% la 14,7% pentru un consum de 1 pana la 5 tigari pe zi si ajunge pana la 18,7% pentru un consum de peste 10 tigari pe zi.
Alte efecte asupra fatului
Cand vine vorba despre fumatul in sarcina, tutunul reduce frecventa ritmului respirator fetal, variabilitatea ritmului cardiac fetal, miscarile fetale si creste debitul cardiac si ritmul cardiac.
Riscuri pentru copil
Sindromul mortii subite la sugari
Exista un risc crescut de moarte infantila la fumatul in sarcina. Acest risc se inmulteste cu 2 daca mama a fumat in sarcina. Acest risc depinde de doza (1,8 si, respectiv, 2,7 daca mama a fumat in sarcina mai mult sau mai putin de 10 tigari pe zi).
Infectii respiratorii, astm
Fumatul in sarcina al mamei favorizeaza aparitia infectiilor respiratorii si a astmului. Un studiu efectuat in Franta pe 12.740 de copii a aratat ca infectiile respiratorii inferioare, la copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 5 ani, au fost corelate cu fumatul in sarcina matern, in timp ce nu au fost corelate cu fumatul pasiv patern sau matern.
Fumatul in sarcina si alaptarea
Tutunul reduce productia de lapte prin scaderea nivelului de prolactina (cu 30-50%). Nicotina trece rapid in lapte, deoarece este slab legata de proteinele plasmatice.
Dezvoltarea ulterioara a copilului
Unii autori au demonstrat o legatura intre fumatul in sarcina si dezvoltarea psihomotorie sau cognitiva a copilului. De exemplu, un studiu efectuat de medicii francezi pe 17.000 de copii a aratat o scadere semnificativa a rezultatelor la citire si matematica la varstele de 7, 11 si 16 ani, precum si un nivel socio-profesional scazut la varsta de 23 de ani, in grupul de subiecti expusi la tutun in timpul sarcinii.
Urmarirea a 1.265 de copii, timp de 15 ani, a aratat o crestere semnificativa a problemelor de comportament la cei ale caror mame fumasera peste 20 de tigari pe zi in timpul sarcinii. Cu toate acestea, este dificil de evaluat riscul specific al expunerii fetale la tutun, asupra dezvoltarii cerebrale a copilului. Alti factori care pot afecta dezvoltarea creierului coexista adesea cu fumatul matern.
Surse
https://www.chu-nimes.fr/prevention/tabagisme-chez-la-femme-enceinte.html
https://www.gynecoquebec.com/sante-femme/cigarette-et-grossesse/14-cigarette-et-grossesse.html