Edemul cerebral reprezinta inflamarea creierului cauzata de acumularea excesiva de lichid la nivelul acestuia. Edemul cerebral provoaca o crestere a presiunii intracraniene. Oricine se poate confrunta cu edem cerebral, de la sugari pana la adulti, aceasta problema putand fi rezultatul unei leziuni sau al unei boli. Simptomele de edem cerebral sunt durerile de cap, greata, ametelile si multe altele.
Inflamatia este un raspuns natural al organismului la leziuni. Edemul este o inflamatie cauzata de acumularea de lichid si poate aparea oriunde in corp. Cu toate acestea, daca edemul apare in creier, persoana afectata poate dezvolta complicatii severe.
Edemul cerebral poate restrictiona alimentarea cu sange a creierului. Sangele transporta oxigen la creier, oxigen de care creierul are nevoie pentru a functiona. Lipsa de oxigen in creier poate deteriora celulele acestui organ vital sau le poate cauza moartea.
Presiunea intracraniana poate afecta anumite regiuni ale creierului sau intregul creier, in functie de cauza subiacenta.
Edemul cerebral poate provoca leziuni ireversibile si, in unele cazuri, poate fi fatal.
Ce este edemul cerebral?
Edemul cerebral este cunoscut si sub numele de „umflare” a creierului. Este o afectiune care determina acumularea lichidului la nivelul acestui organ, putand pune viata in pericol.
Acest fluid creste presiunea in interiorul craniului – denumita in mod frecvent presiune intracraniana. Cresterea presiunii intracraniene poate reduce fluxul de sange din creier si alimentarea cu oxigen a acestuia. Creierul are nevoie de un flux neintrerupt de oxigen pentru a functiona corect.
Edemul cerebral poate fi foarte dificil de tratat. De asemenea, poate provoca daune ireversibile. Umflarea poate aparea in tot creierul sau in anumite zone. Daca nu este tratat, edemul cerebral poate fi fatal.
Tipuri de edem cerebral
Tipurile de edem cerebral variaza in functie de cauza si severitatea leziunii cerebrale. Ele depind, de asemenea, de felul in care vatamarea afecteaza bariera hematoencefalica (BHE), o bariera din creier care protejeaza imunitatea prin mentinerea fluxului de nutrienti si prin combaterea agentilor patogeni daunatori.
Edemul cerebral de orice tip are ca rezultat cresterea presiunii intracraniene. Cele mai frecvente tipuri de edem cerebral sunt:
Acest tip de edem reprezinta o acumulare de lichid in exteriorul celulelor creierului si are la baza o problema medicala la nivelul barierei hematoencefalice. Acest lucru poate fi cauzat de o tumoare pe creier.
Edemul celular reprezinta o acumulare de lichid in interiorul celulelor creierului. Acest tip de edem cerebral poate fi cauzat de ischemia cerebrala (accident vascular cerebral) sau de hipoxie (intrerupere a alimentarii cu oxigen).
Edemul osmotic este provocat de intoxicarea cu apa a celulelor creierului, din cauza dezechilibrului electrolitic. Aceasta poate fi cauzata de hiponatremie (nivelul sodiului din sange este mai scazut decat cel normal), cetoacidoza diabetica sau alta cauza metabolica.
Acest tip de edem cerebral apare cand lichidul cefalorahidian (un lichid limpede care hraneste creierul si maduva spinarii) se infiltreaza in alte parti ale creierului. Aceasta problema poate fi provocata de hidrocefalie sau meningita.
Acesta este rezultatul hipertensiunii arteriale (tensiunea arteriala ridicata) in arterele creierului.
Desi toate aceste tipuri de edem cerebral au cauze diferite, fiecare are ca rezultat inflamarea creierului, ceea ce impiedica oxigenul si nutrientii sa circule prin acesta.
Semne si simptome de edem cerebral
Edemul cerebral poate fi dificil de diagnosticat fara teste adecvate si o evaluare amanuntita.
Exista cateva simptome la care oamenii trebuie sa fie atenti dupa o leziune sau o infectie care ar putea indica umflarea. Unele manifestari ale edemului cerebral sunt:
-
durerea de cap;
-
ameteala;
-
greata;
-
lipsa de coordonare;
-
amorteala.
In cazurile mai severe de edem cerebral pot aparea semne si simptome precum:
-
schimbari de dispozitie;
-
pierderea memoriei;
-
probleme de vorbire;
-
incontinenta;
-
convulsii;
-
slabiciune.
Cauze
Exista mai multi factori care pot provoca edem cerebral. Printre acestia se numara:
-
Leziunile cerebrale traumatice
Traumatismele cerebrale provoaca leziuni la nivelul creierului. Contactul fizic si caderile pot determina umflarea creierului. In cazuri mai severe, traumatismele cerebrale pot duce la fisurarea sau fracturarea craniului, in urma carora fragmentele de craniu pot perfora vasele de sange din creier, provocand umflaturi.
-
Accidentul vascular cerebral
Unele cazuri de accident vascular cerebral, in special accidentul vascular cerebral ischemic, pot provoca umflarea creierului. Accidentul vascular cerebral ischemic apare cand exista un cheag de sange in apropierea creierului, impiedicand alimentarea acestuia cu sange si oxigen. Acest lucru poate duce la moartea celulelor creierului si la umflarea creierului ca raspuns la leziune.
Unele bacterii pot provoca boli si tulburari care duc la inflamarea si umflarea creierului, mai ales daca nu sunt tratate.
Tumorile cerebrale pot pune presiune pe creier, determinand umflarea acestuia.
Alte cauze de edem cerebral sunt:
-
plimbarile la altitudini inalte;
-
consumul de droguri;
-
infectiile virale;
-
intoxicarea cu monoxid de carbon;
-
muscaturile de animale otravitoare, reptile si unele animale marine.
Diagnostic
Medicul stabileste ce instrumente de diagnosticare foloseste in functie de simptomele pe care le prezinta pacientul. In prima faza, specialistul poate efectua o examinare neurologica, pentru a evalua abilitatile motorii si senzoriale, auzul, vorbirea, vederea, echilibrul si coordonarea.
Testele de diagnosticare a edemului cerebral sunt:
-
Tomografia computerizata (CT)
In general, tomografia computerizata este primul test folosit pentru a diagnostica edemul cerebral, deoarece este cea mai rapida scanare imagistica disponibila.
Angiografia CT este o scanare CT care presupune si folosirea unei substante de contrast, pe care medicul o injecteaza pentru a observa vasele de sange si tesuturile.
-
Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)
Rezonanta magnetica ofera informatii mai aprofundate decat tomografia computerizata.
Punctia lombara implica prelevarea unei probe de lichid cefalorahidian din coloana vertebrala.
Rezultatele testelor de diagnostic vor indica ce tip de tratament va primi un pacient pentru edem cerebral.
Cum se trateaza edemul cerebral?
Edemul cerebral trebuie tratat imediat deoarece poate pune viata in pericol. Optiunile de tratament sunt menite sa restabileasca fluxul de sange si oxigen la creier, reducand in acelasi timp inflamatia. De asemenea, este important ca medicul sa trateze cauza de baza, pentru a preveni alte posibile daune.
Exista sase variante frecvente de tratament.
1. Medicamente
In functie de severitatea starii pacientului si de cauza edemului cerebral, medicii pot prescrie medicamente pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si pentru a preveni formarea cheagurilor de sange.
2. Osmoterapie
Edemul cerebral se manifesta prin acumularea excesiva de lichid la nivelul creierului. Osmoterapia este o tehnica menita sa elimine apa din creier. Acest lucru se face folosind agenti osmotici, cum ar fi manitolul sau serul fiziologic cu continut ridicat de sare. Terapia osmotica ajuta, de asemenea, la imbunatatirea circulatiei sangelui. Acest lucru ajuta la reducerea umflaturilor si a presiunii intracraniene.
3. Hiperventilatie
Unii medici pot efectua o hiperventilatie controlata, pentru a ajuta la scaderea presiunii intracraniene. In timpul hiperventilatiei, pacientul expira mai mult decat inspira, lucru care scade concentratia de dioxid de carbon din sange. Un flux sanguin adecvat la nivelul creier depinde de nivelul dioxidului de carbon. Gestionarea acestui proces scade fluxul de sange in creier si reduce presiune intracraniana.
4. Hipotermie
O alta metoda de tratament implica inducerea hipotermiei. Scaderea temperaturii corpului scade metabolismul in creier si poate reduce, de asemenea, edemul.
Cu toate ca a inregistrat cateva rezultate de succes, hipotermia controlata este inca in curs de cercetare.
5. Ventriculostomie
Ventriculostomia este o procedura mai invaziva, care implica drenarea lichidului din creier. Pentru a realiza aceasta procedura, medicul efectueaza o mica incizie in craniu si introduce un tub de drenaj. Aceasta metoda reduce presiunea intracraniana.
6. Interventie chirurgicala
In cazurile mai severe de edem cerebral, este posibil ca pacientii sa aiba nevoie de o interventie chirurgicala pentru ameliorarea presiunii intracraniene. Aceasta interventie chirurgicala ar putea insemna indepartarea unei parti a craniului sau inlaturarea sursei edemului, cum ar fi o tumora.
Prevenire
Nu toate episoadele de edem cerebral pot fi prevenite, insa exista metode prin care poate fi redus riscul. De exemplu, se recomanda:
-
sa va prezentati la medic pentru controalele regulate;
-
sa va gestionati afectiunile cronice, precum diabetul sau hipertensiunea arteriala;
-
sa luati medicamentele conform instructiunilor;
-
sa fiti precauti cand practicati sporturi care ar putea cauza comotii cerebrale;
-
sa purtati centura de siguranta cand circulati cu autovehicule si casti de protectie cand mergeti pe bicicleta sau motocicleta;
-
sa preveniti infectiile, lucru care presupune evitarea persoanelor bolnave si spalarea regulata a mainilor;
-
sa renuntati la fumat, deoarece tutunul creste riscul de accident vascular cerebral.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/cerebral-edema-brain-swelling
https://www.healthline.com/health/cerebral-edema
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322475
https://www.verywellhealth.com/cerebral-edema-5193837