Dr. Teodora Lupu, medic rezident gastroenterologie, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”
Ecografia abdominala este una dintre cele mai folosite metode imagistice de diagnostic din practica medicala. Aceasta are la baza ultrasunetele si permite evidentierea structurilor cavitatii abdomino-pelvine sau a diverselor patologii in timp real.
Prin intermediul ecografiei abdominale se obtin date importante cu privire la organele cavitatii abdomino-pelvine (aspect, dimensiuni, margini, absenta unor organe, prezenta lichidului in cavitatea abdomino-pelvina etc.).
Este o explorare usor accesibila, neinvaziva si poate fi repetata ori de cate ori este nevoie (nu iradiaza).
Actualmente, este considerata o investigatie de rutina si ar trebui realizata in continuarea anamnezei (discutiei cu pacientul) si a examenului clinic.
Desi este utilizata la scara larga, ecografia abdominala are doua dezavantaje: este operator dependenta si in unele situatii, fereastra ecografica a pacientului nu este adecvata, aceasta fiind influentata la pacientii obezi si la cei cu meteorism abdominal.
Pentru a imbunatati fereastra ecografica, pacientii sunt rugati sa realizeze un inspir profund sau sa-si modifice pozitia, motiv pentru care un pacient necompliant sau imobil va ingreuna examinarea.
Cum ne pregatim pentru ecografia abdominala?
Efectuarea unei ecografii abdominale nu necesita o pregatire in mod special. Este de preferat sa se realizeze a jeun (pe nemancate) si cu vezica urinara plina (se recomanda consumul a minimum 500 ml de lichide inaintea examinarii). De asemenea, se recomanda evitarea alimentelor ce fermenteaza si a bauturilor carbogazoase, in ziua anterioara investigatiei. Utilizarea medicamentelor de absorbtie a gazelor poate fi utila in cazul pacientilor cu meteorism abdominal.
Cum se desfasoara ecografia abdominala?
Explorarea ecografica se realizeaza intr-un mediu linistit, cu pacientul in decubit dorsal (pe spate) si ulterior in decubit lateral. Pentru efectuarea procedurii, se foloseste un transductor (sonda ecografica) ce trimite unde de inalta frecventa si primeste un semnal drept raspuns. Se aplica gel pe tegumente pentru a facilita trecerea undelor sonore prin abdomen. Acest gel este pe baza de apa, se curata usor dupa procedura si nu pateaza. Ulterior se plaseaza sonda ecografica la nivelul diverselor cadrane abdominale, pentru vizualizarea tuturor organelor pe monitorul ecografului (pancreas, ficat, colecist, cai biliare, vase de sange, splina, rinichi, vezica urinara, uter si ovare, prostata).
Pentru o mai buna vizualizare a organelor abdominale pacientul este rugat sa realizeze un inspir profund sau sa-si modifice pozitia (din decubit dorsal in decubit lateral).
La finalul examinarii este obligatorie dezinfectarea sondei ecografice.
Datele obtinute prin efectuarea ecografiei abdominale se coroboreaza intotdeauna cu datele clinice si de laborator.
Cand se recomanda efectuarea unei ecografii abdominale?
Ecografia abdominala a devenit un examen de rutina si ar trebui efectuata tuturor pacientilor ce se prezinta intr-un serviciu medical. Dupa varsta de 40 de ani, se recomanda ecografie anuala de control.
Exista situatii cand ecografia abdominala se recomanda la intervale scurte (3-6 luni), pentru monitorizarea diverselor afectiuni hepatice, pancreatice, biliare, renale.
De asemenea, pacientii oncologici li se recomanda efectuarea ecografiilor abdominale la intervale mai scurte.
Indicatii pentru ecografie abdominala
- evaluarea periodica a starii de sanatate;
- durere abdominala;
- greata, varsaturi;
- marirea in volum a abdomenului cu matitate la percutie;
- anomalii palpabile (mase abdominale palpabile, hepatosplenomegalie);
- traumatisme abdominale;
- valori anormale ale unor investigatii de laborator (transaminaze, amilaza, lipaza, creatinina, markeri hepatici virali, markeri tumorali etc.);
- scadere ponderala;
- dureri lombare;
- mictiuni frecvente, nicturie;
- monitorizarea unor afectiuni hepatice cunoscute (hepatite virale, ciroza hepatica, hepatocarcinom), biliare (calculi biliari), pancreatice (pancreatite acute sau cronice), renale (calculi renali);
- pentru realizarea diverselor proceduri: paracenteza diagnostica sau terapeutica, punctie biopsie ecoghidata;
- monitorizarea pacientilor oncologici.
Care sunt contraindicatiile ecografiei abdominale?
Ecografia abdominala nu prezinta contraindicatii.